«Τρέλα» το κλείσιμο του τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ πριν από ένα χρόνο, ετοιμάζεται η επαναλειτουργία

«Σχεδιαστική και επιχειρησιακή τρέλα» χαρακτηρίζουν τώρα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το κλείσιμο του τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ τον Οκτώβριο του 2018 από τον τότε υπουργό Χρ. Σπίρτζη και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Σύμφωνα με την ίδιες πηγές που επικαλείται το Έθνος, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επαναλειτουργία του Τραμ.

Όπως υποστηρίζεται, το πρόβλημα με το έργο της υπογειοποιημένης κοίτης του Ιλισού δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλο ώστε να απαιτεί τη διακοπή της κυκλοφορίας του Τραμ (δεν έχει εξάλλου διακοπεί η κυκλοφορία κανενός άλλου τύπου οχημάτων από τα ίδια σημεία) ενώ οι όποιες εργασίες αποκατάστασης μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα με την κυκλοφορία του Τραμ.

Το τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ είχε κλείσει στις 19 Οκτωβρίου του 2018, μία μέρα μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο τότε υπουργός με την περιφερειάρχη Αττικής. Τότε, είχε αναφερθεί ότι το κλείσιμο είναι προσωρινό και για απολύτως προληπτικούς λόγους, ενώ η γραμμή θα άνοιγε μετά από εργασίες επισκευής υπό την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ.

Στη συνέχεια όμως, ουδέποτε προγραμματίστηκε ή εκτελέστηκε κάποια εργασία από την ΕΥΔΑΠ. «Όλως τυχαίως» λίγο καιρό αργότερα, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. πρότεινε αντί επισκευών, να αποκαλυφθεί η κοίτη του Ιλισού, μία πρωτοβουλία για την οποία η κυβέρνηση ήταν θετική αν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε κάποια ολοκληρωμένη μελέτη.

Υπενθυμίζεται πως η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό να προωθήσει αναπλάσεις στην πρωτεύουσα. Τελικά, η δράση της περιορίστηκε μόνο σε προτάσεις όπως στην περίπτωση του Ιλισού ή την απομάκρυνση του σταθμού Μετρό από την πλατεία Εξαρχείων με σκοπό να μην αλλοιωθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της πλατείας.

Πριν από τις εκλογές, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζονταν στη μεταφορά της γραμμής του Τραμ στο τμήμα από το Σύνταγμα ως το Φιξ, διά μέσω της λεωφόρου Συγγρού (σε μία ειρωνεία της τύχης, η όδευση αυτή είχε απορριφθεί το 2001 από την τότε γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και σημερινή υπουργό Λίνα Μενδώνη προκειμένου να προστατευτεί η Πύλη του Αδριανού).

Τώρα, το υπουργείο ετοιμάζεται να λάβει αποφάσεις αμέσως μετά την τεχνική έκθεση που θα ετοιμαστεί ύστερα από σύσκεψη που θα γίνει τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ και σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Στη σύσκεψη θα γίνει ανασκόπηση όλων των κινήσεων που έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσει η σύνταξη οριστικής τεχνικής έκθεσης, από την οποία θα προκύπτει εάν και πότε μπορεί να επανακυκλοφορήσει το τραμ στο συγκεκριμένο τμήμα.

Ήδη το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει δεσμευθεί πως το τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση περί αποκάλυψης της κοίτης του Ιλισού.

Πηγή: ethnos.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*