Όταν οι εφαρμογές εύρεσης διαδρομής παραπληροφορούν, μέρος 2ο

Το περασμένο καλοκαίρι γράφαμε πως τόσο το Google Maps όσο και η επίσημη εφαρμογή του ΟΑΣΑ για την τηλεματική παραπληροφορούν τους επιβάτες των γραμμών του αεροδρομίου σχετικά με τη δυνατότητα επιβίβασης και αποβίβασης σε ενδιάμεσες στάσεις. 

Έκτοτε, το Google Maps προχώρησε σε τροποποίηση των αλγορίθμων του ώστε να μη προτείνει διαδρομές εντός της πόλης με τις γραμμές Express του Αεροδρομίου (λόγω των περιορισμών επιβίβασης-αποβίβασης). Το ίδιο δεν συνέβη όμως με την εφαρμογή OASA Telematics που συνεχίζει ακόμα να παραπληροφορεί τους χρήστες της. 

Σήμερα, θα επιμείνουμε στην εφαρμογή Google Maps που βρίσκεται εγκατεστημένη στην πλειοψηφία των smartphone ενημερώνοντας (πολλές φορές αυτόματα) για πληροφορίες δρομολογίων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι πληροφορίες αυτές ξεκίνησαν με απλή παρουσίαση των στάσεων και των γραμμών που διέρχονται από την κάθε μία ενώ χρόνο με τον χρόνο γίνονται πιο πλήρεις με παράθεση του χρόνου άφιξης του κάθε μέσου αλλά ακόμα και την πληρότητα των οχημάτων και συρμών. 

Πολλές όμως από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι λανθασμένες ή ανεπίκαιρες, χωρίς άμεση ευθύνη της Google αφού τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από τον ΟΑΣΑ.

1η περίπτωση

Στην πλατεία Κουμουνδούρου υπάρχει αφετηρία λεωφορείων τριών γραμμών: 865, Α16, Γ16. Το πρόβλημα είναι πως η γραμμή Γ16 ανέστειλε τη λειτουργία της πριν από ένα μήνα ενώ η γραμμή Α16 καταργήθηκε τον Μάιο του 2018. Η τρίτη γραμμή μετονομάστηκε πριν από λίγους μήνες σε 865 Αμαξοστάσιο Βοτανικού – Μάνδρα και δεν έχει ως αφετηρία την πλατεία Κουμουνδούρου. 0/3

2η περίπτωση

Παρόμοια περίπτωση στην Ακαδημία όπου έχουμε την αφετηρία της γραμμής Β2 μαζί με τις ώρες αναχώρησης των λεωφορείων. Η διαδρομή της γραμμής άλλαξε πριν από ένα μήνα και φτάνει πλέον μόνο μέχρι το σταθμό Συγγρού Φιξ. 

Σημειώνεται πως οι ώρες αναχώρησης των λεωφορείων που αναγράφονται στην εφαρμογή αφορούν το επίσημο χειμερινό πρόγραμμα και όχι τον ημερήσιο προγραμματισμό ο οποίος αναβαίνει κάθε πρωί στην εφαρμογή της τηλεματικής και σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει περικοπές δρομολογίων. Έτσι οι ώρες αναχώρησης περισσότερο μπερδεύουν παρά ενημερώνουν. 

3η περίπτωση

Στην Χαλκοκονδύλη έχουμε την αφετηρία των γραμμών 100 (καταργήθηκε πριν ένα μήνα), 732 (μετονομάστηκε σε ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ – ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ και περικόπηκε η διαδρομή) και Γ9 (καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2017 και αντικαταστάθηκε από την 755 που φτάνει μέχρι Κάτω Πατήσια). Και εδώ 0/3. 

4η περίπτωση

Τέλος ας δούμε ένα διαφορετικό μέσο. Όσοι βρίσκονται πλησίον του Ζαππείου μπορούν να ενημερωθούν για την ώρα διέλευσης του επόμενου δρομολογίου Τραμ από την στάση. Το πρόβλημα όμως είναι πως το Τραμ δεν θα περάσει ποτέ. Στο τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από πέρυσι το φθινόπωρο.

Μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΑΣΑ έχει χρόνια να ενημερώσει τα ανοιχτά του δεδομένα δυσχαιρένοντας έτσι το έργο όσων θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος των πολιτών. Καθώς το ελληνικό παράρτημα της Google έχει αποδείξει πως ενδιαφέρεται για την παροχή άριστων υπηρεσιών είμαστε σίγουροι πως θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν με τον ΟΑΣΑ για την επικαιροποίηση των δεδομένων από τις συγκοινωνίες της Αθήνας. 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*