Πράσινο φως για την είσοδο ιδιωτών στις δημοτικές συγκοινωνίες

Οι υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας των δήμων θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά δημόσιες αφού η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο ιδιωτών σε διάφορες υπηρεσίες των δήμων υπό την πρόφαση πως δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό. 

Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στον αναπτυξιακό νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτες οδηγούς την κίνηση των λεωφορείων τους. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την τροπολογία ρυθμίζεται ένα μείζον ζήτημα για τις δημόσιες υπηρεσίες συγκοινωνιακού έργου. Με τις προτεινόμενες διατάξεις ορίζεται ότι οι δήμοι κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλίου, μπορούν να αναθέτουν τις υπηρεσίες οδηγού ώστε να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών συγκοινωνιακού έργου προς τους πολίτες όλων των δήμων της χώρας.

Δεδομένου του ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι δήμοι, το οποίο επηρεάζει και τις υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας, όπου λειτουργούν, είναι η αδυναμία πραγματοποίησης νέων προσλήψεων, δεν θα ήταν απίθανο να δούμε το επόμενο διάστημα να έρθουν σε δημοτικά συμβούλια διαγωνισμοί για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε ιδιώτες. Το ερώτημα είναι αν αυτό τελικά θα είναι προς όφελος των πολιτών και θα οδηγήσει σε αύξηση των δρομολογίων και βελτίωση των μετακινήσεων ή θα φέρει περαιτέρω υποβάθμιση στις υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας και χειρότερες συνθήκες εργασίας σε αυτές. Ο χαμένος πάντως θα είναι σίγουρα ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι. 

Μία διαφορετική λύση στο ίδιο πρόβλημα είχε επιχειρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αφού τον περασμένο Φεβρουάριο ο δήμος Φυλής ανέθεσε στον ΟΑΣΑ τη λειτουργία 2 γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας (736 και 737) οι οποίες φυσικά είναι δωρεάν. Ας ελπίσουμε πάντως πως ο δήμος όντως πληρώνει τον ΟΑΣΑ για τη λειτουργία των γραμμών δεδομένου του ότι τα δρομολόγια γίνονται με λεωφορεία και οδηγούς του οργανισμού. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*