Γιατί ένας εξυπηρετικός οδηγός λεωφορείου έγινε είδηση;

Η είδηση που διαβάσαμε στο gazetta.gr για έναν οδηγό λεωφορείου ο οποίος σταμάτησε το όχημα ζητώντας από τους επιβάτες να παραχωρήσουν μία θέση σε μία νεαρή μητέρα, συνεχίζοντας τη διαδρομή του μόνο αφού βεβαιώθηκε πως η γυναίκα και το παιδί της είχαν καθίσει, μοιάζει τόσο κοινότυπη που σε κάνει να απορείς για το σκοπό τον οποίο γράφτηκε.

Την ίδια στιγμή όμως, το γεγονός πως το περιστατικό αυτό αποτελεί για κάποιους είδηση φανερώνει την εντύπωση που έχει αποκομίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τους οδηγούς λεωφορείων και την εξυπηρέτησή που παρέχουν όσοι εργάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακόμα και αν παραδεχτούμε πως η πλειοψηφία των οδηγών είναι άριστοι επαγγελματίες που έχουν την εξυπηρέτηση των επιβατών ως πρώτη προτεραιότητα, η γνώμη του μέσου επιβάτη είναι μάλλον διαφορετική, πολύ πιθανόν εξαιτίας αρνητικών περιστατικών στα οποία ήταν παρόντες.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα; Μέσω του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του οδηγού. Πέρα από το να γνωρίζει τη διαδρομή του και να έχει την κατάλληλη κατηγορία διπλώματος, ο οδηγός θα πρέπει να δρα ως πρεσβευτής των συγκοινωνιών της Αθήνας αλλά και της ίδιας της πόλης.

Αυτό σημαίνει πως η απαρχαιωμένη οδηγία “μην ομιλείτε στον οδηγό” πρέπει να γίνει παρελθόν και μαζί της η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που δυστυχώς χαρακτηρίζει αρκετούς εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Έρευνες δείχνουν εξάλλου πως οι επιβάτες προτιμούν οδηγούς οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να έχουν επαφή με τους επιβάτες τους, απαντώντας σε ερωτήσεις κ.λπ. Τα νέα απαραίτητα εφόδια ενός οδηγού ξεκινούν από την εμφάνιση (στολή εργασίας, καρτελάκι με στοιχεία) και φτάνουν στις γνώσεις (συγκοινωνίες, ξένες γλώσσες κ.λπ.) και τη συμπεριφορά προς στους επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ και άλλων εμποδιζόμενων ατόμων, τουριστών, μεταναστών και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων).

Η αλλαγή αυτή θα επιτευχθεί μέσω επιλογής των καταλληλότερων (μελλοντικά) αλλά και συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού μέσω σεμιναρίων και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η αρχή βέβαια θα γίνει μόνο αν υπάρξουν διοικήσεις οι οποίες πέρα από την οικονομική διαχείριση των συγκοινωνιών και τις υπόλοιπες τυπικές διοικητικές λειτουργίες ενδιαφερθούν και για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Ας ελπίσουμε πως μία μέρα η ευγενική και εξυπηρετική συμπεριφορά των οδηγών λεωφορείου δεν θα είναι είδηση αλλά ο κανόνας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*