Φανάρια vs Τραμ 1-0

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στον Πειραιά ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες ύστερα από τη διακοπή τους μετά το σεισμό του περασμένου Ιουλίου λόγω της επικινδυνότητας ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου πλησίον των γραμμών. 

Όπως φαίνεται από το παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε σε καμπίνα οδήγησης συρμού που εκτελούσε την κυκλική διαδρομή του Πειραιά, και τα δρομολόγια επί της νέας επέκτασης θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Αθηναϊκού Τραμ: τα κόκκινα φανάρια.

Κατά τη διαδρομή μήκους 5,4 χλμ ο συρμός του Τραμ σταματά συνολικά μπροστά από 10 κόκκινα φανάρια. Σε δύο από αυτά μάλιστα δύο φορές καθώς αμέσως πριν υπήρχε στάση. Επί πλέον καθυστέρηση προκαλείται λόγω των πολλών διασταυρώσεων με δρόμους χωρίς φανάρια αλλά και των συνήθων υπόπτων, των Ι.Χ. δηλαδή πάνω στις γραμμές αλλά και πεζών που περπατούν αμέριμνα κοντά σε αυτές.

Κι όμως τα πράγματα δεν έπρεπε να είναι έτσι. Πίσω στο μακρινό 2004, όταν το σύγχρονο Τραμ της Αθήνας μπήκε για πρώτη φορά στις ράγες, συγκοινωνιολόγοι και πολιτικοί μιλούσαν για το «πράσινο κύμα», τη διασύνδεση δηλαδή της κυκλοφορίας του Τραμ με τους φωτεινούς σηματοδότες κατά μήκος της διαδρομής. Χάρις στο σύστημα αυτό, οι συρμοί του Τραμ θα συναντούσαν μόνο πράσινα φανάρια κατά μήκος της διαδρομής, αυξάνοντας έτσι τη μέση ταχύτητα του Τραμ.

Τελικά όμως, ίσως λόγω αδιαφορίας και αμέλειας, το «πράσινο κύμα» απεδείχθη αστικός μύθος και το μέσο μέχρι και σήμερα είναι θύμα των κόκκινων φαναριών με εξαίρεση την παραλιακή του διαδρομή. 

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τη νέα διαδρομή του Τραμ σε κανονική ταχύτητα (διαφορετική λήψη από την παραπάνω) αν και έχουν αφαιρεθεί κομμάτια του βίντεο όπου ο συρμός ήταν σταματημένος σε στάσεις ή φανάρια.

———

Το παραπάνω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #54’ την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*