Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: σκουπίδια στο σταθμό Λαρίσης, ποντίκια στο Νομισματοκοπείο

Cuddly Little Owl/flickr.com

Συμπληρώνοντας τη φόρμα του ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’, μπορείτε και εσείς να γράψετε για εμπειρίες και συμβάντα (θετικά ή αρνητικά) από την καθημερινότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταγγελίες, σκέψεις και ιδέες για μελλοντικά άρθρα ή ότι άλλο βλέπετε σχετικό με τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Αυτή την εβδομάδα, οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σταθμοί του Προαστιακού, τις πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς του ΗΣΑΠ και τους επιβάτες που ενώ δεν πληρώνουν εισιτήριο ζητούν καλύτερες υπηρεσίες.

Ο Δ. Κ. μας έστειλε φωτογραφίες (3 Δεκεμβρίου) από το σταθμό Λαρίσης όπου η επίσχεση εργασίας του προσωπικού καθαριότητας του ΟΣΕ έχει ως αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται ο σταθμός:

Η Μ.Μ. γράφει πως πως πολλοί οδηγοί λεωφορείων δεν βοηθούν στην εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την πρώτη πόρτα:

Γιατί οι περισσότεροι οδηγοί λεωφορείων/τρόλευ σταματούν και ανοίγουν όλες τις πόρτες για επιβίβαση, ενώ το μαγνητοφωνημένο κείμενο μας λέει ότι η είσοδος γίνεται μόνο από την μπροστινή;

Για τον τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς του ΗΣΑΠ γράφει η Δήμητρα Βάρσου:

Η τοποθέτηση αυτόματων πυλών εισόδου/εξόδου στους σταθμούς του ΗΣΑΠ προφανώς δεν ήταν στα αρχικά τους σχέδια, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην υπάρχει ικανός τους αριθμός ώστε να εξυπηρετούνται όλοι άνετα και άμεσα. Ωστόσο έχω παρατηρήσει ότι σε πολλούς σταθμούς με ιδιαίτερα μεγάλη επιβατική κίνηση (Βικτώρια, Μοναστηράκι, Κάτω Πατήσια) ενώ υπάρχει χώρος για τουλάχιστον μια ακόμη πύλη εισόδου/εξόδου, ο χώρος αυτός δεν αξιοποιείται και απλά έχει τοποθετηθεί γυάλινο διαχωριστικό, ώστε τελικά να δημιουργείται συνωστισμός.

Ο Μέλλιος Αλέξανδρος γράφει για τις πινακίδες δρομολογίων στο σταθμό Πανεπιστήμιο:

Τις τελευταίες εβδομάδες έχω παρατηρήσει ότι κυρίως τις βραδυνές ώρες στο σταθμό Πανεπιστήμιο δεν λειτουργούν ανά διαστήματα οι ηλεκτρονικοί πίνακες των δρομολογίων που βρίσκονται στις αποβάθρες. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ εκνευριστικό διότι τις συγκεκριμένες ώρες οι συρμοί διέρχονται με διαφορές που φτάνουν τα 8 ή μπορεί και παραπάνω λεπτά με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εμάς των επιβατών. Ελπίζω να διορθωθεί άμεσα αυτό το πρόβλημα.

Ένας αναγνώστης γράφει για την εμπειρία του στο Τραμ:

Μετά από καιρό χρησιμοποίησα το τραμ για να πάω από Γλυφάδα στο κέντρο (Μετρό Νέος Κόσμος) εκτός ότι το μέσο είναι απελπιστικά αργό και σίγουρα δεν είναι για μεγάλες αποστάσεις, είναι ασυντήρητο και οι οθόνες πληροφόρησης στις στάσεις χαλασμένες μισοδουλεύουν και οι γραμμές του τραμ κάνουν θόρυβο σαν να είναι τελείως ασυντήρητες, μέσα δεν υπάρχουν σε επαρκή σημεία κουμπιά για την επόμενη στάση και γενικά τα καθίσματα κλπ είναι προορισμένα νομίζω για κοντινές αποστάσεις και είναι τελείως άβολα για μεγαλύτερες.

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σταθμοί του Προαστιακού όπως ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας γράφει ο Γ. Π.:

Δυστυχώς στον προαστιακό η κατάσταση κάθε ημέρα χειροτερεύει. Υπάρχουν σταθμοί με τεράστιες ελλείψεις λόγω βλάβης υλικού, για παράδειγμα στη Δουκίσσης Πλακεντίας δεν λειτουργούν οι κυλιόμενες σκάλες και έχει απαγορευτεί η διέλευση επιβατών από αυτές, με συνέπεια όλοι να πηγαίνουν στις σκάλες οι οποίες είναι ο μοναδικός τρόπος εξόδου. Εκεί δεν είναι μόνον αυτοί που αποχωρούν από τον σταθμό αλλά και αυτοί που θέλουν να πάνε στις αποβάθρες. Τρέμω στην ιδέα τι θα γίνει εάν κάποιος πέσει η λιποθυμήσει την στιγμή που βρίσκεται συρμός στον σταθμό. Επίσης η βρώμα από τα σκουπίδια και ο όγκος των σκουπιδιών που βρίσκονται στις γραμμές πολλαπλασιάζεται (ευτυχώς που έρχεται χειμώνας), αρκεί να πάτε στην άκρη μιας αποβάθρας και να κοιτάξετε.

Ο Κ. Γ. γράφει για ένα άλλο σταθμό του Προαστιακού, το σταθμό του Ρέντη και τη πεζογέφυρα του σταθμού με έναν ανελκυστήρα που βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια:

Τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιώ συστηματικά τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Κύριος σταθμός επιβίβασης ο Ρέντης. Η επικοινωνία του σταθμού με τους δύο παράλληλους (ως προς τις γραμμές) δρόμους γίνεται μέσω πεζογέφυρας. Τις πρώτες φορές δεν το είχα παρατηρήσει. Μέχρι που χρειάστηκε να συνοδεύω άτομο με κινητική αναπηρία. Ο ανελκυστήρας που συνδέει την οδό Αθήνας με την πεζογέφυρα, η οποία αποτελεί και την μοναδική είσοδο στον σταθμό, δεν λειτουργεί. Τότε συνειδητοποίησα και το ότι δεν μιλάμε για 10 ή 20 σκαλοπάτια, αλλά 50 (!). Από την εικόνα του ανελκυστήρα ήταν φανερό ότι δεν λειτουργεί για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα. Το κουβούκλιο σταματημένο στην μέση, ανάμεσα στα δύο επίπεδα, αγριόχορτα φυτρωμένα μπροστά στην πόρτα και μέσα στον ανελκυστήρα, ξηλωμένα κουμπιά κλήσης, εκτεθειμένα καλώδια, σύρματα και σκουπίδια να κλείνουν την είσοδο. Μιλώντας με κατοίκους της περιοχής και χρήστες του προαστιακού σιδηροδρόμου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή υπάρχει για πάνω από μια πενταετία.

Ο αναγνώστης αναφέρει πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ΟΣΕ αλλά δεν κατάφερε να βρει κάποιο τηλέφωνο που λειτουργεί.

Η Α. Τ. βλέπει ποντίκια στο σταθμό μετεπιβίβασης του Νομισματοκοπείου:

Στο Νομισματοκοπείο στις αφετηρίες των λεωφορείων κάθε μέρα ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες υπάρχουν αρκετά ποντίκια που κυκλοφορούν ανάμεσα στα πόδια των επιβατών που περιμένουν για να επιβιβαστούν σε κάποιο λεωφορείο της γραμμής.

Τέλος, ο Νίκος Μελάς γράφει “από την άλλη πλευρά” πως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκοινωνίες οφείλεται στην απροθυμία πολλών επιβατών να πληρώσουν εισιτήριο:

Μετακινώ καθημερινά ένα σωρό ανθρώπους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν πληρώνει για τη μεταφορά τους και δεν σέβεται αυτό που τους παρέχεται και αυτούς που τους το παρέχουν, ανεξάρτητα από το αν είναι σύμφωνοι ή όχι με όλη αυτή την ασυδοσία και το μπάχαλο που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες.

Επιπλέον, έχουν την απαίτηση να υπάρχει τακτική συγκοινωνία,πράγμα που σημαίνει ανταλλακτικά, καύσιμα προσωπικό κτλ. Χωρίς έσοδα είναι δυνατόν να λειτουργήσει όλο αυτό;

Αποτέλεσμα της μη ύπαρξης εισιτηρίων (άρα σύμφωνα με τις στατιστικές, επιβατικής κίνησης) ήταν η άδικη διακοπή και η συγχώνευση κάποιων γραμμών, σε πρώτη φάση.

Ή είσοδος ιδιωτών στις μεταφορές σε δεύτερη φάση, πράγμα που δεν θα είναι οπωσδήποτε προς όφελος (από οικονομικής απόψεως) του επιβατικού κοινού.

Γιατί π.χ ο ίδιος επιβάτης όταν παίρνει από τη Ραφήνα το ΚΤΕΛ πληρώνει ένα σκασμό λεφτά, ενώ όταν πάρει το αστικό μπαίνει τζάμπα;

Αν θέλετε και εσείς να στείλετε ένα κείμενο, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα

Προηγουμένως:  #1#2#3#4#5#6#7#8#9, #10

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*