Μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος είχε πρόσβαση στο υλικό από τις κάμερες του Μετρό

Ενημέρωση:

Πειθαρχική ποινή τρίμηνης παύσης με στέρηση του μισθού του επεβλήθη στον υπάλληλο του Μετρό, ο οποίος παρακολουθούσε παράνομα από τις κάμερες ασφαλείας τους συναδέλφους του.

Τη σοβαρότητα του περιστατικού παραδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος συνηγόρησε στη Βουλή ότι «πράγματι είναι ένα σημαντικό περιστατικό, το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι κανείς μπορεί να το ξεπεράσει». Ενημέρωσε σχετικά ότι το υπουργείο έδωσε οδηγίες προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να αποδοθούν ευθύνες στον υπάλληλο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στις εγκαταστάσεις του μετρό, ο υφυπουργός απάντησε ότι «αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, των εγκαταστάσεων και βεβαίως των εργαζομένων της εταιρείας. Και τα συστήματα αυτά έχουν εγκατασταθεί και είναι σε λειτουργία από την κατασκευή του έργου του μετρό της Αθήνας, ενώ η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος καμερών λειτουργεί νομίμως κι έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως, βεβαίως, προβλεπόταν και από τον προϊσχύσαντα Ν. 2472/1997, που αναφερόταν στην προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η ΣΤΑΣΥ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, πρόσθεσε, “έχει ήδη λάβει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διαχείριση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, εξασφαλίζοντας, βεβαίως, την ασφαλή πρόσβαση από εξουσιοδοτημένο προσωπικό, με αρμοδιότητες και συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία έχουν περιγραφεί στο περίγραμμα της θέσης εργασίας τους και μάλιστα τηρείται μια αυστηρή διαδικασία διαχείρισης του υλικού».


Αρχικό άρθρο:

Διάτρητη εμφανίζεται η ΣΤΑΣΥ ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών και του προσωπικού αφού σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής της εταιρείας, υψηλόβαθμος μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος είχε εγκαταστήσει στο γραφείο του εικονολήπτες έχοντας πρόσβαση στο σύνολο του βιντεοληπτικού υλικού από όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του Μετρό, των αμαξοστασίων και των λοιπών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, ο συγκεκριμένος πρώην εργαζόμενος του Τμήματος Ασφαλείας Δικτύων και Εγκαταστάσεων όχι µόνο δεν είχε την απαραίτητη εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο, αλλά είχε φροντίσει -µε την ανοχή των ανωτέρων του- να ζητήσει και να μεταφέρει και τον σχετικό εξοπλισμό στο γραφείο του, προκειμένου να παρακολουθεί ανενόχλητος όλες τις κινήσεις στο δίκτυο του Μετρό.

Κίνητρό του φαίνεται πως ήταν η παρακολούθηση των εργαζόμενων της εταιρείας, ωστόσο το βιντεοληπτικό υλικό περιλάμβανε όλες τις κινήσεις των επιβατών των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας.  Ο υπάλληλος ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αιτηθεί τη μεταφορά του καταγραφικού των γραμμών 2 και 3 από το γραφείο που ήταν εγκατεστημένο στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, στο δικό του γραφείο, στο κτίριο της διοίκησης της εταιρείας στο κέντρο. Η αίτηση έφερε μάλιστα και την υπογραφή του προϊσταμένου του ο οποίος σήμερα είναι αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο.

Εξουσιοδότηση για το βιντεοληπτικό υλικό της ΣΤΑΣΥ, ώστε να ανατρέχουν σε αυτό σε περιπτώσεις αιτήματος της Αστυνομίας κ.λπ., έχουν µόνο δύο επόπτες ασφαλείας και το δικαίωμα αυτό δεν το είχε ποτέ ο εν λόγω υπάλληλος, ο οποίος όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε και τους κωδικούς των καταγραφικών.

Της διερεύνησης της υπόθεσης είχε προηγηθεί καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών το περασμένο καλοκαίρι. Το σωματείο ζητούσε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ πληροφορίες για τη διαδικασία με την οποία ορίστηκαν όσοι μπορούν να καταγράφουν το υλικό από τις κάμερες του Μετρό καθώς και αν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από το νόμο ώστε να διαλυθούν οι σκιές που παραπέμπουν σε «σκοτεινές και περασμένες» εποχές.

Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «έλλειψη διαδικασιών προς εναρμόνιση µε την κείμενη νομοθεσία που αφήνουν έκθετη την εταιρεία έναντι της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε περίπτωση ελέγχου ή/ και καταγγελιών», ενώ κάνει αναφορά και στη διεξαγωγή προμηθειών ακατάλληλου εξοπλισμού χωρίς καμία τεκμηρίωση μερικές φορές, οι οποίες γίνονται «παρά το άκρως γραφειοκρατικό σύστημα προμηθειών της εταιρείας».

Ο εν λόγω υπάλληλος παύθηκε από τα καθήκοντά του με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΣΤΑΣΥ την περασμένη Δευτέρα, μία μέρα μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο της εταιρείας το προσεχές διάστημα.

Πηγή: ethnos.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*