«Ξεχάστηκε» η παράταση λειτουργίας του Μετρό τις μέρες των γιορτών

Βράδυ παραμονής Πρωτοχρονιάς χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα περάσουν και φέτος οι Αθηναίοι αφού θα επαναληφθεί το «έθιμο» που θέλει τις συγκοινωνίες να πραγματοποιούν τα τελευταία τους δρομολόγια νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, τα τελευταία δρομολόγια σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα πραγματοποιηθούν πριν από τις 23:00, ενώ εδώ και μέρες το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει πως όλα τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ θα βρίσκονται στα αμαξοστάσια ως τις 23:00. Έτσι, τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις αφετηρίες τους από τις 22:00.

Δείτε τα τελευταία δρομολόγια της παραμονής Πρωτοχρονιάς

Κάπως έτσι, ξεχάστηκε η εξαγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ για παράταση του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό τις μέρες των γιορτών. Πριν από σχεδόν 2 μήνες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γιώργος Θωμόπουλος είχε αναφέρει πως η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει να προχωρήσει σε παράταση του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό την εορταστική περίοδο και τις ημέρες διοργάνωσης εκδηλώσεων. Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραμονή Πρωτοχρονιάς, αυτό ήταν το λογικό υπονοούμενο των δηλώσεών του, αφού εκείνη την ημέρα τα δρομολόγια παραδοσιακά σταματούν νωρίτερα ως μία ανεπίσημη άδεια προς τους εργαζόμενους. Εξάλλου, τα δρομολόγια δεν παρατάθηκαν για καμία άλλη μέρα μέσα στις γιορτές.

Ένα πιθανό σενάριο πάντως είναι πως δεν δόθηκε παράταση στο ωράριο λειτουργία ώστε να μην ξεσηκωθούν οι συνδικαλιστές στο Μετρό οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε διαμάχη με την ΣΤΑΣΥ για το ενδεχόμενο μεταφοράς τους σε εκδοτήρια εισιτηρίων. Μέχρι και σήμερα, κανένα επιπλέον εκδοτήριο δεν έχει ανοίξει και επικρατεί σύγχυση για το κατά πόσο υπάλληλοι έχουν δεχτεί ή όχι τη μεταφορά τους στα εκδοτήρια (η μεταφορά σε νέες θέσεις αποφασίστηκε στις 13 Δεκεμβρίου).

Στο παρελθόν, όταν η ΣΤΑΣΥ είχε αποφασίσει να δώσει παράταση στα δρομολόγια το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, οι εργαζόμενοι απλά εξήγγειλαν στάση εργασίας από τις 23:00.

Οι συχνότητες δρομολογίων των γιορτών

Παρόμοιες με πέρυσι είναι οι επίσημες συχνότητες διέλευσης των γραμμών 2 και 3 του Μετρό τις μέρες των Χριστουγέννων. Και φέτος τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με συχνότητες καθημερινής τα δύο Σαββατοκύριακα που τα καταστήματα είναι ανοικτά. Ειδικά για τα Σάββατα 21 και 28 Δεκεμβρίου οι συχνότητες διέλευσης τις ώρες αιχμής είναι ανά 5′ όταν πέρυσι (το τελευταίο Σάββατο της χρονιάς) ήταν ανά 7′.

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι τα γιορτινά δρομολόγια της γραμμής του ΗΣΑΠ. Σημαντικότερη διαφορά τα πιο αραιά δρομολόγια (ανά 10,5′) στις 2 και 3 Ιανουαρίου, από 7,5′ πέρυσι.

Σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι (προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο) παρατηρούνται στο Τραμ. Αραιότερα δρομολόγια ανακοινώθηκαν για τις ημέρες αργίας (ανά 28′, από 25′ πέρυσι), την παραμονή Χριστουγέννων (ανά 18′ – 23′, από 17′ – 20′ πέρυσι). Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της χρονιάς αλλά και τις πρώτες εργάσιμες μέρες της νέας χρονιάς, οι συχνότητες διέλευσης φέτος είναι ανά 18′ – 25′ από 20′ πέρυσι.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*