Το facebook δεν μας θέλει για φίλους (αλλά δεν μας πειράζει)

Κάποιος άλλος θα μπορούσε να μιλήσει για «φίμωση» αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα και να υπήρχε πρόθεση, το facebook δεν μπορεί να μας σταματήσει.

Εδώ και μία βδομάδα όμως, εντελώς αναίτια και ανεξήγητα, το facebook δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε καμία επιπλέον ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Athens Transport.

Η αρχή έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, όταν ο διαχειριστής της σελίδας έλαβε email από το facebook αναγγέλλοντας τριήμερο αποκλεισμό από την υπηρεσία, κατόπιν δήλωσης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που κατέθεσε στο facebook Αμερικανός φωτογράφος. Η «παραβίαση» αφορούσε ανάρτηση φωτογραφίας το 2016 και δεν είχε σχέση με τη σελίδα του Athens Transport.

Εκτός κάθε λογικής, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από το facebook πριν τον αποκλεισμό και δεν δόθηκε η ευκαιρία στον διαχειριστή της σελίδας να κατεβάσει ο ίδιος την φωτογραφία πριν ληφθεί κάποιο μέτρο.

Και ενώ ο τριήμερος αποκλεισμός έληξε το προηγούμενο Σάββατο και ο διαχειριστής της σελίδας έχει πλέον πρόσβαση στο προσωπικό του προφίλ, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη σελίδα του Athens Transport στην οποία ο «προσωρινός» αποκλεισμός συνεχίζεται αναίτια και χωρίς πληροφόρηση για το πότε ή αν θα λήξει.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα υποβολής κάποιου ερωτήματος, αφού ως γνωστόν για να λάβεις support από το facebook πρέπει να είσαι τουλάχιστον υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές. Ακόμα και μία φόρμα για ‘feedback’ που βρήκαμε αναφέρει πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα σταλεί κάποια απάντηση. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν είσαι πελάτης μιας υπηρεσίας αλλά το προϊόν της.

Πέρα από ενόχληση όμως, ο αποκλεισμός από το facebook δεν είχε κάποια χειροπιαστή αρνητική επίπτωση για τη σελίδα μας. Την εβδομάδα πριν τον αποκλεισμό, το ποσοστό των επισκέψεων στο athenstransport.com που προήλθαν από το facebook έφτανε μετά βίας το 5% καθημερινά. Έτσι, δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική πτώση της αναγνωσιμότητας τις τελευταίες μέρες.

Προφανώς το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο όταν υπάρχουν ειδήσεις που επηρεάζουν άμεσα τις μετακινήσεις, όπως απεργίες ή μεταβολές δρομολογίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παρουσία μας στο facebook ήταν πολύτιμη για τα χιλιάδες άτομα που παρακολουθούν τη σελίδα μας καθώς ΟΑΣΑ απόντος από τα social media, το Athens Transport είναι το μέσο με την αμεσότερη και πιο έγκυρη ενημέρωση.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Athens Transport θα συνεχίσει να υπάρχει και μέσα από αυτή την ιστοσελίδα αλλά και στο Facebook αφού ο καθένας μπορεί να αναρτήσει στη σελίδα του τα άρθρα που τον ενδιαφέρουν.

Και φυσικά υπάρχει το twitter όπου το Athens Transport γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια. Ακολουθήστε μας και εκεί αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*