Σχόλιο: Όλοι κατώτεροι των περιστάσεων

Οι συνδικαλιστές του κρατικού ΟΣΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ύπουλο και εκδικητικό προς τους επιβάτες αποκλεισμό του αμαξοστασίου του Ρέντη χωρίς να έχουν το θάρρος να ανακοινώσουν την κινητοποίηση τους έστω και λίγες ώρες νωρίτερα, με προφανή στόχο να αποφύγουν την κήρυξη της απεργίας τους ως παράνομη.

Η διοίκηση του κρατικού ΟΣΕ ενημέρωνε μέχρι και χτες την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως «δεν έχει επίσημη ενημέρωση» για κάποια απεργία και πως τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως είτε η διοίκηση ήξερε αλλά δεν ενημέρωσε τους ιδιώτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είτε πως ως δημόσια εταιρεία δεν έχει την ικανότητα να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία από τους ίδιους τους εργαζόμενούς της που μπορούν όποτε θέλουν να καταλάβουν αμαξοστάσια λες και τους ανήκουν. Το πρωί της Τρίτης, ο ΟΣΕ ενημέρωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με τον αποκλεισμό του αμαξοστασίου στις 8:20, τρεις ώρες μετά την επίσημη έναρξη των δρομολογίων (αυτό αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν αμφισβητήθηκε από τον ΟΣΕ).

Η ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαβεβαίωσε το επιβατικό κοινό το απόγευμα της Δευτέρας πως όλα τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά χωρίς να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας ξαφνικής απεργίας (όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν) και χωρίς να διευκρινίσει πως η ανακοίνωση βασίζεται σε ενημέρωση από τη διοίκηση του ΟΣΕ. Μετά τον αποκλεισμό του αμαξοστασίου, η εταιρεία έδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά βγάζοντας ανακοίνωση στις 2 το μεσημέρι (δεν είχε προηγηθεί ούτε καν ένα tweet), έξι σχεδόν ώρες μετά την ενημέρωση από τον ΟΣΕ. Το απόγευμα με την επανεκκίνηση των δρομολογίων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έβγαλε καν ανακοίνωση σχετικά με τα δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε οργισμένος από την αιφνιδιαστική απεργία και δήλωσε πως θα κινηθούν οι διαδικασίες για άσκηση πειθαρχικών μέτρων από τον ΟΣΕ, ακόμα και μέσα στην ημέρα (εμείς θα περιμένουμε…) Κατά τα άλλα, ο υπουργός συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, βάζοντας την υπογραφή του σε δεκάδες αποφάσεις για την επιστροφή εργαζόμενων στον χρόνια ελλειμματικό οργανισμό (καταγράφουμε όλες τις σχετικές αποφάσεις στο newsletter μας). Την ίδια στιγμή, προηγούμενες εξαγγελίες του υπουργού και της κυβέρνησης, όπως η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη λήψη αποφάσεων για απεργίες έχει μείνει στα χαρτιά (αν δεν κάνουμε λάθος δεν υπάρχει καν κάποια σχετική πλατφόρμα) ενώ η νομοθετική ρύθμιση για λειτουργία των συγκοινωνιών με προσωπικό ασφαλείας τις μέρες των απεργιών δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή.

Με τη λήξη της κατάληψης στο αμαξοστάσιο του Ρέντη αργά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε μέρος των δρομολογίων. Ωστόσο ούτε ευθύνες αποδόθηκαν σε κανένα (πέρα από τις διοικητικές ευθύνες υπάρχουν και οι ποινικές -βλ. παρακώλυση συγκοινωνιών- που για προφανείς λόγους η κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε), ούτε λήφθηκε καμία απόφαση που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι κάποιο παρόμοιο περιστατικό δεν θα συμβεί και στο μέλλον.

Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως και την επόμενη φορά που θα συμβεί το ίδιο, ο εκάστοτε υπουργός θα εμφανιστεί οργισμένος αλλά την επόμενη μέρα το ζήτημα θα έχει ξεχαστεί.

Και πάλι, αλίμονο στους επιβάτες.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*