Τρίτη 18 Φεβρουαρίου: 24ωρη απεργία στις συγκοινωνίες

Ενημέρωση ώρα 17:00

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το αμαξοστάσιο Αγ. Ι. Ρέντη έχει ανοίξει, οι καταληψίες έχουν αποχωρήσει και η λειτουργία αποκαθίσταται.

Ήδη, λίγο μετά τις 15:00, ξεκίνησαν δρομολόγια των τρένων Αθήνα- Θεσσαλονίκη, ενώ το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσουν  και ορισμένα δρομολόγια του προαστιακού.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Νωρίτερα, είχα απευθύνει δημόσια έκκληση στους συνδικαλιστές να ανοίξουν το αμαξοστάσιο και είχα προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα. Η αποχώρησή τους, είναι μια κίνηση λογικής. Άλλο να απεργείς κι άλλο να κλειδώνεις το αμαξοστάσιο και να μην αφήνεις να φύγουν τα τρένα. Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν βάζει κανένα συμφέρον πάνω από το καλό του πολίτη».


Ενημέρωση:

Απεργία και στον Προαστιακό της Αθήνας από το πρωί της Τρίτη, καθώς και τα υπόλοιπα δρομολόγια τρένων, λόγω αιφνιδιαστικής απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ (χωρίς ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) που είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως θα εξασφαλιστεί η κυκλοφορία των δρομολογίων.

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρει τα εξής:

Σήμερα το πρωί, εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, προσωπικό του ΟΣΕ προέβη σε κατάληψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ρέντη – κομβικό σταθμό για την αναχώρηση και έλευση των αμαξοστοιχιών – με αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων.

Σε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. με τη Διοίκηση του ΟΣΕ, η τελευταία διαβεβαίωνε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 17/02, ότι δεν είχε επίσημη ενημέρωση και ότι τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά.

Μόλις σήμερα το πρωί, στις 08:20, ο ΟΣΕ με επίσημη επιστολή ενημέρωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ότι λόγω συμμετοχής του προσωπικού του σε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις δεν δύναται να εξασφαλίσει την κυκλοφορία των τραίνων στο Λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα καμία αμαξοστοιχία να μπορεί να κινηθεί προς ή από την Αθήνα – επί της ουσίας, κόβοντας σιδηροδρομικά την χώρα στα δύο.

Σε αντίθεση, όλοι οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. – μηχανοδηγοί, προσωπικό κίνησης, προσωπικό σταθμών – ήταν στη θέση τους, αλλά για μία ακόμη φορά η εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρόμου δεν κατέστη δυνατή λόγω του διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. λυπάται για την αναστάτωση που έχει προκληθεί και θα προχωρήσει σε αποζημίωση των επιβατών, παρότι ουδεμία ευθύνη φέρει για τη σημερινή εικόνα στη σιδηροδρομική συγκοινωνία. Την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο την έχει αποκλειστικά ο ΟΣΕ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ανοίξουν το αμαξοστάσιο Άγ. Ι. Ρέντη, , μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους κ.κ. Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα.

Ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε ότι επικοινώνησε κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού με τον κ. Σπηλιόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ [σε δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρθηκε λανθασμένα ότι ο κ. Σπηλιόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ], προκειμένου να κληθούν σε απολογία και να ασκηθούν πειθαρχικά μέτρα άμεσα και εντός της ημέρας σε βάρος όσων παρεμπόδισαν την κίνηση των τρένων και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Επισήμανε ότι το ζήτημα είναι πως οι πολίτες είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους, γνωρίζοντας ότι απεργούν τα υπόλοιπα ΜΜΜ, αλλά όχι ο προαστιακός και τα τρένα.

«Αυτοί οι κύριοι πήγαν και παρανόμως κλείδωσαν το αμαξοστάσιο. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται ούτε σε αφρικανικές χώρες», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και συμπλήρωσε πως «η εκτελεστική εξουσία, κινείται πειθαρχικά. Η δικαστική εξουσία, αφού πάρει μία συγκεκριμένη αναφορά από τις διοικήσεις των εταιρειών, κινείται με τις διαδικασίες που προβλέπει η Δικαιοσύνη. Θα το κάνουμε όλο, διότι θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, ότι, δε μπορεί μία συγκεκριμένη μειοψηφία ανθρώπων, να κρατά σε ομηρία και συναδέλφους τους που θέλουν να εργαστούν, αλλά, το κυριότερο, τους ανθρώπους που περίμεναν σήμερα να επιβιβαστούν στον προαστιακό».

«Εμείς έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας και την ασφάλεια των επιβατών. Όταν γίνεται ένας τέτοιος τσαμπουκάς, μία τέτοια ενέργεια, δεν μπορείς να αντιδράσεις εκείνη τη στιγμή. Αυτό, που μπορείς να κάνεις, είναι να τους προειδοποιήσεις ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να καλέσουμε την αστυνομία για το παραμικρό πρόβλημα. Εγώ ήρθα εδώ για να πω στους εργαζόμενους και να τους προειδοποιήσω και να τους κάνω μία έκκληση ότι πρέπει να ανοίξει το αμαξοστάσιο. Εάν δεν ανοίξουν τα αμαξοστάσια όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και επειδή ζούμε σε ένα κράτος δικαίου -τουλάχιστον εγώ που είμαι πολιτικός αυτό πιστεύω- δεν υπάρχει ασυλία για συντεχνίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός δεν θα ανεχθούν αυτά που ανέχονταν άλλες κυβερνήσεις» είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.


24ωρη απεργία σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ εξήγγειλαν τα σωμετεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες της Αθήνας για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020.

Το σωματεία των εργαζομένων συμμετέχουν στην απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας όπως και τα δρομολόγια των τρένων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου δεν θα ισχύει το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα επιτρέπεται η είσοδος όλων των οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ αναφέρει:

Η Κοινωνική Ασφάλιση, είναι δικαίωμα όλων μας. Αφορά όλους τους εργαζομένους και τον εργασιακό μας βίο. Το νομοσχέδιο προσδιορίζεται προς διαφορετική κατεύθυνση απ’ αυτή που εμείς υπερασπιζόμαστε.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ:


Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό