Κύπρος: Δωρεάν συγκοινωνίες για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προτείνει ο δήμαρχος Λευκωσίας

Στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσω της παροχής δωρεάν εισόδου στα λεωφορεία για περίοδο 2 ετών και την κατασκευή δικτύου Τραμ προτείνει ο δήμαρχος Λευκωσίας, με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην κυπριακή πρωτεύουσα. 

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, υποστηρίζει πως η εκτεταμένη και συνεχώς διογκούμενη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου και η έλλειψη αποτελεσματικών δικτύων δημοσίων μεταφορών, είναι οι κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία. Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε μέρα υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη Λευκωσία 34.000 οχήματα, περίπου 3.300 περισσότερα σε σχέση με το 2015.

Όπως αναφέρει, από το 2011 υπάρχει πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) ο οποίος όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε εξ ολοκλήρου. Προς το σκοπό αυτό, ο δήμος έχει προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς το κράτος:

  • Μονοδρόμηση κύριων αξόνων για τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων, αλλά και Bus Corridor (λωρίδα απόλυτης προτεραιότητας λεωφορείου).
  • Αύξηση της συχνότητας και του ωραρίου λειτουργίας των λεωφορείων, αλλά και των δρομολογίων, με τρόπο που να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
  • Νέες, σύγχρονες και έξυπνες στάσεις λεωφορείων οι οποίες θα προσφέρουν συνεχή πληροφόρηση μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων, αλλά και μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.
  • Δωρεάν χρήση των δημόσιων μεταφορών για διάστημα δύο χρόνων και αύξηση του κόστους χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου (π.χ. αυστηρότερες ποινές για παράνομη στάθμευση, αύξηση των τελών στάθμευσης).
  • Αναβάθμιση και επικαιροποίηση του συστήματος συντονισμού των φώτων τροχαίας.
  • Λειτουργία δικτύου Τραμ.

Ολοένα και περισσότερες πόλεις και χώρες τα τελευταία χρόνια εξετάζουν την παροχή δωρεάν συγκοινωνιών στους πολίτες τους με στόχο την τόνωση της χρήσης τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Από το περασμένο Σάββατο το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν συγκοινωνίες σε όλους σε λεωφορεία, τραμ και τρένα. 

Στην Ευρώπη υπάρχει και το παράδειγμα της Εσθονίας όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι δωρεάν και στην πρωτεύουσα Ταλίν αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια της χώρας, με τη διαφορά όμως πως ο κάθε πολίτης μπορεί να επιβιβάζεται δωρεάν μόνο στα μέσα της περιοχής στην οποία είναι μόνιμος κάτοικος. 

Πηγή: athenstransport.com, philenews.com


Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*