Περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων (τουλάχιστον στα χαρτιά) μετά την εφαρμογή του Μεγάλου Περίπατου

Αυξημένος είναι ο αριθμός των προγραμματισμένων δρομολογίων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται από την οδό Πανεπιστημίου ένα και πλέον μήνα μετά την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια του «Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας».

Σε δειγματοληπτική μέτρηση του αριθμού των δρομολογίων σε 7 διαφορετικές γραμμές, σε τρεις περιπτώσεις ο αριθμός των προγραμματισμένων δρομολογίων αυξήθηκε, σε άλλες τρεις παρέμεινε ίδιος ενώ σε μία περίπτωση είναι προγραμματισμένο ένα λιγότερο δρομολόγιο, σε σχέση με τα δρομολόγια ως την περίοδο πριν τις 15 Ιουνίου.

Ο αριθμός των προγραμματισμένων δρομολογίων, με βάση τον οποίο έγινε η σύγκριση, αναφέρεται στα δρομολόγια με το «ειδικό πρόγραμμα» το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες. Παραθέτουμε επίσης και τον καθημερινό προγραμματισμό, που αναφέρεται στον αριθμό των δρομολογίων με βάση την καθημερινή διαθεσιμότητα οχημάτων και οδηγών, και είναι ο αριθμός που πραγματοποιείται την εκάστοτε μέρα, εκτός απροόπτου.

Πιο αναλυτικά:

  • Στη λεωφορειακή γραμμή 026, τα προγραμματισμένα δρομολόγια αυξήθηκαν σε 28 από 19 (+47%). Σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου ο ημερήσιος προγραμματισμός περιλαμβάνει 20 δρομολόγια.
  • Στη λεωφορειακή γραμμή 815, τα προγραμματισμένα δρομολόγια αυξήθηκαν από 21 σε 35 (+67%). Σήμερα, στον ημερήσιο προγραμματισμό περιλαμβάνονται 33 δρομολόγια.
  • Στη γραμμή τρόλεϊ 11, τα προγραμματισμένα δρομολόγια αυξήθηκαν από 45 σε 61 (+36%). Ο ημερήσιος προγραμματισμός για σήμερα περιλαμβάνει 57 δρομολόγια.
  • Στη λεωφορειακή γραμμή 230 τα προγραμματισμένα δρομολόγια παρέμειναν 54. Στον ημερήσιο προγραμματισμό για σήμερα περιλαμβάνονται 46 δρομολόγια.
  • Στη γραμμή τρόλεϊ 2, ο αριθμός των προγραμματισμένων δρομολογίων παραμένει 46. Σήμερα, δρομολόγια περιλαμβάνονται 45 στον ημερήσιο προγραμματισμό.
  • Στη γραμμή τρόλεϊ 3, τα δρομολόγια μειώθηκαν από 64 σε 63 (-2%). Στον ημερήσιο προγραμματισμό για σήμερα περιλαμβάνονται 60 δρομολόγια.
  • Στη γραμμή τρόλεϊ 4, τα προγραμματισμένα δρομολόγια παρέμειναν 50. Στον ημερήσιο προγραμματισμό για σήμερα περιλαμβάνονται 47 δρομολόγια.

Όπως βλέπουμε πάντως στην περίπτωση της γραμμής 026, αν και προστέθηκαν 9 επιπλέον δρομολόγια, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόλις 1 παραπάνω από τον προηγούμενο προγραμματισμό. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, η αύξηση των δρομολογίων μάλλον έμεινα «στα χαρτιά».

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το δήμο Αθηναίων, τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου θα οδηγούσαν σε αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα μείωση του αριθμού των επιβατών ανά διαδρομή. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση του ΕΜΠ ήταν ότι με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, η ταχύτητα των ΜΜΜ θα αυξηθεί κατά 20% μέσα στους πρώτους μήνες και μετά τους 6 μήνες θα φτάσει το 30%. Αυτή η αύξηση της ταχύτητας θα οδηγήσει αυτόματα σε περισσότερα και πιο συχνά δρομολόγια.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η αύξηση των δρομολογίων στις παραπάνω 3 γραμμές συνδέεται αποκλειστικά με την εφαρμογή των μέτρων του Μεγάλου Περίπατου, ιδιαίτερα αφού εδώ και μήνες βρίσκεται σε εφαρμογή το ειδικό πρόγραμμα δρομολόγησης με βάση το οποίο τα δρομολόγια είναι μειωμένα (σε επίπεδα θερινού προγράμματος δρομολογίων) σε σχέση με τα συνηθισμένα χειμερινά δρομολόγια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*