Υπό την απειλή προστίμου όσοι επιβιβάζονται σε μισογεμάτα λεωφορεία και συρμούς του Μετρό

Ενημέρωση 2 Αυγούστου:

Παράταση ως τις 31 Αυγούστου 2020 πήρε το μέτρο της επιβίβασης επιβατών μέχρι του ορίου του 65% της χωρητικότητας όλων των μέσων του ΟΑΣΑ καθώς και των τρένων και λεωφορείων ΚΤΕΛ. 

Σύμφωνα με την απόφαση για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020 (άρθρο 8), το μέτρο συνεχίζει να ισχύει ως έχει από την 1η ως την 31η Αυγούστου, με πρόβλεψη για πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στους υπεράριθμους επιβάτες καθώς και στους οδηγούς των μέσων. 


Αρχικό άρθρο:

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται τις τελευταίες ημέρες στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ τα θερινά δρομολόγια σε όλα τα μέσα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής δηλώνει πως ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος, επιβάτες αλλά και εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες βρίσκονται καθημερινά υπό την απειλή προστίμων αφού η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ το όριο της 65% πληρότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Άρθρο 7) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Κυριακή 26 Ιουλίου και φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του κ. Καραμανλή, « Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης […], σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού εξήντα πέντε (65%) του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό.»

Τυχόν παράβαση της συγκεκριμένης διάταξης επιφέρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού του 65%, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε επιβάτες οι οποίοι δεν φέρουν μάσκα προστασίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει από τις 27 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου. Το όριο του 65% βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου (προηγουμένως ήταν 50%) και η ισχύς του μέτρου ανανεώνεται κάθε 2 περίπου εβδομάδες. Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο αν πραγματοποιούνται έλεγχοι ή όχι για την τήρηση του ορίου των επιβατών στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Προς το παρόν γνωρίζουμε μόνο για τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα οποία ακινητοποιήθηκαν όταν διαπιστώθηκε πως είχαν επιβιβαστεί υπεράριθμοι επιβάτες, ενώ σε 2 τουλάχιστον περιπτώσεις κλήθηκε και η αστυνομία για την αποβίβασή τους. 

Προκαλεί απορία πάντως ότι ενώ τη μία μέρα ο κ. Καραμανλής δηλώνει πως θα εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού στις συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, την επόμενη μέρα υπογράφει απόφαση σύμφωνα με την οποία τόσο οι επιβάτες όσο βέβαια και οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή προστίμου αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα. 

Το λιγότερο που πρέπει να κάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι να μην ανανεώσει την ισχύ της απόφασης για την περίοδο μετά τις 4 Αυγούστου. Ιδανικά βέβαια θα είχε δοθεί και κάποια λύση ως προς τις συνθήκες που προκαλούν συνωστισμό καθημερινά.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*