Τα τουριστικά λεωφορεία διεκδικούν κομμάτι από την πίτα του ΟΑΣΑ

Αντιδράσεις από εταιρείες τουριστικών λεωφορείων αλλά και γενικότερα τον κλάδο του τουρισμού έφεραν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για συνεργασία με τα ΚΤΕΛ για την εκτέλεση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα, μέσω της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ, που αναμένεται άμεσα, η ΟΣΥ πρόκειται να ενισχυθεί με 203 λεωφορεία και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση. 

Λίγες μέρες αργότερα ήρθε η πρώτη αντίδραση από την ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού) η οποία μέσω επιστολής προς τον πρωθυπουργό εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι δεν θα δοθεί μέρος του έργου και στα τουριστικά λεωφορεία τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η απευθείας ανάθεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής στα ΚΤΕΛ αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και ισονομίας».

Δείτε: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις συγκοινωνίες της Αθήνας κάτω από το μικροσκόπιο

Παρέμβαση πριν από λίγες μέρες έκανε και ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) μέσω επιστολής προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναφέρεται, «όλες οι σχετικές διαδικασίες ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του συγκοινωνιακού έργου θα πρέπει να προωθούν και να ενδυναμώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, στοιχείο που ταυτόχρονα κινητοποιεί τις επιχειρήσεις να καινοτομούν και να στηρίζουν την απασχόληση».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του economistas.gr, η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΟΣΥ και των ΚΤΕΛ αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο και θα έχει συνολική διάρκεια 4 ετών (δύο συν δύο έτη) ενώ η αποζημίωση που θα λάβουν τα ΚΤΕΛ θα ανέρχεται σε 1,43 ευρώ ανά χλμ.

Συγκεκριμένα, τα 203 λεωφορεία θα προέλθουν από τα ΚΤΕΛ Αττικής, Κορίνθου, Ευβοίας και Θήβας ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει διευκρινιστεί αν οι εταιρείες των ΚΤΕΛ θα προβούν σε προμήθεια οχημάτων αστικού τύπου (όπως συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης) ή αν θα χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα λεωφορεία τουριστικού τύπου. 

Το βέβαιο είναι πως στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα τοποθετηθούν μηχανήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου ενώ οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δρομολόγια από το σύστημα της τηλεματικής. 

Η επιστολή της ΓΕΠΟΕΤ:

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2020
Α.Π: 3746

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς: κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερη έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε σήμερα στον ηλεκτρονικό Τύπο δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών κυρίου Καραμανλή, αναφορικά με την σύμπραξη μεταξύ ΟΣΥ και ΚΤΕΛ μέσω ΣΔΙΤ προκειμένου να αναδιαρθρωθεί το αστικό συγκοινωνιακό έργο στην Περιφέρεια Αττικής και να αυξηθούν τα δρομολόγια λόγω κορωνοϊού. Η αγανάκτηση μας έγινε ακόμα μεγαλύτερη διότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέχεια επίσκεψής σας στο
Υπουργείο Μεταφορών και άρα έτυχαν της έγκρισή σας και για αυτό επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως.

Είμαστε σίγουροι ότι αποδεχθήκατε αυτή την απαράδεκτη πρόταση επειδή εσκεμμένα δεν ενημερωθήκατε ορθά από το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να αντιληφθείτε ότι πέραν των ΚΤΕΛ οδικό επιβατικό έργο παρέχουν και τα Τουριστικά Λεωφορεία ΔΧ. Άλλωστε δεν είναι περισσότερο από ένας μήνας από όταν σας είχαμε αποστείλει επείγουσα επιστολή, ζητώντας πλήρη απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών και τερματισμό του παράνομου μονοπωλίου των ΚΤΕΛ, τα οποία απολύτως προνομιακά μεταχειρίζονται στο Υπουργείο Μεταφορών.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η απευθείας ανάθεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής στα ΚΤΕΛ αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και ισονομίας. Δεν μπορεί να ανατίθεται επιπλέον έργο στο ήδη υπάρχον των ΚΤΕΛ και τα περίπου 3.000 τουριστικά λεωφορεία στην Αττική να βρίσκονται σταθμευμένα λόγω έλλειψης μεταφορικού έργου. Πόσο μάλλον όταν πρόσφατα έχουμε ενημερώσει επισήμως σε δια ζώσης συνάντηση τον Υφυπουργό Μεταφορών κύριο Κεφαλογιάννη για την άμεση διαθεσιμότητα του στόλου των τουριστικών λεωφορείων και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε απευθείας ανάθεση συγκοινωνιακού έργου παρά μόνο μέσω διαγωνισμού.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να άρετε την έγκριση για απευθείας ανάθεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής στα ΚΤΕΛ, κατά τα πρότυπα του ΟΑΣΘ και όσων προκλητικών γίνονται στη συμπρωτεύουσα.

Ζητούμε την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την εκτέλεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και όπου αλλού και για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ευελπιστούμε ότι θα πράξετε τα δέοντα για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας

Άρης Μαρίνης                                 Γεώργιος Τσοπανάς

Η επιστολή του ΣΕΤΕ:

Προς τον
Κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Κοινοποίηση:
Κύριο Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού
Κύριο Γιάννη Κεφαλογιάννη, Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Παρέμβαση ΣΕΤΕ αναφορικά με την ενίσχυση της προσφοράς σε δρομολόγια με αναδιάταξη των δρομολογίων της ΟΣΥ και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ μέσω ΣΔΙΤ

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2020

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια Δελτίου Τύπου (07.08.2020) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για αναβάθμιση των ΜΜΜ και ειδικότερα αναφορικά με την ενίσχυση της προσφοράς σε δρομολόγια με αναδιάταξη των δρομολογίων της ΟΣΥ και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ μέσω ΣΔΙΤ, σημειώνονται τα εξής:

Ο ΣΕΤΕ πάγια υποστηρίζει κάθε ενέργεια που συμβάλλει στη βελτίωση του αστικού και περιφερειακού συγκοινωνιακού έργου, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και υπηρεσιών. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε συνθήκες, οι ανάγκες, οι διαθέσιμοι πόροι και φυσικά το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη ενέργεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά σε απευθείας ανάθεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής στα ΚΤΕΛ, δεν προάγει την έννοια δικαίου και ισονομίας. Όλες οι σχετικές διαδικασίες ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του συγκοινωνιακού έργου θα πρέπει να προωθούν και να ενδυναμώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, στοιχείο που ταυτόχρονα κινητοποιεί τις επιχειρήσεις να καινοτομούν και να στηρίζουν την απασχόληση.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται, αντί της σύμπραξης μεταξύ ΟΣΥ και ΚΤΕΛ, η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την εκτέλεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και σε άλλες περιοχές και για όσο διάστημα απαιτηθεί με οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια. Το επιχείρημα του χρονικά επείγοντος λόγω της πανδημίας Covid-19, νομίζουμε ότι καταρρίπτεται από τη χρονική διάρκεια της σχεδιαζόμενης σύμβασης, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκώμενες επιπτώσεις της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο οδικό επιβατικό έργο παρέχουν και τα Τουριστικά Λεωφορεία ΔΧ, που λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και λόγω έλλειψης μεταφορικού έργου, ειδικά στην παρούσα δύσκολη φάση που διανύει ο τομέας, είναι επίσης σε θέση να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση.  

Με στόχο πάντα την προαγωγή της υγιούς επιχειρηματικότητας και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε πολίτες και επισκέπτες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις.  

Με εκτίμηση,                                                                                            

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*