Όταν οι εφαρμογές εύρεσης διαδρομής παραπληροφορούν, μέρος 3ο

Ενημέρωση 13 Σεπτεμβρίου:

Το Moovit διόρθωσε τα δρομολόγια στις γραμμές του Αεροδρομίου και πλέον οι χρόνοι διαδρομής οι οποίοι αναγράφονται για όλες τις παρακάτω διαδρομές είναι ρεαλιστικοί.


Αρχικό άρθρο: 

Το σημερινό τρίτο μέρος της σειράς άρθρων σχετικά με τα λάθη στις εφαρμογές εύρεσης διαδρομής γράφεται με αφορμή ερώτηση αναγνώστη του Athens Transport από το εξωτερικό, πριν από λίγο καιρό.

Μας ρώτησε λοιπόν αν αληθεύει πως η διαδρομή από το Αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (Λαρίσης) διαρκεί 18 λεπτά. Η απάντηση είναι βεβαίως πως όχι,  αφού σύμφωνα με τα επίσημα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διαδρομή πραγματοποιείται σε υπερδιπλάσιο χρόνο (41 λεπτά). 

Στην ερώτησή μας για την πηγή της πληροφόρησής του, απάντησε πως απλά χρησιμοποίησε τη δημοφιλή εφαρμογή Moovit. 

Πράγματι, μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσιάζει με λάθος χρόνους διαδρομής, που ξεπερνάνε ακόμα και τη λογική,  όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού στις γραμμές Αεροδρόμιο – Πειραιάς και Αεροδρόμιο – Λιόσια. 

Έτσι, η διαδρομή Σταθμός Λαρίσης – Αεροδρόμιο πραγματοποιείται σε 18 λεπτά σύμφωνα με το Moovit, ενώ η διαδρομή Σταθμός Λαρίσης – Νερατζιώτισσα στον χρόνο των 10 λεπτών, αντί για 20 λεπτά, όπως απαιτούνται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα επίσημα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα αν επιλέξουμε το δρομολόγιο Άνω Λιόσια – Κορωπί, καθώς σύμφωνα με την εφαρμογή απαιτούνται μόλις 5 λεπτά (!), όταν ο επίσημος χρόνος είναι 27 λεπτά. Μόνο με ελικόπτερο θα μπορούσε να επιτευχθεί ο χρόνος του Moovit. 

Τα δρομολόγια πάντως που παρουσιάζει η εφαρμογή στις γραμμές Πειραιάς – Κιάτο και Αθήνα – Χαλκίδα είναι σωστά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τα δρομολόγια Αεροδρόμιο – Κιάτο απευθείας ή μέσω μετεπιβίβασης. 

Οι αρρυθμίες της εφαρμογής όσον αφορά τα δρομολόγια του Προαστιακού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού δύο χρόνια πριν η Moovit και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύναψαν συμφωνία με στόχο τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, η επίσημη ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φιλοξενεί widget της Moovit για την εύρεση δρομολογίων εντός των πόλεων. Μόνο που στην περίπτωση των δρομολογίων του Προαστιακού που εκτελεί η ίδια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυτά είναι λανθασμένα. 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*