Το 2024 η ολοκλήρωση των έργων στο σταθμό Λαρίσης

ΕΡΓΟΣΕ

Το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η β’ φάση των έργων του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας, εφόσον μέχρι τότε τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, όπως προκύπτει από απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση βουλευτών στη Βουλή.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου στους βουλευτές Κ. Βελόπουλο και Απ. Αβδελά, για το έργο της Β’ Φάσης αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας, οριστικοποιήθηκε το φυσικό αντικείμενο του έργου σε συνεργασία με την «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ» και ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης. Ο διαγωνισμός εκτιμάται στα τέλη του 2020 και η υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο του 2021, με διάρκεια κατασκευής 36 μήνες.

Σημειώνεται ότι την άνοιξη του 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως η δημοπράτηση του έργου θα γίνει εντός του καλοκαιριού. Στη συνέχεια όμως προέκυψαν οι εκλογές οι οποίες εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως έφεραν καθυστέρηση ενός έτους.

Στα πλαίσια του έργου αυτού θα κατασκευαστούν οι νέες αποβάθρες 1, 2 και 3 του σταθμού, μαζί με τις νέες ηλεκτροδοτούμενες γραμμές 1 έως 6.

Επίσης, θα ολοκληρωθεί η υπόγεια σύνδεση του σταθμού Λαρίσης με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό με κυλιόμενες κλίμακες και ανελκυστήρες. Μέσω της διάβασης,  η κατασκευή της οποίας εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια, η ταλαιπωρία των επιβατών του Μετρό που αναγκάζονται να κουβαλούν τις αποσκευές πάνω στις σκάλες που βρίσκονται έξω από το σταθμό Λαρίσης θα λάβει επιτέλους τέλος.

Στην ίδια απάντηση του υπουργείου έγινε αναφορά και στα υπόλοιπα έργα που θα ξεκινήσει η ΕΡΓΟΣΕ:

  • Η δημοπράτηση του έργου της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα – Βόλος, αναμένεται το Νοέμβριο του 2020 και η υπογραφή της σύμβασης τον Αύγουστο του 2021, με διάρκεια κατασκευής 36 μήνες.
  • Για το έργο της εγκατάστασης σηματοδότησης στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, ο διαγωνισμός εκτιμάται στα τέλη του 2020 και η υπογραφή της σύμβασης τον Αύγουστο του 2021, με διάρκεια κατασκευής 36 μήνες.
  • Όσον αφορά την ολοκλήρωση της γραμμής στο τμήμα Αίγιο (Ροδοδάφνη) – Ρίο η κατασκευή των έργων υποδομής είναι σε εξέλιξη. Η δημοπράτηση της εργολαβίας για το υπόλοιπο φυσικό αντικείμενο (επιδομή, σταθμοί, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και τηλεπικοινωνίες) προγραμματίζεται στο α’ τρίμηνο του 2021 και η υπογραφή της σύμβασης στα τέλη του 2021, με διάρκεια κατασκευής 36 μήνες.
  • Τέλος, αναφορικά με τις υπολειπόμενες εργασίες, για την ολοκλήρωση της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, είναι σε εξέλιξη η ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σταδιακά ως το τέλος του 2021.

Εξάλλου, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το πρώτο από τα πέντε νέα τρένα της εταιρείας, με το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο θα δρομολογηθεί στις 25 Μαρτίου 2021 (προφανώς στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου).

Ο κ. Τσαλίδης υπογράμμισε πως με την ολοκλήρωση των έργων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα γίνει δυνατή η πραγματοποίηση του δρομολογίου σε 3 ώρες και 20 λεπτά (από άνω των 4 ωρών σήμερα) ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και σε 3 ώρες.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*