Ταλαιπωρία και φέτος για το μειωμένο κόμιστρο των φοιτητών

Ενημέρωση 17 Σεπτεμβρίου:

Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 πως το δικαίωμα χρήσης μειωμένου κομίστρου στους φοιτητές θα επεκταθεί αυτόματα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να είναι απαραίτητη οι δικαιούχοι να μεταβούν σε εκδοτήριο εισιτηρίων.


Αρχικό άρθρο:

Σε ταλαιπωρία βάζει ο ΟΑΣΑ για ακόμα μία χρονιά τους φοιτητές και τους λοιπούς δικαιούχους μειωμένου κομίστρου αφού εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού θα πρέπει να προσέλθουν και πάλι σε εκδοτήριο με τα δικαιολογητικά τους για την επέκταση του δικαιώματος μειωμένου κομίστρου.

Κι αυτό ενώ ο ΟΑΣΑ είχε προαναγγείλει νωρίτερα φέτος πως η επέκταση του δικαιώματος θα μπορεί να γίνεται και από τα αυτόματα μηχανήματα. Η συγκεκριμένη εξαγγελία όμως, μαζί με μερικές ακόμα που αφορούσαν τη βελτίωση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, φαίνεται ότι ξεχάστηκαν στην πορεία.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από τον ΟΑΣΑ, οι φοιτητές που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο θα πρέπει όπως και κάθε χρόνο να προσέλθουν σε εκδοτήριο με την προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card, ένα αποδεικτικό του ΑΜΚΑ τους και τη φοιτητική τους ταυτότητα.

Οι εξαγγελίες που ξεχάστηκαν

Λίγο μετά το περυσινό μας άρθρο με το οποίο εκφράζαμε την απορία για ποιο λόγο δεν γίνεται διασύνδεση των συστημάτων του ΟΑΣΑ και του υπουργείου Παιδείας προκειμένου η ανανέωση των καρτών να γίνεται αυτόματα, ο ΟΑΣΑ προανήγγειλε, αφού πρώτα το Δ.Σ. του οργανισμού έλαβε τις ανάλογες αποφάσεις, πως η διαδικασία παροχής δικαιωμάτων για τους δικαιούχους ελεύθερης και με μειωμένους τύπους κομίστρου μετακίνησης, δηλαδή ΑμεΑ, φοιτητές, πολύτεκνους, κλπ. θα μπορεί να γίνεται και από τα εκδοτικά μηχανήματα. Μέχρι και σήμερα όμως, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές ενέργειες.

Αυτή φυσικά είναι μόνο μία από τις εξαγγελίες που ίσως ξεχάστηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Σημαντικότερη όλων ήταν η προμήθεια 100 αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων και 12 τερματικών έκδοσης καρτών, μέσω της οποίας θα εξαλείφονταν οι όποιες ελλείψεις, τόσο στο Μετρό όσο και κυρίως στις στάσεις του Τραμ. Τα νέα μηχανήματα θα είχαν τη δυνατότητα να δίνουν ρέστα και σε χαρτονομίσματα, με συνέπεια να μην υπάρχουν περιορισμοί για τα χαρτονομίσματα που μπορούν να εισάγουν οι επιβάτες όπως συμβαίνει σήμερα. Επίσης, ο ΟΑΣΑ σχεδίαζε τη λειτουργία και νέων εκδοτηρίων εισιτηρίων για την ΟΣΥ, αυξάνοντας έτσι τα σημεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών.

Μία ακόμη εξέλιξη που είχε προαναγγείλει ο ΟΑΣΑ ήταν πως οι κάτοχοι ανώνυμων καρτών Ath.ena Card θα έχουν τη δυνατότητα να τις φορτίζουν μέσω κινητού με τεχνολογία NFC. Και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει γίνει τίποτα.

Τέλος, ένα χρόνο πριν, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννης είχε εξαγγείλει πως «ως την άνοιξη του 2020» οι επιβάτες των συγκοινωνιών της Αθήνας θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται μέσω της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί για εισιτήρια. Όπως μπορούν να φανταστούν όλοι, και αυτή η εξαγγελία ξεχάστηκε στην πορεία.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*