Η «φθηνότερη και ομορφότερη» γραμμή Μετρό στην Ευρώπη άνοιξε στη Βουλγαρία

Με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου, το πρώτο τμήμα της γραμμής 3 του Μετρό της Σόφιας, μήκους 7,8 χλμ με 8 σταθμούς παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 26 Αυγούστου.

«Το Μετρό μας είναι το ομορφότερο και το φθηνότερο στην Ευρώπη» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ παρευρισκόμενος στα εγκαίνια της γραμμής, η μετακίνηση με την οποία ήταν δωρεάν κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας, τονίζοντας ότι κατασκευάστηκε για να προσφέρει ανάλογης ποιότητας υπηρεσίες με άλλα Μετρό της Ευρώπης αλλά με πολύ φθηνότερο εισιτήριο.

Το μονό εισιτήριο για το Μετρό της Σόφιας κοστίζει 1,60 λεβ (0,82 ευρώ) ενώ με την αγορά προπληρωμένης κάρτας 10 εισιτηρίων, το κόστος ανά διαδρομή μειώνεται στα 1,20 λεβ (0,61 ευρώ).

Η γραμμή 3 του Μετρό της Σόφιας είναι η πρώτη γραμμή του Μετρό της πόλης που διαθέτει θύρες στις αποβάθρες των σταθμών καθώς και συρμούς με δυνατότητα πλήρους αυτοματοποιημένης λειτουργίας. Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι δυνατή η αγορά εισιτηρίων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 3 έγινε από την τουρκο-βουλγαρική κοινοπραξία Doğuş, Via Construct και Ultrastroy ενώ χρησιμοποιήθηκε μετροπόντικας διαμέτρου 9,4 μέτρων της γερμανικής Herrenknecht.

Τα έργα ξεκίνησαν το 2016 ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2019. Ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω των εκτεταμένων δοκιμών των συστημάτων της Siemens που πραγματοποιήθηκαν με αργούς ρυθμούς δεδομένου του ότι η γερμανική εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει μέρος του προσωπικού της από τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την προμήθεια του τροχαίου υλικού και του συστήματος σηματοδότησης ανέλαβε η κοινοπραξία Siemens/Newag με αντίτιμο 140 εκατ. ευρώ. Συνολικά παραδόθηκαν 20 συρμοί Insipro με σύνθεση τριών βαγονιών (ενώ ενεργοποιήθηκε η option για παράδοση επιπλέον 10) όμοιοι με αυτούς που κυκλοφορούν στο Μετρό της Βαρσοβίας, ηλεκτροδοτούμενοι όμως μέσω παντογράφων αφού η μερικώς υπογειοποιημένη γραμμή 3 του Μετρό της Σόφιας χρησιμοποιεί εναέρια καλώδια ηλεκτροδότησης. Οι συρμοί έχουν δυνατότητα αυτοματοποιημένης λειτουργίας (βαθμός αυτοματοποίησης GoA3 – λειτουργία με συνοδό αμαξοστοιχίας).

Στην σύμβαση της Siemens περιλαμβάνονταν και η προμήθεια των συστημάτων αυτοματοποιημένης λειτουργίας, ασφάλειας και σηματοδότησης του Μετρό,  το σύστημα πληροφόρησης επιβατών αλλά και η τοποθέτηση θυρών στις αποβάθρες των σταθμών της γραμμής.

Η χρηματοδότηση για τη γραμμή προήλθε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Transport and transport infrastructure” 2014 – 2020.

Την επόμενη χρονιά αναμένεται η παράδοση μίας επέκτασης μήκους 3,8 χλμ της γραμμής 3 με τέσσερις σταθμούς ενώ μελλοντικά προβλέπεται η κατασκευή δύο ακόμα επεκτάσεων, μήκους 3 χλμ με τρεις σταθμούς και 6 χλμ με 6 σταθμούς ώστε η γραμμή να αποκτήσει συνολικό μήκος 21 χλμ με 21 σταθμούς.

Το Μετρό της Σόφιας διαθέτει 4 γραμμές με 43 σταθμούς και συνολικό μήκος 48 χλμ.

Πηγές: railwaygazette.com, themayor.eu, sofiaglobe.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*