Εν αναμονή ενισχύσεων στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Αρνητικά αξιολογεί το 65% των πολιτών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς οι αριθμοί δείχνουν έξαρση κρουσμάτων στην πρωτεύουσα.

Αν και η επικινδυνότητα της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι αμφισβητήσιμη, είναι προφανές ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του μεταφορικού έργου, το οποίο έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση. 

Την κατάσταση «σώζει» κυρίως η μείωση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με περασμένες χρονιές που είναι εμφανής, ιδιαίτερα στα μέσα σταθερής τροχιάς. Εκεί εξάλλου οι συχνότητες των δρομολογίων έχουν βελτιωθεί αισθητά με την έναρξη του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων. 

Εν τω μεταξύ ακόμα μία επέκταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου δόθηκε στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις συγκοινωνίες της Αθήνας (μέτρο που τηρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών) καθώς και στο όριο του 65% σε όλα τα μέσα (μέτρο που όλοι γνωρίζουν ότι είναι μη εφαρμόσιμο εντούτοις εξακολουθεί να ισχύει).  

Πλέον, μικρή ανάσα αναμένεται να δοθεί το νωρίτερο το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς, αλλά εμφανή αποτελέσματα για την πλειοψηφία του επιβατικού κοινού δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από το 2021.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να έχει παραδοθεί το 30% των οχημάτων (90 λεωφορεία), το 60% εντός 2,5 μηνών (συνολικά 180 λεωφορεία), και το 80% (240 από τα 300 λεωφορεία) εντός 4 μηνών. 

Αν λάβουμε υπόψη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα στα τέλη της χρονιάς και θα μπουν στην κυκλοφορία στις αρχές της επόμενης (εκτός κι αν όλα γίνουν με αστραπιαίες κινήσεις και ο ανάδοχος έχει κάποια από τα λεωφορεία ετοιμοπαράδοτα). Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το leasing για τα λεωφορεία που θα είναι ηλικίας έως και 10 ετών, θα έχει διάρκεια 3 ετών με δικαίωμα παράτασης για ένα επιπλέον έτος. Μετά την ολοκλήρωση της μίσθωσης, η ΟΣΥ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει τα οχήματα, αρκεί η τιμή τους να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ το ένα. 

Νωρίτερα ίσως έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ για την παροχή συγκοινωνιακού έργου. Στις αρχές Οκτωβρίου έχει συγκληθεί Γενική Συνέλευση των μετόχων των ΚΤΕΛ Αττικής όπου αναμένεται να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρόεδρο των ΚΤΕΛ για την υπογραφή της τελικής σύμβασης ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα της αγοράς νέων λεωφορείων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν. 

Σε πρόσφατή του συνέντευξη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι η κυκλοφορία 203 λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ θα ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό πάντως, σημαίνει πως εντός 2-3 εβδομάδων από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ (παλαιά ή νέα) θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής και να εκτελούν δρομολόγια. 

Εντός των επόμενων εβδομάδων εν τω μεταξύ αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 655 οδηγών, μηχανοδηγών και τεχνικών με στόχο να έχουν αναλάβει υπηρεσία ως τα τέλη της χρονιάς, σχεδόν ταυτόχρονα με την παραλαβή των πρώτων μεταχειρισμένων λεωφορείων. 

Όσον αφορά το διαγωνισμό για την προμήθεια 600 νέων λεωφορείων, εξακολουθεί να ισχύει το χρονοδιάγραμμα για προκήρυξή του μέχρι το Νοέμβριο, ενώ τα 300 από αυτά αναμένεται να κυκλοφορούν ως το τέλος του 2021. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΟΣΥ Β. Ξυπολυτάς, το 2021 αναμένεται και η προκήρυξη του επόμενου διαγωνισμού για 400 ακόμα νέα λεωφορεία, τα οποία θα είναι στο σύνολό τους ηλεκτρικά. 

Παραμένουν οι χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων

Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας και μετά τις 30 Νοεμβρίου αφού ανάμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιλαμβάνονται και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους και τουριστικές υπηρεσίες για 5 επιπλέον μήνες.

Έτσι, οι τιμές που τέθηκαν σε εφαρμογή από τη 1 Ιουνίου, αναμένεται να ισχύουν μέχρι τουλάχιστον και τις 30 Απριλίου 2021

Ακολουθεί το χρονολόγιο των διαγωνισμών για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 12 Σεπτεμβρίου: Β. Ξυπολυτάς (πρόεδρος ΟΣΥ) – Μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για 600 λεωφορεία ως το Νοέμβριο, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για προμήθεια 400 ηλεκτρικών λεωφορείων
  • 9 Σεπτεμβρίου: Καραμανλής – προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing, παράδοση στις αρχές του 2021.
  • 7 Αυγούστου: Μητσοτάκης – 1000 λεωφορεία για την Αθήνα, διαγωνισμός για τα πρώτα 600 το Νοέμβριο, κυκλοφορία 300 εξ αυτών ως τα τέλη του 2021, προκήρυξη διαγωνισμού το Σεπτέμβριο για προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing.
  • 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*