Πέμπτη 15 Οκτωβρίου: Ανεστάλη η στάση εργασίας σε Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ

Ενημέρωση 15 Οκτωβρίου:

Καθυστερήσεις καταγράφονται από σήμερα το πρωί σε γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ λόγω συμμετοχής εργαζομένων στην 24ωρη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΟΣΜΕ.

Όπως είχαμε αναφέρει, υπήρχε το ενδεχόμενο εργαζόμενοι να επιλέξουν να συμμετέχουν μεμονωμένα στην απεργία, αν και τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες της Αθήνας είχαν ανακοινώσει πως δεν θα πραγματοποιηθεί απεργία.


Ενημέρωση 14 Οκτωβρίου:

Κανονικά αναμένεται να κινηθούν όλα τα μέσα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 μετά την αναστολή της προειδοποιητικής στάσης εργασίας που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.

Όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, τα Δ.Σ. των Σωματείων Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (πρώην Ένωση εργαζομένων ΗΣΑΠ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Τραμ (ΣΕΤ), μετά από συζητήσεις που έγιναν με την εταιρεία και αφού μεσολάβησαν μεταξύ τους συνεννοήσεις, συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν την αναστολή κάθε κινητοποίησης.

Εν τω μεταξύ, με νέα χτεσινή ανακοίνωση, σωματεία εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΥ επαναλαμβάνουν ότι δεν ισχύει η 24ωρη στάση εργασίας σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ που είχε εξαγγείλει η ΟΣΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εργαζόμενοι να αποφασίσουν να απεργήσουν μεμονωμένα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθεί η σημερινή ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ:

Μοναδικός σκοπός και στόχος των εργαζομένων των Σταθερών Συγκοινωνιών είναι η ασφαλής, γρήγορη, αξιόπιστη και φθηνή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Αποδεικνύουμε τα παραπάνω εκτελώντας, με αυταπάρνηση την εργασία μας, που αποτελεί κοινωνικό έργο, 365 μέρες τον χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα κι εν μέσω υγειονομικής κρίσης, χωρίς να διακόψουμε ούτε για 1 λεπτό.

Οι κινητοποιήσεις μας αφορούσαν αποκλειστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου, σε συνάρτηση με θέματα που έχουν προκύψει από τη πανδημία του covid 19 και τα νέα δεδομένα, ώστε να μπορεί, απρόσκοπτα, τώρα και στο μέλλον, η ΣΤΑ.ΣΥ να παρέχει υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση στους επιβάτες της.

Μετά από την ανακοίνωση της κινητοποίησης, σε διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία της εταιρίας κατόπιν συνεννοήσεως της με το αρμόδιο υπουργείο, μας δόθηκαν γραπτά χρονοδιαγράμματα των προσλήψεων νέου τακτικού και μόνιμου προσωπικού, για την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού και ανταλλακτικών καθώς και για επιπλέον ενέργειες, που να θα γίνουν για τη θωράκιση της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους, δείχνοντας καλή πίστη, αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας που είχαν εξαγγελθεί για 15/10/2020. Όμως, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις και για να παραμείνουν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του επιβάτη, ως κοινωνικό αγαθό.

Οι Διοικήσεις


Ενημέρωση 12 Οκτωβρίου:

Στάση εργασίας μεταξύ 14:00 – 17:00 την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.

Την προειδοποιητικη στάση εργασίας εξηγγειλαν τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς διεκδικώντας τη αγορά ανταλλακτικών, την επίσπευση των προσληψεων στις συγκοινωνίες και την πραγματοποίηση τεστ για τον κορωνοιο στους εργαζόμενους. (θα ακολουθήσει το δελτίο τύπου).

Νωρίτερα σήμερα, με κοινό δελτίο τύπου, σωματεία εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΥ ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει απόφαση για προκήρυξη απεργίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Τα σωματεία καταγγέλλουν παράλληλα την ΟΣΜΕ για την προκήρυξη κάνωντας λόγο για «ύποπτο ρόλο του προέδρου της» ο οποίος «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών που εκπροσωπεί (ΚΤΕΛ) και όχι των εργαζόμενων».

Όπως είχαμε αναφέρει στο αρχικό άρθρο, ήταν προφανές πως η ομοσπονδία δεν είχε δικαιοδοσία να εξαγγείλει απεργία στις συγκοινωνίες της Αθήνας (γεγονός που δεν ανέφεραν σχετικά άρθρα σε άλλα μέσα).

Σε κάθε περίπτωση, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο μεμονωμένοι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργία χωρίς περαιτέρω ανακοίνωση.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΣΕΛΜΑ, της Ένωσης Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και της Ένωσης Εργαζομένων Τραμ:

Η διασφάλιση της υγείας επιβατών και εργαζομένων αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του Covid- 19 βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των Σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Ωστόσο, η συσσώρευση τις ώρες αιχμής μεγάλου αριθμού επιβατών σε συρμούς και σταθμούς αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, που δημιουργείται από: α) την έλλειψη τροχαίου υλικού και β) τις μεγάλες ελλείψεις της Εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού από το 2009!

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι, με προσωπικό κόστος και θυσίες, προσπαθούν και παρέχουν ασφαλείς μεταφορές. Ωστόσο, πρέπει, επιτέλους, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας των ίδιων, των οικογενειών τους αλλά και των επιβατών, με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή.

Για αυτό πραγματοποιούμε την Πέμπτη 15/10/2020 τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από 14:00 έως 17:00

Διεκδικούμε:
1. Να αγοραστούν ανταλλακτικά, υλικά και αναλώσιμα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με πυκνότερα δρομολόγια στο άμεσο μέλλον, που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό στις αποβάθρες.
2. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των προσλήψεων, που έχουν εξαγγελθεί, και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη του συνόλου των υπαρχόντων κενών αποκλειστικά με μόνιμο και τακτικό προσωπικό.
3. Να γίνονται, με μέριμνα της Εταιρείας, τεστ για τον COVID- 19 σε όλους τους εργαζόμενους, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.

Διαπιστώνουμε ότι:

Τα θέματα στην Υγεία, στην Παιδεία και στις Αστικές Μεταφορές, καθώς και σε ολόκληρο το κοινωνικό κράτος, μαζί με τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον

Αγωνιζόμαστε για:

  • Φθηνά, γρήγορα, αξιόπιστα και ασφαλή Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Λέμε ΟΧΙ στο κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Οι Διοικήσεις


Αρχικό άρθρο:

24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας εξήγγειλε για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (Ο.Σ.Μ.Ε.).

Η συγκεκριμένη ομοσπονδία πάντως, μέλη της οποίας είναι κυρίως σωματεία εργαζομένων σε ΚΤΕΛ (αλλά και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ) δεν έχει αρμοδιότητα να προκηρύξει απεργία στο σύνολο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν (αν ληφθούν) από τα αρμόδια σωματεία. Σημειώνεται ότι ακόμα και στα ΚΤΕΛ, προκηρύξεις απεργιών από τη συγκεκριμένη ομοσπονδία συνήθως δεν οδηγούν σε διακοπή δρομολογίων.

Αν υπάρξουν αποφάσεις για απεργίες στις συγκοινωνίες (ιδίως σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και λεωφορεία ΚΤΕΛ) τα δρομολόγια θα διακοπούν από τις 5:00 π.μ. της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου 2020 έως τις 5:00 π.μ. της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2020.

Παρόλα αυτά, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο ακόμα και χωρίς ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς, οδηγοί λεωφορείων να προχωρήσουν μεμονωμένα σε συμμετοχή στη συγκεκριμένη απεργία.

Η Ο.Σ.Μ.Ε. διαμαρτύρεται για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ και διεκδικεί την άμεση απόσυρση των ιδιωτών των ΚΤΕΛ από τη δημόσια αστική συγκοινωνία της Αθήνας και την επαναφορά στο σύστημα συγκοινωνιών της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ όλων των δρομολογίων που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*