Το Λος Άντζελες σκέφτεται την κατάργηση των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες λόγω του κορωνοϊού

Με τον κορωνοϊό να έχει πλήξει ιδιαίτερα τις κοινότητες των Μαύρων και Λατινοαμερικανών, που αποτελούν μεγάλο μέρος των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών του Λος Άντζελες, και με την επιβατική κίνηση να έχει μειωθεί κατά 50%, ο συγκοινωνιακός οργανισμός της μεγαλύτερης σε πληθυσμό κομητείας των ΗΠΑ, μελετά το ενδεχόμενο κατάργησης των εισιτηρίων στα λεωφορεία και τα τρένα.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου, ανακοινώθηκε η σύσταση μίας επιτροπής η οποία θα εξετάσει διάφορες επιλογές με στόχο τη δωρεάν μετακίνηση, κάτι το οποίο αποτελεί «ηθική υποχρέωση» σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της συγκοινωνιακής αρχής της κομητείας του Λος Άντζελες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, σκοπός είναι να ανακουφιστεί μέρος της οικονομικής πίεσης για όσους το χρειάζονται περισσότερο.

Την ίδια στιγμή όμως, η διοίκηση του οργανισμού προετοιμάζει μείωση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και μείωση των δρομολογίων κατά 17% σε σχέση με την προ-κορωνοϊού περίοδο, ενώ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 1,8 δις δολάρια (1,5 δις ευρώ) ως τα μέσα του 2021.

Αν και η κατάργηση των εισιτηρίων υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να ακούγεται ως παράξενη απόφαση, τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων καλύπτουν έτσι κι αλλιώς μόνο το 13% του λειτουργικού κόστους των αστικών συγκοινωνιών του Λος Άντζελες (που φτάνει τα 1,9 δις δολάρια το έτος), ποσοστό μικρότερο από το ανάλογο σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Η επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της ως το τέλος του 2020. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προτείνει εναλλακτικές για τη χρηματοδότηση, όπως έκτακτη επιχορήγηση από την πολιτεία ή ανακατανομή διαφημιστικών εσόδων και χορηγιών, ενώ μέρος αυτής μπορεί να προκύψει από τη χρήση διοδίων για οδηγούς.

Εκτός των άλλων, η κατάργηση των εισιτηρίων αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των περιστατικών αστυνομικής βίας κατά μειονοτήτων αφού πλέον δεν θα απαιτούνται έλεγχοι εισιτηρίων. Οργανώσεις επιβατών υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα, αφού οι δωρεάν μετακινήσεις αποτελούν χρόνιο αίτημά τους. Από την άλλη μεριά, άλλες οργανώσεις σημειώνουν πως το κόστος των δωρεάν μετακινήσεων θα το πληρώσουν οι επιβάτες με άλλους τρόπους, ιδιαίτερα καθώς σχεδιάζεται μείωση των δρομολογίων και των επενδύσεων για την βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάργηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συζητείται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου. Στην Ευρώπη, δύο χώρες, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο παρέχουν δωρεάν συγκοινωνίες, ενώ το Παρίσι σχεδιάζει να προσφέρει δωρεάν μεταφορές στους ανήλικους. Στις ΗΠΑ, το Κάνσας Σίτι ανακοίνωσε πως θα καταργήσει το κόμιστρο στα λεωφορεία, ενώ από φέτος, δωρεάν είναι οι μεταφορές στην πόλη Ολύμπια της Ουάσινγκτον.

Αν το Λος Άντζελες προχωρήσει στην κατάργηση του κομίστρου, θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο με δωρεάν αστικές συγκοινωνίες.

Πηγή: bloomberg.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*