Πέμπτη 26 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

24ωρη απεργία εν μέσω του lockdown και ενώ η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη φάση της αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία σε Μετρό και ΗΣΑΠ 

Στο Τραμ, αν και αρχικά οι εργαζόμενοι αναμένονταν να συμμετέχουν σε 24ωρη απεργία, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 18:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Τα τελευταία δρομολόγια του Τραμ θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Από Ασκληπιείο Βούλας προς Σύνταγμα στις 15:59
  • Από Σύνταγμα προς Ασκληπιείο Βούλας στις 16:26
  • Από Σύνταγμα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 17:06

Με ανακοίνωσή τους τα σωματεία των ηλεκτροδηγών στα 3 μέσα ανακοίνωσαν πως αντί για 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 18:00. Σε Μετρό και ΗΣΑΠ πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία λόγω συμμετοχής του λοιπού προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, πιθανή είναι και η μεμονωμένη συμμετοχή οδηγών Λεωφορείων και Τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες αποφάσεις, ο Προαστιακός αναμένεται να κινηθεί κανονικά.

Η ανακοίνωση των σωματείων:

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του Covid- 19 σταθήκαμε, με υπευθυνότητα, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο.

Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω Ο.Α.Ε.Δ., περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό, συντασσόμαστε με όλα τα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε για τις 26 Νοεμβρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Παράλληλα, διεκδικούμε:

  • Να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του Covid- 19 εντός της ΣΤΑ.ΣΥ., στο πλαίσιο, που έχουν θέσει όλα τα Σωματεία, με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ Covid- 19 με έξοδα της Εταιρείας.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  •  ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΖΩΗ
  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

Οι Διοικήσεις

Η κοινή ανακοίνωση των σωματείων των ηλεκτροδηγών στα τρία μέσα:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟ∆ΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ ( Σ.Η.Τ.Α.)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟ∆ΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟ∆ΗΓΩΝ Η.Σ.Α.Π. (Σ.Ε.Η.Η.Α.Π.)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟ∆ΗΓΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.

25/11/2020

Το συντονιστικό Ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. αποφάσισε τον επανακαθορισμό της κινητοποίησης 26/11/2020.

Οι Ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ έχουμε σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων διαχρονικά και ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Με γνώμονα αυτό και σεβόμενοι το επιβατικό κοινό, αναπροσαρμόζουμε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία της 26/11/2020 σε στάση εργασίας από 18:00 έως λήξη της κυκλοφορίας.

Τονίζουμε ότι παραμένουμε σε εγρήγορση και θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί να διαταράξει της εργασιακές σχέσεις.

ΟΙ ∆ΙΟΙΚΗΣΕΙΣ