Θα καθυστερήσουν τα νέα λεωφορεία για την Αθήνα

Καθυστέρηση προβλέπεται στον επερχόμενο διαγωνισμό για την αγορά νέων λεωφορείων για την Αθήνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων, η προκήρυξη του οποίου αναμενόταν «μέχρι το Νοέμβριο» όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, πρόκειται να γίνει μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

Εν τω μεταξύ σύγχυση επικρατεί για τον ακριβή αριθμό των νέων λεωφορείων που θα περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό. Τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως ο διαγωνισμός θα αφορά 600 λεωφορεία (diesel και φυσικού αερίου) μέρος της προμήθειας 1.000 λεωφορείων για την Αθήνα (τα υπόλοιπα 400 θα είναι ηλεκτρικά με το διαγωνισμό να ακολουθεί το 2021). Το ίδιο υποστήριζε μέχρι πρόσφατα και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Την περασμένη εβδομάδα όμως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ κ. Ιωάννης Γκόλιας δήλωσε ότι τα 600 λεωφορεία προορίζονται για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και χτες ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως ο διαγωνισμός «θα αφορά 1300 λεωφορεία περίπου για Αθήνα και Θεσσαλονίκη» με την προκήρυξή του να αναμένεται ως τον Ιανουάριο. 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο η παράδοση νέων λεωφορείων (πέραν αυτών που θα φτάσουν μέσω leasing) να γίνει εντός του 2021, αφού με τα προηγούμενα δεδομένα (προκήρυξη το Νοέμβριο) η παράδοσή τους αναμενόταν να ξεκινήσει στα τέλη του 2021. 

Όσον αφορά το διαγωνισμό για την προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing, οι προσφορές για τον οποίο έχουν ήδη κατατεθεί, ο υφυπουργός δήλωσε πως τα 300 λεωφορεία θα παραδοθούν τμηματικά «μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο». Παραδόξως, τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ είχε δηλώσει πως η παράδοση τους θα γίνει «εντός εξαμήνου». Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, τα πρώτα λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σύμβασης, χρονοδιάγραμμα που μάλλον είναι υπεραισιόδοξο.

Σχετικά με τα περιστατικά πυρκαγιών σε μεταχειρισμένα λεωφορεία που προμηθεύτηκε η Θεσσαλονίκη από τη Λειψία, απάντησε: «Κάποια λεωφορεία παρουσιάζουν κάποιες βλάβες επειδή είναι παλιά αυτά τα οποία ήρθαν από τη Λειψία μερικά είχαν μερικά κάποια προβλήματα τα οποία διορθώνονται. Όμως είναι μια δωρεά του δήμου Θεσσαλονίκης προς τον ΟΑΣΘ. Ένα -δύο λεωφορεία επιδιορθώνονται και έρχονται στην κυκλοφορία. Η προηγούμενη διοίκηση Παππά μας παρέδωσε 235 λεωφορεία σε κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη και σήμερα κυκλοφορούν πάνω από 400».

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό για την προμήθεια 750 λεωφορείων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταρχάς άλλαξε το σενάριο που έλεγε ο κ. Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το διαγωνισμό τον ακύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, πλέον παραδέχονται δημοσίως ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την Αρχή προδικαστικών προσφυγών γιατί είχε αρκετές πλημμέλειες. Όσον αφορά το διαγωνισμό αυτές οι πλημμέλειες δεν μπορούν να διορθωθούν άμεσα, με την έννοια ότι πρέπει να γίνει ένας νέος διαγωνισμός, να είναι καθαρός, να είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος θα πληροί τις ανάγκες τις συγκοινωνιακές». 

Όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανέφερε: «Πέρα από τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωτικά όπως μάσκες κλπ, υπάρχει πλέον και η πρόβλεψη για 65% μέγιστης πληρότητας στα ΜΜΜ δηλαδή είτε μιλάμε για λεωφορεία αστικών ή υπεραστικών και βεβαίως σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς. Βεβαίως αν κρίνουμε και από την κυκλοφορία της πρώτης φάσης που εκεί είχαμε μια μεγάλη πτώση όσον αφορά τις πληρότητες, ούτως ή άλλως αυτές τις πληρότητες δεν νομίζω ότι θα τις πιάσουμε στα ΜΜΜ εφόσον εφαρμοστούν πιστά οι κανόνες του lockdown».

Ακολουθεί το χρονολόγιο των διαγωνισμών για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 12 Νοεμβρίου: Κεφαλογιάννης – Διαγωνισμός για 1.300 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως τον Ιανουάριο, παράδοση των 300 λεωφορείων μέσω leasing ως τον Μάρτιο.
  • 5 Νοεμβρίου: Ι. Γκόλιας (πρόεδρος ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Δεκέμβριο για 600 λεωφορεία για τις συγκοινωνίες της Αθήνας ΚΑΙ της Θεσσαλονίκης.
  • 12 Οκτωβρίου: Αθανασόπουλος (δ.σ. ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Νοέμβριο για 250 Diesel Euro VΙ & 350 φυσικού αερίου. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 400 ηλεκτρικά. (Ισχύει το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη)
  • 23 Σεπτεμβρίου: Προκήρυξη διαγωνισμού για leasing 300 λεωφορείων από ΟΣΥ, προθεσμία κατάθεσης προσφορών 30 Οκτωβρίου.
  • 12 Σεπτεμβρίου: Β. Ξυπολυτάς (πρόεδρος ΟΣΥ) – Μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για 600 λεωφορεία ως το Νοέμβριο, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για προμήθεια 400 ηλεκτρικών λεωφορείων
  • 9 Σεπτεμβρίου: Καραμανλής – προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing, παράδοση στις αρχές του 2021.
  • 7 Αυγούστου: Μητσοτάκης – 1000 λεωφορεία για την Αθήνα, διαγωνισμός για τα πρώτα 600 το Νοέμβριο, κυκλοφορία 300 εξ αυτών ως τα τέλη του 2021, προκήρυξη διαγωνισμού το Σεπτέμβριο για προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing.
  • 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*