Το lockdown και οι υποσχέσεις για έργα προσφέρουν διέξοδο στο υπουργείο Υποδομών

Ανάσες παίρνει τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφού χάρη στο lockdown και τη μείωση της επιβατικής κίνησης που προκάλεσε, εξαφανίστηκε πρόσκαιρα η γκρίνια για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκοινωνίες της Αθήνας με τον υπουργό να βρίσκει διέξοδο σε δηλώσεις αυτοσυγχαρητηρίων και σε υποσχέσεις για έργα με μακρινούς ορίζοντες υλοποίησης.

Την ίδια ώρα, περνάει σχεδόν απαρατήρητο πως ενέργειες για την ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου καθυστερούν, ενώ έργα τα οποία υποτίθεται πως έχουν δρομολογηθεί ακολουθούν παρόμοια πορεία.

Έτσι, η μοναδική κίνηση για την ενίσχυση των δρομολογίων των λεωφορείων που έχει (σχεδόν) ολοκληρωθεί, είναι η παραχώρηση 60 λεωφορειακών γραμμών στα ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα ο στόλος των λεωφορείων να ενισχυθεί με 160 (κατά τον ΟΑΣΑ) ή με 200 (κατά τον υπουργό) οχήματα.

Σε εκκρεμότητα βέβαια εξακολουθεί να βρίσκεται η λειτουργία της τηλεματικής αφού μέχρι και σήμερα, πλησιάζοντας τους 3 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης, το σύνολο των λεωφορειακών γραμμών που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ βρίσκεται εκτός του συστήματος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΑΣΑ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 1.713,68 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών για το κέντρο εποπτείας τηλεματικής των νέων οχημάτων ΚΤΕΛ.

Την ίδια στιγμή, ακόμα περιμένουμε για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing, με το ενδεχόμενο μέρος αυτών να φτάσει στην Αθήνα μέσα στον Ιανουάριο να απομακρύνεται.

Άγνωστο παραμένει επίσης το πότε θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια έως και 1.300 νέων λεωφορείων (κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά μέρος αυτών) για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε προηγούμενο χρόνο είχε ειπωθεί πως αυτό θα γίνει στις αρχές του νέου έτους ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Διέξοδος σε εξαγγελίες έργων

Με αφορμή και τη χρηματοδότηση ύψους 13 δις ευρώ για έργα υποδομών από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραμανλής εξαγγέλλει τον τελευταίο καιρό την πραγματοποίηση έργων με ορίζοντα υλοποίησης στο μακρινό μέλλον, τη στιγμή που άλλα έργα σε φάση υλοποίησης ή δημοπράτησης καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη ως το Ίλιον υποστηρίζοντας πως θα δημοπρατηθεί σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο υπουργός όμως φαίνεται πως εξαγγέλλει έργα και κατ’ ιδίαν, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αμαρουσίου, έχει ληφθεί απόφαση για την προώθηση της κατασκευής της επέκτασης της γραμμής 4 από Γουδή προς Μαρούσι κατά προτεραιότητα.

Την ίδια στιγμή βέβαια ακόμα αναμένουμε την εξέλιξη του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) στο οποίο υπάρχει ήδη προσωρινός μειοδότης. Μιλώντας αυτή την Κυριακή στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως τα πρώτα εργοτάξια θα στηθούν εντός του 2021. Για να συμβεί όμως αυτό, μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση για τις προκαταρκτικές εργασίες της γραμμής.

Και στο Τραμ, ως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η επαναλειτουργία του τμήματος Μπάτης – ΣΕΦ που είναι κλειστό από τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας των έργων της περιφέρειας Αττικής στον Φαληρικό όρμο. Σε εκκρεμότητα όμως εξακολουθεί να βρίσκεται η παράδοση της επέκτασης στον Πειραιά χωρίς να έχει ακόμα ακόμα ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία για την παράδοσή της.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*