Δοκιμαστικά δρομολόγια με επιβάτες στο κέντρο της Αθήνας από ένα ακόμα ηλεκτρικό λεωφορείο

Δοκιμαστικά δρομολόγια με επιβάτες για ολόκληρο τον Ιανουάριο θα πραγματοποιεί στη γραμμή 2 Κυψέλη-Παγκράτι-Καισαριανή, ‘ενα σύγχρονο ηλεκτρικό όχημα της BYD.

Το ηλεκτρικό λεωφορείο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD (Build Your Dreams), το φθινόπωρο του 2020 είχε δοκιμαστεί από τις Οδικές Συγκοινωνίες για λίγες ημέρες και χωρίς επιβάτες.

Η εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και ο εισαγωγέας της στην Ελλάδα «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ» ανταποκρίθηκε στην έκκληση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για δοκιμή ηλεκτρικών οχημάτων στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων της ΟΣΥ ΑΕ.

Το BYD K9 Electric 12 μέτρων, έχει μηδενικούς ρύπους για το περιβάλλον και αθόρυβη λειτουργία ενώ διαθέτει 3 διπλές πόρτες σε χαμηλό δάπεδο, χωρίς σκαλοπάτια εισόδου για εύκολη πρόσβαση στους επιβάτες, ειδική ράμπα για ΑμΕα στη μεσαία πόρτα, με εύκολη πρόσβαση, ενώ έχει συνολική χωρητικότητα 76 επιβατών: 23 καθήμενοι σε καθίσματα αντιβανδαλικού τύπου, 52 όρθιοι και 1 θέση για άτομο με αναπηρία σε αμαξίδιο (ΑμΕα).

Η μπαταρία του είναι 350 kw και μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως σε 3 ώρες, έχει 2 ηλεκτρομοτέρ 2 Χ 150kw που αντιστοιχούν σε ισχύ 400 hp, λειτουργική καμπίνα οδηγού από πλεξιγκλάς για απομόνωση από τους επιβάτες, 3 κάμερες και μόνιτορ που βοηθούν τον οδηγό για ασφαλή οδήγηση μέσα στην πόλη, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα και ισχυρό κλιματισμό για την πόλη της Αθήνας.

Τέλος, παρέχει μέσω WIFI, συνδεσιμότητα στους επιβάτες για χρήση κινητού, tablet κλπ.

Προηγουμένως, δοκιμαστικά δρομολόγια με επιβάτες είχαν πραγματοποιήσει λεωφορεία δύο ακόμα κατασευαστών, που είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: ένα λεωφορείο της κινεζικής YUTONG και ένα της πολωνικής Solaris.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει να αγοράσει έναν αριθμό ηλεκτρικών λεωφορείων, μέρος της προμήθειας 1.300 λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αν και προς το παρόν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός τους καθώς και το πότε θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*