Πρώτη ανάλυση: Αμετακίνητοι Καραμανλής – Κεφαλογιάννης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασε και δεν ακούμπησε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να παραμένει υπουργός και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη υφυπουργό.

Οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε έκπληξη δεδομένης της στήριξης που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή κατά τους τελευταίους μήνες, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από ότι κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός είναι εμφανές πως θεωρεί πως ο κ. Καραμανλής κράτησε όρθιες τις συγκοινωνίες της Αθήνας στο μέτρο του δυνατού μέσα στην πανδημία, προτεραιοποιώντας την ενίσχυσή τους με νέα οχήματα και προσωπικό αλλά και χρηματοδοτόντας τις εγκαίρως για την κάλυψη των επιγουσών αναγκών. Η ολοκλήρωση της μετάβασης 60 λεωφορειακών γραμμών από την ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ μέσα σε χρόνο ρεκόρ καταγράφεται μέσα στις σημαντικότερες επιτυχίες του σημερινού υπουργού, μαζί με την αύξηση του στόλου του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. 

Όσον αφορά την δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του επιβατικού κοινού, ο κ. Μητσοτάκης την θεωρεί είτε υπερβολική, είτε κομματικά υποκινούμενη, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ανέφερε πως ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κάτι το φυσιολογικό και παρατηρείται σε όλο τον κόσμο (γι’ αυτό και λέγονται μέσα μαζικής μεταφοράς), παρέχωντας ταυτόχρονα πλήρη κάλυψη στον υπουργό, υποστηρίζοντας πως «κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε».

Πέρα από τις μεταφορές, ακόμα πιο θετικά για την κυβέρνηση πρέπει να θεωρούνται τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσον αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών, όπου είχαμε το ξεμπλοκάρισμα του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ενέργειες για την προώθηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου, του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, του άξονα Άκτιο – Αμβρακία μεταξύ άλλων, αλλά και τον προγραμματισμό για την κατασκευή έργων υποδομών προϋπολογισμού 13 δις ευρώ.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος κατατάσσουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις τον κ. Καραμανλή ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, επομένως σε έναν ανασχηματισμό με ξεκάθαρη «μπλε απόχρωση» η παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα (ακόμα κι αν άλλαζε υπουργείο) θα έπρεπε να θεωρούταν δεδομένη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*