Ρεκόρ επιβατών στις συγκοινωνίες της Αθήνας αμέσως πριν το «κόκκινο»

Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται πως η ανακοίνωση επιπλέον μέτρων (ή έστω οι διαρροές στον τύπο λίγο πριν την ανακοίνωσή τους) φέρνουν μεγάλη αύξηση στις μετακινήσεις των πολιτών η οποία μάλλον έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Έτσι, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα που ανακοινώθηκε πως από το Σάββατο η Αττική περνά στο «κόκκινο», με περισσότερους περιορισμούς στην αγορά, παρατηρήθηκε ρεκόρ μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ για τις επικυρώσεις εισιτηρίων, τη συγκεκριμένη μέρα επικυρώθηκαν 1.038.308 εισιτήρια, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ τουλάχιστον από το περασμένο φθινόπωρο που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου επικυρώθηκαν 512.774 εισιτήρια, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 496.256.

Και το Σάββατο 30 Φεβρουαρίου όμως, πρώτη μέρα των αυστηρότερων μέτρων, καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη επιβατική κίνηση από τον περασμένο Νοέμβριο με 556.626 ακυρώσεις εισιτηρίων. 

Όπως γράψαμε μία εβδομάδα νωρίτερα, οι μισοί επιβάτες από αυτούς που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επιβολή του δεύτερου lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου, έχουν επιστρέψει ήδη στις συγκοινωνίες της Αθήνας, με την κίνηση να είναι σχετικά σταθερή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με εξαίρεση την «εκτίναξη» της περασμένης Παρασκευής. 

Πλέον, αναμένουμε τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για να διαπιστώσουμε τι επίδραση είχαν στην επιβατική κίνηση τα αυστηρότερα μέτρα.