Σχέδιο «Αριάδνη 2021» για την αστυνόμευση σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Λεπτομέρειες του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Αριάδνη 2021» για την βελτίωση της αστυνόμευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς που κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την βάναυση επίθεση που δέχθηκε εργαζόμενος στο Μετρό τον περασμένο Ιανουάριο παρουσιάζουν σήμερα «Τα Νέα»

Όπως αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα, αρμοδιότητα για την ασφάλεια στο δίκτυο θα έχει τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., με την ΕΛ.ΑΣ. να αναλαμβάνει την προστασία του επιβατικού κοινού, των εργαζόμενων και των εγκαταστάσεων από πλευράς θεμάτων δημόσιας τάξης και ασφάλειας (security) και με την ΣΤΑ.ΣΥ. να διατηρεί την αρμοδιότητα από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας (safety). Το σχέδιο, καλύπτει απαιτήσεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του δικτύου, ενώ περιλαμβάνει και προβλέψεις ασφαλείας για τις ώρες που το δίκτυο είναι κλειστό. Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων συμπληρώνεται και με σχέδιο ασφαλείας της ΣΤΑ.ΣΥ. που καλύπτει όλο το 24ωρο.

Η αστυνόμευση στο δίκτυο του Μετρό θα γίνει με εμφανή και αφανή μέσα στο εσωτερικό των σταθμών, αλλά και μέσω εξωτερικής αστυνόμευσης των σταθμών και των λοιπών υποδομών. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν σταθερές φυλάξεις σε σταθμούς-κόμβους κρίσιμης σημασίας με εναλλαγές ομαδοποιημένων (2-4) σταθμών επιτήρησης, με δυνατότητα αναμονής ή μετακινήσεις ομάδων ετοιμότητας-άμεση επέμβασης. Η φύλαξη θα συμπληρώνεται με προσωπικό security της ΣΤΑ.ΣΥ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στις συγκοινωνίες της Αθήνας, ορίζονται μηχανοκίνητες ομάδες άμεσης ανταπόκρισης εντεταγμένες στο Σχέδιο. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι ένστολων αστυνομικών που θα επιβαίνει σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα ανά γραμμή και ανά βάρδια (συνολικά 12 άτομα). Οι εν λόγω αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ετοιμότητα αναμένοντας σε αφύλακτους σταθμούς, σύμφωνα με τις εντολές του Διοικητή του Σχεδίου, για να επεμβαίνουν όπου απαιτηθεί, είτε για να ανταποκριθούν πρώτοι στο στόχο, είτε ως ενίσχυση άλλων δυνάμεων. 

Πηγή: Τα Νέα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*