Παραμένουν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι μειωμένες τιμές στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ

Παράταση μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έλαβε η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τις μεταφορικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται ότι μέχρι τότε θα παραμείνουν σε ισχύ οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας, όπως αυτές ισχύουν από την 1 Ιουνίου 2020

Ειδικότερα, μέσω του άρθρου 11 του νόμου 4787/2021 παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε υπηρεσίες στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τους τελικούς καταναλωτές/λήπτες των υπηρεσιών ως και την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Η τελευταία παράταση του μέτρου είχε ισχύ ως το τέλος του φετινού Απριλίου. Για τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους αναφέρεται πως ο μειωμένος ΦΠΑ 13% καταλαμβάνει μεταφορές προσώπων κάθε είδους, χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με εισιτήριο για κάθε επιβάτη, είτε ως ομαδική μεταφορά προσώπων, όπως τουριστών για λογαριασμό πρακτορείου ταξιδίων ή του προσωπικού μιας επιχείρησης. Επίσης, καταλαμβάνει τις μεταφορές προσώπων που παρέχουν οι εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ).

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν σε ισχύ οι σημερινές τιμές των εισιτηρίων, «εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά μας».

Χωρίς αποζημίωση για τους κατόχους καρτών

Εν τω μεταξύ, χαμένοι έχουν βγει οι επιβάτες των συγκοινωνιών της Αθήνας οι οποίοι είχαν προμηθευτεί κάρτες μεγάλης διάρκειας (π.χ. ετήσιες) από το περυσινό καλοκαίρι και μετά.

Παρά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις από το τέλος του φθινοπώρου, ο ΟΑΣΑ δεν έχει λάβει προς το παρόν κάποια απόφαση για αποζημίωση στους κατόχους καρτών όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη του 2020.

Όσοι είχαν στην κατοχή του ενεργές κάρτες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown (11 Μαρτίου – 12 Μαΐου 2020) δικαιούνται αποζημίωσης (δωρεάν μέρες μετακίνησης) τις οποίες μπορούν να φορτώσουν στην κάρτα τους μέχρι τον Ιούνιο του 2022 (πληροφορίες).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*