Μεγάλη Βρετανία: Επένδυση ύψους 3,5 δις ευρώ σε αστικά λεωφορεία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα επενδύσει το ποσό των 3 δις λιρών (3,5 δις ευρώ) σε υπηρεσίες αστικών λεωφορείων.  Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι να πυκνώσουν και να γίνουν πιο αξιόπιστα τα δρομολόγια των λεωφορείων σε όλη τη χώρα, καθώς και να απλοποιηθεί το σύστημα κομίστρου με παράλληλη μείωση του κόστους για τους επιβάτες.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνονται τα εξής:

  • πιο απλό κόμιστρο με ημερήσιο ανώτατο όριο ώστε να προωθηθούν οι πολλαπλές μετακινήσεις με λεωφορεία καθημερινά
  • περισσότερα δρομολόγια τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα
  • ενοποίηση των συστημάτων κομίστρου σε όλα τα μέσα έτσι ώστε να προωθούνται οι μετεπιβιβάσεις
  • ανέπαφες πληρωμές σε όλα τα λεωφορεία

Για την αύξηση της αξιοπιστίας των δρομολογίων θα προχωρήσει επίσης η κατασκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων νέων λεωφορειολωρίδων. 

Κύριο μέρος του σχεδίου αποτελεί και η μετάβαση σε ένα νέο, πιο πράσινο στόλο λεωφορείων. Το υπουργείο Μεταφορών πρόκειται να προχωρήσει στην παράδοση 4.000 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων ή λεωφορείων υδρογόνου βρετανικής κατασκευής τα οποία θα παρέχουν καθαρές και αθόρυβες μετακινήσεις, ενώ θα προγραμματιστεί και το τέλος των πωλήσεων λεωφορείων ντίζελ, με τη σχετική ημερομηνία να έχει ήδη μπει σε διαβούλευση. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εταιρειών των λεωφορείων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές προκειμένου να προωθηθούν οι υπηρεσιές on demand δρομολογίων, χωρίς αναμονή στη στάση πάνω από λίγα λεπτά, και με κατάργηση των παραδοσιακών προγραμμάτων δρομολογίων. 

Στην Αγγλία, τα δρομολόγια των λεωφορείων πραγματοποιούνται μέσω παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Stagecoach και η Go-Ahead οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του χαρακτήρισε τα λεωφορεία ως μέσα ελευθερίας κατά την έξοδο από την πανδημία του κορωνοϊού, αφού χάρη σε αυτά οι εργαζόμενοι μεταφέροναι στις δουλειές τους ενώ νέοι και ηλικιωμένοι μπορούν και πάλι να συναντήσουν τους φίλους τους, αναζωογονόντας τα κέντρα των πόλεων και προστατεύοντας το περιβάλλον. Συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι το λεωφορείο να γίνει το βασικό μέσο μεταφοράς των πολιτών και να μπει στη θέση των αυτοκινήτων. 

Πηγή: intelligenttransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*