«Στην αφετηρία» η γραμμή 4 του Μετρό – Η πρόοδος των έργων Μετρό και Τραμ

Αττικό Μετρό

Ενημέρωση ώρα 15:00

Υπεγράφη τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 η σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό και της ΕΡΕΤΒΟ για τις πρόδρομες εργασίες που θα πρέπει να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν πριν από την έναρξη των κυρίως έργων της γραμμής 4 του Μετρό. Οι πρόδρομες αυτές εργασίες περιλαμβάνουν το στήσιμο των εργοταξίων στους 15 σταθμούς και τα 9 ενδιάμεσα φρεάτια της γραμμής 4 μετά την απελευθέρωση των χώρων, τα σχετικά οδικά έργα, τις παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) και βεβαίως, τις αρχαιολογικές έρευνες που αναμένεται να δώσουν ευρήματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με άλλες δηλώσεις του κ. Καραγιάννη, του προέδρου της Αττικό Μετρό κ. Ταχιάου αλλά και του υπουργού κ. Καραμανλή, τα πρώτα εργοτάξια πρόκειται να στηθούν ως το Μάιο στα δύο άκρα της γραμμής, στο Άλσος Βεΐκου και πλησίον του σταθμού Κατεχάκη. Πρόκειται για σημαντικά εργοτάξια, δεδομένου ότι από εκεί θα ξεκινήσει η εκσκαφή των δύο μετροπόντικων οι οποίοι θα «συναντηθούν» στο κέντρο της Αθήνας. Όσον αφορά στα εργοτάξια του κέντρου, όπου αναμένεται να βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα, οι αρχαιολογικές έρευνες θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης έως τους 30 μήνες που είναι η συνολική διάρκεια της σύμβασης, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΡΕΤΒΟ στην Καθημερινή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αττικό Μετρό έχει ζητήσει σε περίπτωση που δεν βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα κατά τις δοκιμαστικές τομές ή αν δεν απαιτείται παράκαμψη δικτύων, οι χώροι των εργοταξίων (ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται η πλατεία Εξαρχείων και τμήμα της λεωφόρου Ακαδημίας) να μην αποκλειστούν πριν την έναρξη των κυρίως εργασιών.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, οι 25 συνολικά θέσεις του έργου (σταθμοί, φρέατα, επίσταθμοι Βεΐκου και Κατεχάκη) θα χωριστούν σε τρεις ομάδες, βάσει χρονοδιαγράμματος παράδοσης στον ανάδοχο του βασικού έργου, αλλά και πιθανότητας εντοπισμού αρχαίων και πολυπλοκότητας δικτύων ΟΚΩ.

Η πρώτη ομάδα αφορά εννέα θέσεις όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα: Φρεάτια στα δύο “άκρα” του έργου, από όπου θα μπει ο “Μετροπόντικας” για να ξεκινήσει την κατασκευή της σήραγγας, δηλαδή σε Βεΐκου και Κατεχάκη. Τους σταθμούς Ακαδημία , Ευαγγελισμός, Εξάρχεια, Κολωνάκι. Και τα φρέατα σε Βιβλιοθήκη, Διακλάδωση Ευαγγελισμού και ΓΝΑ.

Η δεύτερη ομάδα αφορά επίσης εννέα θέσεις: Τους σταθμούς Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Άλσος Βεΐκου, Κυψέλη, Ελικώνος. Τη σήραγγα ανοιχτού ορύγματος και τα φρέατα ΕΥΔΑΠ Φορμίωνος και Δικαιοσύνης.

Η τρίτη ομάδα τέλος αφορά επτά θέσεις: Τους σταθμούς Γαλάτσι, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή και το φρεάτιο Νήαρ Ήστ.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό στις 4 Μαρτίου 2021, το έργο της γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) κατακυρώθηκε και επισήμως στην κοινοπραξία «J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM Transport S.A» µε προσφερόµενο Κατ’ Αποκοπή Τίµηµα το ποσό του 1.158.600.000 ευρώ, συµπεριλαµβανοµένου του ποσοστού 18% για Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου (Γ.Ε & Ο.Ε) και µη περιλαµβανοµένων των δαπανών για απρόβλεπτα, αναθεώρηση, απολογιστικά και Φ.Π.Α.

Μέχρι όμως να έρθει η ώρα των υπογραφών, και να αρχίσει να τρέχει ο συμβατικός χρόνος των 8 ετών για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου, η σύμβαση θα πρέπει να ελεγχθεί εξονυχιστικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να περάσει από τη Βουλή. Αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γράφαμε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ως τα τέλη της χρονιάς ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης υποστήριξε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο πως οι υπογραφές θα πέσουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Δείτε επίσης:


Γραμμή 3 Μετρό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα στους 3 σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Με τις εργασίες σκυροδέτησης να έχουν ολοκληρωθεί στον σταθμό του Πειραιά (λιμάνι), σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων του σταθμού.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίων (BACS) στις εγκαταστάσεις της επέκτασης.

Στόχος παραμένει η παράδοση της επέκτασης, με την οποία θα ολοκληρωθεί η γραμμή 3 του Μετρό, να γίνει το καλοκαίρι του 2022.

Η πρόοδος των εργασιών κατά το τελευταίο διάστημα έχει ως εξής (τον Ιανουάριο, καθώς η Αττικό Μετρό δεν έχει ενημερώσει προς το παρόν για την πρόοδο των εργασιών το Φεβρουάριο):

  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος. Σε εξέλιξη βρίσκονται η υδατοστεγάνωση πλάκας οροφής, τοιχοποιίες – επιχρίσματα στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, αρχιτεκτονικά τελειώματα – Βαφές στο επίπεδο -4, βιομηχανικά δάπεδα στα επίπεδα -4, -3, -2.
  • Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση κύριας σήραγγας σταθμού, μόνιμη επένδυση περιοχής εκβάθυνσης, μόνιμη επένδυση βόρειου και νότιου μετωπικού τοίχου, κατασκευή τοιχίων και πλακών αποβαθρών, δευτερογενής ενεμάτωση θόλου κύριας σήραγγας σταθμού και πλήρωση καναλιών αποβαθρών με άοπλο σκυρόδεμα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επισκευές σκυροδέματος θόλου του σταθμού και βαφές επιπέδου -5.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η υδατοστεγάνωση κάτω από τη θεμελίωση, η σκυροδέτηση πλατφόρμας και κατακόρυφων τοιχείων κάτω από την πλατφόρμα και η σκυροδέτηση περιμετρικών τοιχείων, εσωτερικών τοιχείων ενδιάμεσων πλακών και υποστυλωμάτων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αφαίρεση αντηρίδων και στρωτήρων 1ης σειράς, τοποθέτηση ξυλοτύπου, οπλισμού και σκυροδέτηση της πλάκας οροφής και η έναρξη αρχιτεκτονικών τελειωμάτων – κατασκευή τοιχοποιιών και επιχρισμάτων.
  • Φρέαρ Ρολόι: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή θεμελίωσης και μόνιμης επένδυσης περιμετρικών τοιχίων (υπολείπεται η απόληξη στο επίπεδο οδού). Στη ΝΑΤΜ σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης.             
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου, σε αναμονή βρίσκεται η τοποθέτηση θυρών στον Η/Μ όροφο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι καθαρισμοί, η τσιμεντοκονία στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, τοποθέτηση γρανιτών  δαπέδου στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου στους χώρους προσωπικού (επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων), προεργασία βαφών στα κλιμακοστάσια 7 και 8 και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου
  • Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης, τοιχείων και πλάκας αποβαθρών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η τσιμεντοκονία στο επίπεδο αποβαθρών.
  • Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα.
  • Στην είσοδο πλατείας Κοραή και είσοδο πρόσβασης έχουν ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης, σε αναμονή βρίσκονται οι επιχώσεις – συμπυκνώσεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δευτερογενή σκυροδέματα στη σήραγγα πρόσβασης.
  • Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης έχουν ολοκληρωθεί η υδατοστεγάνωση και σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης (υπολείπεται η λεπτομέρεια υδατοστεγάνωσης στην απόληξη, επίπεδο οδού) και το δευτερογενές σκυρόδεμα στα κλιμακοστάσια. Σε αναμονή βρίσκονται τα δευτερογενή σκυροδέματα στη σήραγγα πρόσβασης και οι επιχώσεις – συμπυκνώσεις.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχουν ολοκληρωθεί η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη έως το τελικό επίπεδο και η υδατοστεγάνωση, κατασκευή πλάκας θεμελίωσης και περιμετρικών τοιχείων έως -3,0
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Έχουν ολοκληρωθεί η εκσκαφή – προσωρινή αντιστήριξη, η σκυροδέτηση θεμελίωσης μόνιμης επένδυσης φρέατος και η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης συνδετήριας σήραγγας.

Επέκταση Τραμ στον Πειραιά

Ακόμα και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, εφόσον μέχρι τότε επιληθεί το ζήτημα της επικινδυνότητας του εγκαταλελειμμένου κτηρίου επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση, το οποίο βρίσκεται πάνω από τις γραμμές του Τραμ. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ κ. Χαιρέτα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει το πράσινο φως για τη μερική κατεδάφιση του κτηρίου, ενώ οι εργασίες θα γίνουν με ευθύνη του δήμου Πειραιά και πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο.

Όσον αφορά το άλλο εμπόδιο, αυτό των έργων της Περιφέρειας Αττικής στον Φαληρικό όρμο, τα έργα μετατόπισης των γραμμών του Τραμ ολοκληρώθηκαν και τα δρομολόγια επέστρεψαν στο ΣΕΦ από τα μέσα Ιανουαρίου.

Πλέον, αυτό που αναμένεται για να παραδοθεί η επέκταση, είναι η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης επί της Ομηρίδου Σκυλίτση, και στη συνέχεια η πραγματοποίηση νέων δοκιμαστικών δρομολογίων.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*