Εκτός Google Maps έμειναν Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ

Τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας ξαφνικά σβήστηκαν από τον χάρτη. Τις τελευταίες εβδομάδες, η δημοφιλής εφαρμογή Google Maps σταμάτησε να προτείνει στους χρήστες της διαδρομές με το Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το Τραμ, ενώ οποιαδήποτε πληροοφορία για τα δρομολόγια των μέσων αυτών έχει εξαφανιστεί από την εφαρμογή, σαν τα μέσα αυτά να έχουν καθηλωθεί. 

Όπως έχουν παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό χρήστες του Google Maps, εφαρμογή που βρίσκεται εγκατεστημένη σε όλα τα κινητά με λογισμικό Android, όταν προσπαθούν να αναζητήσουν μία διαδρομή, στα αποτελέσματα για μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τους προτείνονται μόνο διαδρομές με λεωφορεία ή και τον προαστιακό αλλά όχι με τα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς.

Το πρόβλημα είναι εμφανές αν προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε διαδρομές για τις οποίες η μετακίνηση με το Μετρό, τον ηλεκτρικό ή το Τραμ θα έπρεπε να είναι η προφανής επιλογή:

 

Νερατζιώτισσα – Περισσός σε 54 λεπτά, αφού ο ηλεκτρικός δεν υπάρχει!

Αν και στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε προβλήματα που έχουμε συναντήσει σε εφαρμογές εύρεσης διαδρομής (πολλά από τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι οι συγκοινωνίες της Αθήνας δεν τους παρέχουν πάντα επικαιροποιημένα δεδομένα) είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα μέσα της ΣΤΑΣΥ να έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την πιο δημοφιλή εφαρμογή για μετακινήσεις. Το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει σε άλλες παρόμοιες εφαρμογές, όπως το Moovit.

Η επίλυση του προβλήματος θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα και για τον ΟΑΣΑ, αφού σε περίπτωση που τα μέσα σταθερής τροχιάς συνεχίσουν να είναι αποκλεισμένα από την εφαρμογή του τεχνολογικού κολοσσού, υπάρχε ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με αρνητικές επιπτώσεις στις μετακινήσεις (π.χ. αύξηση της επιβατικής κίνησης -και του συνωστισμού- στα λεωφορεία), ιδιαίτερα καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού. 

Οι περίεργες ονομασίες των σταθμών

Τους τελευταίες μήνες, η Google προχώρησε και σε μία αρκετά περίεργη μετονομασία πολλών σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ, χωρίς κάποια προφανή αιτία ή εξήγηση.

Έτσι, δίπλα στο όνομα πολλών σταθμών, έχουν προστεθεί οι χαρακτήρες “ΠΛ. 1” ή “ΠΛ. 2”, κωδικός που μάλλον παραπέμπει σε κάποια υπηρεσιακή ονομασία εξόδου των σταθμών (“Πλατεία 1” ή “Πλατεία 2”) που όμως δεν έχει σχέση με το επίσημο όνομα του κάθε σταθμού. 

Οι ονομασίες αυτές ίσως προέρχονται από κάποια βάση δεδομένων της ΣΤΑΣΥ ή του ΟΑΣΑ την οποία χρησιμοποιεί η Google με αυτό τον λανθασμένο τρόπο. 

Εξάλλου, το πρόβλημα της ονομασίας σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ στην εφαρμογή της Google είναι διαχρονικό, αφού ανάκαθεν, δεν υπάρχει ομοιομορφία στις ονομασίες. Κάποιοι σταθμοί διαθέτουν ονόματα με κεφαλαίους χαρακτήρες, ενώ άλλοι με μικρά, σε κάποιους το όνομα είναι στην ονομαστική κλίση, ενώ σε άλλους στη γενική, κάποιοι συνοδεύονται από τη λέξη “Σταθμός” ή Στ.” και κάποιοι όχι. 

Δεδομένου ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις η Google προχώρησε σε άμεση διόρθωση προβλημάτων στην εφαρμογή μετά από τα άρθρα του Athens Transport, προσβλέπουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει γρήγορη αντίδραση. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*