Κόντρα Τσίπρα – Καραμανλή για τον ακυρωμένο διαγωνισμό για λεωφορεία

Ενημέρωση ώρα 20:30

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του υποργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με αφορμή την τύχη του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 λεωφορείων που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές και ακυρώθηκε αμέσως μετά από αυτές από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Σε χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στο KONTRA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία για την ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, υποστηρίζοντας πως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε καθώς δεν εξασφάλιζε κέρδη σε συγκεκριμένους μεσάζοντες. Ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ακύρωσε και το διαγνωνισμό για την προμήθεια 85 λεωφορείων από την περιφέρεια Αττικής (ο διαγωνισμός αυτός πάντως δεν προκηρύχθηκε ποτέ):

«Η εικόνα είναι αδιάψευστη. Και σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία η εικόνα όχι μόνο είναι αδιάψευστη, αλλά και τα στοιχεία αδιάψευστα. Εμείς αφήσαμε διαγωνισμό με 750 νέα λεωφορεία τον Σεπτέμβρη του 2019. Τον ακύρωσε το διαγωνισμό η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Καραμανλής. Γιατί τον ακύρωσε; Ψάξτε να βρείτε. Δεν ξέρω γιατί τον ακύρωσε. Ενδεχομένως αυτός ο διαγωνισμός δεν άφηνε περιθώρια κέρδους για μεσάζοντες, αλλά τον ακύρωσε. Μείναμε χωρίς λεωφορεία στην Αττική.

Ακύρωσε κι άλλα 80 της Περιφέρειας. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα υπάρχοντα λεωφορεία να είναι περιορισμένα, όσα ήταν και πριν και λιγότερα και ο κόσμος να στοιβάζεται για να πάει στη δουλειά του. Άρα, αφήναμε τους πολίτες και τους λέγαμε «μην βγεις να περπατήσεις μετά τις 6 η ώρα το απόγευμα το Σάββατο, μη βγεις μετά τις 9 η ώρα το βράδυ να περπατήσεις, κάτσε σπίτι να είσαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι, αλλά να πηγαίνεις στη δουλειά σου με κίνδυνο να κολλήσεις τον ιό κατά τη διάρκεια της μεταφοράς». Και πήγαινε σε ένα εργασιακό χώρο όπου δεν υπήρχε καμία στοχευμένη πρόνοια ούτε για τεστ, ούτε για αν τηρούνται ή δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Και είχαμε και την κυβέρνηση να θεσμοθετεί ένα μέτρο επιβαρυντικό για τον εργαζόμενο, ότι αν νοσήσει και τεκμηριωθεί ότι νόσησε, θα πρέπει να κάτσει 15 μέρες καραντίνα -σωστά- και μετά να επιστρέψει και να κάνει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες.

Απαντώντας σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής, υποστήριξε πως ο διαγωνισμός για τα 750 λεωφορεία ακυρώθηκε από την ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών η οποία θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ καθώς, η αρχή έκρινε πως «η διακήρυξη παραβίαζε ευθέως τόσο διατάξεις της εθνικής, όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, περιλάμβανε δυσανάλογες και υπερβολικές τεχνικές προδιαγραφές, ερχόταν σε σύγκρουση με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμο, […] ενώ δεν είχε καν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.»

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε τέλος πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε καμία πρόσληψη ή ενίσχυση του στόλου, ενώ έδωσε και στη δημοσιότητα απόσπασμα από την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών:

«Επειδή ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά φαίνεται ότι έπεσε θύμα αυταπάτης, αλλά και της άγνοιάς του για το τι νομοθέτησε ως κυβέρνηση, τον ενημερώνω ότι ούτε ακύρωσα, ούτε και μπορούσα να ακυρώσω κανέναν διαγωνισμό για λεωφορεία…

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε να τον προκηρύξει όπως-όπως εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά τον ακύρωσε η ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών –που η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει.

Και γιατί τον ακύρωσε; Επειδή η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε πως η διακήρυξη παραβίαζε ευθέως τόσο διατάξεις της εθνικής, όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, περιλάμβανε δυσανάλογες και υπερβολικές τεχνικές προδιαγραφές, ερχόταν σε σύγκρουση με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού (ας τα προσέξει ιδίως αυτά ο κ. Τσίπρας, επειδή κάτι ανέφερε για «μεσάζοντες»), ενώ δεν είχε καν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Πέρα από όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι μία: Επί 4,5 χρόνια δεν έκαναν ούτε μία πρόσληψη, δεν πήραν ούτε ένα λεωφορείο. Εμείς σε 1,5 χρόνο κάναμε 609 προσλήψεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, βγάζουμε 3000 περισσότερα δρομολόγια την ημέρα, ως τώρα αυξήσαμε κατά 50% τα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και σχεδόν τα διπλασιάσαμε στη Θεσσαλονίκη. Και προχωράμε για την προμήθεια 1300 νέων, σύγχρονων λεωφορείων. Δεν λέμε φυσικά ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά έχουμε σχέδιο, το εφαρμόζουμε μέρα με τη μέρα και συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Με νεότερη ανακοίνωσή τους, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης κατηγορούν εκ νέου τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και την κυβέρνηση για την τύχη του διαγωνισμού για τα 750 λεωφορεία και τον κατηγορούν ότι ψεύδεται για τον αριθμό των λεωφορείων που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση:

Ούτε τα ψεύδη ούτε οι αλχημείες του κ. Καραμανλή μπορούν να κρύψουν την τραγική και επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενίσχυση των ΜΜΜ, όπου τελικά «ο ιός κολλάει» (ή μήπως όχι σήμερα, κ. Καραμανλή;).

Η πραγματικότητα δεν κρύβεται:

  • Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων, ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να κάνει τις αλλαγές που του υπέδειξε η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών σε δύο τυπικές παρατηρήσεις (απολύτως συνηθισμένες σε τέτοιες διαδικασίες), ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Καλό θα είναι να μη δίνει στη δημοσιότητα μόνο αποσπάσματα της απόφασης.
  • Ο κ. Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής με τη Ν.Δ., απένταξε από το ΠΕΠ Αττικής, την ίδια περίπου περίοδο, την προμήθεια  92 νέων λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ, που είχε δρομολογήσει η Ρένα Δούρου.
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επενδύοντας στην ανεπάρκειά της, προχώρησε το σχέδιό της για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών: Υπέγραψε -«ακριβές» για το δημόσιο- συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ και ιδιώτες, νοίκιασε παλιά λεωφορεία και νομοθέτησε «χατίρια», όπως την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας νοικιασμένων οχημάτων από το δημόσιο.
  • Ο κ. Καραμανλής ξεχνά το «χαστούκι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing για… παράθυρα που δεν άνοιγαν, μια ιστορία που καθυστέρησε τη διαδικασία επί εβδομάδες.
  • Ξεχνά να αναφερθεί στις καταγγελίες για τις προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών, για τις λίστες που ανεβοκατέβαιναν και για τη σειρά κατάταξης που άλλαξε χωρίς λόγο. Ξεχνά ότι το ΑΣΕΠ δέχθηκε το 50% των ενστάσεων.
  • Ψεύδεται όταν λέει ότι το 2019 παρέλαβαν μόνο 850 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα. Επικαλείται στοιχεία της θερινής περιόδου, ενώ η τηλεματική, εκείνη την περίοδο, είχε καταγράψει -έστω για μία φορά- το στίγμα 1.540 λεωφορείων και τρόλεϊ στο λεκανοπέδιο.
  • Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, από τα 350-400 λεωφορεία του ΟΑΣΘ που πραγματοποιούσαν δρομολόγια μέχρι το 2019, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό τους σημαντικά, προσθέτοντας μόνο κάτι «σαπάκια» από τη Λειψία που πιάνουν φωτιά στις ανηφόρες του Χορτιάτη και εκ των οποίων κυκλοφορούν μόλις 14 από τα 50, με την πλειονότητα να είναι κυρίως στα συνεργεία και όχι στον δρόμο.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι των απίστευτων συνωστισμών και της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Αντί να σηκώνουν το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ας απολογηθούν δημόσια για τα όσα τραγικά βιώνουν οι πολίτες καθημερινά.

Με νέα απάντηση, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σημειώνει πως η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δεν έδωσε τη δυνατότητα διόρθωσης των όρων του διαγωνισμού αλλά τον ακύρωσε:

«Είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ζήτημα στοιχειώδους κατανόησης ενός  κειμένου. Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) δεν επέστρεψε με διορθώσεις τον διαγωνισμό, αλλά τον ακύρωσε!

Μάλιστα, όταν η ΑΕΠΠ ζήτησε διευκρινήσεις, αυτές εστάλησαν από το Υπουργείο στις 26-06-2019 και τις 28-06-2019, δηλαδή επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ [βλ. σκέψεις 8 και 9 της Απόφασης].

Αυτές οι απόψεις / ενστάσεις απορρίφθηκαν από την ΑΕΠΠ. Τα πράγματα είναι  απλά. Σε κάθε περίπτωση, η Απόφαση είναι δημοσιευμένη, οπότε θα μπορούσαν να μας υποδείξουν τα δύο αυτά σημεία που επικαλούνται ότι η ΑΕΠΠ ζήτησε διορθώσεις!»

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*