Σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας τον Απρίλιο

Αύξηση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας καταγράφηκε κατά το μήνα Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσιάζει το Athens Transport.

Τον Απρίλιο* του 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18.028.952 επικυρώσεις εισιτηρίων, αριθμός αυξημένος κατά 26,6% σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο ημερήσιος μέσος όρος των επικυρώσεων ανήλθε σε 621.688, αυξημένος επίσης κατά 26,6% από τον προηγούμενο μήνα.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση των επικυρώσεων κατά τη διάρκεια του μήνα με αποκορύφωμα την τρίτη εβδομάδα, πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Η επιβατική κίνηση επηρεάστηκε σίγουρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα 5 Απριλίου καθώς και την περίοδο του Πάσχα που οδήγησε σε αύξηση της κίνησης λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και μείωσή της τις μέρες αργίας.

Οι τρεις μέρες με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση ήταν η Δευτέρα 19 Απριλίου (1.022.842 επικυρώσεις – η μοναδική μέρα που έσπασε το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου), η Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου (767.973 επικυρώσεις) και η Παρασκευή 23 Απριλίου (766.427 επικυρώσεις). Αντιθέτως, οι τρεις μέρες με το μικρότερο αριθμό επικυρώσεων εισιτηρίων ήταν η Κυριακή 4 Απριλίου (306.428 επικυρώσεις), η Κυριακή 18 Απριλίου (328.077 επικυρώσεις) και η Κυριακή 11 Απριλίου (333.767 επικυρώσεις).

Αν και οι αριθμοί των επικυρώσεων κατά τον περασμένο μήνα είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, είναι χαμηλότεροι του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ο ημερήσιος μέσος όρος επικυρώσεων έφτανε τις 919 χιλιάδες.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται πως καθώς οι αριθμοί που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αφορούν επικυρώσεις εισιτηρίων, δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με την πραγματική επιβατική κίνηση αφού δεν συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο.

*Τα δεδομένα του ΟΑΣΑ είναι ελλιπή για τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου (υπερβολικά χαμηλοί αριθμοί που δεν δικαιολογούνται), γι’ αυτό και η μέρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς. Τον περασμένο μήνα δεν συμπεριλήφθηκαν στους υπολογισμούς η 1 και η 21 Μαρτίου για τον ίδιο λόγο. 

Δείτε επίσης:

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  1. Ο ημερήσιος αριθμός επικυρώσεων υπολογίστηκε μέσω του αθροίσματος των ωριαίων δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ.
  2. Για καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων, αποφασίσαμε ο αριθμός των επικυρώσεων για κάθε μέρα να αφορά την περίοδο από 5:00 π.μ. έως 5:00 π.μ. της επόμενης.
  3. Το Athens Transport δεν έχει ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αλλά ούτε και για την ακρίβεια των υπολογισμών.

Πηγή: athenstransport.com, ΟΑΣΑ

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*