Η Ευρώπη επενδύει στα Τρόλεϊ

Ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον των Τρόλεϊ στην Ευρώπη -και όχι μόνο- καθώς ολοένα και περισσότερες πόλεις επενδύουν σε υπάρχοντα ή νέα δίκτυα αναγνωρίζοντας την αξία τους ως συμπληρωματικά μέσα στη διαδικασία μετάβασης στην πλήρη ηλεκτροκίνηση. Εκτενή δίκτυα τρόλεϊ υπάρχουν σήμερα σε Ελβετία, Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία και Τσεχία ενώ μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως οι Hess, Iveco Bus, Skoda Electric, Solaris Bus & Coach και Van Hool προωθούν νέα οχήματα που διαθέτουν προηγμένα συστήματα μπαταριών, συνδιάζοντας έτσι τις μηδενικές εκπομπές με τη μεγαλύτερη αυτονομία. 

Επιπλέον, υπάρχουν και πόλεις, όπως το Βερολίνο, που μελετούν την εγκατάσταση νέων δικτύων τρόλεϊ με αρθρωτά οχήματα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία In Motion Charging. Οχήματα δηλαδή που διαθέτουν μπαταρίες οι οποίες φορτίζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία. Η γερμανική πρωτεύουσα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε μελέτη σκοπιμότητας που περιλαμβάνει την αντικατάσταση των περισσότερων δρομολογίων λεωφορείων στην συνοικία Spandau με τρόλεϊ.

Στην Ρίγα της Λετονίας έχουμε μία ενδιαφέρουσα τεχνολογική εξέλιξη αφού σε μία παρτίδα τρόλεϊ έχουν τοποθετηθεί κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, συνδιάζοντας έτσι την ηλεκτροκίνηση με την υδρογονοκίνηση. 

Στην Ιταλία, τα τρόλεϊ έχουν έναν σημαντικό ρόλο στο Μιλάνο όπου η δημοτική εταιρεία συγκοινωνιών προγραμματίζει την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση ως το 2030. Σε εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση 30 νέων Solaris Trollino 18.  Την πολωνική βιομηχανία προτιμά και η περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια με 18 οχήματα Solaris Trollino 12 να έχουν παραγγελεθεί για τις πόλεις Μόντενα και Πάρμα. Τα οχήματα αυτά θα έχουν την ικανότητα να κινούνται για μέρος της διαδρομής χωρίς την χρήση εναέριων καλωδίων χάρη στην χρήση μπαταριών χωρητικότητας 45 kWh. 

Σχέδια για δίκτυο τρόλεϊ έχει και η Γένοβα, με δοκιμές οχημάτων να έχουν πραγματοποιηθεί το 2019 και το 2020. Η πόλη πέρυσι ζήτησε χρηματοδότηση ύψους 478 εκατ. ευρώ για την ίδρυση γραμμών τρόλεϊ και την προμήθεια 145 νέων οχημάτων. 

Είκοσι δύο οχήματα Solaris Trollino 12 με μπαταρίες 40 kWh προμηθεύτηκε και η πόλη Σαιντ-Ετιέν της κεντρικής Γαλλίας αντί 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πόλη με το μεγαλύτερο δίκτυο τρόλεϊ στην χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια επενδύει σταθερά στο μέσο, επιλέγοντας το σύστημα In Motion Charging ήδη από το 2018.  Τα τελευταία χρόνια, νέα τρόλεϊ με τεχνολογία Crealis In-Motion-Charging έχει προμηθευτεί και η πόλη Λιμόζ. ενώ και η Λυόν προμηθεύεται τρόλεϊ με In Motion Charging. 

Στην Ελβετία, η Λωζάνη -πόλη με ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα τρόλεϊ στην Ευρώπη- προμηθεύτηκε 12 αρθωτά τρόλεϊ από την Hess. Παρόμοια “διπλά” τρόλεϊ κυκλοφορούν ήδη στην Βέρνη και την Γενεύη. Η προτίμηση της Ελβετίας σε αρθρωτά τρόλεϊ είναι εμφανής και στην Ζυρίχη όπου ο στόλος των τρόλεϊ ανανεώνεται με 9 νέα 24-μετρα τρόλεϊ με μπαταρίες. 

Το Μπέργκεν της Νορβηγίας απέκτησε 10 Solaris Trollino 18 το 2020 τα οποία διαθέτουν ηλεκτρικό κινητήρα 240 kW και μπαταρίες 55 kWh χάρη στις οποίες τα οχήματα μπορούν να κινούνται για 11 χλμ. χωρίς την χρήση εναέριων καλωδίων. Το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας (όπου ο στόλος των τρόλεϊ φτάνει τα 110 οχήματα), το 2018 προμηθεύτηκε 50 18μετρα και 24μετρα τρόλεϊ. 

Στην Πολωνία, όπου και η έδρα της Solaris, η πόλη Λούμπλιν διαθέτει στόλο κατά το ήμισυ μηδενικών εκπομπών χάρη σε πρόσφατη προμήθεια 20 ηλεκτρικών λεωφορείων και 10 τρόλεϊ από την εταιρεία. Και η πόλη Γκτίνια στην Βαλτική συνεχίζει την μακρόχρονη σχέση της με την Solaris, μέσω προμηθειών νέων τρόλεϊ Trollino διάφορων τύπων.  Η πόλη το 2018 προμηθεύτηκε 14 Solaris Trollino 12 με μπαταρίες 58 kWh, καθώς και 16 αρθωτά τρόλεϊ με μπαταρίες 87 kWh. Τα οχήματα αυτά θα μπορούν να κινούνται για δεκάδες χιλιόμετρα χωρίς την χρήση παντογράφων.

Από το 2019 τα τρόλεϊ επέστρεψαν στην Πράγα ύστερα από απουσία 47 ετών. Το δίκτυο είχε καταργηθεί το 1972 με στόχο την αντικατάστασή του από γραμμές Τραμ. Την περασμένη χρονιά, τέσσερις ακόμα τσεχικές πόλεις προμηθεύτηκαν νέα οχήματα τρόλεϊ. 

Μία από τις μεγαλύτερες προμήθειες των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε το 2018 στην Λιθουανία όπου η πόλη Κάουνας προμηθεύτηκε 85 Trollino 12 μηδενικών εκπομπών. 

Τα τρόλεϊ πάντως αναπτύσσονται και εκτός Ευρώπης με χαρακτηριστική την περυσινή προμήθεια 64 οχημάτων της κινεζικής Yutong από την Πόλη του Μεξικό

Πηγή: athenstransport.com, sustainable-bus.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*