Τετάρτη 16 Ιουνίου: Απεργίες σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ και Λεωφορεία

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας την Τετάρτη 16 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι αυτή την ώρα (20:00):
▪ Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ: Θα κυκλοφορούν μέχρι τις 10 το πρωί.
▪ Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Στάση εργασίας 13:00 – 17:00
▪ Προαστιακός: Στάση εργασίας 12:00 – 16:00

Να μεταβάλλουν τις ώρες των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν τελικά οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας της Τετάρτη 16 Ιουνίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έτσι, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ δεν θα κινηθούν από τις 10:00 το πρωί και ως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά το Μετρό (γραμμές 2 & 3), το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αποφάσισε να ακολουθήσει την απόφαση του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Αθήνας που είναι να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία. Η απόφαση θα αλλάξει σε περίπτωση που το Ε.Κ.Α. μεταβάλλει τη δική του απόφαση.

24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο Μετρό (γραμμές 2 & 3), τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Τραμ την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. Την απεργία προκήρυξαν με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς συμμετέχοντας έτσι στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Σε τροποποίηση της ώρας της στάσης εργασίας στα Λεωφορεία προχώρησε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, προκειμένουν να διευκολυνθούν οι μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Έτσι, στα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή αργότερα.

Την ίδια μέρα, τα Λεωφορεία θα κινούνται από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ προκήρυξε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας συμμετέχοντας στην στάση εργασίας του Ε.ΚΑ. κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Σημειώνεται η στάση εργασίας δεν αφορά τις 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής οδηγών σε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται λιγότερα δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών προκήρυξε στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00. και τις ώρες αυτές δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Νωρίτερα με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία είχε επιτεθεί στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες για τον προγραμματισμό απεργιών σε μέρα την οποία διεξάγονται Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή σχετικά με την 24ωρη απεργία της 16/6, για τη διασφάλιση των Πανελλαδικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση, μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.:

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη,  αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Χωρίς μετρό όλη την ημέρα και χωρίς λεωφορεία ως τις 9 το πρωί, εκτός από τα βασανιστήρια στα οποία θα υποβληθούν και πάλι τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας για να πάνε στις δουλειές τους, τίθεται σε κίνδυνο η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι τα παιδιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα ως τις 8 π.μ.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής.

Ανάλογη είναι η εικόνα για την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας για την Τετάρτη. Η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή είχε προκηρύξει στάση εργασίας με την οποία θα μπορούσε να δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας παρότι δεν την αφορά καθώς δεν ρυθμίζει τα του Δημόσιου τομέα! Ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη. Το εύλογο ερώτημα είναι, τι θα πετύχει περισσότερο εκτός από το να ταλαιπωρήσει μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές και γονείς;

Σημειώνεται ότι το προεδρείο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την απεργία!

Εν πάση περιπτώσει, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στις απεργίες αυτές που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας.

Τέλος, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών. Σύμφωνα με το νόμο, όπως ισχύει σήμερα, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να κηρυχθεί μόνο με τήρηση τετραήμερης προθεσμίας. Για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετρό και λεωφορείων ισχύει επίσης η τετραήμερη προθεσμία για την κήρυξη απεργίας όπως και το ότι η απεργία πρέπει να κηρυχθεί από γενική συνέλευση του συνδικάτου τους.

Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν οι απεργίες είναι νόμιμες ή παράνομες και καταχρηστικές, δεδομένου ότι γίνονται σε περίοδο εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο και θα ταλαιπωρήσουν τους μαθητές υπέρμετρα, σε σχέση με το όποιο όφελος διεκδικούν να πετύχουν οι απεργοί.

Όλα τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν τη σημασία και την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια».

Η νεότερη ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ:

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της.

Η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιά είναι εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για αυτό το λόγο παίρνουμε μέρος ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων και διευκολύνουμε τα παιδιά μας στις μετακινήσεις τους.

Πραγματοποιούμε την Τετάρτη 16/6 στάση εργασίας από 10πμ έως λήξη της βάρδιας.

Παίρνουμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή.

Οι Διοικήσεις

ΣΗΜ. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ & ΤΡΑΜ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ

Η αρχική ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ:

-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ( ΣΕΛΜΑ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ ( π. ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ)
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ (ΣΕΤ)
-ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΗΤΑ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΣΗΑΜ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΕΚΕΛΜΑ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΣΕΗΣΑΠ)

Τρίτη , 15/6/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ

σε ΜΕΤΡΟ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ- ΤΡΑΜ

Όχι στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο & υπονομεύει τα Εργασιακά Δικαιώματα

Η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία της 10ης Ιουνίου και οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, έδωσαν δυναμική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης- εργοδοτών να μας κάνουν σύγχρονους δούλους με το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, αποσύρεται.

Για αυτό, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και όλοι μαζί ενωμένοι διαδηλώνουμε ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που μόνο στόχο έχει να ισοπεδώσει τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Έτσι, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΕΚΑ και των Σωματείων και πραγματοποιούμε 24ωρη Απεργία

Καλούμε όλους και όλες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, στις 6μ.μ.
έξω από την Βουλή, στην πλ. Συντάγματος.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 16/6 ΣΤΙΣ 6μ.μ.

Οι Διοικήσεις

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.:

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ αποφάσισε για την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12.00’ μ.μ. έως 16.00’μ.μ. και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Πλατεία  Συντάγματος, αντιτιθέμενοι στο αντιεργατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή.

Η Π.Ο.Σ. όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου, που εάν εφαρμοσθούν θα είναι κόλαφος για όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και στα κατά τόπους συλλαλητήρια που έχουν ανακοινώσει τα Εργατικά Κέντρα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.

Πηγή: athenstransport.com, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ΣΕΛΜΑ, Σωματεία Εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*