Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για το σταθμό του Μετρό στα Εξάρχεια: Ομάδα ατόμων «πήρε στο κυνήγι» τοπογράφους

Ήταν δεδομένο ότι η κατασκευή του σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων δεν θα προχωρούσε χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα πρώτα «παρατράγουδα» δυστυχώς ξεκίνησαν πριν ακόμα φτάσει ο πρώτος εκσκαφέας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, «ομάδα πολιτών» ανάγκασε τοπογράφους που εργάζονταν στο πλαίσιο της πραγματοποίησης των πρόδρομων εργασιών για τη γραμμή 4 του Μετρό να αποχωρήσουν από την πλατεία. Αν και δεν χρησιμοποιήθηκε σωματική βία, το δημοσίευμα απορεί για το να η κυβέρνηση θα καταφύγει σε διάλογο για τη συνέχιση των έργων ή θα επιλέξει την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή.  

Όπως επίσης αναφέρεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις όταν επιχειρηθεί η έναρξη των πρόδρομων εργασιών είναι ότι θα γίνει αποκλεισμός και ξήλωμα ολόκληρης της πλατείας Εξαρχείων ώστε να αναπτυχθεί το εργοτάξιο, αφού η σημερινή κυβέρνηση απέρριψε εναλλακτικές λύσεις, όπως η μετακίνηση του σταθμού. 

Θυμίζουμε ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν προταθεί στην Αττικό Μετρό εναλλακτικές λύσεις για αλλαγή της χωροθέτησης του σταθμού μέσω μεταφοράς του επί της οδού Τοσίτσα ή πίσω από το Πολυτεχνείο, ώστε να μην στηθεί εργοτάξιο πάνω στην πλατεία Εξαρχείων. Ένα ακόμα εναλλακτικό σενάριο αφορούσε την κατασκευή μεν του σταθμού κάτω από την πλατεία αλλά τη μη χωροθέτηση της εισόδου πάνω σε αυτή, ώστε να επέλθει πλήρης αποκατάστασή της.

Η σημερινή κυβέρνηση απέρριψε αυτά τα σενάρια, τα οποία θα απαιτούσαν επανάληψη σημαντικού μέρους των ήδη ολοκληρωμένων μελετών και επιπλέον καθυστέρηση, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να ανακοινώνει πως η χωροθέτηση του σταθμού δεν θα αλλάξει και οι πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα.

Ο ακριβής χρόνος έναρξης των πρόδρομων εργασιών βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί, αφού για να ξεκινήσουν οι εργασίες πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί το σύνολο των απαραίτητων αδειών καθώς και οι σχετικές μελέτες. Το σίγουρο πάντως είναι πως τα πρώτα εργοτάξια θα στηθούν στα δύο άκρα της γραμμής (σε Γαλάτσι και Κατεχάκη) καθώς και στο κέντρο της Αθήνας. Πέρα από τις πρόδρομες εργασίες, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται στη Βουλή και η κύρια σύμβαση του έργου.

Πηγή: efsyn.gr, athenstransport.com

Δείτε επίσης: 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*