Η Ρόδος η πρώτη πόλη με φθηνότερα εισιτήρια λεωφορείων για εμβολιασμένους – Σχεδιασμός για εφαρμογή του μέτρου και στην Αθήνα

Από την πόλη της Ρόδου θα ξεκινήσει η εφαρμογή των εκπτώσεων σε εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως κίνητρο για την αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά σε ανάρτησή του στο facebook (η οποία μάλιστα συγκέντρωσε και πολλές οργισμένες αντιδράσεις) ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, στις προθέσεις της διοίκησης είναι να δοθεί γενναία έκπτωση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, σε όσους επιβάτες προμηθεύονται μηνιαίες κάρτες μετακίνησης και έχουν εμβολιαστεί.

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το ύψος της έκπτωσης αυτής αλλά και το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη (π.χ. με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού), ούτε και το αν θα αφορά πλήρως εμβολιασμένους ή και αυτούς που έχουν λάβει μόνο μία δόση.

Η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος της Ρόδου είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει δείκτη για την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα από το προσεχές φθινόπωρο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ACTION 24 δήλωσε πως υπάρχει σκέψη να επανέλθουν εκπτωτικά προγράμματα για τους κατόχους μηνιαίων, τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών, ως κίνητρο για την αύξηση των εμβολιασμών. «Τα 2/3 των επιβατών χρησιμοποιούν αυτές τις κάρτες και πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν, το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι και στη μετάλλαξη Δέλτα, το εμβόλιο και να είναι πιο προσεκτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως σχεδιάζεται επίσης η αύξηση των rapid tests στους εργαζόμενους και η εντατικοποίηση των καθαρισμών των οχημάτων.

Εφόσον το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμοστεί, η Αθήνα ενδέχεται να γίνει η πρώτη μεγάλη πόλη του κόσμου που προσφέρει εκπτώσεις σε εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για εμβολιασμένους πολίτες. Διεθνώς, πολλές πόλεις προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές ανάλογες περιπτώσεις κινήτρων για εμβολιασμένους επιβάτες.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διαχωρισμού μέσων μόνο για εμβολιασμένους ή μη, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο ίδιος ο υπουργός εξάλλου απέκλεισε, πάντα προς το παρόν, το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών σε εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλώνοντας πως προτιμότερη λύση σε αυτή την φάση είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια της πειθούς.

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις του Athens Transport σε χρονολογική σειρά (blog view)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*