Στην αφετηρία η γραμμή 4 του Μετρό – Τελική ευθεία για το Μετρό και το Τραμ στον Πειραιά – Η πρόοδος των έργων

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η υπογραφή της κύριας σύμβασης για το έργο της γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) στις 22 Ιουνίου ήταν μία ιστορική στιγμή για την Αθήνα και τις συγκοινωνίες της πόλης. Από την ημέρα εκείνη μετρά αντίστροφα ο συμβατικός χρόνος των 8 ετών για την ολοκλήρωση (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις) του μεγαλύτερου δημόσιου έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Πριν όμως ξεκινήσουν τα κυρίως έργα, με την εκσκαφή των δύο φρεάτων στα άκρα της γραμμής για την είσοδο των δύο μετροπόντικων (στην καλύτερη περίπτωση προς τα τέλη της χρονιάς), θα προηγηθούν οι σχετικές μελέτες, αλλά και η έναρξη των πρόδρομων εργασιών που είναι αντικείμενο άλλης σύμβασης που τρέχει ήδη. Εντός του καλοκαιριού (αν και αρχικά είχε αναφερθεί εντός του Ιουνίου) θα πρέπει να δούμε να κλείνουν χώροι για την προετοιμασία των πρώτων εργοταξίων, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες πάντως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εγκρίνει την προσωρινή κατάληψη συγκεκριμένων χώρων, ενώ ελήφθη απόφαση και για αναγκαστική απαλλοτρίωση τριών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 125,77 τ.μ για την κατασκευή του σταθμού Ιλίσια.

Εν τω μεταξύ αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η κατασκευή του σταθμού Εξάρχεια επί της πλατείας Εξαρχείων, αν και είναι προφανές ότι η απόφαση δεν πρόκειται να ανακληθεί.

Δείτε επίσης:

Επέκταση Γραμμής 3 Μετρό:

Ένας χρόνος μας χωρίζει από την παράδοση του τμήματος Νίκαια – Δημοτικό Θέατρο με την οποία θα ολοκληρωθεί η γραμμή 3 του Μετρό. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως όλες οι εκκρεμότητες, μεταξύ αυτών η εγκατάσταση των συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους τρεις σταθμούς και η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίων (η οποία κατακυρώθηκε αντί ποσού 1.051.000 ευρώ) έχουν δρομολογηθεί, ενώ ως τις αρχές του 2022 θα έχει αποκατασταθεί και ο δρόμος πάνω από το σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και η αρχαιολογική έκθεση στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου στην οποία θα παρουσιαστούν ευρήματα από την ιστορία της αρχαίας πόλης.

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η πρόοδος των έργων της επέκτασης, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Τζαβέλα: Ολοκλήρωση μόνιμης επένδυσης φρέατος και συνδετήριας σήραγγας. Κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος. Σε εξέλιξη βρίσκονται η υδατοστεγάνωση πλάκας οροφής, η κατασκευή φρεατίων Νο 4, 8 στο επίπεδο οδού, τοιχοποιίες – επιχρίσματα στα επίπεδα, αρχιτεκτονικά τελειώματα – βαφές, βιομηχανικά δάπεδα,  τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων και γρανιτών στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στο χώρο 3.12, τοποθέτηση θυρών, τοποθέτηση εσχαρών εξαερισμού και επίχωση σταθμού.
  • Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση κύριας σήραγγας, τα δευτερογενή σκυροδέματα αποβαθρών και η τοποθέτηση γρανιτών στις αποβάθρες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση ψευδοροφών και πλαγιοκαλύψεων στους τοίχους.
  • Στα υπόγεια τμήματα ΝΑΤΜ του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης και σε εξέλιξη βρίσκονται η τοποθέτηση γρανιτών στις εισόδους των κλιμακοστασίων και στη σήραγγα cross over και η τοποθέτηση στηρίξεων μεταλλικών επενδύσεων στην άνω εγκάρσια σήραγγα πρόσβασης.
  • Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Κουμουνδούρου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας, οι τοιχοποιίες – επιχρίσματα, η κατασκευή περιμετρικού τοίχου στο όριο της απαλλοτρίωσης και η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,36 και +21,00. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δευτερογενή σκυροδέματα κλιμακοστασίου και τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές).
  • Στο Βόρειο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Δημητρακοπούλου) έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση φρέατος και συνδετήριας σήραγγας η καθαίρεση κεφαλόδεσμου, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,08 και +24,98 και η κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές).
  • Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση τελικής επένδυσης σήραγγας ΝΑΤΜ (θόλος + ανάστροφο τόξο) και σκυροδέτηση πλάκας οροφής αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση περιμετρικών τοιχείων της μόνιμης επένδυσης.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση κυρίως σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη εισόδων 1 και 2 & 3, η κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (τοιχοποιίες, επιχρίσματα στο -1, χρωματισμοί στο -1 και -2, βιομηχανικά δάπεδα, γεμίσματα, τσιμεντοκονίες δαπέδων, τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων στα επίπεδα -1 και -2, μεταλλικές θύρες στο -2 και το -3, διάστρωση γεμισμάτων στο -1 και -2, ψευδοροφές), εργασίες διαμόρφωσης χώρου έκδοσης εισιτήριων στο -1, η διάστρωση φύλλων ηλεκτρικής μόνωσης στο επίπεδο πλατφόρμας, η εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στα επίπεδα -1, -2 και στο επίπεδο κάτω από τις πλατφόρμες και η υδροκαθαίρεση των διαφραγματικών τοίχων μεταξύ σταθμού και προσβάσεων 1 και 2, στα επίπεδα -1 και -2.
  • Φρέαρ Ρολόι και σήραγγα ΝΑΤΜ πρόσβασης: Έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιπέδου οδού, οι εργασίες υδατοστεγάνωσης στην οροφή του φρέατος και η διάστρωση βιομηχανικών δαπέδων.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται η κατασκευή οδεύσεων Η/Μ δικτύων στο επίπεδο οδού, οι επιχώσεις- συμπυκνώσεις, η τοποθέτηση θυρών στο επίπεδο αποβαθρών και στον Η/Μ όροφο, η τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο επίπεδο εισιτηρίων και στα κλιμακοστάσια και η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου.
  • Στο υπόγειο τμήμα σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης.
  • Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στα κλιμακοστάσια.
  • Στην είσοδο πλατείας Κοραή και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στη συνδετήρια σήραγγα.
  • Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στη συνδετήρια σήραγγα.
  • Στο Φρέαρ Αερισμού Δημοτικού Θεάτρου (Ράλλειος) και σήραγγα αερισμού έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιπέδου οδού.
  • Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχουν ολοκληρωθεί η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη και η υδατοστεγάνωση, κατασκευή πλάκας θεμελίωσης και περιμετρικών τοιχείων έως -3,0. Σε εξέλιξη βρίσκονται η υδατοστεγάνωση περιμετρικών τοιχείων έως +8,5, η σκυροδέτηση πλάκας -2,52 (ολοκληρώθηκε) και οι σκυροδετήσεις περιμετρικών τοιχείων έως +2,5.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο και σήραγγα αερισμού: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης συνδετήριας σήραγγας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης περιμετρικών τοιχείων φρεατίου (ολοκληρώθηκε έως +19,5).

Δείτε επίσης:

Επέκταση Τραμ:

Το Σεπτέμβριο αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, κ. Νικόλαος Χαιρέτας. Όπως επισήμανε, τα δοκιμαστικά δρομολόγια, τα οποία καθυστέρησαν λόγω του γνωστού σίριαλ με το κτήριο της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του Αυγούστου και η γραμμή θα ανοίξει λίγες εβδομάδες αργότερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράδοση θα συνοδευτεί με ανασχεδιασμό των γραμμών, με τη στάση Πικροδάφνη στον Άλιμο να μετατρέπεται σε στάση μετεπιβίβασης.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*