Ετοιμάζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

Την προκύρηξη του διαγωνισμού για την εκτέλεση 6 μεγάλων σιδηροδρομικών έργων, μεταξύ αυτών και της επέκτασης του Προαστιακού της Αθήνας προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου ετοιμάζει η ΕΡΓΟΣΕ.

Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατακύρωσε το αποτέλεσμα διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης για τη δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων, αντί ποσού 71.424 ευρώ με ΦΠΑ.

Τα έργα τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν είναι τα εξής:

  1. Αναβάθµιση υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τµήµα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο,
  2. Νέα Σιδηροδρομική Γραµµή Θεσσαλονίκη – Τοξότες Ξάνθης (Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία)
  3. Σιδηροδρομική Σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιµένα Θεσσαλονίκης
  4. Νέα Σιδηροδρομική Γραµµή Κόρινθος – Πάτρα, τµήµα ΡΙΟ – ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ.
  5. Σύνδεση «Ελ. Βενιζέλος» (Κορωπί) µε λιµένα Λαυρίου
  6. Επέκταση του Προαστιακού και Σύνδεση «Ελ. Βενιζέλος» µε λιµένα Ραφήνας.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δις ευρώ, με τα έργα της επέκτασης προς Λαύριο και Ραφήνα να είναι από τα φθηνότερα αφού έχουν προϋπολογισμό 380 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, οι ενδιαφερόμενοι για ένα έργο καλούνται σε διάλογο με τον φορέα κατασκευής του προκειμένου να βρεθούν μία ή περισσότερες λύσεις, βάσει των οποίων οι υποψήφιοι που επελέγησαν καλούνται να υποβάλλουν προσφορά. Πρόκειται για διαδικασία η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης ενός έργου.

Όσον αφορά την επέκταση του Προαστιακού προς το Λαύριο, η διαδρομή και οι θέσεις των σταθμών έχουν οριστικοποιηθεί εδώ και χρόνια αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την επέκταση προς της Ραφήνα. Μιλώντας στο πρόσφατο 4ο Συνέδρίο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021, ο κ. Χρήστος Βίνης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ανέφερε πως για την επέκταση προς τη Ραφήνα υπό εξέταση βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα μπορούσαν και να συνδυαστούν μεταξύ τους. Το ένα σενάριο αφορά στη σύνδεση του σταθμού της Παλλήνης με τη Ραφήνα μέσω του κατασκευασμένου σιδηροδρομικού διαδρόμου της οδού Σταυρού – Ραφήνας (το οποίο και αναφέρονταν ως το πιο πιθανό επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης), ενώ το δεύτερο την απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το λιμάνι της Ραφήνας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*