Γενικός Γραμματέας Μεταφορών: Προχωρούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό για 800 νέα λεωφορεία

Papadakis Bros S.A.

Στο διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξυφαράς μιλώντας στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το ΤΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μιλώντας στο πάνελ κ. Ξιφαράς τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεταφορές ως ένα ενιαίο σύστημα που θα έχει ως επίκεντρο τον επιβάτη και τις ανάγκες του. Έδωσε έμφαση στη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στο υπουργείο Μεταφορών για να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες από καλοκαίρι του 2019 και έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά 50% και άνω του αριθμού των λεωφορείων στην Αθήνα και σε διπλασιασμό στην Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την προμήθεια 1300 περίπου νέων σύγχρονων και ενεργειακά πράσινων λεωφορείων που θα γίνει σε δύο φάσεις, με τα 800 ολοκληρώνονται στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενώ υπογράμμισε τα μεγάλα επενδυτικά έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, μέρος των οποίων θα ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σε άμεσο χρονικό διάστημα έξυπνων προγραμμάτων μεταφορών που θα διασφαλίσουν ομαλή ροή κυκλοφορίας στις πόλεις.

Δείτε επίσης: Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι έξυπνες μορφές μετακίνησης που έρχονται

Στη δική του ομιλία, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος,της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Νίκος Κουρέτας αναφέρθηκε στο  μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, στην υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό πριν μερικές ημέρες και τις λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές στην παρουσίαση που έγινε. Όπως επανέλαβε, το έργο θα ολοκληρωθεί το 2029, αφορά 15 σταθμούς, 12,9 χιλιόμετρα μήκος, 20 τραίνα χωρίς οδηγό που θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες την ημέρα. Έδωσε έμφαση επίσης στο έργο που είναι σε εξέλιξη και αφορά την σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το αερορόμιο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μεγάλα έργα του ΕΡΓΟΣΕ που θα συνδέσουν την Ελλάδα με τη ΝΑ Ευρώπη και τα κύρια λιμάνια της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Η εταιρία σχεδιάζει και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση της διασυνοριακής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη σύνδεση των κύριων λιμανιών με το σιδηροδρομικό δίκτυο, είπε ο κ. Βίνης, παρουσιάζοντας επιγραμματικά τα έργα. Αναφέρθηκε και στα ζητήματα ηλεκτροκίνησης του δικτύου επισημαίνοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αρχίσει πιλοτικά να εξετάζεται και η κίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου με υδρογόνο. (Γερμανία, Γαλλία).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*