Παρίσι: Πιο αργά τρένα και κυλιόμενες σκάλες λόγω οικονομίας

Ο σταθμός Arts et Métiers στο Παρίσι. Patrick Kovarik/AFP

Πιο κρύοι χώροι εργασίας για τους εργαζόμενους, πιο αργές κυλιόμενες σκάλες και μειωμένες ταχύτητες τρένων — αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζει η RATP, η συγκοινωνιακή αρχή του Παρισιού ενόψει της ενεργειακής κρίσης του φετινού χειμώνα. Με τις τιμές των καυσίμων να βρίσκονται στα ύψη, η RATP ανέφερε σε δελτίο τύπου πως το ενεργειακό της κόστος φέτος είναι πιθανό να είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από το 2021 – αναμένοντας να αυξηθεί κατά 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαχείριση αυτής της αύξησης δεν θα είναι εύκολη με τη μείωση των δρομολογίων σε μια πόλη που εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις αστικές συγκοινωνίες να μην εξετάζεται. Η έλλειψη μηχανοδηγών και τα προβλήματα των υποδομών ήδη προκαλούν προβλήματα στην περιοχή του Παρισιού. Οι τιμές των εισιτηρίων, εν τω μεταξύ, πρόκειται να αυξηθούν το 2023 μετά από ένα πενταετές πάγωμα. Το ακριβές ποσό της αύξησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά τα επιπλέον έσοδα είναι απίθανο να καλύψουν το έλλειμμα. Έτσι, η RATP αναζητεί επιπλέον τρόπους για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μπορεί εξετάζοντας το κόστος ανά επιβάτη, οι αστικές συγκοινωνίες είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικές σε σχέση με τα Ι.Χ., το σύνολο της ενέργειας όμως που απαιτείται για τις υπηρεσίες της RATP, (το 2019 πραγματοποιήθηκαν 3,4 δισεκατομμύρια διαδρομές), είναι τεράστιο: ετησίως καταναλώνονται 2.400 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά — αρκετά για να καλύψουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες μίας μεγάλης γαλλικής πόλη όπως το Μπορντό ή η Λιλ.

Για να μειωθεί η κατανάλωση, ο οργανισμός εξετάζει μέτρα όπως μείωση της θερμοκρασίας σε σταθμούς μετρό και τρένα, λεωφορεία, γραφεία και κέντρα δεδομένων στους -ακόμα ανεκτούς- 19 βαθμούς Κελσίου. Η ταχύτητα των κινούμενων διαδρόμων και κυλιόμενων σκαλών – καθώς και των ίδιων των τρένων – μπορεί επίσης να μειωθεί κατά ένα βαθμό, ενώ η RATP εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει τα συστήματα ανανέωσης αέρα από 100% φρέσκο ​​αέρα στο 80% που ίσχυε πριν από την πανδημία.

Αυτά τα μέτρα μπορεί να φαίνονται ήσσονος σημασίας, αλλά έρχονται να συμπληρώσουν προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ενέργειας που γίνονταιτα τελευταία χρόνια. Η RATP έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 50% μεταξύ 2015 και 2025 και την κατανάλωση ενέργειας κατά 20%. Οι βασικές κινήσεις που υιοθετήθηκαν για το σκοπό αυτό περιλαμβάνουν τη μετατροπή του συνόλου του στόλου των λεωφορείων σε λεωφορεία με χαμηλούς ή μηδενικούς ρύπους έως το 2025 και την εγκατάσταση φώτων LED για εξοικονόμηση ενέργειας. Τα LED, έχουν ήδη επιτρέψει μείωση 50% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων σε σχέση με το 2016. Τώρα πρόκειται να εγκατασταθούν ακόμα πιο αποδοτικά μοντέλα, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό κατά ένα επιπλέον 15%.

Προς το σκοπό αυτό βοηθά και το νέο τροχαίο υλικό. Το 2020, η RATP εισήγαγε τα τρένα MP14, εξοπλισμένα με συστήματα ανάκτησης ενέργειας μέσω της πέδησης στην πλήρως αυτοματοποιημένη Γραμμή 14, περιορίζοντας τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17%. Μέχρι το 2032, σύμφωνα με την RATP, θα έχουν εισαχθεί σε όλο το δίκτυο τρένα με αντίστοιχα συστήματα πέδησης. Εν τω μεταξύ, οι οδηγοί τρένων, λεωφορείων και μετρό εκπαιδεύονται στην αποδοτική οδήγηση, δηλαδή στο να διατηρούν για όσο το δυνατό περισσότερο σταθερές και μέτριες ταχύτητες, αποφεύγοντας την απότομη επιτάχυνση και επιβράδυνση οι οποίες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Κατά το παρελθόν η RATP έχει ήδη εφαρμόσει καινοτόμους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Από το 2018, η θερμότητα που παράγεται από την κίνηση των συρμών στη γραμμή 11 χρησιμοποιείται για την κάλυψη του 35% των αναγκών θέρμανσης μίας πολυκατοικίας 20 διαμερισμάτων στο κέντρο του Παρισιού.

Τον φετινό χειμώνα μένει να φανεί αν η μείωση της θερμοκρασίας στους σταθμούς αλλά και η μείωση της ταχύτητας των τρένων που θα έρθουν να προστεθούν στα μειωμένα δρομολόγια λόγω έλλειψης προσωπικού θα «προκαλέσουν πονοκέφαλο» στη διοίκηση της RATP.

Πηγή: bloomberg.com 

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*