Από 21 Μαρτίου σε πλήρη λειτουργία η τηλεματική των Λεωφορείων

tilematiki4

Στις 21 Μαρτίου 2016 υπολογίζει ο ΟΑΣΑ, και σύμφωνα τη δέσμευση του αναδόχου, πως θα ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής των Λεωφορείων. Η πλήρης λειτουργία αναμένεται εντός του Απριλίου.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής για τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ με σκοπό την πληροφόρηση των επιβατών, τη διαχείριση του στόλου και εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της ΟΣΥ. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η το σύστημα έπρεπε να βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος του 2015, τρέχει δηλαδή με καθυστέρηση περίπου 3 μηνών.

Μέχρι σήμερα:

  • Έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του τηλεματικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα (από 2000).
  • Έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές και έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση οθονών πληροφόρησης σε 700 στάσεις (από 1000).

Τι περιλαμβάνει το σύστημα

  • Έξυπνες στάσεις

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων, από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς επίσης και από το κινητό τους τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Οι έξυπνες στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από την στάση. Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης μέσω σχετικού κουμπιού στο στύλο της στάσης.

  • Τηλεματικός εξοπλισμός στα οχήματα

Προβλέπεται επίσης, η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ) και η δημιουργία κέντρων ελέγχου απ’ όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

tilematiki3

Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στα οχήματα αποτελείται από:
  •  τον υπολογιστή οχήματος, την κονσόλα οδηγού με την οποία θα μπορεί να επικοινωνεί με τα κέντρα διαχείρισης του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ και
  • την οθόνη για την ενημέρωση στάσης καθώς και χρήσιμες πληροφορίες μέσω συνεχούς ενημέρωσης από το Κέντρο Εποπτείας ΟΑΣΑ .

Επιπροσθέτως θα πραγματοποιείται αναγγελία επόμενης στάσης και ανακοινώσεις προς το κοινό. Σημαντικός αριθμός οχημάτων θα διαθέτει καταμετρητή επιβατών με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών.

  •  Λογισμικό για «έξυπνες» συσκευές
tilematikiapp

Η ενημέρωση των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών θα γίνεται επίσης με αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία μέσω έξυπνων συσκευών θα ενημερώνει για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη, καθώς και για την βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (Android, iOS, Windows). Επίσης η ίδια δυνατότητα θα υπάρχει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από το website του ΟΑΣΑ .

Πώς υλοποιείται το έργο

Η υλοποίηση και η λειτουργία του έργου γίνεται μέσω σχήματος ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με τον ιδιωτικό τομέα να αναλαμβάνει τον λεπτομερή σχεδιασμό, την αγορά και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, τη συντήρηση, τη τεχνική υποστήριξη και τις απαραίτητες ανανεώσεις εξοπλισμού και λογισμικού για 10,5 έτη λειτουργίας. Μετά τη πάροδο της αρχικής 12ετούς περιόδου κατασκευής και λειτουργίας, η υποδομή θα περάσει στον ΟΑΣΑ ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρησή της.

Ανάδοχος της δωδεκαετούς σύμβασης του έργου είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού Advanced Transport Telematics AE η οποία προέκυψε από τις Intrasoft International και Intracom Κατασκευές. Η κατασκευή του έργου χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό φορέα με ίδια κεφάλαια και δανεισμό (μέρος δανεισμού μέσω προγράμματος Jessica) και συγχρηματοδοτείται από τον ΟΑΣΑ μέσω ΕΣΠΑ ( ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ψηφιακή Σύγκλισή) με το ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του (αμοιβές διαθεσιμότητας).

tilematiki2
Σήμερα, η τηλεματική λειτουργεί δοκιμαστικά στις γραμμές:
  • 224 Καισαριανή – Ελ. Βενιζέλου
  • 732 Αγ. Φανούριος–Ακαδημία–Ζωοδ. Πηγή
  • Α8 Πολυτεχνείο–Ν. Ιωνία–Μαρούσι και
  • Γ9 Χαλκοκονδύλη–Κ. Μύλος–Αχαρναί
και σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

3 Comments

  1. σήμερα 10/3/2016 περίμενα σε μια στάση στην οδό αχαρνών. η τηλεματική δουλεύει κανονικά εδώ και μέρες για τη γραμμή Γ9. Κοιτάω την οθόνη που λέει οτι το Γ9 θα περάσει σε 19 λεπτά ! Αρκετός χρόνος και πρωινό δρομολόγιο καθημερινής, σκέφτομαι. Εκεί που αρχίζω να χαζεύω βλέπω το Γ9 ξαφνικά μπροστά στη στάση.Φαίνεται οτι θέλει ακόμα πολλή δουλειά η πιλοτική λειτουργία να γίνει κανονική…

    • Η οθόνη δείχνει τα λεωφορεία τα οποία έχουν ενεργοποιημένο τον εξοπλισμό της τηλεματικής. Αν το λεωφορείο δεν έχει ακόμα εξοπλισμό τηλεματικής ή ο οδηγός δεν τον έχει ενεργοποιήσει τότε η διέλευση δεν θα φαίνεται στο σύστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*