Οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας που θέλουν να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορούν να μετακινούνται με τη χρήση (ανώνυμων ή προσωποποιημένων) καρτών Ath.ena Card.

Οι κάρτες Ath.ena Card μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας ανεξάρτητα με το πόσο συχνά μετακινούνται και το εισιτήριο που χρησιμοποιούν. Ιδιαίτερα για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου και τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης, η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card είναι μονόδρομος.  

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου 2020

Για να μάθετε ποιος τύπος ηλεκτρονικού εισιτηρίου ταιριάζει σε εσάς και να δείτε τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Οι παρακάτω πληροφορίες με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων έχουν χωριστεί σε 3 κατηγορίες:

Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Β. ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ATH.ENA CARD
Γ. ΧΡΗΣΗ ΑΤΗ.NA CARD


Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


1.  Τι είναι η Ath.ena Card;

Η Ath.ena Card είναι η νέα ηλεκτρονική κάρτα του ΟΑΣΑ. Είναι μία επαναφορτιζόμενη κάρτα και έτσι, μετά την αγορά της, είναι δυνατό να φορτίζεται ξανά και ξανά με προϊόντα κομίστρου ή με χρηματικό ποσό από τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα αυτόματα μηχανήματα.

Η Ath.ena Card κυκλοφορεί σε δύο τύπους:

 • Προσωποποιημένη  Ath.ena Card
 • Ανώνυμη Ath.ena Card

Η προσωποποιημένη Ath.ena Card έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών, 90, 180, 365 ημερών) αλλά και με προϊόντα μικρής διάρκειας (ακόμα και ένα εισιτήριο των 90 λεπτών)
 • Αν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, ο κάτοχός της δεν θα χάσει το κόμιστρο που απομένει ή την χρηματική αξία που ήταν αποθηκευμένη σε αυτήν κατά την στιγμή που δήλωσε την απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της
 • Μπορεί να φορτιστεί και online με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet που διαθέτει NFC λειτουργία

Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης μπορούν να εκδώσουν ΜΟΝΟ προσωποποιημένη Ath.ena Card.


2.  Τι διαφορά έχει η Ath.ena Card με το Ath.ena Ticket;

Ενώ το Ath.ena Ticket είναι ένα ανώνυμο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, η Ath.ena Card έχει τη δυνατότητα να εκδοθεί προσωποποιημένη, ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της, το όνομα και η φωτογραφία του οποίου εμφανίζονται πάνω στην κάρτα. Η Ath.ena Card επίσης μπορεί να φορτιστεί με περισσότερα προϊόντα κομίστρου από το Ath.ena Ticket: από ένα ενιαίο εισιτήριο μέχρι απεριόριστες μετακινήσεις έως και 365 ημέρες.

Μία σημαντική διαφορά είναι πως οι Ath.ena Card μπορούν να φορτιστούν με έως και 2 προϊόντα κομίστρου ενώ το Ath.ena Ticket πρέπει να είναι κενό προκειμένου να επαναφορτιστεί. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας είναι δυνατή η αντικατάσταση της προσωποποιημένης Ath.ena Card έτσι ώστε να μη χάνεται το υπόλοιπο που είναι αποθηκευμένο σε αυτή, ενώ το Ath.ena Card δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζουμε τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ προσωποποιημένων και ανώνυμων Ath.ena Card και Ath.ena Ticket:


Β. ΕΚΔΟΣΗ, ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ATH.ENA CARD


3.  Ποια προϊόντα κομίστρου είναι διαθέσιμα μέσω των προσωποποιημένων ή ανώνυμων Ath.ena Card;

Μετά την έκδοσή τους (ή κατά την έκδοση, αν αυτή γίνει σε εκδοτήριο), οι ανώνυμες και προσωποποιημένες Ath.ena Card μπορούν να φορτιστούν με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου επιλέξετε.

! Αντί προϊόντων κομίστρου, είναι επίσης δυνατή η φόρτιση των προσωποποιημένων καρτών με όποια χρηματική αξία θέλετε έως 50 ευρώ. Στη συνέχεια από το ποσό αυτό αφαιρείται η ανάλογη αξία των μετακινήσεων (π.χ. 1,40 ευρώ για μετακινήσεις εντός 90 λεπτών ή 10 ευρώ για μετακίνηση με Μετρό προς/από το Αεροδρόμιο)

!!  Για την φόρτιση των καρτών ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες (δείτε ερώτηση 6 παρακάτω)

Οι κάρτες μπορούν να φορτιστούν και να επαναφορτιστούν με τα παρακάτω προϊόντα κομίστρου:

Χρήσιμο: Οι δικαιούχοι μειωμένοι κομίστρου χρειάζεται να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card. Εναλλακτικά, μπορούν να αγοράσουν οποιοδήποτε εισιτήριο μειωμένης τιμής από εκδοτήριο του Προαστιακού (TRAIN TICKET – ισχύει και στα μέσα του ΟΑΣΑ), χωρίς δικαιολογητικά.

Σημαντικό: Οι παρακάτω τιμές ισχύουν για αγορές εισιτηρίων από 1 Ιουνίου 2020 έως και 31 Οκτωβρίου 2020

 • Τα εισιτήρια 90 λεπτών, 24 ωρών και 5 ημερών ισχύουν για μετακινήσεις με: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και Χ80), ΤρόλεϊΜετρό (εκτός διαδρομών προς και από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠΤραμ και Προαστιακό (μόνο στο αστικό τμήμα, δηλαδή εκτός Αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).
 • Το εισιτήριο 24 ωρών είναι το μόνο από τα παραπάνω που ισχύει και στη γραμμή Χ80.
 • Το εισιτήριο 90 λεπτών ισχύει για απεριόριστο αριθμό μετεπιβιβάσεων μέσα σε 90 λεπτά από την πρώτη επικύρωση (π.χ. αν η πρώτη επικύρωση γίνει στις 13:02 ισχύει ως τις 14:32). Το 24ωρο εισιτήριο ισχύει ακριβώς για 24 ώρες από την πρώτη επικύρωση. Το εισιτήριο 5 ημερών ισχύει για 5×24 ώρες από τη στιγμή της πρώτης επικύρωσης (π.χ. αν η πρώτη επικύρωση γίνει Τρίτη στις 8:42 ισχύει ως την επόμενη Κυριακή στις 8:42).

Σημαντικό: Οι παρακάτω τιμές ισχύουν για αγορές εισιτηρίων από 1 Ιουνίου 2020 έως και 31 Οκτωβρίου 2020

 • Τα εισιτήρια Μετρό για το Αεροδρόμιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και ως ενιαία εισιτήρια για μετεπιβίβαση στα υπόλοιπα μέσα για 90 λεπτά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον Προαστιακό για διαδρομές ως το Αεροδρόμιο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα λεωφορεία του Αεροδρομίου και στην γραμμή Χ80.
 • Το τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα (αστικό τμήμα), για μία μετακίνηση προς και μία από το αεροδρόμιο, καθώς και για τη λεωφορειακή γραμμή Χ80. Ισχύει για 3 πλήρη 24ωρα από την επικύρωσή του.

Σημαντικό: Οι παρακάτω τιμές ισχύουν για αγορές εισιτηρίων από 1 Ιουνίου 2020 έως και 31 Οκτωβρίου 2020

 • Τα προϊόντα κομίστρου χωρίς μετακινήσεις προς/από το Αεροδρόμιο ισχύουν για μετακινήσεις με: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και γραμμής Χ80), Τρόλεϊ, Μετρό (εκτός διαδρομών προς και από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακό (μόνο στο αστικό τμήμα, δηλαδή εκτός Αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).
 • Τα προϊόντα κομίστρου με μετακινήσεις προς/από το Αεροδρόμιο μπορούν να χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις με όλα τα Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, αστικό τμήμα Προαστιακού), συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων με λεωφορεία EXPRESS, Μετρό και Προαστιακό προς και από το Αεροδρόμιο. Δεν ισχύουν για μετακινήσεις με τη γραμμή Χ80.
 • Το εισιτήριο 30 ημερών ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 30ής ημέρας από την πρώτη του επικύρωση. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο 30 ημερών μπορεί να αγοραστεί στις 13 Οκτωβρίου. Αν η πρώτη του επικύρωση γίνει στις 16 Οκτωβρίου και ώρα 9:12 π.μ. θα ισχύει ως τις 15 Νοεμβρίου και ώρα 23:59:59.
 • Το εισιτήριο των 180 και των 365 ημερών μπορεί να αγοραστεί μόνο στο σταθμό Ομόνοια και τα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15 Αθήνα, 1ος όροφος, μεταξύ 8:00 – 14:15, από Δευτέρα ως Παρασκευή. τηλ. 210-8200921)

Το κάθε προϊόν κομίστρου ισχύει από τη στιγμή που θα γίνει η πρώτη επικύρωση. Για παράδειγμα, μία κάρτα 30 ημερών μπορεί να αγοραστεί στις 12 Οκτωβρίου και να χρησιμοποιηθεί από τις 14 Οκτωβρίου (πρώτη επικύρωση) ως τις 13 Νοεμβρίου.


4.  Πώς μπορώ να βγάλω προσωποποιημένη ATH.ENA CARD;

Προσωποποιημένες Ath.ena Card εκδίδονται είτε μέσω διαδικτύου (και στέλνονται ταχυδρομικώς) είτε σε συγκεκριμένα εκδοτήρια εισιτηρίων.

! Είτε βγάλετε την κάρτα μέσω διαδικτύου είτε σε εκδοτήριο, κρατήστε τον αριθμό PIN. Θα χρειαστεί σε περίπτωση απώλειας της κάρτας.

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card μέσω internet:

Η αίτηση γίνεται συμπληρώνοντας την φόρμα. Πέρα από όλα τα απαραίτητα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμός ΑΜΚΑ, αριθμός διαβατηρίου για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και PIN) πρέπει να ανεβάσατε και τη φωτογραφία σας η οποία θα εμφανίζεται πάνω στην κάρτα (προσοχή το μέγεθος αρχείου να είναι μικρό -200 ΚΒ ή μικρότερο- διαφορετικά εμφανίζεται σφάλμα).

Οι κάρτες αποστέλνονται στους κατόχους τους ταχυδρομικώς μέσω ΕΛΤΑ Courier. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να δει κανείς την πρόοδο της έκδοσης ή να μάθει πόσο ακριβώς καιρός θα χρειαστεί. Συνήθως απαιτείται κάποιο διάστημα λίγων εβδομάδων.

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card σε εκδοτήριο:

Για την έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card στο εκδοτήριο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα  (αν θέλετε, μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν στο 3ο βήμα αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο εκδοτήριο):

 • Βήμα 1ο: Συμπληρώστε το Έντυπο Προσωποποίησης με τα στοιχεία σας
 • Βήμα 2ο: Εκτυπώστε το έντυπο με τον κωδικό QR (Πατήστε λήψη PDF και εκτυπώστε)
 • Βήμα 3ο: Απευθυνθείτε σε ένα από τα σημεία έκδοσης Ath.ena Card (δείτε παρακάτω.) Μη ξεχάσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά! (δείτε παρακάτω)

Σημεία έκδοσης Ath.ena Card:

Για να εκδώσετε άμεσα την προσωποποιημένη Ath.ena Card μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω εκδοτήρια:

 • Μετρό & ΗΣΑΠ: Όλα τα ανοικτά εκδοτήρια ΠΛΗΝ Βικτώριας, Λαρίσης, Ακρόπολης, Αιγάλεω, Μέγαρο Μουσικής και Αεροδρομίου.
 • Στάσεις Τραμ: Αγία Φωτεινή
 • Εκδοτήρια Λεωφορείων: Αεροδρόμιο – αφίξεις, Οδός Όθωνος (Σύνταγμα)
 • Γραφεία ΟΑΣΑ: Στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15 Αθήνα) εκδίδονται προσωποποιημένες κάρτες μόνο στην περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε εισιτήριο 180 ή 360 ημερών

(Η παραπάνω λίστα παρέχεται από τον ΟΑΣΑ. Δείτε τα ωράρια λειτουργίας των εκδοτηρίων λίγο πιο κάτω)

Δικαιολογητικά για έκδοση Ath.ena Card

Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν στο εκδοτήριο για την απόκτηση προσωποποιημένης Ath.ena Card είναι:

α) Για Έλληνες πολίτες:

 • Αστυνομική ταυτότητα (για παιδιά κάτω των 13 επαρκεί το βιβλιάριο υγείας)
 • Έγγραφο βεβαίωσης ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας, εκτύπωση ή υπόδειξη από κινητό βεβαίωσης από το amka.gr)
 • Για δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, το αντίστοιχο δικαιολογητικό (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, βιβλιάριο πολυτέκνων κ.λπ.)

β) Για αλλοδαπούς πολίτες, χωρίς αριθμό ΑΜΚΑ

 • Διαβατήριο

Κατά την έκδοση της Ath.ena Card στο εκδοτήριο, ο υπάλληλος βγάζει τη φωτογραφία του κατόχου της κάρτας. Στα εκδοτήρια δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση τυπωμένης φωτογραφίας αν και πολλά εκδοτήρια έχουν την ικανότητα να σκανάρουν έντυπες φωτογραφίες.

Επίσης ζητείται από τον κάτοχο να ορίσει 8ψήφιο κωδικό PIN για την κάρτα (για την ασφάλειά σας προτείνεται να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο προφανή αριθμό όπως είναι η ημερομηνία γέννησής σας).

Η έκδοση της κάρτας είναι δωρεάν. Δεν υπάρχει κόστος έκδοσης της κάρτας, παρά μόνο αν ο κάτοχος επιλέξει να φορτίσει κάποιο εισιτήριο ή χρηματικό ποσό στην κάρτα μετά την έκδοση. Κόστος (3 ευρώ) υπάρχει μόνο για επανέκδοση (βλ. παρακάτω).

! Δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης Ath.ena Card. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες.

Σημειώνεται πως η Ath.ena Card μπορεί να εκδοθεί, να φορτιστεί και να επαναφορτιστεί όλες τις μέρες του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες όπως οι παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Ωράρια Λειτουργίας Εκδοτηρίων

Ακολουθούν τα ωράρια λειτουργίας των εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς και τις στάσεις ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ. Δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων καρτών υπάρχει σε όλα τα ανοικτά εκδοτήρια ΠΛΗΝ αυτών στα οποία αναγράφεται πως δεν υπάρχει.

(Ωράριο λειτουργίας από ΣΤΑΣΥ, ορθό στις 31 Μαΐου 2020)


5.  Πώς μπορώ να βγάλω μία ανώνυμη Ath.ena Card;

Αν δεν θέλετε να βγάλετε προσωποποιημένη Ath.ena Card, μπορείτε να αποκτήσετε μία ανώνυμη από όλα τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό.

Η ανώνυμη Ath.ena Card:

 • Δεν μπορεί να φορτιστεί και να επαναφορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών και πάνω)
 • Μπορεί να φορτιστεί με τα προϊόντα κομίστρου που φορτίζεται και ένα Ath.ena Ticket, καθώς και με χρηματική αξία έως 50 ευρώ (δείτε παρακάτω ερώτηση).
 • Δεν μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μειωμένης αξίας.
 • Δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας.

6.  Πως μπορώ να επαναφορτίσω την Ath.ena Card;

Η Ath.ena Card μπορεί να επαναφορτιστεί σε όλα τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων, μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ή online (μόνο οι προσωποποιημένες) μέσα από το site athenacard.gr ή την εφαρμογή Athena Card. Η φόρτιση είναι επίσης δυνατή και σε εξωτερικά σημεία (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κλπ.)

Αν αγοράσετε κάποιο κόμιστρο online, στη συνέχεια η φόρτιση πρέπει να γίνει μέσω κινητού ή μέσω αυτόματου μηχανήματος (Βάζετε την κάρτα στην υποδοχή και επιλέγετε “Online κράτηση”.)

Η επαναφόρτιση της Ath.ena Card δεν γίνεται μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες του μήνα όπως συμβαίνει με τις παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ. Η έναρξη της ισχύος των προϊόντων κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών κλπ) γίνεται με την πρώτη επικύρωση ανεξάρτητα με το πότε θα γίνει η αγορά, όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα μικρότερης διάρκειας.

Σημεία επαναφόρτισης καρτών Ath.ena Card (δεν περιλαμβάνει τους σταθμούς του Προαστιακού):

Κανόνες επαναφόρτισης:

Κάθε Ath.ena Card μπορεί να περιέχει ταυτόχρονα:

 • Μέχρι και δύο διαφορετικά προϊόντα κομίστρου, π.χ. ένα απλό εισιτήριο και ένα πακέτο 5 εισιτηρίων
 • Επιπλέον του ενός ή των δύο διαφορετικών προϊόντων κομίστρου μπορεί να περιέχει και χρηματικό ποσό

Προκειμένου να φορτιστεί δεύτερο προϊόν κομίστρου, το πρώτο προϊόν που βρίσκεται ήδη μέσα στην κάρτα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο (να έχει γίνει επικύρωση). Αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει για την φόρτιση με χρηματικό ποσό.

Αν προσθέσετε δεύτερο προϊόν κομίστρου ή/και χρηματικό ποσό σε μία κάρτα, το πρώτο κόμιστρο που βρίσκεται ενεργό ΔΕΝ χάνεται. Το δεύτερο κόμιστρο θα ενεργοποιηθεί μόλις χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας ΑΦΟΥ πρώτα λήξει το πρώτο.

Όταν επικυρώνετε την κάρτα σας, στην οθόνη του ακυρωτικού εμφανίζεται ΜΟΝΟ το κόμιστρο που είναι εκείνη τη στιγμή ενεργό. Τυχόν δεύτερο κόμιστρο ή/και χρηματικό ποσό θα εμφανιστεί αφού λήξει το πρώτο. Αν θέλετε να δείτε συνολικά τι περιέχει η κάρτα σας, χρησιμοποιείστε ένα αυτόματο μηχάνημα έκδοσης (επιλογή ‘Πληροφορίες κάρτας’) ή απευθυνθείτε σε ένα εκδοτήριο.

Για μία Athe.ena Card που περιέχει 2 προϊόντα κομίστρου ή/και χρηματικό ποσό, η σειρά με την οποία αυτά χρησιμοποιούνται είναι η εξής:

 1. Πρώτο προϊόν κομίστρου (το πρώτο που φορτίστηκε και ενεργοποιήθηκε)
 2. Δεύτερο προϊόν κομίστρου
 3. Χρηματικό ποσό (πάντα παραμένει τελευταίο όταν στην κάρτα υπάρχει προϊόν κομίστρου. Αν όμως πραγματοποιήσετε διαδρομή από/προς το το Αεροδρόμιο και το πρώτο προϊόν κομίστρου δεν είναι εισιτήριο Αεροδρομίου, τότε καταναλώνεται το χρηματικό ποσό – βλ. ερώτηση 11)

Αγορά κομίστρου online:

! Η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω της εφαρμογής Athena Card για κινητά Android με τεχνολογία NFC

Για την αγορά κομίστρου μέσω ίντερνετ για προσωποποιημένη Ath.ena Card απαιτείται η εγγραφή στην ιστοσελίδα athenacard.gr με τη συμπλήρωση του αριθμού της κάρτας και ενός νέου κωδικού. ΔΕΝ πρόκειται για τον αριθμό PIN που χρησιμοποιήσατε για την έκδοση της κάρτας αλλά για ένα νέο κωδικό με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 1 γράμμα και 1 αριθμό και 1 σύμβολο.

Στη συνέχεια, γίνεται είσοδος πατώντας στο πεδίο ‘Αγορά/Τραπεζικό σύστημα‘. Τα βήματα για την αγορά του προϊόντος κομίστρου (ή την προσθήκη χρηματικής αξίας) είναι:

 1. Επιλογή μέσου κομίστρου (κάρτα Ath.ena Card) – ή πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket


  !
  Κατά την αγορά χρειάζεται προσοχή ώστε να μη προσθέσετε στην κάρτα κατά λάθος χρηματική αξία αντί για προϊόν κομίστρου.  Μέσω internet με την επιλογή “Προϊόν κομίστρου χρονικής διάρκειας” αγοράζετε εισιτήριο (π.χ. ενιαίο, 30 ημερών κλπ) ενώ με την επιλογή “Αποθηκευμένη Αξία” προσθέτετε χρηματικό ποσό σε ευρώ.

 2. Επιλογή προϊόντος κομίστρου χρονικής διάρκειας (εισιτήριο) ή αποθηκευμένη αξία (χρηματικό ποσό)
 3. Επιλογή προϊόντος κομίστρου (εισιτήριο)

 4. Αποδοχή όρων και πληρωμή. Όπως παρατηρούμε, ανάλογα με το προφίλ της κάρτας (ολόκληρο εισιτήριο ή μειωμένο), εμφανίζεται και η ανάλογη τιμή.

Η αντίστοιχη διαδικασία για online αγορά Ath.ena Ticket (online κράτηση):


Για να ολοκληρωθεί η φόρτιση της κάρτας με κάποιο προϊόν κομίστρου το οποίο έχετε αγοράσει online:

 • Χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Ath.ena Card από κινητό Android με τεχνολογία NFC
  ή
 • σε αυτόματο εκδοτικό μηχάνημα βάζετε την κάρτα στην υποδοχή και επιλέγετε την επιλογή “Online κράτηση” (εναλλακτικά γίνεται και σε εκδοτήριο από τον εκδότη)

Επαναφόρτιση Ath.ena Card σε αυτόματο μηχάνημα:

Για την επαναφόρτιση κομίστρου 30 ημερών από αυτόματο μηχάνημα, τα βήματα έχουν ως εξής:

Πηγή: athenacard.gr

Πιο αναλυτικά, τα βήματα για την επαναφόρτιση μίας ATH.ENA CARD με χρηματικό ποσό από αυτόματο μηχάνημα, είναι τα εξής:

! Τα βήματα για επαναφόρτιση ανώνυμης Ath.ena Card είναι τα ίδια με τη διαφορά πως δεν υπάρχουν προϊόντα κομίστρου 30 ημερών και άνω.

Αφού βάλετε την κάρτας σας στην υποδοχή, από το κύριο μενού (μετά την επιλογή της ελληνικής σημαίας), επιλέξτε “Επαναφόρτιση”

Στην επόμενη οθόνη εμφανίζονται τα προϊόντα κομίστρου (μέχρι δύο) καθώς και η αποθηκευμένη αξία που βρίσκεται ήδη μέσα στην κάρτα σας. Αν θέλετε να προσθέσετε κάποιο ακόμα προϊόν κομίστρου ή χρηματική αξία, επιλέξτε “Επαναφόρτιση” κάτω αριστερά.

Προσοχή: Για να γίνει προσθήκη δεύτερου προϊόντος κομίστρου, πρέπει να έχει ήδη ενεργοποιηθεί (επικυρωθεί ώστε και μία φορά) το πρώτο που ήδη βρίσκεται μέσα στην κάρτα.

Επιλέγετε με τι θέλετε να επαναφορτίσετε την κάρτα. Στη δική μας περίπτωση, επιλέγουμε “Αποθηκευμένη αξία” δηλαδή χρηματικό ποσό.

Με την επιλογή “Αυτόματα” μπορείτε να βάλετε το ποσό που επιθυμείτε στο μηχάνημα (δεκτά τα χαρτονομίσματα και κέρματα που απεικονίζονται, μέχρι το ποσό των 50 ευρώ. Στην δική μας περίπτωση, η κάρτα είχε ήδη 5 ευρώ άρα δεκτά θα γίνουν ως 45 ευρώ.

Αν επιλέξετε την επιλογή “Χειροκίνητα” θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε το ύψος του ποσού που θέλετε να προσθέσετε.


7. Πώς χρησιμοποιώ την Ath.ena Card;

Για την επικύρωση της Ath.ena Card χρησιμοποιούνται τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα που πλέον βρίσκονται σε λειτουργία σε όλα τα μέσα. Η επικύρωση γίνεται πλησιάζοντας την Ath.ena Card σε απόσταση λίγων εκατοστών από το σημείο επαφής του ακυρωτικού μηχανήματος.

Η έναρξη της ισχύος του προϊόντος κομίστρου που βρίσκεται αποθηκευμένο μέσα στην Ath.ena Card γίνεται με την πρώτη επικύρωση ανεξάρτητα από το πότε έγινε η αγορά.

Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις την κάρτα από μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.

Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ: Τα νέα επικυρωτικά μηχανήματα έχουν μπλε χρώμα. Πλησιάζεις την κάρτα ή το εισιτήριο στην περιοχή κάτω από την οθόνη και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Σε κάθε επιτυχή επικύρωση εμφανίζονται 4 πράσινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Επιτυχής’’ και ακούγεται ηχητικό επιτυχούς επικύρωσης. Σε περίπτωση εσφαλμένης επικύρωσης εμφανίζονται 4 κόκκινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Ανεπιτυχής’’ και ακούγεται ηχητικό ή φωνητικό μήνυμα ανεπιτυχούς επικύρωσης.

Όποιο τύπο κομίστρου και αν έχεις, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που μπαίνεις σε όχημα (όχι όταν βγαίνεις).

Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό: Η επικύρωση του εισιτηρίου γίνεται στις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί εκεί όπου βρίσκοταν τα παλιά επικυρωτικά μηχανήματα. Χρησιμοποιείς την οθόνη που βρίσκεται στα δεξιά σου όπως μπαίνεις στην μπάρα. Πλησιάζεις το εισιτήριο ή κάρτα και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Σε κάθε επιτυχή επικύρωση εμφανίζονται 4 πράσινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Επιτυχής/Successful’’ και ακούγεται ηχητικό επιτυχούς επικύρωσης. Σε περίπτωση εσφαλμένης επικύρωσης εμφανίζονται 4 κόκκινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Ανεπιτυχής/Fail’’ και ακούγεται ηχητικό ή φωνητικό μήνυμα ανεπιτυχούς επικύρωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που περνάς από μπάρα, μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σταθμό.

Πέρα από την επικύρωση, στην οθόνη εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος (ή η υπολειπόμενη χρηματική αξία) μέχρι την λήξη ισχύος του κομίστρου.


8.  Τι γίνεται αν λήξει το προϊόν κομίστρου πριν ολοκληρώσω τη διαδρομή μου;

Είναι πολύ σημαντικό το προϊόν κομίστρου που έχει επικυρωθεί να μη λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ, αν το προϊόν κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στη συνέχεια γίνει έλεγχος εισιτηρίων, επιβάλλεται πρόστιμο στον κάτοχο της κάρτας.

Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό αν το προϊόν κομίστρου έχει λήξει πριν από την έξοδο από ένα σταθμό, η μπάρα δεν θα ανοίξει για την έξοδο του επιβάτη. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, ο επιβάτης θα πρέπει να πατήσει το κομβίο κλήσης του υπεύθυνου του σταθμού για να του ανοίξει και να εξέλθει.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επαναφορτίσετε την Ath.ena Card -προσωποποιημένη ή ανώνυμη- με οποιοδήποτε προϊόν κομίστρου πριν λήξει το πρώτο προϊόν με το οποίο έχει φορτιστεί (αρκεί να είναι ενεργοποιημένο).

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, σχεδιάζεται οι μπάρες να ανοίγουν κατά την έξοδο στην περίπτωση που το προϊόν κομίστρου έχει λήξει αλλά υπάρχει άλλο προϊόν κομίστρου μέσα στην κάρτα.


9. Τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίου;

Σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίου, ο κάτοχος της Ath.ena Card δείχνει την κάρτα του στον ελεγκτή ο οποίος είναι εφοδιασμένος με φορητή συσκευή ανάγνωσης που δείχνει αν η κάρτα περιέχει προϊόν κομίστρου το οποίο βρίσκεται σε ισχύ. Όσον αφορά τη διαδικασία επιβολής προστίμου, δείτε: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον έλεγχο εισιτηρίων και τα πρόστιμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


10. Έχω αγοράσει προϊόν αλλά δεν εμφανίζεται φορτωμένο στην κάρτα. Γιατί;

Για να φορτωθεί το προϊόν κομίστρου που έχετε αγοράσει μέσω internet στην κάρτα (βλ. ερώτηση 6) πρέπει είτε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Ath.ena Card από κινητό Android με τεχνολογία NFC είτε να πάτε σε αυτόματο εκδοτικό μηχάνημα, να βάλετε την κάρτα στην υποδοχή και επιλέξετε την επιλογή “Online κράτηση”. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει και σε εκδοτήριο από τον εκδότη.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ την κάρτα, πρέπει να γίνει υποχρεωτικά ενεργοποίηση σε εκδοτήριο εισιτηρίων. Στη συνέχεια μπορεί να φορτωθεί το ποσό.


11. Πώς αγοράζω εισιτήριο αεροδρομίου με Ath.ena Card;

Καθώς για να ενεργοποιηθεί ένας τύπος εισιτηρίου (π.χ. Αεροδρομίου) πρέπει να μην βρίσκεται άλλος τύπος εισιτηρίου μέσα στην Ath.ena Card (βλ. ερώτηση 6), ισχύουν τα εξής:

Αν η κάρτα σας είναι κενή, μπορείτε να την φορτίσετε με 1 εισιτήριο αεροδρομίου.

Αν η κάρτα σας είναι ήδη φορτισμένη με κάποιο προϊόν κομίστρου (είτε ενεργοποιημένο είτε όχι) ή αν θέλετε 2 διαφορετικούς τύπου εισιτηρίων (π.χ. αεροδρομίου και ενιαίο) έχετε δύο επιλογές:

 • να προσθέσετε στην κάρτα σας χρηματική αξία (όχι προϊόν κομίστρου) η οποία θα αφαιρεθεί με την ολοκλήρωση της διαδρομής σας (10 ευρώ για μετάβαση με το Μετρό, 6 ευρώ για μετάβαση  με το λεωφορείο).
 • να αγοράσετε πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket φορτισμένο με εισιτήριο αεροδρομίου.

Σε κάθε περίπτωση και για αποφυγή προβλημάτων, είναι καλύτερα να αποφύγετε φόρτιση εισιτηρίων Αεροδρομίου σε κάρτες που έχουν και άλλα προϊόντα κομίστρου.


12. Μέχρι πότε ισχύουν τα εισιτήρια που έχω αγοράσει; 

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα προϊόντα κομίστρου με τα οποία έχετε φορτίσει την Ath.ena Card ή το Ath.ena Ticket δεν έχουν κάποια ημερομηνία λήξης. Παραμένουν στην κάρτα μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, έχει αναφερθεί επισήμως πως η κάθε κάρτα Ath.ena Card έχει χρόνο ζωής τα 10 έτη ενώ το κάθε Ath.ena Ticket το ένα έτος. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα έχει να κάνει περισσότερο με τη φυσική φθορά της κάρτας και όχι με το κόμιστρο. Εφόσον έχετε προσωποποιημένη Ath.ena Card το υπόλοιπο της κάρτας δεν χάνεται σε περίπτωση φθοράς/απώλειας/κλοπής της κάρτας (βλ. ερώτηση 16).


13.  Μπορώ να αγοράσω Ath.ena Card με πιστωτική κάρτα; 

Η αγορά κομίστρου για Ath.ena Card με πιστωτική/χρεωστική κάρτα είναι δυνατή σε όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων (με εξαίρεση τα περισσότερα εκδοτήρια εισιτηρίων της ΟΣΥ) και σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα νέου τύπου. Κάρτες επίσης δέχονται (σύμφωνα με το νόμο) περίπτερα και λοιπά σημεία έκδοσης και ανανέωσης εισιτηρίων και καρτών.


14.  Τι κάνω αν είμαι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης;

Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης πρέπει υποχρεωτικά να εκδώσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card. Αναλυτικές πληροφορίες:


15. Τι κάνω αν είμαι δικαιούχος μειωμένου εισιτηρίου;

Από την 1η Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου (παιδιά και νέοι από 7 έως 18, φοιτητές, άνω των 65 κ.λπ.) πρέπει υποχρεωτικά να εκδώσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card την οποία μπορούν να επαναφορτίζουν με μειωμένα εισιτήρια από αυτόματα μηχανήματα, εκδοτήρια ή μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως στους σταθμούς του Προαστιακού θα συνεχιστεί η έκδοση και επαναφόρτιση μειωμένων εισιτηρίων (αντίστοιχων των Ath.ena Ticket, κατάλληλων για μετακίνηση σε όλα τα μέσα) για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου.


16. Τι κάνω αν χάσω ή μου κλέψουν την ATH.ENA CARD;

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής προσωποποιημένης ATH.ENA CARD υπάρχει διαδικασία αντικατάστασης και μεταφοράς του υπολοίπου σε νέα.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση ανώνυμης Ath.ena Card ή πολλαπλού εισιτηρίου Ath.ena Ticket αφού αυτά είναι ανώνυμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε.


17.  Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;

Αρχικά, με την υπ’ αριθμόν 1/2017 απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε απορριπτική γνωμοδότηση για τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Αφού ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε μερική τροποποίηση του συστήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε τελικά το πράσινο φως -υπό προϋποθεσεις- για την έναρξη έκδοσης των Ath.ena Card. Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση της ΑΠΔΠΧ εδώ.


18. Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με τον Προαστιακό;

Οι κάρτες Ath.ena Card και τα εισιτήρια Ath.ena Ticket ισχύουν και για μετακινήσεις στο αστικό τμήμα του Προαστιακού (πλην σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).

Για επιβάτες που θέλουν να μετακινηθούν από/προς σταθμούς εκτός του αστικού τμήματος του Προαστιακού ισχύουν διαφορετικά εισιτήρια και κάρτες που εκδίδονται σε όλους τους σταθμούς του Προαστιακού.


Δείτε επίσης: