Οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας που θέλουν να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορούν να μετακινούνται με τη χρήση (ανώνυμων ή προσωποποιημένων) καρτών Ath.ena Card.

Οι κάρτες Ath.ena Card μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας ανεξάρτητα με το πόσο συχνά μετακινούνται και το εισιτήριο που χρησιμοποιούν. Ιδιαίτερα για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου και τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης, η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card είναι μονόδρομος.  

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου 2020

Για να μάθετε ποιος τύπος ηλεκτρονικού εισιτηρίου ταιριάζει σε εσάς και να δείτε τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Οι παρακάτω πληροφορίες με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων έχουν χωριστεί σε 3 κατηγορίες:

Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Β. ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ATH.ENA CARD
Γ. ΧΡΗΣΗ ΑΤΗ.NA CARD


Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


1.  Τι είναι η Ath.ena Card;

Η Ath.ena Card είναι η νέα ηλεκτρονική κάρτα του ΟΑΣΑ. Είναι μία επαναφορτιζόμενη κάρτα και έτσι, μετά την αγορά της, είναι δυνατό να φορτίζεται ξανά και ξανά με προϊόντα κομίστρου ή με χρηματικό ποσό από τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα αυτόματα μηχανήματα.

Η Ath.ena Card κυκλοφορεί σε δύο τύπους:

 • Προσωποποιημένη  Ath.ena Card
 • Ανώνυμη Ath.ena Card

Η προσωποποιημένη Ath.ena Card έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών, 90, 180, 365 ημερών) αλλά και με προϊόντα μικρής διάρκειας (ακόμα και ένα εισιτήριο των 90 λεπτών)
 • Αν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, ο κάτοχός της δεν θα χάσει το κόμιστρο που απομένει ή την χρηματική αξία που ήταν αποθηκευμένη σε αυτήν κατά την στιγμή που δήλωσε την απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της
 • Μπορεί να φορτιστεί και online με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet που διαθέτει NFC λειτουργία

Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης μπορούν να εκδώσουν ΜΟΝΟ προσωποποιημένη Ath.ena Card.


2.  Τι διαφορά έχει η Ath.ena Card με το Ath.ena Ticket;

Ενώ το Ath.ena Ticket είναι ένα ανώνυμο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, η Ath.ena Card έχει τη δυνατότητα να εκδοθεί προσωποποιημένη, ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της, το όνομα και η φωτογραφία του οποίου εμφανίζονται πάνω στην κάρτα. Η Ath.ena Card επίσης μπορεί να φορτιστεί με περισσότερα προϊόντα κομίστρου από το Ath.ena Ticket: από ένα ενιαίο εισιτήριο μέχρι απεριόριστες μετακινήσεις έως και 365 ημέρες.

Μία σημαντική διαφορά είναι πως οι Ath.ena Card μπορούν να φορτιστούν με έως και 2 προϊόντα κομίστρου ενώ το Ath.ena Ticket πρέπει να είναι κενό προκειμένου να επαναφορτιστεί. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας είναι δυνατή η αντικατάσταση της προσωποποιημένης Ath.ena Card έτσι ώστε να μη χάνεται το υπόλοιπο που είναι αποθηκευμένο σε αυτή, ενώ το Ath.ena Card δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζουμε τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ προσωποποιημένων και ανώνυμων Ath.ena Card και Ath.ena Ticket:


Β. ΕΚΔΟΣΗ, ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ATH.ENA CARD


3.  Ποια προϊόντα κομίστρου είναι διαθέσιμα μέσω των προσωποποιημένων ή ανώνυμων Ath.ena Card;

Μετά την έκδοσή τους (ή κατά την έκδοση, αν αυτή γίνει σε εκδοτήριο), οι ανώνυμες και προσωποποιημένες Ath.ena Card μπορούν να φορτιστούν με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου επιλέξετε.

! Αντί προϊόντων κομίστρου, είναι επίσης δυνατή η φόρτιση των προσωποποιημένων καρτών με όποια χρηματική αξία θέλετε έως 50 ευρώ. Στη συνέχεια από το ποσό αυτό αφαιρείται η ανάλογη αξία των μετακινήσεων (π.χ. 1,40 ευρώ για μετακινήσεις εντός 90 λεπτών ή 10 ευρώ για μετακίνηση με Μετρό προς/από το Αεροδρόμιο)

!!  Για την φόρτιση των καρτών ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες (δείτε ερώτηση 6 παρακάτω)

Οι κάρτες μπορούν να φορτιστούν και να επαναφορτιστούν με τα παρακάτω προϊόντα κομίστρου:

Χρήσιμο: Οι δικαιούχοι μειωμένοι κομίστρου χρειάζεται να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card. Εναλλακτικά, μπορούν να αγοράσουν οποιοδήποτε εισιτήριο μειωμένης τιμής από εκδοτήριο του Προαστιακού (TRAIN TICKET – ισχύει και στα μέσα του ΟΑΣΑ), χωρίς δικαιολογητικά.

Σημαντικό: Οι παρακάτω τιμές ισχύουν για αγορές εισιτηρίων από 1 Ιουνίου 2020 έως και 31 Οκτωβρίου 2020

 • Τα εισιτήρια 90 λεπτών, 24 ωρών και 5 ημερών ισχύουν για μετακινήσεις με: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και Χ80), ΤρόλεϊΜετρό (εκτός διαδρομών προς και από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠΤραμ και Προαστιακό (μόνο στο αστικό τμήμα, δηλαδή εκτός Αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).
 • Το εισιτήριο 24 ωρών είναι το μόνο από τα παραπάνω που ισχύει και στη γραμμή Χ80.
 • Το εισιτήριο 90 λεπτών ισχύει για απεριόριστο αριθμό μετεπιβιβάσεων μέσα σε 90 λεπτά από την πρώτη επικύρωση (π.χ. αν η πρώτη επικύρωση γίνει στις 13:02 ισχύει ως τις 14:32). Το 24ωρο εισιτήριο ισχύει ακριβώς για 24 ώρες από την πρώτη επικύρωση. Το εισιτήριο 5 ημερών ισχύει για 5×24 ώρες από τη στιγμή της πρώτης επικύρωσης (π.χ. αν η πρώτη επικύρωση γίνει Τρίτη στις 8:42 ισχύει ως την επόμενη Κυριακή στις 8:42).

Σημαντικό: Οι παρακάτω τιμές ισχύουν για αγορές εισιτηρίων από 1 Ιουνίου 2020 έως και 31 Οκτωβρίου 2020

 • Τα εισιτήρια Μετρό για το Αεροδρόμιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και ως ενιαία εισιτήρια για μετεπιβίβαση στα υπόλοιπα μέσα για 90 λεπτά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον Προαστιακό για διαδρομές ως το Αεροδρόμιο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα λεωφορεία του Αεροδρομίου και στην γραμμή Χ80.
 • Το τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα (αστικό τμήμα), για μία μετακίνηση προς και μία από το αεροδρόμιο, καθώς και για τη λεωφορειακή γραμμή Χ80. Ισχύει για 3 πλήρη 24ωρα από την επικύρωσή του.

Σημαντικό: Οι παρακάτω τιμές ισχύουν για αγορές εισιτηρίων από 1 Ιουνίου 2020 έως και 31 Οκτωβρίου 2020

 • Τα προϊόντα κομίστρου χωρίς μετακινήσεις προς/από το Αεροδρόμιο ισχύουν για μετακινήσεις με: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και γραμμής Χ80), Τρόλεϊ, Μετρό (εκτός διαδρομών προς και από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακό (μόνο στο αστικό τμήμα, δηλαδή εκτός Αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).
 • Τα προϊόντα κομίστρου με μετακινήσεις προς/από το Αεροδρόμιο μπορούν να χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις με όλα τα Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, αστικό τμήμα Προαστιακού), συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων με λεωφορεία EXPRESS, Μετρό και Προαστιακό προς και από το Αεροδρόμιο. Δεν ισχύουν για μετακινήσεις με τη γραμμή Χ80.
 • Το εισιτήριο 30 ημερών ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 30ής ημέρας από την πρώτη του επικύρωση. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο 30 ημερών μπορεί να αγοραστεί στις 13 Οκτωβρίου. Αν η πρώτη του επικύρωση γίνει στις 16 Οκτωβρίου και ώρα 9:12 π.μ. θα ισχύει ως τις 15 Νοεμβρίου και ώρα 23:59:59.
 • Το εισιτήριο των 180 και των 365 ημερών μπορεί να αγοραστεί μόνο στο σταθμό Ομόνοια και τα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15 Αθήνα, 1ος όροφος, μεταξύ 8:00 – 14:15, από Δευτέρα ως Παρασκευή. τηλ. 210-8200921)

Το κάθε προϊόν κομίστρου ισχύει από τη στιγμή που θα γίνει η πρώτη επικύρωση. Για παράδειγμα, μία κάρτα 30 ημερών μπορεί να αγοραστεί στις 12 Οκτωβρίου και να χρησιμοποιηθεί από τις 14 Οκτωβρίου (πρώτη επικύρωση) ως τις 13 Νοεμβρίου.


4.  Πώς μπορώ να βγάλω προσωποποιημένη ATH.ENA CARD;

Προσωποποιημένες Ath.ena Card εκδίδονται είτε μέσω διαδικτύου (και στέλνονται ταχυδρομικώς) είτε σε συγκεκριμένα εκδοτήρια εισιτηρίων.

! Είτε βγάλετε την κάρτα μέσω διαδικτύου είτε σε εκδοτήριο, κρατήστε τον αριθμό PIN. Θα χρειαστεί σε περίπτωση απώλειας της κάρτας.

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card μέσω internet:

Η αίτηση γίνεται συμπληρώνοντας την φόρμα. Πέρα από όλα τα απαραίτητα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμός ΑΜΚΑ, αριθμός διαβατηρίου για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και PIN) πρέπει να ανεβάσατε και τη φωτογραφία σας η οποία θα εμφανίζεται πάνω στην κάρτα (προσοχή το μέγεθος αρχείου να είναι μικρό -200 ΚΒ ή μικρότερο- διαφορετικά εμφανίζεται σφάλμα).

Οι κάρτες αποστέλνονται στους κατόχους τους ταχυδρομικώς μέσω ΕΛΤΑ Courier. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να δει κανείς την πρόοδο της έκδοσης ή να μάθει πόσο ακριβώς καιρός θα χρειαστεί. Συνήθως απαιτείται κάποιο διάστημα λίγων εβδομάδων.

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card σε εκδοτήριο:

Για την έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card στο εκδοτήριο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα  (αν θέλετε, μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν στο 3ο βήμα αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο εκδοτήριο):

 • Βήμα 1ο: Συμπληρώστε το Έντυπο Προσωποποίησης με τα στοιχεία σας
 • Βήμα 2ο: Εκτυπώστε το έντυπο με τον κωδικό QR (Πατήστε λήψη PDF και εκτυπώστε)
 • Βήμα 3ο: Απευθυνθείτε σε ένα από τα σημεία έκδοσης Ath.ena Card (δείτε παρακάτω.) Μη ξεχάσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά! (δείτε παρακάτω)

Σημεία έκδοσης Ath.ena Card:

Για να εκδώσετε άμεσα την προσωποποιημένη Ath.ena Card μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω εκδοτήρια:

 • Μετρό & ΗΣΑΠ: Όλα τα ανοικτά εκδοτήρια ΠΛΗΝ Βικτώριας, Λαρίσης, Ακρόπολης, Αιγάλεω, Μέγαρο Μουσικής και Αεροδρομίου.
 • Στάσεις Τραμ: Αγία Φωτεινή
 • Εκδοτήρια Λεωφορείων: Αεροδρόμιο – αφίξεις, Οδός Όθωνος (Σύνταγμα)
 • Γραφεία ΟΑΣΑ: Στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15 Αθήνα) εκδίδονται προσωποποιημένες κάρτες μόνο στην περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε εισιτήριο 180 ή 360 ημερών

(Η παραπάνω λίστα παρέχεται από τον ΟΑΣΑ. Δείτε τα ωράρια λειτουργίας των εκδοτηρίων λίγο πιο κάτω)

Δικαιολογητικά για έκδοση Ath.ena Card

Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν στο εκδοτήριο για την απόκτηση προσωποποιημένης Ath.ena Card είναι:

α) Για Έλληνες πολίτες:

 • Αστυνομική ταυτότητα (για παιδιά κάτω των 13 επαρκεί το βιβλιάριο υγείας)
 • Έγγραφο βεβαίωσης ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας, εκτύπωση ή υπόδειξη από κινητό βεβαίωσης από το amka.gr)
 • Για δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, το αντίστοιχο δικαιολογητικό (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, βιβλιάριο πολυτέκνων κ.λπ.)

β) Για αλλοδαπούς πολίτες, χωρίς αριθμό ΑΜΚΑ

 • Διαβατήριο

Κατά την έκδοση της Ath.ena Card στο εκδοτήριο, ο υπάλληλος βγάζει τη φωτογραφία του κατόχου της κάρτας. Στα εκδοτήρια δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση τυπωμένης φωτογραφίας αν και πολλά εκδοτήρια έχουν την ικανότητα να σκανάρουν έντυπες φωτογραφίες.

Επίσης ζητείται από τον κάτοχο να ορίσει 8ψήφιο κωδικό PIN για την κάρτα (για την ασφάλειά σας προτείνεται να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο προφανή αριθμό όπως είναι η ημερομηνία γέννησής σας).

Η έκδοση της κάρτας είναι δωρεάν. Δεν υπάρχει κόστος έκδοσης της κάρτας, παρά μόνο αν ο κάτοχος επιλέξει να φορτίσει κάποιο εισιτήριο ή χρηματικό ποσό στην κάρτα μετά την έκδοση. Κόστος (3 ευρώ) υπάρχει μόνο για επανέκδοση (βλ. παρακάτω).

! Δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης Ath.ena Card. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες.

Σημειώνεται πως η Ath.ena Card μπορεί να εκδοθεί, να φορτιστεί και να επαναφορτιστεί όλες τις μέρες του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες όπως οι παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Ωράρια Λειτουργίας Εκδοτηρίων

Ακολουθούν τα ωράρια λειτουργίας των εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς και τις στάσεις ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ. Δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων καρτών υπάρχει σε όλα τα ανοικτά εκδοτήρια ΠΛΗΝ αυτών στα οποία αναγράφεται πως δεν υπάρχει.

(Ωράριο λειτουργίας από ΣΤΑΣΥ, ορθό στις 31 Μαΐου 2020)


5.  Πώς μπορώ να βγάλω μία ανώνυμη Ath.ena Card;

Αν δεν θέλετε να βγάλετε προσωποποιημένη Ath.ena Card, μπορείτε να αποκτήσετε μία ανώνυμη από όλα τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό.

Η ανώνυμη Ath.ena Card:

 • Δεν μπορεί να φορτιστεί και να επαναφορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών και πάνω)
 • Μπορεί να φορτιστεί με τα προϊόντα κομίστρου που φορτίζεται και ένα Ath.ena Ticket, καθώς και με χρηματική αξία έως 50 ευρώ (δείτε παρακάτω ερώτηση).
 • Δεν μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μειωμένης αξίας.
 • Δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας.

6.  Πως μπορώ να επαναφορτίσω την Ath.ena Card;

Η Ath.ena Card μπορεί να επαναφορτιστεί σε όλα τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων, μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ή online (μόνο οι προσωποποιημένες) μέσα από το site athenacard.gr ή την εφαρμογή Athena Card. Η φόρτιση είναι επίσης δυνατή και σε εξωτερικά σημεία (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κλπ.)

Αν αγοράσετε κάποιο κόμιστρο online, στη συνέχεια η φόρτιση πρέπει να γίνει μέσω κινητού ή μέσω αυτόματου μηχανήματος (Βάζετε την κάρτα στην υποδοχή και επιλέγετε “Online κράτηση”.)

Η επαναφόρτιση της Ath.ena Card δεν γίνεται μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες του μήνα όπως συμβαίνει με τις παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ. Η έναρξη της ισχύος των προϊόντων κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών κλπ) γίνεται με την πρώτη επικύρωση ανεξάρτητα με το πότε θα γίνει η αγορά, όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα μικρότερης διάρκειας.

Σημεία επαναφόρτισης καρτών Ath.ena Card (δεν περιλαμβάνει τους σταθμούς του Προαστιακού):

Κανόνες επαναφόρτισης:

Κάθε Ath.ena Card μπορεί να περιέχει ταυτόχρονα:

 • Μέχρι και δύο διαφορετικά προϊόντα κομίστρου, π.χ. ένα απλό εισιτήριο και ένα πακέτο 5 εισιτηρίων
 • Επιπλέον του ενός ή των δύο διαφορετικών προϊόντων κομίστρου μπορεί να περιέχει και χρηματικό ποσό

Προκειμένου να φορτιστεί δεύτερο προϊόν κομίστρου, το πρώτο προϊόν που βρίσκεται ήδη μέσα στην κάρτα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο (να έχει γίνει επικύρωση). Αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει για την φόρτιση με χρηματικό ποσό.

Αν προσθέσετε δεύτερο προϊόν κομίστρου ή/και χρηματικό ποσό σε μία κάρτα, το πρώτο κόμιστρο που βρίσκεται ενεργό ΔΕΝ χάνεται. Το δεύτερο κόμιστρο θα ενεργοποιηθεί μόλις χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας ΑΦΟΥ πρώτα λήξει το πρώτο.

Όταν επικυρώνετε την κάρτα σας, στην οθόνη του ακυρωτικού εμφανίζεται ΜΟΝΟ το κόμιστρο που είναι εκείνη τη στιγμή ενεργό. Τυχόν δεύτερο κόμιστρο ή/και χρηματικό ποσό θα εμφανιστεί αφού λήξει το πρώτο. Αν θέλετε να δείτε συνολικά τι περιέχει η κάρτα σας, χρησιμοποιείστε ένα αυτόματο μηχάνημα έκδοσης (επιλογή ‘Πληροφορίες κάρτας’) ή απευθυνθείτε σε ένα εκδοτήριο.

Για μία Athe.ena Card που περιέχει 2 προϊόντα κομίστρου ή/και χρηματικό ποσό, η σειρά με την οποία αυτά χρησιμοποιούνται είναι η εξής:

 1. Πρώτο προϊόν κομίστρου (το πρώτο που φορτίστηκε και ενεργοποιήθηκε)
 2. Δεύτερο προϊόν κομίστρου
 3. Χρηματικό ποσό (πάντα παραμένει τελευταίο όταν στην κάρτα υπάρχει προϊόν κομίστρου. Αν όμως πραγματοποιήσετε διαδρομή από/προς το το Αεροδρόμιο και το πρώτο προϊόν κομίστρου δεν είναι εισιτήριο Αεροδρομίου, τότε καταναλώνεται το χρηματικό ποσό – βλ. ερώτηση 11)

Αγορά κομίστρου online:

! Η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω της εφαρμογής Athena Card για κινητά Android με τεχνολογία NFC

Για την αγορά κομίστρου μέσω ίντερνετ για προσωποποιημένη Ath.ena Card απαιτείται η εγγραφή στην ιστοσελίδα athenacard.gr με τη συμπλήρωση του αριθμού της κάρτας και ενός νέου κωδικού. ΔΕΝ πρόκειται για τον αριθμό PIN που χρησιμοποιήσατε για την έκδοση της κάρτας αλλά για ένα νέο κωδικό με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 1 γράμμα και 1 αριθμό και 1 σύμβολο.

Στη συνέχεια, γίνεται είσοδος πατώντας στο πεδίο ‘Αγορά/Τραπεζικό σύστημα‘. Τα βήματα για την αγορά του προϊόντος κομίστρου (ή την προσθήκη χρηματικής αξίας) είναι:

 1. Επιλογή μέσου κομίστρου (κάρτα Ath.ena Card) – ή πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket


  !
  Κατά την αγορά χρειάζεται προσοχή ώστε να μη προσθέσετε στην κάρτα κατά λάθος χρηματική αξία αντί για προϊόν κομίστρου.  Μέσω internet με την επιλογή “Προϊόν κομίστρου χρονικής διάρκειας” αγοράζετε εισιτήριο (π.χ. ενιαίο, 30 ημερών κλπ) ενώ με την επιλογή “Αποθηκευμένη Αξία” προσθέτετε χρηματικό ποσό σε ευρώ.

 2. Επιλογή προϊόντος κομίστρου χρονικής διάρκειας (εισιτήριο) ή αποθηκευμένη αξία (χρηματικό ποσό)
 3. Επιλογή προϊόντος κομίστρου (εισιτήριο)

 4. Αποδοχή όρων και πληρωμή. Όπως παρατηρούμε, ανάλογα με το προφίλ της κάρτας (ολόκληρο εισιτήριο ή μειωμένο), εμφανίζεται και η ανάλογη τιμή.

Η αντίστοιχη διαδικασία για online αγορά Ath.ena Ticket (online κράτηση):


Για να ολοκληρωθεί η φόρτιση της κάρτας με κάποιο προϊόν κομίστρου το οποίο έχετε αγοράσει online:

 • Χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Ath.ena Card από κινητό Android με τεχνολογία NFC
  ή
 • σε αυτόματο εκδοτικό μηχάνημα βάζετε την κάρτα στην υποδοχή και επιλέγετε την επιλογή “Online κράτηση” (εναλλακτικά γίνεται και σε εκδοτήριο από τον εκδότη)

Επαναφόρτιση Ath.ena Card σε αυτόματο μηχάνημα:

Για την επαναφόρτιση κομίστρου 30 ημερών από αυτόματο μηχάνημα, τα βήματα έχουν ως εξής:

Πηγή: athenacard.gr

Πιο αναλυτικά, τα βήματα για την επαναφόρτιση μίας ATH.ENA CARD με χρηματικό ποσό από αυτόματο μηχάνημα, είναι τα εξής:

! Τα βήματα για επαναφόρτιση ανώνυμης Ath.ena Card είναι τα ίδια με τη διαφορά πως δεν υπάρχουν προϊόντα κομίστρου 30 ημερών και άνω.

Αφού βάλετε την κάρτας σας στην υποδοχή, από το κύριο μενού (μετά την επιλογή της ελληνικής σημαίας), επιλέξτε “Επαναφόρτιση”

Στην επόμενη οθόνη εμφανίζονται τα προϊόντα κομίστρου (μέχρι δύο) καθώς και η αποθηκευμένη αξία που βρίσκεται ήδη μέσα στην κάρτα σας. Αν θέλετε να προσθέσετε κάποιο ακόμα προϊόν κομίστρου ή χρηματική αξία, επιλέξτε “Επαναφόρτιση” κάτω αριστερά.

Προσοχή: Για να γίνει προσθήκη δεύτερου προϊόντος κομίστρου, πρέπει να έχει ήδη ενεργοποιηθεί (επικυρωθεί ώστε και μία φορά) το πρώτο που ήδη βρίσκεται μέσα στην κάρτα.

Επιλέγετε με τι θέλετε να επαναφορτίσετε την κάρτα. Στη δική μας περίπτωση, επιλέγουμε “Αποθηκευμένη αξία” δηλαδή χρηματικό ποσό.

Με την επιλογή “Αυτόματα” μπορείτε να βάλετε το ποσό που επιθυμείτε στο μηχάνημα (δεκτά τα χαρτονομίσματα και κέρματα που απεικονίζονται, μέχρι το ποσό των 50 ευρώ. Στην δική μας περίπτωση, η κάρτα είχε ήδη 5 ευρώ άρα δεκτά θα γίνουν ως 45 ευρώ.

Αν επιλέξετε την επιλογή “Χειροκίνητα” θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε το ύψος του ποσού που θέλετε να προσθέσετε.


7. Πώς χρησιμοποιώ την Ath.ena Card;

Για την επικύρωση της Ath.ena Card χρησιμοποιούνται τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα που πλέον βρίσκονται σε λειτουργία σε όλα τα μέσα. Η επικύρωση γίνεται πλησιάζοντας την Ath.ena Card σε απόσταση λίγων εκατοστών από το σημείο επαφής του ακυρωτικού μηχανήματος.

Η έναρξη της ισχύος του προϊόντος κομίστρου που βρίσκεται αποθηκευμένο μέσα στην Ath.ena Card γίνεται με την πρώτη επικύρωση ανεξάρτητα από το πότε έγινε η αγορά.

Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις την κάρτα από μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.

Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ: Τα νέα επικυρωτικά μηχανήματα έχουν μπλε χρώμα. Πλησιάζεις την κάρτα ή το εισιτήριο στην περιοχή κάτω από την οθόνη και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Σε κάθε επιτυχή επικύρωση εμφανίζονται 4 πράσινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Επιτυχής’’ και ακούγεται ηχητικό επιτυχούς επικύρωσης. Σε περίπτωση εσφαλμένης επικύρωσης εμφανίζονται 4 κόκκινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Ανεπιτυχής’’ και ακούγεται ηχητικό ή φωνητικό μήνυμα ανεπιτυχούς επικύρωσης.

Όποιο τύπο κομίστρου και αν έχεις, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που μπαίνεις σε όχημα (όχι όταν βγαίνεις).

Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό: Η επικύρωση του εισιτηρίου γίνεται στις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί εκεί όπου βρίσκοταν τα παλιά επικυρωτικά μηχανήματα. Χρησιμοποιείς την οθόνη που βρίσκεται στα δεξιά σου όπως μπαίνεις στην μπάρα. Πλησιάζεις το εισιτήριο ή κάρτα και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Σε κάθε επιτυχή επικύρωση εμφανίζονται 4 πράσινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Επιτυχής/Successful’’ και ακούγεται ηχητικό επιτυχούς επικύρωσης. Σε περίπτωση εσφαλμένης επικύρωσης εμφανίζονται 4 κόκκινες ενδείξεις LED, μήνυμα στην οθόνη ‘’Ανεπιτυχής/Fail’’ και ακούγεται ηχητικό ή φωνητικό μήνυμα ανεπιτυχούς επικύρωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που περνάς από μπάρα, μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σταθμό.

Πέρα από την επικύρωση, στην οθόνη εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος (ή η υπολειπόμενη χρηματική αξία) μέχρι την λήξη ισχύος του κομίστρου.


8.  Τι γίνεται αν λήξει το προϊόν κομίστρου πριν ολοκληρώσω τη διαδρομή μου;

Είναι πολύ σημαντικό το προϊόν κομίστρου που έχει επικυρωθεί να μη λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ, αν το προϊόν κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στη συνέχεια γίνει έλεγχος εισιτηρίων, επιβάλλεται πρόστιμο στον κάτοχο της κάρτας.

Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό αν το προϊόν κομίστρου έχει λήξει πριν από την έξοδο από ένα σταθμό, η μπάρα δεν θα ανοίξει για την έξοδο του επιβάτη. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, ο επιβάτης θα πρέπει να πατήσει το κομβίο κλήσης του υπεύθυνου του σταθμού για να του ανοίξει και να εξέλθει.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επαναφορτίσετε την Ath.ena Card -προσωποποιημένη ή ανώνυμη- με οποιοδήποτε προϊόν κομίστρου πριν λήξει το πρώτο προϊόν με το οποίο έχει φορτιστεί (αρκεί να είναι ενεργοποιημένο).

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, σχεδιάζεται οι μπάρες να ανοίγουν κατά την έξοδο στην περίπτωση που το προϊόν κομίστρου έχει λήξει αλλά υπάρχει άλλο προϊόν κομίστρου μέσα στην κάρτα.


9. Τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίου;

Σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίου, ο κάτοχος της Ath.ena Card δείχνει την κάρτα του στον ελεγκτή ο οποίος είναι εφοδιασμένος με φορητή συσκευή ανάγνωσης που δείχνει αν η κάρτα περιέχει προϊόν κομίστρου το οποίο βρίσκεται σε ισχύ. Όσον αφορά τη διαδικασία επιβολής προστίμου, δείτε: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον έλεγχο εισιτηρίων και τα πρόστιμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


10. Έχω αγοράσει προϊόν αλλά δεν εμφανίζεται φορτωμένο στην κάρτα. Γιατί;

Για να φορτωθεί το προϊόν κομίστρου που έχετε αγοράσει μέσω internet στην κάρτα (βλ. ερώτηση 6) πρέπει είτε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Ath.ena Card από κινητό Android με τεχνολογία NFC είτε να πάτε σε αυτόματο εκδοτικό μηχάνημα, να βάλετε την κάρτα στην υποδοχή και επιλέξετε την επιλογή “Online κράτηση”. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει και σε εκδοτήριο από τον εκδότη.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ την κάρτα, πρέπει να γίνει υποχρεωτικά ενεργοποίηση σε εκδοτήριο εισιτηρίων. Στη συνέχεια μπορεί να φορτωθεί το ποσό.


11. Πώς αγοράζω εισιτήριο αεροδρομίου με Ath.ena Card;

Καθώς για να ενεργοποιηθεί ένας τύπος εισιτηρίου (π.χ. Αεροδρομίου) πρέπει να μην βρίσκεται άλλος τύπος εισιτηρίου μέσα στην Ath.ena Card (βλ. ερώτηση 6), ισχύουν τα εξής:

Αν η κάρτα σας είναι κενή, μπορείτε να την φορτίσετε με 1 εισιτήριο αεροδρομίου.

Αν η κάρτα σας είναι ήδη φορτισμένη με κάποιο προϊόν κομίστρου (είτε ενεργοποιημένο είτε όχι) ή αν θέλετε 2 διαφορετικούς τύπου εισιτηρίων (π.χ. αεροδρομίου και ενιαίο) έχετε δύο επιλογές:

 • να προσθέσετε στην κάρτα σας χρηματική αξία (όχι προϊόν κομίστρου) η οποία θα αφαιρεθεί με την ολοκλήρωση της διαδρομής σας (10 ευρώ για μετάβαση με το Μετρό, 6 ευρώ για μετάβαση  με το λεωφορείο).
 • να αγοράσετε πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket φορτισμένο με εισιτήριο αεροδρομίου.

Σε κάθε περίπτωση και για αποφυγή προβλημάτων, είναι καλύτερα να αποφύγετε φόρτιση εισιτηρίων Αεροδρομίου σε κάρτες που έχουν και άλλα προϊόντα κομίστρου.


12. Μέχρι πότε ισχύουν τα εισιτήρια που έχω αγοράσει; 

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα προϊόντα κομίστρου με τα οποία έχετε φορτίσει την Ath.ena Card ή το Ath.ena Ticket δεν έχουν κάποια ημερομηνία λήξης. Παραμένουν στην κάρτα μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, έχει αναφερθεί επισήμως πως η κάθε κάρτα Ath.ena Card έχει χρόνο ζωής τα 10 έτη ενώ το κάθε Ath.ena Ticket το ένα έτος. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα έχει να κάνει περισσότερο με τη φυσική φθορά της κάρτας και όχι με το κόμιστρο. Εφόσον έχετε προσωποποιημένη Ath.ena Card το υπόλοιπο της κάρτας δεν χάνεται σε περίπτωση φθοράς/απώλειας/κλοπής της κάρτας (βλ. ερώτηση 16).


13.  Μπορώ να αγοράσω Ath.ena Card με πιστωτική κάρτα; 

Η αγορά κομίστρου για Ath.ena Card με πιστωτική/χρεωστική κάρτα είναι δυνατή σε όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων (με εξαίρεση τα περισσότερα εκδοτήρια εισιτηρίων της ΟΣΥ) και σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα νέου τύπου. Κάρτες επίσης δέχονται (σύμφωνα με το νόμο) περίπτερα και λοιπά σημεία έκδοσης και ανανέωσης εισιτηρίων και καρτών.


14.  Τι κάνω αν είμαι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης;

Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης πρέπει υποχρεωτικά να εκδώσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card. Αναλυτικές πληροφορίες:


15. Τι κάνω αν είμαι δικαιούχος μειωμένου εισιτηρίου;

Από την 1η Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου (παιδιά και νέοι από 7 έως 18, φοιτητές, άνω των 65 κ.λπ.) πρέπει υποχρεωτικά να εκδώσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card την οποία μπορούν να επαναφορτίζουν με μειωμένα εισιτήρια από αυτόματα μηχανήματα, εκδοτήρια ή μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως στους σταθμούς του Προαστιακού θα συνεχιστεί η έκδοση και επαναφόρτιση μειωμένων εισιτηρίων (αντίστοιχων των Ath.ena Ticket, κατάλληλων για μετακίνηση σε όλα τα μέσα) για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου.


16. Τι κάνω αν χάσω ή μου κλέψουν την ATH.ENA CARD;

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής προσωποποιημένης ATH.ENA CARD υπάρχει διαδικασία αντικατάστασης και μεταφοράς του υπολοίπου σε νέα.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση ανώνυμης Ath.ena Card ή πολλαπλού εισιτηρίου Ath.ena Ticket αφού αυτά είναι ανώνυμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε.


17.  Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;

Αρχικά, με την υπ’ αριθμόν 1/2017 απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε απορριπτική γνωμοδότηση για τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Αφού ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε μερική τροποποίηση του συστήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε τελικά το πράσινο φως -υπό προϋποθεσεις- για την έναρξη έκδοσης των Ath.ena Card. Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση της ΑΠΔΠΧ εδώ.


18. Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με τον Προαστιακό;

Οι κάρτες Ath.ena Card και τα εισιτήρια Ath.ena Ticket ισχύουν και για μετακινήσεις στο αστικό τμήμα του Προαστιακού (πλην σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).

Για επιβάτες που θέλουν να μετακινηθούν από/προς σταθμούς εκτός του αστικού τμήματος του Προαστιακού ισχύουν διαφορετικά εισιτήρια και κάρτες που εκδίδονται σε όλους τους σταθμούς του Προαστιακού.


Δείτε επίσης:

813 Comments

 1. Όσοι δικιουνται μειωμένο κόμιστρο λόγω ηλικίας, μπορούν να εκδώσουν καρτα και με την online αίτηση.

  Τα προϊόντα 180 και 365 ημερών μπορούν να φορτιστουν στην καρτα ΚΑΙ από τα αυτόματα μηχανήματα.
  https://uploads.disquscdn.com/images/b742dfb374268bb97ab9c3aafb7142bcb7bb68d452e7c1fc1449694e4df17ed7.jpg

 2. συμφωνα με τις δηλωσεις του κυριου Σπιρτζη τελη ιανουαριου κλειναν οι μπαρες μετα τελη φεβρουαριου κλεινουν οι μπαρες, τελικα ποιανου μηνα στα τελη κλεινουν οι μπαρες;

 3. Έχω ανώνυμη επαναφορτιζόμενη κάρτα. Σε 3 εκδοτήρια μου είχαν πει ότι δεν μπορεί να προστεθεί εισιτήριο/α αν δεν μηδενιστεί το προηγούμενο υπόλοιπο, παρά μόνο ότι αν ήθελα θα μπορούσα να προσθέσω χρηματικό υπόλοιπο ως κουμπαρά και μόνο. Σε σταθμό μετρό σήμερα, στο εκδοτήριο, μου πρόσθεσαν κανονικά 10+1 εισιτήρια διάρκειας 90′ παρόλο που είχε υπόλοιπο μέσα άλλα 3 εισιτήρια διάρκειας 90′. Όταν ρώτησα αν θα μπορούσα να προσθέσω και χρηματικό υπόλοιπο επιπλέον, η απάντηση ήταν αρνητική διευκρινίζοντας ότι πρώτα πρέπει να λήξουν τα 3 εισιτήρια και όταν ρώτησα αν επηρρεάζουν τα 10+1, δηλαδή αν θα πρέπει να λήξουν και αυτά, είπε όχι.
  ( Να τολμήσω να πω ότι είναι τιτανομέγιστο αυτό το κράτος και ο λαός του; )
  Τι ισχύει άραγε;

  • Λοιπόν, οι ανώνυμες φορτίζονται όπως οι προσωποποιημένες. Πάντα μπορείτε να βάζετε αποθηκευμένη αξία (τον κουμπαρά που λέτε, όπου κάθε φορά “τραβάει” 1.40€), ανεξάρτητα από τα πόσα κόμιστρα έχει η κάρτα.

   Όσον αφορά τα κόμιστρα, μπορείτε να βάλετε μέχρι 2, αρκεί το 1ο να είναι ενεργοποιημένο (να το έχετε επικυρώσει τουλάχιστον 1 φορά).

   Για μια πιο αναλυτική απάντηση κοιτάξτε στην ερώτηση “Πόσα προϊόντα κομίστρου μπορώ να έχω ταυτόχρονα στην κάρτα μου ή στο εισιτήριό μου; Με ποια σειρά ενεργοποιούνται;“, που μπορείτε να βρείτε εδώ: https://athenacard.gr/smartafc/general/customers/FAQ.dev

 4. Πρέπει να γίνει απλούστερη η επαναφόρτιση της κάρτας/εισιτηρίου, με ηλεκτρονικά μέσα. Βρισκόμαστε στη μέση του πουθενά περιμένοντας λεωφορείο, χωρίς υπόλοιπο στην κάρτα και χωρίς τρόπο να αποκτήσουμε κόμιστρο. Τις προάλλες περιπλανιόμουν 40 λεπτά μέχρι να βρω πρόσβαση σε σχετικό μηχάνημα ανανέωσης υπολοίπου. Αν δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, ίσως θα πρέπει να τοποθετηθεί σύστημα σε πολλά περισσότερα σημεία απ’ ότι συμβαίνει σήμερα.

  • Εαν έχετε κινητο android μπορείτε μεσω κινητου και να αγοράσετε και να επαναγορτίσετε την κάρτα σας. Αλλά ναι το δίκτυο πρέπει να διευρυνθεί

   • Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό ισχύει και για ανώνυμες κάρτες; Γιατί είχα την εντύπωση πως είναι (δυστυχώς και για κάποιο ακατανόητο λόγο) μόνο για προσωποποιημένες.

    • Όχι ειναι μόνο για τις προσοποποιημένες αλλα ένας συχνός χρήστης των ΜΜΜ της αθήνας δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην εκδώσει μια προσωποποιημένη για όλες τις ανέσεις και επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει.

     • Είμαι συχνός χρήστης των ΜΜΜ (όχι καθημερινός όμως για να βγάλω μηνιαία κάρτα) και δεν βγάζω προσωποποιημένη γιατί δεν έχω καμιά διάθεση/όρεξη και χρόνο να μπω σε όλη τη γραφειοκρατία που απαιτείται. Και θα ανέμενα κάποιες βασικές παροχές όπως η ηλεκτρονική ανανέωση να επιτρέπονται σε κάθε τύπου εισιτηρίου/κάρτας. Εξάλλου, όλες οι κάρτες έχουν ένα μοναδικό ID μέσω του οποίου θα μπορούσε να γίνει η σύνδεση με κάποιο προφιλ και η ανανέωση υπολοίπου.

     • Η προσωποποιημένη κάρτα δεν είναι μόνο απαραίτητα μηνιαία. Με την προσοποποιημένη μπορείτε εκδόσετε ότι κόμιστρο θέλετε. Από το απλό των 90λεπτών μέχρι την ετήσια. Πλέον η διαδικασία ειναι 2 λεπτά. Με μια απλή ταυτότητα και ενα έγγραφο ΑΜΚΑ και τελειώσατε. Σίγουρα αυτό που λέτε πρέπει να γίνει και λογικά (δεν ξέρω πως έχουν υλοποιήσει το σύστημα τους) γίνεται απλά το σύστημα είναι ακόμα πρόσφατο. Ελπίζω να το δούμε και αυτό στους επόμενους μήνες όπως και πολλά άλλα που στο εξωτερικό ειναι αυτονόητα αλλα εδώ όχι

     • Ειδικά για τις ανώνυμες, θα έπρεπε να φορτίζονται μέσω του site και του κινητού, όπως και οι ανώνυμες Oyster αν δεν κάνω λαθος.
      Αλλά ως γνωστόν, η ΑΠΔΠΧ το έχει απαγορέψει ώστε να διατηρείται πλήρης ανωνυμία στις ανώνυμες κάρτες.

     • Κι αυτό λύνεται αν υπάρχει καλή θέληση, βγάζει μια ειδική κατηγορία ανώνυμες e-reloaded (χωρίς να καταργήσει τις υπάρχουσες ανώνυμες) για όσους θέλουν να έχουν ανώνυμες και επαναφορτιζόμενες με αυτό τον τρόπο.

     • Και εκεί είναι που ξεφεύγει η κατάσταση. Γιατί να πρέπει οι ανώνυμες να είναι τόσο ανώνυμες και όχι σαν τις αντίστοιχες Oyster. Γιατί η αρχή πρέπει να είναι τόσο συντηρητική και να αναγκάζει έστω, τον ΟΑΣΑ να πρέπει να δημιουργήσει άλλη κατηγορία καρτων;

      Κατα τη γνώμη μου, οι ανώνυμες θα έπρεπε να είναι ίδιες με τις προσωποποιημένες, με τη διαφορά ότι δεν θα είναι προσωποποιημένες, ότι δεν θα αντικαθίστανται και ότι δεν θα παίρνουν κόμιστρα άνω των 30 ημερών. Σε όλα τα υπόλοιπα, να είναι ίδιες.

      Γιατί με το να απαγορεύεις την online φόρτισή τους, ουσιαστικά στρέφεις κάποιον που για δικούς του λόγους, δεν θέλει να δώσει τα στοιχεία του, στα εισιτήρια, χάνοντας έτσι «προνόμια», όπως η 10ετης διάρκεια ζωής και η δυνατότητα φόρτισης με αποθηκευμένη αξία.

     • Αξία σε ευρώ μπορείς να αγοράσεις και με τις ανώνυμες, το έχω χρησιμοποιήσει. Κατά τα άλλα συμφωνώ αλλά θα πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο δεν γίνεται να τρέχεις να ψάχνεις μηχάνημα να φορτίσεις την κάρτα σου. Πριν λίγες μερες έψαχνα 40-45 λεπτά να βρω εισιτήριο καθώς συνειδητοποίησα πως η κάρτα μου είχε ξεμείνει μόλις μπήκα σε λεωφορείο να επικυρώσω. Πραγματικά γελοίο

     • Για τη χρηματική αξία, το ξέρω. Γι’αυτο ειπα ότι όταν στρεφεις κάποιον στα εισιτήρια (επειδή δε βλέπει να έχουν ουσιαστική διαφορά από την ανώνυμη), αυτός χάνει δυνατότητες όπως η χρηματική αξία.

      Και ναι, πρέπει να το λύσουν αυτό με την ΑΠΔΠΧ και μέχρι τότε να προμηθεύσουν όσο το δυνατό περισσότερα περίπτερα με POS επαναφόρτισης εισιτηρίων και καρτων. Τουλάχιστον να μπορείς να φορτίσεις την καρτα, γιατί θες να αγορασεις εισιτήριο και δεν μπορείς.

     • Ε ναι!! Απλα στις oyster πρεπει να κάνεις λογαριασμό στο tfl και τα στοιχεια που ζητάει δεν είναι λίγα. Ουσιαστικά σαν προσωποποιημένη είναι. Γιατί έαν δεν κάνω λάθος και απλά registered να την έχεις κάνει τα προνόμοια της προσωποποιημένης τα έχεις.

 5. Όποιος/α γνωρίζει, παρακαλώ να μου πει:
  Έχω προσωποποιημένη κάρτα με εισιτήριο διάρκειας 30 ημερών για όλα τα μέσα πλην αεροδρομίου. Έστω ότι θέλω να πάω στο αεροδρόμιο με το μετρό για μια πτήση μου και θα επιστρέψω στην Αθήνα αεροπορικώς μετά από 1 εβδομάδα, οπότε και θα πάρω το μετρό από το αεροδρόμιο.
  Απ’ ότι καταλαβαίνω, μέσω του επίσημου site της ATH.ENA Card, μιας και χρειάζομαι 2 εισιτήρια από/προς το αεροδρόμιο (και όχι το εισιτήριο μετ’επιστροφής, αφού η 2η επικύρωση πρέπει να γίνει σε διάστημα 48 ωρών από την 1η) θα πρέπει να φορτίσω την κάρτα μου με χρηματική αξία τουλάχιστον €20 (€10 * 2) και το αντίστοιχο ποσό θα αφαιρείται αυτόματα από την αποθηκευμένη αξία.
  Έστω, τώρα, ότι επιβιβάζομαι στο μετρό προς το αεροδρόμιο από έναν άλλο σταθμό (πχ. Εθνικής Άμυνας) και το εισιτήριο των 30 ημερών δεν έχει λήξει ακόμα. Φαντάζομαι ότι κατά την επικύρωση της κάρτας μου στο μηχάνημα κατά την είσοδο θα χρησιμοποιηθεί το μηνιαίο εισιτήριο και δεν θα αφαιρεθεί τίποτα από την αποθηκευμένη χρηματική αξία. Όταν, όμως, φτάσω στο αεροδρόμιο τι γίνεται; Θα αφαιρεθούν τα €10 από την κάρτα όταν την επικυρώσω κατά την έξοδο από το σταθμό, ή θα παρουσιαστεί πρόβλημα; Η εναλλακτική μου είναι να φορτίσω ένα από τα ATH.ENA Tickets με τέτοιου είδους κόμιστρο, αλλά θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω την κάρτα μου.
  Ευχαριστώ!

  • Είναι ακριβώς όπως το περιγράψατε. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο ΟΑΣΑ, τα 10€ θα αφαιρεθούν κατα την έξοδο. Όμως, μιας και δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά, δεν μπορώ να σας απαντήσω αν θα παρουσιαστεί πρόβλημα ή όχι.

   Ο «ασφαλέστερος» τρόπος είναι να πάτε στο αεροδρόμιο με ATH.ENA Ticket και να επιστρέψετε με 10€ χρηματική αξία στην καρτα (μιας και σε αυτή την περίπτωση τα 10€ θα αφαιρεθούν κατα την είσοδο).

   • Ευχαριστώ για την απάντηση. Αν και τώρα που το σκέφτομαι θα συνέφερε περισσότερο να αγοράσω ένα κόμιστρο 30 ημερών με μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο, έστω και για ένα μόνο μήνα, δίνοντας €19 παραπάνω αντί για €20.

 6. 1. Δεν έχει σημασία η ηλικία. Αρκεί να υπάρχει ακαδημαϊκή ταυτότητα με ένδειξη “δελτίο εισιτηρίου”.
  2. Πρόκειται για κάρτα 360 ημερών που ισχύει από οποιαδήποτε μέρα εκδοθεί.
  3. Γίνονται δεκτές.

  • Να κάνω κάποιες διορθώσεις:
   2. Η καρτα είναι 365 ημερών, όχι 360.
   3. Η καρτα μπορεί να εκδοθει από οποιοδήποτε σταθμό που εκδίδει προσωποποιημένες κάρτες και στη συνέχεια να φορτωθεί με ετήσιο κόμιστρο από το μηχάνημα.

 7. Καλησπέρα σας, είμαι άνεργη δικαιούχος της δωρεάν μετακίνησης κι έχω κάνει την online υποβολή αίτησης μέσω του site ολοκληρώνοντας με αποθήκευση δεδομένων. Έχουν περάσει περίπου 20 ημέρες αν το θυμάμαι σωστά κι δεν έχω λάβει κάτι μέσω ταχυδρομείου. Πως μπορώ να ενημερωθώ αν είναι σε εξέλιξη η έκδοση ή έχει χαθεί;

  • Η αποστολή των καρτων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

   Για να μείνετε ενήμερη σχετικά με το ποτέ θα ξεκινήσει, μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά το site ή/και τα σχόλια άλλων αναγνωστών, σε περίπτωση που λάβουν την καρτα τους κάποια στιγμή.

   • Καλό θα ήταν, όταν μπαίνει κάποιος να στείλει ηλεκτρονική αίτηση, να ενημερώνεται πως, επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο, μπορεί να πάρει και μήνες έως ότου την παραλάβει, καθώς απ’ ότι καταλαβαίνω ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα με την εταιρεία που έχει αναλάβει (ή που θα αναλάβει) το έργο.

    • Ο ανάδοχος σύμφωνα με την προθεσμία που γράφει στο pdf του διαγωνισμού ( http://www.oasa.gr/pdf/el/prok/2018/2_2018.pdf ), σήμερα πρέπει να παραδώσει 50.000 κάρτες στα ΕΛΤΑ.
     Τώρα, αν ο ανάδοχος θα ακολουθήσει την προθεσμία, δεν το ξέρουμε.

     Ο διαγωνισμός έγινε στις 7/2.

 8. Καλησπέρα. Αν κάνω αίτηση ηλεκτρονικά για προσωποποιημένη κάρτα, μπορεί κάποιος άλλος να την παραλάβει αντί για εμένα; Ευχαριστώ

 9. ναι έχετε δίκιο τον Ιανουάριο την έκανε απλά μπερδεύτηκα με μια άλλη ετησι που είχα κάνει για τον ΟΑΕΔ.οποτε περειμενω να μου έρθει.και πάλι συγνώμη λάθος δικό μου

 10. Καλημέρα έκανα Δεκεμβρίο τιην ετηση Για την κάρτα απεριόριστων διαδρομών για ανέργους και ακόμα δεν μ έχει σταλθεί που πρέπει να απευθυνθώ γτ τα στοιχεία μου ήταν σωστά.εντομεταξη όταν έκανα την ετηση το μόνο που μου στηλανε ήταν πως καταχωρήθηκε η ετιση.

  • Τον Δεκέμβριο αποκλείεται να είχατε κάνει την αίτηση, μιας και η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου.

   Η αποστολή των καρτων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

   Και μια παράκληση: Αν μπορείτε να αποφεύγετε τα ορθογραφικά λάθη, ώστε αυτό που γράφετε να είναι πιο εύκολο στην ανάγνωση.

 11. Παρακαλώ μία διευκρίνιση,
  εάν έκανες τον περασμενο μηνα online αίτηση για κάρτα ως άνεργος αλλά τελικά προσλαμβανεσαι στο διάστημα πριν την παραλαβή της, τότε ακυρώνεται η αίτηση και πρεπει να γινει εκ νέου;

  • Όταν θα πάρετε την καρτα, θα πρέπει να πάτε σε εκδοτήριο και είτε να σας την ενεργοποιήσουν ως κανονική, είτε να την ακυρώσουν και να σας βγάλουν καινούργια.

  • Αν χάσετε τον 8ψήφιο κωδικό, που πληκτρολογήσατε κατά την έκδοση, δεν έχετε πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρετε το τρέχον υπόλοιπό σας σε καινούργια κάρτα, σε περίπτωση που χάσετε αυτήν που έχετε τώρα.
   Επιπλέον, δεν μπορείτε να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο athenacard.gr, σε περίπτωση που τον ξεχάσετε.

   Άρα, αν χάσετε την κάρτα, θα χάσετε και τυχόν αποθηκευμένη αξία ή εισιτήρια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βάλετε καινούργιο 8ψήφιο κωδικό για την έκδοση της καινούργιας κάρτας.

 12. Υπάρχει δυνατότητα αποστολής της κάρτας (έστω της ανώνυμης) σε κάτοικο χώρας της Ε.Ε.. Αυτή η δυνατότητα θα βοηθούσε και τον τουρισμό της Ελλάδας σημαντικά!!

  • Πρώτον, οι ανώνυμες εκδίδονται μόνο από εκδοτήρια.
   Δεύτερον, όχι οι προσωποποιημένες κάρτες στέλνονται μόνο εντός Ελλάδας.

   Τι σχέση έχει αυτό με τον τουρισμό; Τουρισμό έχουμε ούτως ή άλλως και μάλιστα ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελ.Βενιζέλος.

   Υπάρχει περίπτωση ένας κάτοικος άλλης χώρας να αποφασίσει αν θα έρθει στην Ελλάδα με βάση το αν η καρτα για το μετρό μπορεί να σταλθεί σπίτι του;

   • Ευχαριστώ Δημήτρη, η υπηρεσία αυτή δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό συμβαίνει ήδη και αρκετό χρονικό διάστημα με την αντίστοιχη ηλεκτρονική κάρτα ΜΜΜ του Λονδίνου και υποψιάζομαι και αλλού. Επιπλέον ο λόγος ο οποίος το αναφέρω είναι διότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται βελτιστοποίηση της υπηρεσίας, π.χ. είμαι πανεπιστημιακός και αναλαμβάνω να διοργανώσω διεθνές συνέδριο στην Αθήνα φέρ’ ειπείν και έχω φτιάξει ιστότοπο για να δώσω οδηγίες στους ανθρώπους για την διευκόλυνση τους και τους αναφέρω ό,τι υπάρχει δυνατότητα να παραλάβεται την κάρτα πριν φτάσετε Αθήνα (και παραθέτω ένα σύνδεσμο για παράδειγμα) και να μην περιμένετε στο κάθε εκδοτήριο (επειδή π.χ. υπάρχει πολύ κίνηση ή ο υπάλληλος λείπει από το εκδότηριο) αντίστοιχο παράδειγμα είναι αυτό με τους εκπροσώπους επιχειρήσεων, επισκέπτες κτλπ. οι οποίοι μπορεί να φτάνουν στην Αθήνα για προγράμματα εκδηλώσεων (Hellexpo, κτλπ.). Όταν προσφερόνται περισσότερες δυνατότητες σε μια υπηρεσία γίνεται βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη ο οποίος με την σειρά του μεταφέρει αυτή την θετική εμπειρία στους συνανθρώπους του και συμβάλει στην βελτίωση της εικόνας της οποιαδήποτε πόλης. (Οι Λεπτομέρειες κάνουν την Διαφορά).

    • Συμφωνω απόλυτα αλλά μέχρι προχτές δεν μπορούσαμε να τις εκδόσουμε καν μέσω ίντερνετ. Και πάλι καλά να λέμε!!! Θα έρθει και αύτο πιστεύω. Το λονδίνο μετρά 15 χρόνια λειτουρίας του ηλεκτρονικού συστήματος.

   • Θα μπορούσε πολύ εύκολα να υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να αγοράσει με πιστωτική κάρτα μη προσωποποιημένη κάρτα (προφορτισμένη για 7/10 ημέρες) με αποστολή οπουδήποτε στον κόσμο και με το ανάλογο αντίτιμο. Μόνο οφέλη θα είχε κάτι τέτοιο για την εταιρεία. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάτι τόσο απλό μας φαίνεται τόσο περίπλοκο.

 13. Καλησπέρα!
  Σας παραθέτω απαντήσεις για τα ερωτήματά σας. Επίσης το συγκεκριμένο site (www.athenstransport.com) δεν έχει σχέση με τον ΟΑΣΑ ή κάποιον άλλο φορέα.

  Α) Τα αυτόματα μηχανήματα εκδίδουν μειωμένο εισιτήριο μόνο με την προσωποποιημένη κάρτα. Αυτό γίνεται καθώς το μηχάνημα δεν μπορεί αλλιώς να ταυτοποιήσει ότι ο επιβάτης δικαιούται μειωμένο εισιτήριο. Αυτό που γίνεται είναι ολόσωστο μιας και όταν κλείσουν οι πύλες υπάρχει περίπτωση να γίνεται κατάχρηση του μειωμένου εισιτηρίου. Στις σκανδιναβικές χώρες που λέτε, δεν το κάνουν αυτό καθώς ξέρουν πως οι επιβάτες δεν θα κάνουν οτιδήποτε για να πληρώσουν όσο το δυνατό λιγότερα ή να μπουν δωρεάν.

  Β) Πρώτον, η προσωποποιημένη κάρτα δεν είναι μηνιαία, αλλά φορτίζεται με όλα τα κόμιστρα, ακόμα και με το απλό εισιτήριο των 90′. Αν ο ανιψιός σας είχε φορτωμένο κόμιστρο μεγάλης διάρκειας (π.χ. 30 ημερών), το εισιτήριο αεροδρομίου έπρεπε να το φορτώσει ως αποθηκευμένη αξία και όχι ως προϊόν κομίστρου.
  Θα έπρεπε να πάει στο μηχάνημα και να πατήσει: Επαναφόρτιση > Αποθηκευμένη Αξία. Στη συνέχεια, θα έβαζε 5€ στο μηχάνημα και θα έπαιρνε την κάρτα του.
  Όταν θα χτύπαγε την κάρτα στο Αεροδρόμιο, τα 5€ θα αφαιρούνταν και οι πύλες θα άνοιγαν. Φυσικά, δεν ήταν δικό του λάθος, αλλά λάθος του υπεύθυνου που φόρτισε την κάρτα.

  • Κάποιος που δικαιούται μειωμένο εισιτήριο κι έρχεται για 7-10-15 μέρες στην Αθήνα, θα πρέπει είτε να βγάλει με κάποιο τρόπο προσωποποιημένη κάρτα ή να πληρώνει ολόκληρο εισιτήριο; Ναι έχετε δίκιο είναι… “ολόσωστο” !

   • Είναι το πιο δίκιο. Και σας το λέει φοιτητής, που έχω ξεχάσει τη κάρτα μου δύο φορές αυτό το μήνα και αναγκάστηκα να βγάλω ολόκληρο εισιτήριο για δύο μέρες. Έπισης υπάρχει η δυνατότητα να βγάλεις μειωμένο σε όλα τα ταμεία και περίπτερα. Κάτι που δεν έχω συναντήσει πουθενά στο εξωτερικό. Έγω στο Λονδίνο, που σαν φοιτητής έπρεπε να βγάλω μειωμένο, πάντα έβγαζα ολόκληρο (γιατί εκεί σε αντίθεση με έμας δεν μπορείς να βγάλεις καν προσωποποιημένη κάρτα εαν δεν εχεις διευθυνση μόνιμου κατοίκου). Και οι τιμή ειναι 40 ευρώ για 7 μέρες. Μην σαν πω για μήνα….

    • Εάν μπορείς να αγοράσεις μεμονωμένα μειωμένα εισιτήρια τότε είναι οκ. Νόμιζα πως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα παρά μόνο αν έχεις προσωποποιημένη κάρτα.

   • Σε σχέση με άλλες πόλεις το σύστημα της Αθήνας είναι από τα πιο ευνοϊκά σε περαστικούς. Αλλού υπάρχει προμήθεια ή/και περιοδος αναμονής ή/και ανάγκη τοπικής διεύθυνσης για την έκδοση κάρτας (πχ Λονδίνο και Νέα Υόρκη).

 14. Καλησπέρα μια ερώτηση: έχω προσωποποιημένη κάρτα γιατι είμαι φοιτήτρια. Όταν την πηρα από το εκδοτήριο την φόρτισα με 10+1 εισιτήρια. Τώρα μου έχουν μείνει 3 αλλα επειδή θα κανω κάποιες διαδρομές μας στη βδομάδα δεν θέλω να περιμενω στο μηχάνημα το πρωι που ίσως να χει ουρά. Έτσι αγόρασα ακομα 10+1 ηλεκτρονικά έσω κάρτας. Ακομα δεν έχω παει σε μηχάνημα να τα περάσω στην κάρτα. Το ερώτημα είναι μόλις πάω στο μηχάνημα θα μου δείχνει 11+3 εισιτήρια η θα πρέπει πρώτα να τελειώσουν τα 3 από την παλιά δεκάδα εισιτηρίων και μετα να περαστούν τα νέα;

  • Μπορείτε να τα περάσατε στην καρτα από τώρα.
   Αυτό το καινούργιο κόμιστρο 10+1 θα είναι το δεύτερο κόμιστρο που θα υπάρχει στην καρτα και θα ενεργοποιηθεί όταν τελειώσει το πρώτο (οι 3 διαδρομές που έχουν απομείνει).

   Δηλαδή, όταν την ξαναεπικυρώσετε, το επικυρωτικό μηχάνημα θα γράψει 2 υπολειπόμενες διαδρομές, μετά 1 και μετά 0.
   Όταν τελειώσουν, λοιπόν, αυτές οι 3 διαδρομές, με την επόμενη επικυρωση, θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο κόμιστρο και θα γράψει 10 υπολειπόμενες διαδρομές κ.ο.κ.

 15. Καλημέρα σας,

  Προσπαθώ εδώ και πολλές μέρες να εκδώσω την προσωποποιημένη κάρτα
  για την άνεργη μητέρα μου. το μήνυμα που μου βγάζει συνέχεια είναι ” η επιβεβαίωση
  με χρήση captcha απέτυχε ” . Δοκίμασα και όλες τι εκδοχές δηλ. να βάλω μικρότερου
  μέγεθος φωτογραφία, να ανανεώσω το captcha ξανά , να ξαναπροσπαθήσω αλλά τίποτα.
  Δοκίμασα επίσης και για άλλο άτομο , πάλι τίποτα . Δοκίμασα και από άλλον υπολογιστή
  και το κινητό μου και πάλι , τίποτα . Το μήνυμα που βγάζει είναι το ίδιο. Μήπως
  έχετε κάποια ενημέρωση τού τι συμβαίνει?? Ευχαριστώ πολύ.

   • Νομίζω ότι δεν φταίει αυτό διότι πάντα ήταν σε επιλογή. έχω τσεκάρει
    όλα τα στοιχεία πολλές φορές, εξάλλου βγάζει μήνυμα εάν κάποιο πεδίο δεν είναι συμπληρωμένο.

    • Φροντίστε η εικόνα να έχει μέγεθος μικρότερο των 100KB.

     Επίσης, πριν συμπληρώσετε το captcha, ανανεωστε το με το αντίστοιχο κουμπί.

 16. Ίσως θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν και αυτήν την επιλογή στο μενού “Η Κάρτα μου” στο site, η οποία παραμένει κρυμμένη για άγνωστο λόγο…. https://uploads.disquscdn.com/images/f482c2a7b863f9f39d00c8e33b75cfaf0a4ec4e32876ba0cd31e25c155315403.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/c11e70281959a15a705194070e82c7c42309590e2348ae9b144eae6818c366e5.png

 17. Καλησπέρα σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά.Αν υπάρχει χρόνος θα ήθελα να με ενημερώσετε για τα εξής:1)η μηνιαία κάρτα λειτουργεί με το ίδιο σχέπτικο όπως και η χάρτινη δηλαδή πρέπει να την χτυπάω κάθε φορά που μπαίνω στο λεωφορείο και 2) πώς γίνεται η μετάβαση από κάποιον που μέχρι πρότινως είχε μηνιαία κάρτα προσωποιημένη και μετά μένει για το χ λόγω άνεργος και η προσωποιημένη κάρτα για ανέργους πως χροισιμοπιήτε.Ευχαρυστώ για το χρόνο σας

  • Ναι, την χτυπάτε καθε φορά που περνάτε από πύλες και κάθε φορά που επιβιβάζεστε σε λεωφορείο/τρόλεϊ/τραμ, ανεξάρτητα από το κόμιστρο με το οποίο είναι φορτισμένη, είτε είναι μηνιαίο είτε 90 λεπτών.

   Ο ΟΑΣΑ δεν έχει διευκρινίσει τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση. Πάντως, αν γίνει κάτι τέτοιο απευθύνεστε σε εκδοτήριο και θα κάνετε ότι σας πουν. Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει 2 σενάρια:
   1. Πηγαίνετε σε εκδοτήριο και βάζουν στην καρτα το προφίλ δωρεάν μετακίνησης.
   2. Με την ίδια καρτα, θα συνδέεστε στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ ( http://www.idika.gr ) και θα ενεργοποιείται την καρτα ως καρτα άνεργου με διασταύρωση των στοιχείων.

  • Όταν η καρτα έχει το προφίλ δωρεάν μετακίνησης, δεν τη φορτιζετε, αλλά συνεχίζετε να την επικυρωνετε με τον ίδιο τρόπο (κάθε φορά). Και αν δεν κάνω λαθος, αν ο επιβάτης βρει δουλειά, με το που ενημερωθούν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η καρτα παύει αυτόματα να είναι δωρεάν μετακίνησης και απαιτείται φόρτιση.

 18. Ωστόσο, μπορείτε να κρατήσετε το αποθηκευμένο μηνιαίο κόμιστρο, για την επόμενη φορά, καθώς μπορεί τότε να μην υπάρχει πρόβλημα.

 19. καλημέρα. έκανα ηλεκτρονικά αίτηση και δεν πρόλαβα να τυπώσω το αποδεικτικό. που μπορώ να παρακολουθήσω την πορεία της άιτησης

 20. Προσπαθω ανεπιτυχως να υποβαλλω διαδυκτιακα μεσω της ηλεκτρονικης πλατφορμας την αιτηση για προσωποποιημενη καρτα. Επειτα απο πολλες αποπειρες αποτυχιας, μου βγαζει μια σημειωση πιο συγκεκριμενη για το ονομα. Δοκιμασα με ολους τους τροπους (μικρα, κεφαλαια, συνδιασμο αυτων) τιποτα ομως.
  Τελικα διαπυστωσα οτι στην βεβαιωση Αμκα ο/η υπαλληλος εχει καταγραψει το ονομα μου με τυπο συντομευσης, δηλαδη αντι για Κωνσταντινος εχει τοποθετησει το αντιστοιχο Κων/νος.
  Αυτος ο τυπος ομως δεν γινεται αποδεκτος απο το ηλεκτρονικο συστημα.
  ..πιαστ’ τ’ αυγο και κουρευτω..!

  • Συνέβη σε μια γνωστή μου που την λένε Κωνσταντινα. Δεν το έπαιρνε. Δοκιμασε κων/να τίποτα. Κάποια στιγμή μας έρχεται η ιδέα και το γράφουμε ΚΩΝΝΑ και το πήρε. Χωρίς παυλα

 21. Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να μεταφέρω ποσό από μια κάρτα σε άλλη; έβαλα 30€ για μηνιαίο εισιτήριο αλλά δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσω και θα ήθελα να το μεταφέρω σε μια άλλη προσωποποιημένη κάρτα.

  Ευχαριστώ!

  • Όχι, η μεταφορά κομίστρων δεν είναι δυνατή ούτε από κάρτα σε κάρτα, αλλά και ούτε η δυνατότητα αφαίρεσης χρημάτων από κάρτα. Το ίδιο γινόταν και με τις παλιές χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

    • Δεν ξέρουμε. Πάντως ο ΟΑΣΑ είπε πως οι κάρτες θα στέλνονται από το τέλος του μήνα και μετά.

     Άρα, μπορεί η καρτα σας, να έρθει πριν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα.

 22. καλησπερα θελω να ρωτήσω για την online κρατηση απο τα μηχανήματα τα αυτόματα των εισητηρίων.εκανα την φορτιση κανονικα απο το site για 30 μερες διάρκεια και οταν παω στο μηχανημα και βαζω την καρτα στη υποδοχη και παταω online moy βγαζει μνμ σφαλματος και μου ζηταει στην οθονη εναν αριθμο επαναφορτισης

  • Μήπως θυμάστε τη μήνυμα σφάλματος έβγαζε;
   Και αριθμό επαναφόρτισης σαν αυτόν που βάζεις όταν αγοράζεις εισιτήριο ATH.ENA Ticket από το site;

 23. Θα έπαιρνα κάρτα μηνιαία για τη δουλειά μου αλλά λόγω συνεχών απεργιών πάω με τη μηχανή μου. Σε άσχετο μέρος ανάρτησα το σχόλιο αλλά για να ξέρετε εσείς των ΜΜΜ.

 24. Καλησπέρα. Αναφέρετε ότι: “Η έναρξη της ισχύος των προϊόντων κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών
  κλπ) γίνεται με την πρώτη επικύρωση ανεξάρτητα με το πότε θα γίνει η
  αγορά”.
  Τι συμβαίνει στην περίπτωση όπου έχει γίνει επαναφόρτιση της κάρτας με π.χ 30 ημέρες και γίνεται επικύρωση της κάρτας ενώ δεν έχουν ακόμη τελειώσει οι προηγούμενες 30 ημέρες της κάρτας (π.χ. απομένουν 5 ώρες για να λήξουν οι προηγούμενες 30 ημέρες). Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα!
   Αρχικά, να υπενθυμίσω ότι πρέπει να επικυρωνετε την καρτα κάθε φορά που εισερχεστε και εξέρχεστε από πύλες και κάθε φορά που μπαίνετε σε λεωφορείο/τρόλεϊ/τραμ, ανεξάρτητα από το κόμιστρο που έχετε φορτωμένο στην καρτα και ανεξάρτητα από το αν οι πύλες είναι ανοικτές ή όχι.

   Η κάθε καρτα μπορεί να έχει φορτωμένα μέχρι 2 κόμιστρα, από τα οποία το ένα είναι ενεργό και το άλλο όχι. Το δεύτερο κόμιστρο ενεργοποιείται μόνο αν έχει λήξει το πρώτο, αλλιώς παραμένει ανενεργό και στο επικυρωτικο μηχάνημα γράφει πόσες μέρες ή ώρες απομένουν μέχρι να λήξει το πρώτο.

   • Καλημέρα. Επικυρώνω την κάρτα μου κάθε φορά που εισέρχομαι και εξέρχομαι από τις πύλες. Χθες και ενώ απέμεναν ακόμη κάποιες ώρες στην κάρτα μου (από κόμιστρο 30 ημερών) την επαναφόρτισα με νέο κόμιστρο των 30 ημερών. Όταν εισήλθα στις πύλες του μετρό το επικυρωτικό μηχάνημα έλεγε υπόλοιπο 30 ημέρες και όχι τις λίγες ώρες που απέμεναν από το προηγούμενο. Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως ενεργοποιήθηκε το νέο κόμιστρο καθώς θα χρησιμοποιήσω μετρό ξανά σε λίγες μέρες και όχι σήμερα για να δω τι ακριβώς έχει γίνει. Ευχαριστώ.

 25. Καλησπερα, εχω δωσει απο τις αρχες Νοεμβριου φάκελο και τη προσωποιημενη καρτα αλλα μεχρι σημερα δεν εχουν καταφερει να τη στειλουν.Υπαρχει τοσο μεγαλη καθυστερηση γενικα ή απλα εχει χαθει καπου η καρτα;

  • Αν η κάρτα είχε εκδοθεί στο κτήριο του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα, υπάρχει περίπτωση να καταστράφηκε από τον εμπρησμό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί λόγω επανέκδοσής της.

   Αρχικά, πηγαίνετε σε ένα εκδοτήριο που εκδίδει κάρτες και με τον ΑΜΚΑ, ζητήστε να ελέγξουν αν έχει εκδοθεί. Αν δεν έχει εκδοθεί ακόμα, μπορείτε να εκδώσετε μία νέα επί τόπου, έχοντας μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εκτυπωμένο το QR Code από το https://athenacard.gr/request.dev (Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα εκδοθεί δεύτερη κάρτα από τη διαδικασία με τον φάκελο).

   Αν έχει σας πουν πως έχει ήδη εκδοθεί, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 11120 (ΕΛΤΑ Courier) και με το όνομά σας να μάθετε αν την κάρτα την έχουν παραλάβει τα ΕΛΤΑ και αν ναι, σε ποιο στάδιο της αποστολής βρίσκεται.

 26. Kαλησπέρα μήπως να κάνουμε κανένα άρθρο για το χάλι των συγκοινωνιών μας. Έχω αγοράσει το πακέτο των 30 ημερών με 30 ευρώ και αυτό που αντιμετώπισα σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Ένα λεωφορείο το 602 να έρχεται μετά απο 1 ώρα μετά την προβλεπόμενη ώρα με τον κόσμο δικαίως να βρίζει . Σε άλλες στάσεις δεν λειτουργούν καν οι αποκαλούμενες ”ηλεκτρονικές στάσεις” που δείχνουν πότε θα φτάσει ένα λεωφορείο , άλλα πάλι δεν δείχνουν καν κάποια λεωφορεία. Και ρωτάω εγώ τώρα το εξής. Έχω ουσιαστικά προπληρώσει για ένα μήνα να μετακινούμαι με τα ΜΜΜ , αξίζω εγώ και όλοι εμείς να έχουμε τέτοια αντιμετώπιση; Τέτοιο πράγμα ούτε σε τριτοκοσμική χώρα. Δεν ξέρω αν φταίει μόνο ένας , αλλά αυτό το χάλι πρέπει να λέγεται πάντα και κατά την άποψη μου ίσως θα πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε εισιτήριο στα λεωφορεία , αφού μας αντιμετωπίζουν έτσι. Έτσι και αλλιώς και τώρα μόνο δύο στους 10 επικυρώνουν εισιτήριο στα λεωφορεία απο οτι βλέπω καθημερινά. ΥΓ. Πραγματικά είναι να ντρέπεσαι που ζεις σε αυτή την χώρα με αυτά τα ΜΜΜ

  • Εγώ συμφωνώ απόλυτα με την κατάσταση που περιγράφεις. Η κατάσταση που επικρατεί στα λεωφορεία είναι όντως απαράδεκτη. Ωστόσο, το να μην πληρώνουμε εισιτήριο/κάρτα δεν αλλάζει την κατάσταση, μας κάνει αντίθετα, ακόμα πιο “τριτοκοσμική” χώρα.
   Η μόνη λύση σε τέτοια περιστατικά είναι η ιδιωτικοποίηση, κάτι που όμως αρκετοί επιβάτες δεν θέλουν.
   Πάντως για το περιστατικό που αναφέρεις, αν δεν έχεις κάνει, κάνε υποβολή παραπόνου εδώ: http://www.oasa.gr/forms.php?id=fparapona2 Είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν.

   • Εστειλα υποβολή να δούμε αν θα απαντήσουν ή το κυριότερο αν θα κάνουν κατι. Πρέπει να γίνει κάτι όμως αυτό το πράγμα υπάρχει πάρα πολλά χρόνια και πριν την κρίση. Η κρίση δεν είναι δικαιολογία..

    • Φίλος έχασε πριν λίγο καιρό την πτήση του λόγω μη προαναγγελθεντων τεχνικών προβλημάτων και καθυστερήσεων στην γραμμή προς αεροδρόμιο .Την επόμενη πήγε στο Συνταγμα όπως του είχαν πει να υποβάλλει παράπονα και να πάρει επίσημη βεβαίωση για την καθυστέρηση .Αφού τον έστελναν από τον Άννα στον Καϊάφα του είπαν να υποβάλλει έγγραφα το αίτημα του επιτόπου και έδωσε κινητο και mail για να πάρει κάποια απάντηση .Ακόμα περιμένει ……και βέβαια ούτε λόγος για το χαμένο αεροπορικό εισιτήριο και το 10ευρω εισιτήριο για το αεροδρόμιο

  • να συμπληρωσω σε ολα αυτα και την βλαβη την χθεσινη του ησαπ στις 17:10 στην βικτωρια η οποια αποκατασταθηκε στις 18:10 και η ταλαιπωρια και το στοιβαγμα ηταν ανευ προηγουμενου. ασε που τα δρομολογια ειναι καθε 7 με 8 λεπτα ενω παλια καθε 3 λεπτα.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με τοσο κοσμο να εχει αραια δρομολογια.

  • Τα λεωφορεία είναι άκρως απαράδεκτα από κάθε άποψη. Για γέλια και για κλάματα. Ειδικά δε αν θέλεις να μετακινηθείς Κυριακή είναι καλύτερο να το πάρεις με τα πόδια παρά να περιμένεις.

 27. Λήγει η μηνιαία κάρτα σε λίγες μέρες. Μπορώ να βάλω νέα κάρτα (30€) από τώρα και να αρχίσει αυτόματα να καταναλώνεται από τη στιγμή που λήξει η προηγούμενη;

  • Ναι, μπορείτε να την φορτώσετε από τώρα και θα ενεργοποιηθεί με την πρώτη επικυρωση της κάρτας μετά τη λήξη της τρέχουσας.

 28. Καλησπερα. Γνωριζει κανεις αν οι ανεργοι οταν θα βγαλουν την καρτα θα πρεπει να την περνανε απο το μηχανημα στα λεωφορεια(κατα την επιβιβαση)γιατι για το μετρο και ησαπ θα επιβαλεται ετσι κι αλλιως για το ανοιγμα των θυρων

   • Παντως δεν νομιζω σε ανεργο που δεν επικυρωσε την καρτα του σε λεωφορειο να κοπει προστιμο.Δεν στηριζετε καπου λογικα τι λετε;

     • Προσωπικα δεν εχω κανενα προβλημα να την χτυπησω. απλα θετω το ερωτημα οτι τι νοημα θα εχει να κοψουν προστιμο σε ανεργο αφου δικαιουται δωρεαν μετακινηση βαση νομου. εγω πιστευω οτι ελαχιστοι ανεργοι θα χτυπανε την καρτα στα λεωφορεια και οι ελεγχτες δεν προκειται να ασχοληθουν

     • Ναι δεν διαφωνούμε για το δικαίωμα αλλά έχει αλλάξει το σύστημα επικύρωσης, πριν ήταν αποδεκτη η απλά κατοχή του χαρτιού από τον ΟΑΕΔ. Πλέον δεν είναι. Τότε να σταματήσουμε να χτυπάμε και εμείς που έχουμε ενεργό κόμιστρο. Το σύστημα λειτουργεί έτσι. Πρέπει όλοι να χτυπάνε κάρτα. Για πολλούς λόγους που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές εδώ.

   • Τώρα που το σκέφτομαι, εκτός από τη λειτουργία του συστήματος, πιστεύω τη συνεχή επικυρωση ανεξάρτητα του τύπου κομίστρου ή της έκπτωσης που μπορεί να έχει κάποιος, την έχουν βάλει ώστε (σωστά) να μην υπάρχει η αίσθηση και να μη γίνεται το «μπαίνω έτσι» σαν να είναι δωρεάν τα ΜΜΜ. Ακόμα και για τους ανέργους να δημιουργεί την εντύπωση ότι μπαίνουν δωρεάν για κάποιο λόγο και για αυτό πρέπει να χτυπάνε και την καρτα.

 29. Πριν 10 μέρες ήταν 26/11, άρα αν καταθέσατε φάκελο την ίδια μέρα με τον αδερφό σας, αποκλείεται να την έλαβε πριν 10 μέρες.

  Τέλος πάντων,
  Αρχικά, πηγαίνετε σε ένα εκδοτήριο και με τον ΑΜΚΑ ελέγξτε αν έχει εκδοθει η καρτα (μπορεί να το κοιτάξει ο εκδότης).
  • Αν η καρτα έχει εκδοθει, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 11120 (ΕΛΤΑ Courier) και με το όνομά σας, να σας πουν σε ποιο στάδιο αποστολής βρίσκεται η καρτα.
  • Αν η καρτα δεν έχει εκδοθει, μπορείτε να εκδώσετε καινούργια επί τόπου έχοντας μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ΑΜΚΑ, ταυτότητα και το QR Code που μπορείτε να εκτυπώσετε από εδώ: https://athenacard.gr/request.dev ).

 30. Αφού έψαξα λίγο, τον κώδικα του athenacard.gr, κατάφερα, «πειραζοντάς» τον σε τοπικό επίπεδο να εμφάνισω το interface που θα έχει η διαδικασία online αγοράς, όταν το ΑΣΣΚ συνδεθεί με το σύστημα εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  Μπορείτε να δείτε το βίντεο από κάτω:
  https://youtu.be/6-3-G1KF-K4

 31. Θα φορτίσετε την καρτα με χρηματική/αποθηκευμένη αξία 5€, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αυτόματα κατα την έξοδό σας, στον σταθμό του αεροδρομίου.

  • Αν μπεις για παράδειγμα στο Μοναστηράκι, θα ενεργοποιηθεί εισιτήριο των 1.40. Αν μετά βγεις στο Αεροδρόμιο, θα χρησιμοποιηθεί τα 5/10 ευρώ και θα επαναφέρει το εισιτήριο των 1.40 ή θα πληρώσουμε τελικά 6.40 / 11.40 ευρώ για την διαδρομή;

 32. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ! Αντιγραφω απο τα παραπανω:

  8. Τι γίνεται αν λήξει το προϊόν κομίστρου πριν ολοκληρώσω τη διαδρομή μου;

  Είναι πολύ σημαντικό το προϊόν κομίστρου που έχει επικυρωθεί να μη λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

  Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ, αν το προϊόν κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στη συνέχεια γίνει έλεγχος εισιτηρίων, επιβάλλεται πρόστιμο στον κάτοχο της κάρτας.

  Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό αν το προϊόν κομίστρου έχει λήξει πριν από την έξοδο από ένα σταθμό, η μπάρα δεν θα ανοίξει για την έξοδο του επιβάτη. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, ο επιβάτης θα πρέπει να πατήσει το κομβίο κλήσης του υπεύθυνου του σταθμού για να του ανοίξει και να εξέλθει.

  Με απλα λογια η διαρκεια του εισιτηριου δεν ειναι 90 λεπτα αλλα 90-διαρκεια διαδρομης, δηλ αν θελεις 20 λεπτα να φτασεις στο τερμα και αλλα 20 για να επιστερψεις (εκτος αν πεσεις σε διαδηλωση…) εχεις περιθωριο 90-(20+20)=50 λεπτα να κανεις τη δουλεια σου !
  Και φυσικα απο τη στιγμη που θα μπεις στο λεωφορειο θα κοιτας το ρολοι μπας και ληξει ο χρονος ενω εισαι μεσα στο λεωφορειο αλλιως θα φας προστιμο! Βεβαια στο μετρο αν ληξει ο χρονος επειδη υπαρχουν μπαρες για να βγεις θα φωναξεις να σου ανοιξουν αφου πρωτα ξεφτιλιστεις! Α ρε Σπιρτζη και Ταστανη αριστεροι χαρτογιακαδες!!!!

  • Εάν θες 20 λεπτά να πας και 20 λεπτά να έρθεις και δεν θες να πληρώσεις δεύτερο εισιτηριο ναι. Αλλά κανένας δεν σε υποχρεώνει να κάνεις 50 λεπτά ότι θες να κάνεις εκεί που θα πας. Εάν κανείς παραπάνω θα επικυρώσεις δεύτερο. Αυτό το σύστημα λειτουργούσε και πριν με το χάρτινο. Εάν έληγαν τα 90 λεπτά όσο ήσουν ακόμα μέσα στο λεωφορείο ήσουν αναγκασμένος να επικυρώσεις καινούργιο εισιτήριο. Στο μετρό έχουν πει ότι εάν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο στηβ κάρτα σου θα το επικυρώνει και οι πύλες θα ανοίγουν κανονικά

   • Εννοείτε χρηματικό υπόλοιπο ή και διαθέσιμο κόμιστρο ;
    Κανονικά θα πρέπει και στην δεύτερη περίπτωση να σου επικυρώνει νέο εισιτήριο και να ανοίγουν οι μπάρες

    • Με χρηματικό υπόλοιπο σίγουρα ανοίγουν οι πύλες.
     Τώρα, υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιοι είχαν και άλλες διαδρομές από πακέτο ή δεύτερο κόμιστρο (σε κάρτα), και έπρεπε κάποιος να χτυπήσει το εισιτήριο από την άλλη πλευρά για να βγουν.
     Βέβαια, πιστεύω πως αν έχεις υπολειπόμενο κόμιστρο και δεν σου ανοίξει η πύλη στην έξοδο, μπορεί να ανοίξει αν το ξαναχτυπήσεις ενεργοποιώντας το νέο κόμιστρο (την πρώτη φορά, ουσιαστικά, ενημερώνει πως έληξε το τρέχον κόμιστρο και με τη δεύτερη ενεργοποιείται το επόμενο). Βέβαια, πρέπει να το δοκιμάσουμε αυτό για να είμαστε σίγουροι.

  • Αυτό ακριβώς που γράφει ο κ.Ηλιόπουλος. Με το χάρτινο εισιτήριο δηλαδή τι κάνατε;

   Απλά σας θυμίζω πως η δεύτερη επικυρωση έχει καταργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.

   • Θα μπορούσα να δεχτώ το σκεπτικό σας υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:
    1) Μας αποζημιώνει ο ΟΑΣΑ για τις μέρες που δεν μπορούμε να κάνουμε χρίση της μηνιαίας κάρτας λόγω απεργίας των μέσων μεταφοράς;
    2) Ο ΟΑΣΑ θέτει το χρονικό όριο των 90 λεπτών ενώ δεν τηρεί σε καμία περίπτωση τα ωράρια αφίξεων των μέσων κλπ
    3) Οι έλεγχοι γίνονται επιλεκτικά (έχω προσωπική εμπειρία) «κόβοντας φάτσες» με την λογική ότι ο αλλοδαπός ποτέ δεν θα πληρώσει (εις υγείαν των κορόιδων)
    4) Ένα μικρο ποσοστό πλέον πληρώνει εισιτήριο (τα γνωστά κορόιδα πάλι) αφού υπάρχει πλήθος ομάδων που είτε πληρώνει μειωμένο είτε καθόλου (άνεργοι, απόστρατοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί, πολύτεκνοι κλπ)

    • 1) Μέχρι τώρα το έκανε. Λογικά κάποιο τρόπο θα βρει και τώρα. Μένει να δούμε.

     2) Εγώ σε λεωφορεία συνήθως πέφτω σε καθυστερήσεις των 10’ maximum, όχι παραπάνω. Τις υπόλοιπες φορές το λεωφορείο έρχεται στην ώρα του. Πάντως καλύτερα να υπάρχουν τα 90’ παρά να υπάρχει χρέωση σε κάθε επιβίβαση, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις.

     3) Ας μη μιλήσουμε για τους ελέγχους, που και αυτοί σπάνια γίνονται.

     4) Καλά κάνει οποίος πληρώνει. Έτσι πρέπει. Οι υπόλοιποι που λέτε είναι ειδικές κατηγορίες. (Σημ.: Οι απόστρατοι ενόπλων δυνάμεων πληρώνουν κανονικά εισιτήριο).

   • θα έπρεπε η χρήση των ΜΜΕ να είναι ανάλογη με το χρόνο που τα χρησιμοποιεί. Δεν είναι λογικό να πληρώσω 2.80 για μια διαδρομή 95 λεπτών (90+5 λεπτά) ειδικά όταν περιμένουμε σε μετεπιβίβαση το λεωφορείο για κάνα 40λεπτο.

 33. Καλησπέρα σε όλους.. Έχω παραλάβει την προσωποποιημένη κάρτα μου ταχυδρομικώς (όχι μειωμένου κομίστρου) και εδώ και 20 περίπου μέρες αδυνατώ να κάνω εγγραφή στο σύστημα (στην ιστοσελίδα της athena card) , ώστε να μπορώ να φορτίζω ηλεκτρονικά κλπ. Δεν τίθεται θέμα λάθους στη συμπλήρωση κωδικού ή κάτι τέτοιο, καθώς συνεχίζει να εμφανίζεται πάντα “προέκυψε κάποιο σφάλμα κατά την αποθήκευση, δοκιμάστε ξανά”.. Όπως καταλαβαίνετε παρά τα 2 email μου και τα πάνω από 20 τηλέφωνα στον ΟΑΣΑ άκρη δεν βρέθηκε.. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και κατά την χρήση της εφαρμογής στο κινητό, όπου ήλπιζα να μην υπάρχει σφάλμα. Έχει αντιμετωπίσει κάποιος κάτι ανάλογο και αν ναι κατάφερε να βρει λύση ? Σας ευχαριστώ παιδιά εκ των προτέρων

   • Αν είσαι όπως λες 100% σίγουρος ότι δεν κάνεις κάποιο λάθος στη συμπλήρωση του αριθμού και του κωδικού, πρέπει μάλλον να πας σε κάποιο εκδοτήριο μήπως σε βοηθήσουν εκεί.

    • 1000% σίγουρος.. έχω δοκιμάσει να βάλω επίτηδες λάθος κωδικό και βγάζει ειδοποίηση (όπως οφείλει) για σφάλμα στον κωδικό. Έχω απευθυνθεί σε υπέυθυνους σταθμού και η απάντηση είναι ότι ο ΟΑΣΑ δεν τους έχει ενημερώσει σχετικά.. εδώ αναζητώ κάποιον που να έχει το ίδιο πρόβλημα..

     • Δοκιμάστε να βάλετε κωδικό με αγγλικά γράμματα κεφαλαία και πεζά και αριθμούς και σύμβολα. Μόνο έτσι γίνεται εγγραφή.

     • Κε Σαρτζετάκη, παρότι η βοήθεια σας είναι σημαντική αν κρινω από προηγούμενα σχόλια, δυστυχώς εδώ δεν έχει εφαρμογή. Έχω δοκιμάσει ΚΑΙ αυτό τον συνδυασμό , παρόλο που δεν αναφέρει πουθενά για συνδυασμό κεφαλαίων-πεζών.. δεν λειτουργεί ούτε αυτό.. Σε κάποιο από τηλ που απάντησε ο ΟΑΣΑ μου είπαν ότι πρέπει να ενεργοποιήσω πρώτα την κάρτα σε κάποιο εκδοτήριο και μετά να κάνω εγγραφή online.. παρόλο που δεν στέκει έκανα την διαδικασία και πάλι δεν λειτούργησε τίποτα, οπότε αναγκάστηκα να την φορτίσω με μετρητά.. τώρα πλησιάζει η ώρα για επαναφόρτιση και ψάχνω λύση..

     • Περίεργο.

      Μια πιθανή περίπτωση είναι κάποιος να έκανε για πλάκα εγγραφή στο σύστημα με τυχαίο αριθμό κάρτας, ο οποίος ήταν της δικής σας. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

      Άλλη περίπτωση μπορεί να είναι να σας έκαναν εγγραφή αυτόματα κατά την έκδοση με κωδικό το 8ψηφιο PIN ή την ημερομηνία γέννησής σας (στη μορφή ΗΗΜΜΕΕΕΕ, όπου η ημέρα είναι η τελευταία μέρα του μήνα που γεννηθήκατε δηλ. 31ΜΜΕΕΕΕ ή 30ΜΜΕΕΕΕ) Δοκιμάστε αυτό.

      Τώρα αν δεν δουλέψει, μιας και ΟΑΣΑ δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο site.

     • Για το 8ψήφιο pin το είχα σκεφτεί οπότε το δοκίμασα δεν δούλεψε.. τώρα προσπάθησα και με την ημερομηνία γέννησης, όπως αναφέρατε, δεν λειτούργησε ούτε αυτό.. Δυστυχώς, αν ο ΟΑΣΑ δεν φιλοτιμηθεί να απαντήσει στα τηλ με κάποιον που να γνωρίζει από τεχνικά ζητήματα, την ψιλοπάτησα

     • Η αλήθεια είναι πως αυτοί στο τηλ. κέντρο γνωρίζουν ό,τι γνωρίζουμε και εμείς, οι απλοί επιβάτες. Δεν γνωρίζουν τίποτα παραπάνω. Λάθος του ΟΑΣΑ, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ξεχωριστό τηλέφωνο για το ηλ. εισιτήριο με εξειδικευμένους υπαλλήλους ή τεχνικούς.

     • Ξέχωρα από το πρόβλημα του φίλου, κ.Σαρτζετάκη τα κεφαλαία δεν πρέπει να είναι απαραίτητα, σε μένα έγινε η εγγραφή μόνο με τους υπόλοιπους συνδυασμούς χαρακτήρων που αναφέρετε.

     • Εγώ λέω από τη δικιά μου εμπειρία, καθώς όταν έκανα εγώ εγγραφή δε μου δεχόταν τον κωδικό με μικρά μόνο και έβγαζε σφάλμα. Οπότε άλλαξα ένα γράμμα σε κεφαλαίο και μου το πήρε.

 34. Λογικά αυτό το πρόβλημα θα το αντιμετωπίζουν όλοι οι αλλοδαποί φοιτητές που έρχονται από χώρες εντός συνθήκης Σέγκεν όπου δεν χρείαζεται η έκδοση διαβατηρίου για την είσοδο τους στην Ελλάδα. Άρα νομίζω ότι πρέπει να κάνετε μία παρέμβαση για το ζήτημα αυτό προς τον ΟΑΣΑ με την βοήθεια και την πρωτοβουλία του συλλόγου των φοιτήτων.

 35. Προσωπικά πάντως οφείλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με υπομονή και επιμονή κάθεστε και απαντάτε σε όλα τα μηνύματα… επαναλαμβανόμενα και μη!!!
  Και πάλι ευχαριστώ!!

  • Και σε μένα το βγάζει στο site. Δεν σημαίνει κάτι, εφόσον δικαιούστε κανονικό κόμιστρο. Με το «χρησιμοποιείτε η ηλικία σας» εννοεί πως μέχρι τα 64 θα σας βγάζει ολόκληρο κόμιστρο και όταν γίνετε 65 θα σας εμφανίσει αυτόματα μειωμένες τιμές.

   Η μόνη περίπτωση που θα επηρέαζε κάτι είναι αν κάποιος είναι φοιτητής που σε περίπτωση που λήξει το προφίλ έκπτωσης 50%, θα του βγάζει ολόκληρο κόμιστρο.

 36. Ευχαριστώ για την απάντηση.Για ποιούς λόγους θα πρέπει να επικυρώνεται η ενεργοποιημένη μηνιαία κάρτα καθημερινά στα λεωφορεία?

   • Αν είναι δυνατό!!! Εν έτει 2017 (σχεδόν 2018) να μην υπάρχει επιλογή ανάκτησης κωδικού!!!! Ζητάς να δημιουργήσει κάποιος λογαριασμό με κωδικό αλλά δεν του δίνεις τη δυνατότητα να ανακτήσει τον κωδικό σε περίπτωση που τον ξεχάσει!!

     • Συν ότι χρειάζεσαι άλλο κωδικό για τον λογαριασμό και άλλο κωδικό για την εφαρμογή στο smartphone!! Μάλλον θέλουν να εξασκήσουν τη μνήμη μας! ?
      Πραγματικά… στις λεπτομέρειες φαίνονται όλα!! Δεν έχει τόσο σημασία αν ξεκίνησε κάτι άλλα αν αυτό είναι λειτουργικό! Και το να χρησιμοποιείς για την ίδια υπηρεσία διαφορετικούς κωδικούς, ε δεν το λες και λειτουργικό!!

     • Έχετε δικό και το έχω ξανά γράψει εδω ότι η ανάκτηση κωδικού (για την εφαρμογή γιατί το PIN έχει τελείως διαφορετικό σκοπό και δεν πρέπει να μπορεί να γίνει ανάκληση καπως για την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων) πρέπει να γίνει απαραιτήτως. Απλά εντάξει στην επόμενη έκδοση της εφαρμογής θέλω να πιστεύω ότι θα το έχουν. Το PIN εάν το ξεχάσετε υπάρχουν δύο περιπτώσεις (νομίζω).

      1) το ξεχάσατε αλλά έχετε την κάρτα. Εάν έχετε την κάρτα θα χρησιμοποιήσετε ότι εχει μέσα για να μην χάσετε τα λεφτά που έχετε μέσα και απλα θα πάτε σε ένα ταμειο θα την δώσετε θα σας την βάλουν σε Black list και θα βγάλετε μια καινούργια με νέο PIN (που θα το αποθηκεύσεις κάπου) .

      2) εάν την χάσετε και δε το θυμάστε τοτε δεν μπορείτε να κάνετε κατι νομίζω γιατί έτσι ήθελε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Κανονικά θα έπρεπε γίνεται κάτι αλλά αφού το απογοήτευσε η αρχή.

     • Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων κάτι τέτοια κάθεται και τα ψειρίζει!! Όταν οι τράπεζες δίνουν τα προσωπικά δεδομένα όλων των πελατών τους στον κάθε τυχάρπαστο δικηγόρο (και οι δικηγόροι τα δίνουν στους υπαλλήλους τους) εκεί δεν μιλάει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Εκεί είναι όλα καλά καμωμένα!! Τέλος πάντων… Σαν παράδειγμα το ανέφερα αυτό “οτινανισμού” (κοινώς.. ότι να ‘ναι).

      Εντέλει κι εγώ δοκίμασα πριν από λίγο να μπω στην εφαρμογή και όντως μπαίνει ο ίδιος κωδικός με αυτόν που χρησιμοποιεί κάποιος στο site.

      Πάντως αυτός ή αυτοί που συνέταξαν τις οδηγίες χρήσης για τη λειτουργία όλου του συστήματος πρέπει να είχαν χαμηλό βαθμό στο γραπτό λόγο όταν πήγαιναν σχολείο. Δεν εξηγείται διαφορετικά!! Να πω ότι ήμουν ο μόνος που δεν καταλάβαινα τι γράφουν τότε θα είχα εγώ το πρόβλημα. Αλλά όλος ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τίποτα και γι αυτό ρωτάνε και ξανά ρωτάνε…

      Άλλα γράφουν στις οδηγίες και άλλα ισχύουν. Και τελικά αυτά που θα έπρεπε να ισχύουν δεν ισχύουν.

     • Έχετε απόλυτο δίκιο καιαλιστα τώρα ξανά συνεδριάζει για να το επιτρέψει επιτέλους μετά από όλα τα που έγιναν.

      Ειναι λίγο πρόχειρα γραμμένα αλλά αυτά που λέει το site είναι αυτα που ισχύουν.

     • Επειδή δοκίμασα την εφαρμογή σε κινητό γνωστού μου, ο κωδικός του site είναι ο ίδιος. Δεν ξανακάνεις εγγραφή.

     • Ο κωδικός που σας ζητάει στο site είναι άλλος από αυτόν που βάλατε κατά την έκδοση της κάρτας. Σας έχω απαντήσει πιο κάτω, αναλυτικά.

    • Η αλήθεια είναι μια απλή ανάκτηση χωρίς πολύ ασφάλεια δεν είναι κάτι δύσκολο να έβαζαν και ας το άλλαζαν αργότερα.

     • Όταν πήγα να βγάλω την κάρτα δεν είχα υπόψη μου το τελευταίο βήμα και μου λένε πληκτρολογήστε τον κωδικό. Τους κοιτούσα. Περίμενε και λεφούσι πίσω… Πάτησα ό,τι πάτησα… Δε θέλει και πολύ. Και καλά εγώ. Ο 60αρης, ο 70αρης για να μην πω ο 80αρης κάτι δεν θα χάσει στο μέτρημα; Τόσο απίθανο είναι να συμβεί; Τέλος πάντων. Η νεκροψία θα δείξει.

     • Ναι καταλαβαίνω τι λέτε. Και έχετε δικιο. Αλλά ομοαα δεν φταίει δεν είχε φτιάξει έτσι το σύστημα. Η αρχή προστασίας απαίτησε να υπάρχει ένας κωδικός που να το ξέρει μόνο ο χρήστης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων του

 37. Μία μηνιαία κάρτα που έχει ενεργοποιηθεί σήμερα σε μηχάνημα λεωφορείου και λήγει σε 30 ημέρες θα πρέπει να επικυρώνεται στα λεωφορεία σε κάθε ημερήσια επιβίβαση?

  • Ναι. Πρέπει να την επικυρώνεται συνέχεια. Σε κάθε επιβίβαση σε λεωφορείο/τρόλεϊ/τραμ και σε κάθε είσοδο και έξοδο στο μετρό.

   Με βάση όσα έχει πει ο ΟΑΣΑ αν τύχετε έλεγχο και δεν την έχετε επικυρώσει στη συγκεκριμένη διαδρομή, πάλι σας επιβάλλεται πρόστιμο ακόμα κι αν είχατε ενεργό κόμιστρο.

 38. Ας υποθέσουμε ότι στην κάρτα μου προσθέτω αποθηκευμένη αξία (δηλαδή χρηματικό ποσό) μέσω της επαναφόρτισης. Βάζω τα χαρτονομίσματα και όλα βαίνουν καλώς. Πώς επιλέγω καινούριο προϊόν κομίστρου ( για τις επόμενες 30 ημέρες); Ποια είναι τα βήματα; Ευχαριστώ πολύ

  • Με το χρηματικό ποσό δεν μπορείς να πάρεις άλλο κόμιστρο. Το ποσό αυτό μενει μέσα στην κάρτα σου για να το χρησιμοποιείς κάθε φορά στα ΜΜΜ και να σε χρεώνει 1.40 ανά 90 λεπτά. Σαν κανονικό εισιτήριο δλδ. Για να βγάλεις την κάρτα απεριόριστων 30 ημερών πρέπει να διαλέξεις την επιλογή αγορά κομίστρου χρονικής διάρκειας. Και μετά την επιλογή 30 ημερών

   • Από την επιλογή ”επαναφόρτιση” λογικά, έτσι; Εκεί μένω. Δεν γυρνώ πίσω στο μενού και πατώ ”αγορά προϊόντος… Κάτι ακόμη. Σε όλη αυτή τη διαδικασία τι κωδικοί ζητούνται; Σίγουρα ο 8ψήφιος υποθέτω αλλά υπάρχει κι άλλος;

    • Ναι επαναφόρτιση και μετά σας λέει εάν θέλετε κόμιστρο χρονικης διάρκειας η χρηματική αξία με για την μηνιαία θα διαλέξετε το κομιστρο χρονικής διάρκειας και μετα 30 ημερών. Δεν χρειάζεται κανένας κωδικός.

     • Αυτό που σας λέει ο κ. Ηλιοπουλος είναι για φόρτιση μέσω του site.

      Σε αυτόματο μηχάνημα, θα πατήσετε Επαναφόρτιση, θα βάλετε την καρτα, μετά πάλι Επαναφόρτιση > Ενιαίο > 30 Ημερών > Μετρητά.

     • Για το αυτόματο μηχάνημα κατανόησα τη διαδικασία. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.
      Τώρα ωστόσο, ήθελα να δοκιμάσω και μέσω του site τι συμβαίνει. Ζητούνται δύο κωδικοί. Ο 8ψήφιος κωδικός και ο αριθμός της κάρτας. Με λύπη μου συνειδητοποίησα ότι δεν θυμάμαι τον 8ψήφιο κωδικό. Τι μπορώ να κάνω; Θα πρέπει να βγάλω εκ νέου κάρτα; Σας ευχαριστώ

     • Δεν ζητείται το 8ψηφιο PIN. Πρώτα θα κάνετε εγγραφή εδώ: https://athenacard.gr/smartafc/sysadmin/user/signup/InitSignUpLoad.dev
      όπου θα βάλετε έναν καινούργιο 8ψηφιο κωδικό που θα περιέχει αγγλικά κεφαλαία και μικρά γράμματα και αριθμούς και σύμβολα. Αυτός ο κωδικός είναι το password για να εισέρχεστε στον λογαριασμό σας. Δεν έχει σχέση με το PIN.
      Μετά θα κάνετε login πατώντας «Αγορά/Τραπεζικό Σύστημα» και θα μπορέσετε να αγοράσετε κάποιο προϊόν κομίστρου.

   • Στην περίπτωση που βάλω χρηματικό πόσο κατά λάθος, πως μπορώ να το πάρω πίσω για να να βγάλω κάρτα απεριορίστων διαδρομών ?

    • Δυστυχώς, δεν γίνεται αν έχει ήδη περαστεί. Πάντως μπορείτε να βάλετε το μηνιαίο κόμιστρο ακόμα κι αν έχει χρηματική αξία μέσα.

     Αν τώρα έχετε αγοράσει το ποσό online, απλά μην το φορτώσετε μέχρι να το χρειαστείτε.

 39. Έχετε δίκιο και για αυτό εγώ προτείνω ότι οποίος θέλει να μετακινείται μόνο με άπλα ενιαία εισιτήρια καλύτερα είναι (προσωπική άποψη γιατί έτσι δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα εκπτωτικά κόμιστρα που έχει τώρα ο ΟΑΣΑ) αντί να γεμίζει με εισιτήρια την κάρτα να βάζει το αντίστοιχό ποσό σε αποθηκευμένη αξία. Έτσι εάν για κάποιο λόγο και πριν τελειώσουν τα χρήματα που έχετε αποθηκευμένα θέλει να βάλει κάποιο ειδικό κόμιστρο μεγάλης διάρκειας δεν χρειάζεται να εξαντλήσει όλο το πόσο πριν χρησιμοποιήσει την κάρτα. Κάτι που με τα εισιτήρια δεν γίνεται.

 40. Καλησπέρα σας,
  είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ τα αυτόματα μηχανήματα να μην έχουν μειωμένα εισιτήρια!
  Σήμερα το απόγευμα έπρεπε ο γιος μου να στηθεί σε μια ουρά επί 45 λεπτά για να βγάλει εισιτήριο φοιτητικό,με αποτέλεσμα να χάσει φυσικά το μάθημά του.
  Το μεσημέρι στον Σταθμό Ευαγγελισμό που κατέβηκα εγώ οι ουρές στα εκδοτήρια και στους αυτόματους πωλητές είχαν ξεπεράσει κάθε “προσδοκία”!!
  Αν κάποιος θέλει να πάει στην δουλειά του ή στη σχολή του με καθυστέρηση για αγορά εισιτηρίου,θα πάψει να χρησιμοποιούν και το μετρό!

  • Για αυτό τον λόγο θα βγάλει προσωποποιημένη καρτα. Δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση της κάρτας με μηνιαίο κόμιστρο. Μπορεί να φορτιστεί και με απλό εισιτήριο των 90’ (0.60€).

   Τα αυτόματα μηχανήματα δεν βγάζουν ούτε θα βγάζουν μειωμένα εισιτήρια χωρίς προσωποποιημένη καρτα καθώς δεν γίνεται κάποιος να πιστοποιήσει στο μηχάνημα ότι δικαιούται μειωμένο κόμιστρο. Αντίθετα, αυτό γίνεται με την καρτα.

 41. Τα απλά μη χρησιμοποιημένα εισιτήρια των 90 λεπτών εμποδίζουν τη χρήση της κάρτας εάν έχει φορτωθεί σε αυτήν κόμιστρο 30 ημερών προς αεροδρόμιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι μια κάρτα καταναλώνει πρώτα τα φτηνά εισιτήρια και μόνο όταν τα τελειώσει μπορεί να λειτουργήσει για το αυξημένο κόμιστρο. Εάν μπείτε σε λεωφορείο για αεροδρόμιο πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο των 6 ευρώ ακόμη και αν έχετε αγοράσει και ενεργοποιήσει κόμιστρο 30 ημερών για αεροδρόμιο (49 ευρώ) ενόσω δεν έχετε εξαντλήσει τα εισιτήρια των 1,40… Πρόβλημα!

  • Δεν γίνεται να έχετε στην καρτα δυο μη ενεργοποιημένα κόμιστρα ούτε δυο ενεργοποιημενα. Πάντα υπάρχει μόνο ένα ενεργοποιημένο κόμιστρο. Για να φορτώσετε δεύτερο κόμιστρο πρέπει να ενεργοποιηθεί το πρώτο και αφού λήξει αυτό, θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο.

   Επίσης, για ποιο λόγο να έχετε και καρτα αεροδρομίου και εισιτήρια των 1.40€; Η καρτα αεροδρομίου ισχύει για όλα τα μέσα.

 42. Καλησπερα σας,
  εχω κατεθεσει τα δικαιολογητικα με φακελο απο 18 Οκτωβρη χωρις να εχει ερθει η καρτα, εννοειται πλεον οτι δε περιμενω να ερθει. Εχω στειλει μειλ παραπονων καμια απαντηση, εχω παρει τηλεφωνο και εχω παει και στα εκδοτηρια και ολοι λενε να περιμενω και θα ερθει. Στην ουσια δε ξερει κανεις τιποτα και θεωρβ οτι εχουν χασει πολυ απλα το φακελο.
  Ξερει καποιος πως μπορω να κανω καταγγελία και που?
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Έχουν απαντήσει πως η κάρτα έχει εκδοθεί ήδη; Μπορούν να το δουν με το ΑΜΚΑ. Αν δεν έχει εκδοθεί, μπορείς να απαιτήσεις να στην εκδώσουν στο εκδοτήριο. Αν έχει εκδοθεί ήδη καλύτερα να περιμένεις να σου σταλεί. Δεν είναι μόνο η δική σου κάρτα που έχει καθυστερήσει. Το email του ΟΑΣΑ για καταγγελίες κλπ είναι [email protected]. Έχουν την υποχρέωση να απαντούν σε όλους.

   • Πηγα και εβγαλα καρτα τελικα στο εκδοτηριο. Φανταζομαι οτι αν ειχε εκδοθει θα το εβλεπαν. Με ανησυχει ομως που τα δικαιολογητικα μου ειναι καπου εκει εξω αγνωστο που και ποιος ξερει σε ποιον μπορει να πεσουν.

    • Δεν είναι κάπου εκεί έξω. Σε κάποιο εκδοτήριο ή στα γραφεία του αναδόχου είναι.
     Όταν θα πάνε να την εκδώσουν και δουν ότι έχει ήδη βγει η καρτα, θα τα πετάξουν.

 43. Όπως λέει και η ηλεκτρονική απόδειξη που εμφανίστηκε μετά την αγορά, πρέπει να πάτε σε ένα αυτόματο μηχάνημα και να πατήσετε “Online Κράτηση” για να φορτωθεί η χρηματική αξία στην κάρτα.

   • Δυστυχώς αποτελεί μειονέκτημα. Τουλάχιστον, ο ΟΑΣΑ έχει πει πως θα υπάρχει εφαρμογή για κινητά με NFC ώστε η καρτα να φορτίζεται απευθείας.
    Μια άλλη ιδέα θα ήταν να γίνεται όπως η αντίστοιχη διαδικασία στο Λονδίνο: Η χρηματική αξία ή το κόμιστρο να φορτίζεται στην καρτα, από τα επικυρωτικα μηχανήματα κατα την πρώτη επικυρωση μετά την αγορά. Μπορεί μελλοντικά να γίνει κάτι τέτοιο, μένει να δούμε.

    Επιπλέον, απευθείας φόρτιση χωρίς χρήση NFC δεν γίνεται, καθώς το ποσό αποθηκεύεται μέσα στην καρτα την οποία ελέγχει το μηχάνημα επικύρωσης και όχι σε κάποια βάση δεδομένων την οποία ελέγχει το μηχάνημα κατα την επικυρωση.

    • Θα μπορούσε όμως (τουλάχιστον στις προσωποποιημένες κάρτες) να γίνεται το εξής: εφόσον κάποιος με προσωποποιημένη κάρτα έχει λογαριασμό τότε η κάρτα του θα μπορούσε να δουλεύει ως μια κάρτα π.χ. χρεωστική ή πιστωτική. Όταν ψωνίζουμε τα χρήματα μας δεν είναι μέσα στην κάρτα αλλά στον λογαριασμό μας.

     Το βρίσκω ανορθόδοξο να κάνεις αγορά on line αλλά να πρέπει να περάσεις από μηχάνημα για να επικυρωθεί. Αν είναι να πάω στο μηχάνημα για επικύρωση τότε γιατί να μην το αγοράσω από εκεί; Κοινώς… Γιατί θα πρέπει να γίνεται διπλός “κόπος”;

     • Τώρα βγήκε και η εφαρμογή για απευθείας φόρτιση με τη χρήση κινητού Android με τεχνολογια NFC. Όποτε αν έχεις συμβατή συσκευή, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνεις σε μηχάνημα.

    • Κατά 99% νομίζω ότι δεν αποθηκεύει στην κάρτα πληροφορίες για το κομιστρο. Στη γνωμοδότηση της αρχής έλεγε ότι αποθηκεύονται οι 7 τελευταίες κινήσεις. Και κάπου διάβασα ότι ο λογος που δεν αποθηκεύονται στην κάρτα τα κόμιστρα είναι για να μην μπορείς να τις χακαρεις. Αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στην φώτια.

 44. Όχι θα γλυτώσετε γιατί για 15 μέρες είχατε δωρεάν με την κάρτα του Οκτωβρίου. Εάν δεν το είχατε θα έπρεπε να δώσετε για τον Νοέμβριο 30 ευρώ. Τώρα δεν νομίζω να μην δεν ερθει. Μπορείτε να περάσετε από ένα σταθμό (δεν έχει πλέον τοσοεγαλες ουρές) και να ζητήσετε να εκδόσεις μια νέα εάν έχει ήδη εκδοθεί θα σας το πουν αλλιώς θα σας την βγάλουν επιτόπου.

 45. Εάν δεν είστε δικαιούχος μειωμένου κομίστρου το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε 3 πενθήμερες κάρτες απεριοριστων διαδρομών που κοστίζουν 27 ευρώ και θα έχετε για όλο τον Νοέμβριο (σε συνδιασμό με τις 15 μέρες δωρεάν από την κάρτα του Οκτωβρίου) μετακινήσεις και 3 ευρώ λιγότερα από την μηνιαία του Νοεμβρίου που θα αγοράζατε. Μέχρι να σας έρθει πιστεύω σε 15 μέρες θα έχει έρθει.

 46. Καλησπέρα. Όσο διάβασα σχόλια και απαντήσεις, μου λύθηκαν κάποιες απορίες. Δεν είδα όμως το εξής: μπαίνω μέσα σε λεωφορείο και χρησιμοποιώ την προσωποποιημένη κάρτα. Την περνάω απ’ το μηχάνημα. Κατεβαίνω απ’ το λεωφορείο και σε 5 λεπτά μπαίνω μέσα στο τρένο (ΗΣΑΠ). Χρειάζεται να ξαναπεράσω τη κάρτα απ’ το μηχάνημα που βρίσκεται στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ;

  • Ναι. Ούτως ή άλλως τώρα που θα κλείσουν οι πύλες αναγκαστικά θα την χτυπάτε.
   Αν έχετε προϊόν κομίστρου χρονικής διαρκείας δεν θα υπάρξει κάποια επιπλέον χρέωση.
   Το ίδιο και αν έχετε χρηματική αξία. Ωστόσο, αν εχετε χρηματική αξία και έχουν περάσει 90’ από την πρώτη επικυρωση της διαδρομής θα σας αφαιρεθούν αλλά 1.40€ ή 0.60€.

 47. Χαίρετε. Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιόν λόγο δεν παρέχονται τα εισητήρια μακράς διαρκείας και στις ανώνυμες κάρτες; Πέραν από το γνωστό και τετριμμένο, δηλαδή για την δυνατότητα επανέκδοσης σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας. Γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να έχω εγώ την επιλογή για το ποιά απ’ τις δύο κάρτες θα βγάλω.
  Επειδή επίσης έχουν επικαλεστεί από σχολιαστές δίκτυα ξένων πόλεων, να αναφέρω πως στο Λονδίνο όλες οι υπηρεσίες παρέχονται και στις δύο μορφές καρτών. Από εκεί κι έπειτα είναι στη βούληση του καθενός αν θέλει να μπεί σε κάποια βάση δεδομένων.
  Άλλη μία προβληματική είναι αυτή που αφορά πολίτες άλλων κρατών που ζουν εδώ σε συνδυασμό με εργασία ή χωρίς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί να αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα σε εισιτήρια, αν η χρήση των μέσων είναι εξίσου συχνή;
  Αυτή την απορία έχω για αρχή.

  • Ώστε να μην μπορεί κάποιος άλλος πέραν του νόμιμου κατόχου, να χρησιμοποιήσει την καρτα.

   Στο Λονδίνο που λέτε με απρόσωπες Oyster Cards δεν διατίθεται κανένα μειωμένο κόμιστρο, άρα δεν ισχύει αυτό που λέτε.
   Επιπλέον σε βάση δεδομένων δεν μπαίνει το όνομά σας αλλά ένας κρυπτογραφημένος συνδυασμός του ΑΜΚΑ και του 8ψηφιου PIN που καταχωρείτε κατα την έκδοση.

   Πολιτες άλλων κρατών που δεν έχουν ΑΜΚΑ χρησιμοποιούν τον αριθμό διαβατηρίου τους.

   • Άρα προεξοφλέιται μία τέτοια χρήση/συμπεριφορά από τον εκάστοτε επιβάτη; Κι εφόσον η κάρτες αναφέρουν απεριόριστες διαδρομές γιατί απασχολεί ποιός/α τις κάνει; Να προδικάσω κι εγώ δόλο ως προς την πολιτική της εταιρείας;

    Οι εβδομαδιαίες μηνιαίες, ετήσιες κάρτες στο Λονδίνο όμως υπάρχουν κι ανώνυμα χωρίς παραπάνω επιβάρυνση – εδώ όμως όχι. Εγώ δεν μίλησα για μειωμένο κόμιστρο. Αν κάποιος θέλει ανώνυμη μηνιαία κάρτα πολύ απλά δεν μπορεί.

    Δεν αναφέρθηκα σε τι στοιχεία θα μπουν στην βάση δεδομένων αλλά στην είσοδο καθ’ αυτή οπότε η απάντηση είναι άστοχη. Το θέμα είναι ότι δεν παρέχεται η επιλογή σε όσους χρησιμοποιούν πρωτίστως τα ΜΜΜ να μην δώσουν κανένα στοιχείο. Μία τέτοια επιλογή επιβαρύνεται οικονομικά.

    • “Κι εφόσον η κάρτες αναφέρουν απεριόριστες διαδρομές γιατί απασχολεί
     ποιός/α τις κάνει; Να προδικάσω κι εγώ δόλο ως προς την πολιτική της
     εταιρείας;”
     Δεν είναι δόλος, είναι καθαρά και ξάστερα πολιτική μεγιστοποίησης εσόδων. Θα μπορούσε την κάρτα να την χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια, αλλά έτσι χάνουν πελάτες. Το οτι στο Λονδίνο λειτουργούν οι απρόσωπες κάρτες όπως περιγράφετε, είναι και ένα εύλογο αντεπιχείρημα σε απόψεις όπως ” στο εξωτερικό δεν υπάρχει δεύτερη επικύρωση, δεν υπάρχει μετεπιβίβαση, χτυπάνε κανονικά νέο εισιτήριο όταν αλλάζουν μέσο”, και άλλα τέτοια.

     • Πολύ σωστά, μου διέφυγε αυτό. Αλλά ισχύει για μήνα, εβδομάδα, πράγμα που εδώ δεν θα εφαρμοστεί – τουλάχιστον για τώρα. Οπότε η απορία μου παραμένει.
      Επίσης το Λονδίνο είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά δίκτυα που υπάρχουν, που το αναφέρω λόγω μακροχρόνιας διαμονής. Η επισήμανση είναι πως μπορούμε να παίρνουμε ιδέες αλλά και να διαφοροποιούμαστε.

     • Εβδομαδιαίες δεν έχουμε εμείς εδώ αλλά οι πενθήμερες βγαίνουν κανονικά ανώνυμα. Όσο για τις μηνιαίες νομίζω (και πείτε μου εάν κάνω λάθος) πρέπει να αλλάξε πρόσφατα και να σε αφηνει πλέον να φορτίζεις και σε ανώνυμη την μηνιαία. Αλλά και πάλι η χρήση της είναι αποκλειστικα από ένα ατομο( κάτι που βέβαια νομίζω δεν μπορεί να αποδειχθεί) το wiki ακόμα και σήμερα λέει στην oyster ότι και για μήνα θέλει προσωποποίηση. Εντάξει βέβαια δεν είναι και το πιο έμπιστο το wiki αλλά και εγώ έχω ένα χρόνο να πάω.

    • Και με το παλιό σύστημα οι μηνιαίες ήταν προσωποποιημένες. Δεν καταχωρούνταν κάπου τα στοιχεία βέβαια, αλλά πάλι τα έδινες και την χρησιμοποιούσε μόνο το άτομο του οποίου το όνομα, η φωτογραφία και ο ΑΔΤ βρισκόταν πάνω σε αυτήν.

     Τα στοιχεία μετακίνησης διατηρούνται σε βάση δεδομένων μόνο για 3 μήνες το καθένα και δεν αντιστοιχούν σε πρόσωπο όπως σας ειπα. Ο κύριος λόγος που αποθηκεύονται είναι για να μπορεί να γίνει αντικατάσταση των καρτών πιο εύκολα και για να μπορεί ο ΟΑΣΑ να σχηματίζει στοιχεία τύπου «ποιες είναι οι γραμμές λεωφορείων με τους περισσότερες επιβάτες ανα περιοχή» ή «Ποιες ώρες πάει ο περισσότερος κόσμος την δουλειά του», ώστε να μπορεί να διαμορφώσει καλύτερα τις λεωφορειακές γραμμές ή να μειώσει την τιμή των εισιτηρίων τις ώρες που ο κόσμος πάει στη δουλειά του.

   • Στο Λονδίνο βγάζει Oyster σε οποιοδήποτε μηχάνημα και δεν ζητά κανένα αριθμό διαβατηρίου ή ότι άλλο και την φορτίζεις με μετρητά ή κάρτα σε οποιοδήποτε μηχάνημα επίσης

    • Σαν τουρίστας μάλλον θα εννοείται καθώς όλοι όσοι δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο ή ελευθέρας είναι αναγκασμένοι να βγάλουν την oyster photocard η οποία είναι προσωποποιημενη με όνομα και φωτογραφία κατόχου πάνω. Επίσης ποιος άλλος θέλει μπορεί προσωποποιήσεις την απλή oyster του για τις ίδιες ευκολίες με εμάς. Τέλος για μήνα και πάνω είναι υποχρεωτική η προσωποποίηση. Και ζητάνε πολλά περισσότερα στοιχεία από ότι εμάς. Όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, ταχυδρομικό κώδικα…. Κτλ

 48. Καλησπέρα θα θέλαμε και πληροφορίες από κάθε αρμόδιο για τον τρόπο επιτροφής των χρημάτων στην κάρτα από τα εισιτήρια ανω της μίας μέρας όταν γίνονται απεργίες γιατί όπως το πάνε το βλέπω να κανουν 2-3 φορές καθε μήνα…

  • Ήδη προανήγγειλαν κινητοποιήσεις (φοβάμαι οτι θα είναι διαρκείας) σχετικά με το θέμα της ένταξης στο υπερταμείο. Πρέπει να βρεθεί τεχνικά μια λύση αναλογικής πίστωσης του επιβάτη είτε σε χρόνο (αυτόματη προσθήκη των ημερών απεργίας στη μηνιαία κάρτα) είτε σε χρήμα (συμψηφισμός στην επόμενη αγορά προϊόντος). Και πρέπει να βρεθεί γρήγορα, πριν …αρχίσουν τα όργανα!

 49. Αγόρασα σήμερα απλό εισιτήριο 1,40€ των 90′. Μετά την ακύρωσή του μπορώ να το επαναφορτίσω? Και αν ναι, μπορώ μόνο 1,4€ ή και παραπάνω?
  Ευχαριστώ.

   • Ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση! Επίσης θα πρέπει να έχει αδειάσει τελείως για επαναφόρτιση ή μπορώ να το κάνω ανά πάσα στιγμή? Πως μπορώ να βλέπω το υπόλοιπο?
    Και πάλι ευχαριστώ.

    • Ναι, στο ATH.ENA Ticket πρέπει να έχει λήξει το κόμιστρο για να φορτώσετε άλλο.
     Το υπόλοιπο μπορείτε να το δείτε στις πύλες ή στα μηχανήματα των λεωφορείων όταν το επικυρωνετε ή στα αυτόματα μηχανήματα πατώντας «Πληροφορίες Κάρτας»

     • Η μηνιαία κάρτα μπορεί φαντάζομαι να φορτωθεί και πριν τη λήξη της με το επόμενο “κουπόνι”, όπως κάναμε και με την χάρτινη. Έτσι δεν είναι; Με την ανανέωση να ξεκινάει να μετράει από τη λήξη της προηγούμενης αγοράς.

     • Σωστά. Στις προσωποποιημένες κάρτες μπορείτε να φορτώσετε από πριν δεύτερο κόμιστρο το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν λήξει το πρώτο.

 50. Μήπως εκεί που γράφετε “Το εισιτήριο των 180 και των 365 ημερών μπορεί να αγοραστεί μόνο στο σταθμό Ομόνοια και τα γραφεία του ΟΑΣΑ”, να γράψετε πως γίνεται ο επιβάτης να προμηθευτεί την κάρτα άδεια από εκδοτήριο και στη συνέχεια να την φορτίσει με εισιτήριο 180 ή 365 ημερών από αυτόματο μηχάνημα, χωρίς να χρειάζεται να πάει στα κεντρικά του ΟΑΣΑ;

 51. Ουσιαστικά δλδ η κάρτα των 30 ημερών , ισχύει για 31 ημέρες? Την ενεργοποίησα 16 Νοεμβρίου και μου αναφέρει ότι λήγει στις 16 Δεκεμβρίου 23:59. To ιδιο ισχύει και για το παράδειγμά σας(δεδομένο ότι ο Οκτώβρης έχει 31 ημέρες). Για την κάρτα των 5 ημερών τι ισχύει? Αν την ενεργοποιήσω το μεσημέρι της Δευτέρας , πότε θα λήξει?

  • Το κόμιστρο των 30 ημερών (και τα μεγαλύτερα σε διάρκεια) λήγουν τα μεσάνυχτα της 30ής ημέρας. Άρα 30 μέρες + όσες ώρες μένουν μέχρι τα μεσάνυχτα.
   Το κόμιστρο των 5 ημερών λήγει σε 5 24ωρα από την επικύρωση, δηλαδή σε 120 ώρες.

 52. Θα έλθω για Χριστούγεννα από εξωτερικό,θέλω να βγάλω την ανώνυμη κάρτα. Τι γίνεται για τη διαδρομή αεροδρόμιο-Kορωπί του προαστιακού; Ο τελικός μου προορισμός θα είναι Κηφισιά.

  • Η διαδρομή Αεροδρόμιο – Αθήνα του Προαστιακού ισχύει κανονικά.
   Για τα εισιτήρια δεν έχουμε ακούσει να ισχύουν ηλεκτρονικά για την διαδρομή από Αεροδρόμιο με τον Προαστιακό, μιας και στο συγκεκριμένο τμήμα (Αεροδρόμιο – Κορωπί) έχει διαφορετικό εισιτήριο από αυτό του μετρο.

   Επειδή είναι πιθανό μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, ρωτήστε ξανά λίγες μέρες πριν την άφιξή σας.

   Ανώνυμες κάρτες μπορείτε να προμηθευτείτε από τα εκδοτήρια του αεροδρομίου.

 53. Πήγα στο Μοναστηράκι για επαναφόρτιση της ανώνυμης κάρτας και εκτός ότι ΚΑΙ σε αυτό τον σταθμό ΔΕΝ είχαν POS σε λειτουργία, μου είπε η υπάλληλος ότι δεν γίνεται να επαναφορτιστεί αν έχει έστω και ένα εισιτήριο υπόλοιπο η κάρτα μέσα και επειδή είχε ένα εισιτήριο, δεν δέχτηκε να τη φορτίσει για τον παραπάνω λόγο. Είναι λογικό; Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; Αν ναι, πραγματικά είναι απαράδεκτοι, να πρέπει να περιμένει κάποιος να αδειάσει τελείως για να την επαναφορτίσει επειδή υπάρχει περίπτωση να μην είναι κοντά σε σταθμό μετρό κλπ όπου θα έχει πρόσβαση σε ταμεία κλπ!
  Επίσης, η κάρτα αυτή δέχεται και χρηματικό υπόλοιπο (σαν κουμπαράς όπως λένε μερικοί), οπότε αυτό το υπόλοιπο αν υποθέσουμε ότι δεν έχουμε μέσα στην κάρτα (ανώνυμη) εισιτήρια, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε μεταφορικό μέσο ή θα πρέπει να γίνουν “μαγικά”;

  • Όχι γίνεται η κάρτα αφού έχετε ενεργοποιήσει έστω και ένα εισιτήριο από τη δεσμίδα να φορτιστεί επιπλέον. Ορισμένοι υπάλληλοι παραπληροφορουν. Μονο το ticket δεν μπορεί. Επίσης κανονικά γίνεται να χρησιμοποιηθεί το χρηματικό ποσό μόλις τελειώσουν τα εισιτήρια σας.

  • Και αν έχετε μετρητά πάνω σας, προτιμήστε τα αυτόματα μηχανήματα, όπου είναι δυνατή η φόρτιση δεύτερου κομίστρου.

 54. Να ρωτήσω: Τι θα γίνει εάν πάω να εκδόσω μία κάρτα προσωποποιημένη από κάποιο εκδοτήριο, ενώ ήδη περιμένω άλλη μέσω ταχυδρομείου; Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Το λέω γιατί η κάρτα δεν μου έχει έρθει ακόμη ταχυδρομικώς, περιμένω πάνω από 2 εβδομάδες, και την χρειάζομαι.

  Επίσης, να αναφέρω ότι η λήξη των 90 λεπτών που αναφέρεται στο 8 πιό πάνω είναι παράλογη, τουλάχιστον. Εάν μπαίνοντας σε ένα μέσο χτυπάω την κάρτα αλλά είμαι ήδη στα π.χ. 85 λεπτά, από προηγούμενο μέσο, δεν θα μου χρεώσει νέο εισιτήριο. Αλλά 6 λεπτά μετά ο ελεγκτής θα μου δώσει πρόστιμο γιατί είμαι εκπρόθεσμος. Θα πρέπει να μετράω τα λεπτά με το ρολόι και να επικυρώσω ξανά στα 90. Δεν είναι τρόπος αυτός, ειδικά όταν εισάγουμε έναν ηλεκτρονικό τρόπο που δίνει την δυνατότητα να λυθούν αυτά τα ζητήματα, εύκολα, έχοντας ήδη πληρώσει για αυτήν την ευκολία όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε προσωπικά δεδομένα.

  • Αν πάτε να βγάλετε άλλη καρτα και αυτή που καταθέσατε τον φάκελο έχει ήδη εκδοθει, δεν μπορείτε να βγάλετε άλλη. Πηγαίνετε, λοιπόν, σε ένα εκδοτήριο και με τον ΑΜΚΑ ζητήστε από τον υπάλληλο να ελέγξει αν έχει εκδοθει η καρτα, ώστε αν δεν έχει να βγάλετε άλλη επί τόπου.

   Αν έχει εκδοθεί, μεχρι να έρθει και εφόσον χρησιμοποιείτε τα μέσα καθημερινά, σας συμφέρουν τα εισιτήρια 5 ημερών (9€).

   Για αυτό που λέτε με την λήξη των 90’. Σε αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού (όπου έχω πάει), έτσι γίνεται.
   Και με το παλιό σύστημα αν έληγε το εισιτήριο πάλι ήσασταν παράνομος και θα παίρνατε πρόστιμο αν «πέφτατε» σε έλεγχο.

   Και τι εννοείτε «πληρώσατε» σε προσωπικά δεδομένα; Στο εξωτερικό, π.χ. στο Λονδίνο, για να βγάλετε Oyster Photocard, ζητάνε πολύ περισσότερα στοιχεία.
   Και επιπλέον δεν σας υποχρέωσε κανένας να βγάλετε προσωποποιημένη. Μπορείτε να βγάλετε και την ανώνυμη ATH.ENA Card.

   • Ευχαριστώ για την απάντηση κε. Σαρτζετάκη.
    Θα πάω αύριο κιόλας σε ένα εκδοτήριο για να το διαπιστώσω.

    Σχετικά με τα παλαιότερα εισιτήρια που επικύρωναν (μέχρι σήμερα όσοι δεν είχαν κάρτα) ίσχυε η χρονική στιγμή που ανέβαινες στο μεταφορικό μέσο και υπήρχε τρόπος να το αποδείξεις. Δηλαδή εάν υπήρχε ο κίνδυνος να λήξει το εισιτήριο πριν τελειώσει η τελευταία διαδρομή το χτύπαγες δεύτερη φορά ώστε να φαίνεται ότι η τελευταία διαδρομή άρχισε πριν την λήξη του εισιτηρίου. Βεβαίως υπήρχε το περιθώριο για να γίνει κάποια ατασθαλία, (δηλαδή να κάνεις την τελευταία διαδρομή που γνωρίζεις ότι διαρκεί πολύ παραπάνω από τα λεπτά που σου έχουν μείνει) αλλά επίσης υπήρχε και το ζήτημα από την ανάποδη όταν η συνηθισμένη διαδρομή διαρκούσε πολύ παραπάνω από ότι συνήθως (π.χ. το Α5, Β5, όταν είχε απεργία το Μετρό έκανε πάνω από 2 ώρες για να φτάσει στο κέντρο). Τώρα ακόμη και να χτυπήσω το εισιτήριο λίγο πριν την λήξη, δεν θα μου χρεώσει νέο κόμιστρο, εφόσον είναι ακόμη εντός της χρονικής διάρκειας του προηγούμενου εισιτηρίου, αλλά εντός της διαδρομής θα λήξει. Και παρότι τα 20 τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ κάρτα αυτό ρωτάω, και για τους άλλους συνανθρώπους μας, πως γίνεται να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα, επειδή όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε με ένα ρολόι διαρκώς.

    Σχετικά τώρα με τα προσωπικά δεδομένα, δεν είναι καθόλου ευγενικό να λέτε ότι δεν με υποχρέωσε κανείς να βγάλω προσωποποιημένη, αφού καταλαβαίνετε ότι λόγοι οικονομίας αναγκάζουν τους περισσότερους συνεπείς πολίτες που επιθυμούν να πληρώσουν για τις διαδρομές τους να χρησιμοποιούν μόνο τέτοια προσωποποιημένη κάρτα. Η διαφορά στην τιμή με την επόμενη πιο φθηνή λύση (πενθήμερη) είναι 24 ευρω το μήνα. (6Χ9 Ευρω=54 Ευρω και δυστυχώς θα ισχύει και για μέρες που δεν χρησιμοποιώ μέσα όπως η Κυριακή) Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, και επειδή δεν ζούμε σε έναν παραδεισένιο κόσμο, φοβάμαι ότι η γνώση και χρήση των στοιχείων για το που και πότε των διαδρομών, είναι τεράστιο ζήτημα. Διάβασα στους όρους και τις προϋποθέσεις, ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι στην διάθεση της αστυνομίας εφόσον τα ζητήσει. Ας υποθέσει ο καθένας μας τι σημαίνει αυτό. Θα μπορούσε κάλλιστα το σύστημα να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε έως σήμερα, δηλαδή την επίδειξή της ταυτότητας εφόσον υπάρξει ζήτημα ταυτοπροσωπίας με την φωτογραφία επάνω στην κάρτα. Δηλαδή η ευθύνη του ελέγχου να μην βαρύνει τον επιβάτη (έστω και ως συλλογή δεδομένων του), αλλά την εταιρεία. Η χρήση στοιχείων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία, μπορεί να φαντάζει επιστημονική φαντασία σε κάποιους, αλλά το ίδιο φάνταζε και η κατάσταση που διανύει η χώρα μας αυτή τη στιγμή πριν το 2009. Και η σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν ένα σύστημα συγκεκριμένο, είναι μάλλον άστοχη, αφενός γιατί δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος, απλώς δηλώνει ότι υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και αλλού και αφετέρου επειδή κάθε κοινωνία μπορεί να έχει το δικό της σύστημα που λειτουργεί πολλά χρόνια, αλλά να μην μπορεί να λειτουργήσει σε άλλες χώρες, λόγω μικρών διαφορών. Το παράδειγμα της Αγγλίας θα μπορούσε να είναι εύστοχο, αφού και εκεί χρησιμοποιούν παρόμοιο ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες γραμμές, υπάρχουν πολύ περισσότερες κατηγορίες εισιτηρίων, υπάρχει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την ώρα που χρησιμοποιείς το μέσο, π.χ. ώστε να αποτρέπει τους τουρίστες να επιβαρύνουν τα μέσα όταν τα χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για να πάνε στην δουλειά τους, κοκ. Και το κυριότερο, υπάρχει άλλου είδους κοινωνία, με όχι τόσο έντονα οικονομικά προβλήματα, πιθανότατα καλύτερη κοινωνική συνείδηση, ώστε η εταιρεία και το κράτος να μην χρειάζεται να θεωρεί τους πάντες (πελάτες και πολίτες) κλέφτες μέχρι αποδείξεως του εναντίου, όπως δυστυχώς γίνεται στην Ελλάδα μας και δυστυχώς για αυτόν τον λόγο επιβαρύνει ΜΟΝΟΝ τους συνεπείς.
    Εφόσον θέλετε να μιλήσουμε για άλλα συστήματα, θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή η χρέωση να μπορεί να είναι κλιμακούμενη, ανάλογα με την χρήση της κάρτας και όχι μόνο με “πακέτα” εισιτηρίων ή χρηματικά, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

    • Η δεύτερη επικύρωση έχει πάψει να ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2014. Όποτε, επισήμως, δεν αλλάζει κάτι.

     Αν σας προσέβαλα, ζητάω συγγνώμη, δεν γνώριζα ότι χρησιμοποιείτε μηνιαία κόμιστρα. Απλά έχουμε συνηθίσει να ακούμε ανθρώπους που παίρνουν απλά εισιτήρια να παραπονιούνται για την προσωποποιημένη καρτα, την οποία δεν χρειάζεται καν να προμηθευτούν.

     Και να σας ενημερώσω, γιατί πολλοί μπορεί να μην το έχουν ακούσει, πως από το 2018, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται αναλογικό σύστημα χρέωσης, με την τιμή για αποστάσεις λίγων στάσεων να είναι κάτω του 1€, ενώ θα υπάρχει και μέγιστη χρέωση ανά ημέρα (το αντίστοιχο daily cap του Λονδίνου), σε περίπτωση που ταξιδεύετε με χρηματική αξία (pay as you go).

     • Δεν ξέρω αν ισχύει μιας και μετακινούμαι με μηνιαίο κόμιστρο. Έγραψα πως «θα υπάρχει». Μπορεί ήδη να ισχύει, αλλά δεν το γνωρίζω.

     • Αν γίνει μία αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας στην Ομόνοια ή στο Σύνταγμα και οι διαδηλωτές χρησιμοποιήσουν το μετρό για να μετακινηθούν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης των πολιτών θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η αστυνομία εάν τα ζητήσει με βάση τους όρυς χρήσης αυτής της ηλεκτρονική προσωποποιημένης κάρτας;

     • Από όσα ξέρω, όταν γίνεται πορεία οι τοπικοί σταθμοί του μετρό κλείνουν εκείνη την ώρα.
      Και προφανώς όχι, η αστυνομία δεν θα τα ζητήσει. Η αστυνομία θα τα ζητήσει για κάποιον που είναι καταζητούμενο, ώστε να δει τις μετακινήσεις του τους τελευταίους 3 μήνες ή για κάποιο άτομο που αγνοείται για τουλάχιστον 48 ώρες.

 55. πηγα πριν δεκα μερες στο σταθμο του ησαπ στα ανω πατησια και ζητησα την ανωνυμη καρτα και μου λεει ο υπαλληλος δεν εχω. πηγα ξανα εχθες και παλι δεν ειχε. Ποσο μπαχαλο ειναι αυτη η χωρα ρε παιδια; παντου διαβαζω οτι την ανωνυμη καρτα την περνεις απο παντου. πως γινεται να την εχουν ορισμενοι σταθμοι απορω πταγματικα ομως

  • Δοκιμάστε σε ένα άλλο ταμείο. Γενικά δεν το θέλουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο κάποιοι υπάλληλοι (ειχαν κέρδος από πλαστά και μαύρα χάρτινα παλιού τύπου εισιτήρια και το σαμποτάρουν το νέο συστημα)

   • Μα το θεμα δεν ειναι να παω σε ενα αλλο ταμειο, το θεμα ειναι ποιος κανει κουμαντο οι υπαλληλοι η το κρατος για να ξερουμε.Δε μπορει να μου βγαινει ο Σπιρτζης στα καναλια και να λεει παντου μπορειτε να παρετε την ανωνυμη καρτα. Πως γινεται να μην μην την δινει ο υπαλληλος επειδη ετσι θελει; Τοτε το νεο μετρο ειναι για τα σκουπιδια και ευχαριστω για την απαντηση

    • Όχι το νέο μέτρο δεν είναι για τα σκουπίδια μην είμαστε απόλυτοι. Το γεγονός ότι μερικοί υπάλληλοι δεν κάνουν τη δουλειά τους προφανώς είναι πρόβλημα για τον οργανισμο. Όπως και τότε που βγήκαν και είπαν με το έτσι θέλω ότι σταματάνε την έκδοση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Συμφωνώ μαζί σας και το έχω γράψει εδώ πολλές φορές ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τέτοιες συμπεριφορές ατιμώρητες. Αλλά είναι λίγο δύσκολο να ελέγξουν έναν έναν εάν δινει σωστές πληροφορίες και εάν κάνει σωστά σωστά τη δουλειά του. Γιατί το πρόβλημα είναι γενικό. Κλείνουν οι οδηγοί τα νέα επικυρώτικα με το έτσι θέλω, δίνουν λάθος πληροφορίες για τον τρόπο επικυρωσης της κάρτας κτλ. Εγω την επόμενη φορά θα πάρω μπροστά στον υπάλληλο που μου λέει κάτι που δεν αντιστοιχεί με αυτά που λέει ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο το τηλέφωνο για τις καταγγελίες για να κάνω μια με το όνομα του υπαλλήλου που δεν θέλει να κάνει σωστά την δουλειά του. Το ξέρω ότι αυτή δεν είναι δικιά μας δουλειά να το κάνουμε αλλά δεν υπάρχει και άλλη εύκολη λύση όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον.

 56. Εχω καταθεσει φακελο απο τις 20 Οκτωβριου στο μετρο Ακροπολη και ακομα δεν εχω λαβει την καρτα. Μπορειτε να μου πειτε που να απευθυνθω καθως οι υπαλληλοι σε διαφορους σταθμους μου απαντουν να κανω απλα υπομονη στο 11185 μ λενε δεν εχουν καμια ενημερωση εστειλα επιπλεον μειλ στον οασα κ την αττικο μετρο κ δεν εχω λαβει καμια απαντηση.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΙΘΑΝΟ ΕΛΕΓΧΟ????

  • Από αύριο μέχρι να έρθει η καρτα, δυστυχώς, πρέπει να πάρετε εισιτήριο. Αν μετακινείστε καθημερινά, η φθηνότερη λύση είναι το εισιτήριο 5 ημερών (9€).

   Εν τω μεταξύ, πηγαίνετε σε οποιοδήποτε σταθμό και με τον ΑΜΚΑ ρωτήστε να κοιτάξουν αν έχει εκδοθεί η καρτα. Αν έχει εκδοθεί δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Αν δεν έχει εκδοθει ακόμα, μπορείτε με τα δικαιολογητικά, να πάτε σε εκδοτήριο και να βγάλετε άλλη καρτα επί τόπου.

 57. ´Εχει παραλάβει κάποιος κάρτα με την διαδικασία ανοιχτού φακέλου;;;; Τί θα γίνει εφόσον δεν τις παραλάβουμε μέχρι 15 Νοεμβρίου;; Μας προέτρεπαν να κάνουμε αυτή την διαδικασία και τελικά πάλι ασυνεπείς και αναξιόπιστοι φάνηκαν.

  • Ναι, υπάρχουν πολλοί γνωστοί μου και άτομα που το έχουν γράψει εδώ στα σχόλια, πως έχουν λάβει την καρτα ταχυδρομικά.

   Πότε καταθέσατε φάκελο και σε ποιον σταθμό;

 58. ΚαληΒδομαδα. Κατεθεσα ολα τα δικαιολογητικα (τα ελεξε η υπαλληλος) για εκδοση καρτας, μεσα στον καταλληλο φακελο στο σταθμο “Συγγρου-Φιξ ” την Πεμπτη 2/11/17 στις 11:30.
  Ζητησα αποδειξη παραλαβης αλλα δεν μου εδωσαν…!
  Ποτε θα λαβω την καρτα ?
  Ευχαριστω.

  • Δεν δίνουν απόδειξη παραλαβής (αν και αυτό θα ήταν το σωστό). Ωστόσο, αν προσέξατε, καταγράφηκε το αίτημά σας σε μια λίστα που τηρεί ο υπάλληλος (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία παράδοσης ανοιχτού φακέλου κ.λπ.). Επιχειρήστε να ενημερωθείτε για την πορεία του αιτήματος σας δια ζώσης, σε έναν από τους σταθμούς μετρό, δίνοντας ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ.

 59. Καλημερα. Θα ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχουν και αλλα ατομα με το δικο μου προβλημα. Εχω καταθεσει τον φακελο απο 16/10 (δηλαδη απ την πρωτη μερα) και δεν εχω λαβει ακομη την καρτα μου. Μενω στο Γερακα και προσπαθησα να καλεσω τοσο τα ΕΛΤΑ οσο και τον ΟΑΣΑ. Τα ΕΛΤΑ με στελνουν απο τηλεφωνο σε τηλεφωνο χωρις να βγαζω ακρη, ενω ο ΟΑΣΑ μου απανταει οτι δεν εχουν καμια εικονα για τις καρτες και δεν μπορουν να με ενημερωσουν για τιποτα (που βρισκονται, ποτε θα τις παρουμε, κλπ). Υπαρχει καποιος με το ιδιο προβλημα ή μονο σε εμενα εχει υπαρξει τετοια καθυστερηση;

  • Είχαν πει μέχρι 3 εβδομάδες η αλήθεια είναι. Εσείς περιμενετε παραπάνω. Εγώ στη θέση σας εάν δεν είχε έρθει μέχρι τις 15 που ισχύουν οι παλιές θα πήγαινα σε ένα ταμείο να ρωτήσω και ισως σας βγάλουν εκει. Οι ουρές πλέον έχουν σταματήσει χτες στο Σύνταγμα το πιο κεντρικό σταθμό και δεν είχε ούτε ένα άτομο που κατέβηκα εγώ.

   • Επισης θα ηθελα να σημειωσω οτι μαζι με τον δικο μου φακελο κατεθεσα και φακελο συναδελφου, ο οποιος εχει λαβει ηδη την καρτα του εδω και 2 εβδομαδες, προφανως σε διαφορετικη περιοχη απο τη δικη μου. Ρωτησα τελικα εχθες σε ενα ταμειο για να εκδοσω αλλη καρτα αλλα μου ειπαν πως κατα 99% εχει εκδοθει ηδη η καρτα και δεν γινεται ακυρωση. Πρεπει δηλαδη να την περιμενω να ερθει, ενω επισης μου ειπε οτι η διοικηση “γνωριζει για αυτο το προβλημα”. Εγω θα φταιω ομως μετα να κυκλοφορω χωρις εισητηρια και να γινομαι “παρανομη”;….

    • Δοκιμαστε να πάτε μια από το ΕΛΤΑ της περιοχής σας. Πολλές φορές εμένα ο ο ταχυδρόμος δεν μου αφήνει σημείωμα και τρέχω εγώ πάντα στα ΕΛΤΑ για να παραλάβω. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μείνει στην αποθήκη. Παθών.

     • Δυστυχως θα πρεπει να πληρωσω επιπλεον χρηματα (!!!) επειδη δεν μπορουν να οργανωσουν μια σωστη διανομη…; Και αν η καρτα μου ερθει στο τελος του Νοεμβρη εγω θα αναγκαζομαι μεχρι τοτε να πληρωνω καθημερινα εισητηρια; Και δηλαδη οι φοιτητες που δικαιουνται το μειωμενο θα πληρωνουν 2.80 καθε μερα για να πανε στη σχολη τους; Δεν νομιζω οτι ειναι και πολυ σωστο αυτο… Θα επρεπε να ειχε γινει προβλεψη τετοιων ζητηματων (πχ. εκδοση χαρτινων καρτων για εμας που δεν λαβαμε την προσωποποιημενη καρτα, επικοινωνια μεσω email για να εχουμε τον αριθμο του συστημενου). Προσωπικα εχω ηδη απευθυνθει στη γραμμη παραπονων, αν και δεν νομιζω να εκανα καποια διαφορα. Δεν μπορει ομως να μας αφηνει «ξεκρεμαστους», εφοσον ακολουθησαμε τις δικες τους οδηγιες και να απαιτουν να τους πληρωσουμε επιπλεον τα εισητηρια για τη δικη τους απερισκεψια-παραλειψη.

     • Παραπάνω χρήματα δεν πληρώνετε, καθώς όλο τον Νοέμβριο όσοι είχαν τις παλιές κάρτες μετακινούνταν δωρεάν.

      Οι φοιτητές πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο των 0.60€, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε εκδοτήριο.

      Πάντως, περάστε από το κοντινότερο κατάστημα ΕΛΤΑ, μήπως είχε έρθει και δεν σας άφησαν σημείωμα.

     • Μακαρι να εχετε δικιο. Παντως απο αυτα που διαβασα καταλαβα οτι κυκλοφορει μονο 1.40 εισητηριο και οχι 0.60, καθως για να λαβεις το μειωμενο πρεπει να εχεις προσωποποιημενη καρτα («Σημειώνεται ότι μειωμένα εισιτήρια κάθε τύπου είναι διαθέσιμα μόνο μέσω της προσωποποιημένης ATH.ENA CARD και όχι μέσω της ανώνυμης.»).

     • Στα εκδοτήρια βγαίνει και μειωμένο ATH.ENA Ticket. Απλά δεν βγαίνει από το μηχάνημα.

     • Και για να μην υπάρξει σύγχυση, όταν εννοώ όλο τον Νοέμβριο εννοώ από την 1η του μήνα μέχρι σήμερα, δηλαδή μισό μήνα (αντί να πληρώσουν αλλά 30/2=15€ παραπάνω).
      Από αύριο δεν ισχύουν οι παλιές κάρτες.

     • Είναι (ή καλύτερα ήταν) λάθος αυτό, έχετε δίκιο κυρία Σάσα. Και εγώ είχα την ίδια εντύπωση (ως κάτοχος μειωμένου) αλλά ρωτώντας, ενημερώθηκα ότι ήταν ακόμη σε ισχύ τα χάρτινα, τα οποία προμηθεύτηκα και επικύρωσα χωρίς κάποιο πρόβλημα.

 60. Καλημέρα καλή εβδομάδα και από εμένα.Σας παρακαλώ αν είναι δυνατόν λόγω του όγκου ερωτήσεων και στις δυο ερωτήσεις μου 1)ξέρω ότι αν φορτίσεις την ηλεκτρονική κάρτα με κάρτα 30 ημερών η χρέωση αρχίζει όταν την χρησιμοποιείς για πρώτη φορά η ερώτηση είναι η εξής αν φορτίσω την κάρτα για άλλες 30 ημέρες πριν λήξει η προηγούμενη θα μετράει σαν σύνολο π.χ 10 ημέρες +30 ημέρες ή όχι?και η τελευταία ερώτηση είναι τώρα εγώ δουλεύω με σύμβαση και έχω ήδη ηλεκτρονική κάρτα τι πρέπει να κάνω μετά την λήξη της σύμβασης μου για να έχω το δικαίωμα σαν άνεργος για δωρεάν μετακίνηση?Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας στο να διαβάσετε αυτό το μεγάλο κείμενο και συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά σας.

  • Εαν έχετε βάλει μια δεύτερη μηνιαία κάρτα ενώ ακόμα η πρώτη έχει 10 μέρες αυτό που θα γίνει είναι μόλις τελειώσουν οι 10 μέρες της πρώτης θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη. Τίποτα δεν χάνεται.

   Όσο για την περίπτωση της αλλαγής προφίλ πρέπει να πάτε στο ταμείο και να σας εκδόσουν άλλη. Βασικά ακούγεται ότι από την μειωμένη πας στην ολόκληρη χωρίς αλλαγη κάρτας απλά μόλις λήξει ημερομηνία αυτόματα αλλάξει και το προφίλ. Όπως και οι νέοι μόλις περάσουν τα 18 ή αντίστοιχα οι ηλικιωμένοι μολις κλείσουν τα 65 αλλάζει αυτόματα η κάρτα τους αλλά εγώ ας πούμε από κανονική σε φοιτητική κάρτα έβγαλα καινούργια.

 61. Σωστά. Δεν είχα κοιτάξει εκεί. Πρέπει, όντως, να το αλλάξουν, καθώς αν κοιτάξει εκεί κάποιος που δεν ξέρει, θα μπερδευτεί.

 62. Ναι, από τη στιγμή που βγαίνουν και οι ολόκληρες. Ουσιαστικά, η ίδια καρτα είναι, απλά όταν δικαιούσαι μειωμένο κόμιστρο, έχει περασμένο και ένα προφίλ έκπτωσης 50%.

 63. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί η διαδικασία γίνεται είτε με ΑΜΚΑ (και μόνο ΑΜΚΑ) και Ελληνική ταυτότητα είτε μόνο με διαβατήριο. Σε αυτή την περίπτωση δες μήπως αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον αριθμό της ταυτότητάς σου ως αριθμό διαβατηρίου. Αν όχι, επικοινώνησε με τον ΟΑΣΑ.

 64. Καλησπέρα θα θελα να ρωτήσω το εξής. Για να δικαιούσαι μειωμένο κόμιστρο , το 0,60 λεπτών, θα πρέπει να φοιτάς μόνο σε ΑΕΙ-ΤΕΙ; Πήγα έβγαλα κάρτα προσωποιημένη και μου είπαν όταν τους έδειξα το χαρτί του ιεκ , ότι έτσι πρέπει και δεν μπορώ να βγάλω αν σπουδάζω σε ιεκ ή οτιδήποτε άλλο (πχ κολλέγιο κτλ.). Ισχύει κάτι τέτοιο; Mπήκα στην εφαρμογή για αγορά μέσω ίντερνετ ενος εισιτηρίου 90 λεπτών και μου βγάζει χρέωση 1,40

  • Μειωμένο κόμιστρο δικαιούνται οι σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ μέχρι την ηλικία των 22. Αν φοιτάτε σε ιδιωτικό, δεν δικαιούστε μειωμένο κόμιστρο. Αυτό ίσχυε πάντα, δεν είναι καινούριο.

   • Οπότε δηλαδή για να πληρώνεις το 0,60 λεπτών ως φοιτητής πρέπει να είσαι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή σε δημόσιο ιεκ; Ποιοι άλλοι δικαιούνται το 0,60 λεπτών , υπάρχει κάποιο οικονομικο κριτήριο ή είναι συγκεκριμένες κατηγορίες:
    Και κάτι άλλο. Εάν θέλω να αγοράσω απο το ιντερνετ εισιτήρια των 90 λεπτών θα βάλω χρηματική αξία ανάλογα με τα πόα εισιτήρια θα χρειαστώ και μετά πως θα γίνει, θα πάω στο μηχάνημα θα πατήσω οnline κράτηση και μετά τι;

    • Σωστά.

     Την προσωποποιημένη κάρτα την φορτίζεται με 2 τύπους κομίστρου:
     • Κόμιστρα χρονικής διάρκειας: Τα γνωστά εισιτήρια, σε ηλεκτρονική μορφή. Μπορείτε να φορτίστε μέχρι 2 στην κάρτα π.χ. 2 των 90 λεπτών.
     • Χρηματική αξία: Βάζετε π.χ. 20€. Όταν επικυρώσετε την κάρτα θα αφαιρεθούν 1.40€. Συνεχίζετε να την επικυρώνετε σε κάθε επιβίβαση και μετά από 90 λεπτά, θα αφαιρεθούν άλλα 1.40€ κ.ο.κ.
     Αν βγείτε αεροδρόμιο, θα αφαιρεθούν 10€, ενώ άμα την επικυρώσετε σε λεωφορείο του αεροδρομίου, θα αφαιρεθούν 6€.

     Άμα, θέλετε να έχετε “έτοιμη” την κάρτα, ώστε να χρησιμοποιείτε τα ΜΜΜ, όποτε θέλετε σας συμφέρει η χρηματική αξία.

     Πώς λειτουργεί η online φόρτιση:
     Στο site ακολουθείτε τις οδηγίες και πληρώνετε με πιστωτική/ χρεωστική.
     Μετά, θα πάτε σε ένα αυτόματο μηχάνημα, θα πατήσετε “Online Κράτηση”, θα τοποθετήσετε την κάρτα στην ειδική θήκη, κάτω-αριστερά της οθόνης και θα περιμένετε να φορτιστεί. Μετά, απλά θα παραλάβετε την απόδειξη.
     Σημ.: Όταν πατήσετε online κράτηση, ίσως για λίγα δευτερόλεπτα εμφανιστεί ένα πληκτρολόγιο. Μην πατήσετε τίποτα, απλά βάλτε την κάρτα στην θήκη.

     • Έβαλα τον αριθμό κάρτας ημερομηνία λήξης και κωδικό και μετά αφού έγραψε ανακατεύθυνση με πήγε στην αρχική σελίδα. Θα εμφανιστεί κάπου οτι έχω βάλει 29 ευρώ πχ θα λάβω email ή θα το δώ μόνο στο αυτόματο στην online κράτηση;

     • Και εάν βάλω τέλος του μήνα το πακέτο για 30 μέρες με τα 30 ευρώ θα έχω αυτά τα 30 ευρώ , ανεξαρτήτου πόσες φορές χρησιμοποιώ τα ΜΜΜ κάθε μέρα και θα μετράει απο την ημέρα που έκανα την πρώτη επικύρωση .θΑ την χτυπάω πάλι και στην επιβίβαση και στην αποβίβαση κανονικά όπως τώρα και θα βλέπω για ποσες ημέρες ή διαδρομές ισχύει ακόμα; Τα έχω καταλάβει σωστά;
      ΥΓ. Συγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις αλλά μόνο εσάς απο εδώ εμπιστεύομαι για την ‘ενημέρωση’ μου.

     • Ναι, το εισιτήριο των 30 ημερών, λειτουργεί όπως οι παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών, με τις διάφορες ότι μπορείτε να το φορτώσετε όποτε θέλετε και να το ενεργοποιήσετε όποτε θέλετε, όπου ισχύει για 30 ημέρες από την πρώτη επικύρωση και ότι «χτυπάτε» την καρτα σε κάθε επιβίβαση (και αποβίβαση στο μετρό), όπως είπατε και εσείς.

      Και όταν την χτυπάτε, σας λέει πόσες μέρες μένουν ακόμα.

      Και μια διευκρίνιση: άλλο το εισιτήριο 30 ημερών (30€) και άλλο χρηματική αξία 30€, όπου σας αφαιρούνται 1.40€ σε κάθε μετακίνηση.

     • Κατάλαβα οπότε αντί να πληρώνω 30+ευρώ τον μήνα θα βάζω το ενιαίο των 30 ημερών που είναι 30 ευρώ και θα την έχω για ένα μήνα απο την πρώτη επικύρωση για απεριόριστες διαδρομές στα ΜΜΕ κάθε μέρα.

     • Εμένα κατά την έκδοση/φόρτιση της κάρτας με εισιτήριο 30 ημερών μου είπαν ότι απαιτείται μία μόνο επικύρωση,για την αρχική ενεργοποίηση της κάρτας. Μετά ισχύει απλώς για 30 μέρες,με την εξαίρεση του μετρό,όταν κλείσουν οι μπάρες,οπότε αναγκαστικά πρέπει να τη βάζω στην πύλη για να περνάω. Δεν ισχύει αυτό που μου είπαν; εμένα μου φάνηκε λογικό,γιατί τι νόημα έχει να επικυρώνεις κάθε φορά μια κάρτα που ισχύει έτσι κι αλλιώς για 30 μέρες από την 1η επικύρωση; ευχαριστώ.

     • Όχι, πρέπει να την επικυρώνεται σε κάθε επιβίβαση σε όλα τα μέσα και σε κάθε αποβίβαση στο μετρό, ακόμα και τώρα που οι πύλες είναι ανοικτές.
      Το γράφει στο athenacard .gr.

      Αν δεν την επικυρωνετε σε κάθε διαδρομή και τύχετε σε έλεγχο, ο ελεγκτής οφείλει να σας «κόψει» πρόστιμο.

     • Ο λόγος που ζητάνε να την επικυρώνουμε σε κάθε διαδρομή και όχι μόνο στην πρώτη διαδρομή και την τελευταία είναι για να μπορούν να ελέγχουν όλες τις διαδρομές μας και τις μετακινήσεις μας! Για να το πετύχουν τον απόλυτο έλεγχο και το φακέλωμα όλων των μετακινήσεων μας ταλαιπωρούνε εμάς!

     • Δεν είναι για κανένα φακελωμα, εάν δεν σας αρκούν οι λόγοι που έχω ξαναγράψει τουλάχιστον 3 φορές σε αυτό το site σκεφτείτε ότι ο ΟΑΣΑ θα έχει τις ανώνυμες μετακινήσεις μας για να μπορεί να κάνει καλύτερα τις γραμμές των λεωφορείων, τρόλεϊ. Να μπορεί να δει δλδ ποιες γραμμές έχουν κόσμο και θέλουν πιο συχνά δρομολόγια, ή το αντίστροφο. Γενικά τα στοιχεία που μπορούν να πάρουν από τις επικυρώσεις βοηθάνε τον οργανισμό να κάνει καλύτερες μεταφορές.

     • Αγαπητό athens transport. Τα σχόλια μου προσπαθώ να είναι πάντα και όσο
      μπορώ περισσότερο να είναι εντός θέματος ή τουλάχιστον να απάντανε σε αυτό που
      έχει ρωτήσει πριν κάποιος. Ωστόσο, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι υπάρχουν κάποια συμφέροντα που μάλλον προσπαθούν να φιμώσουν την ελευθερία της έκφρασης
      διότι ορισμένα σχόλια μου έχω παρατηρήσει ότι μετά από κάποιες ημέρες
      διαγράφονται με κάποιο περίεργο μηχανισμό. Είτε πρόκειται για κάποια τεχνική αδυναμία
      αυτού του περίεργου και ύποπτου συστήματος επικοινωνίας που ονομάζεται αγγλιστί «DISCUSS» ή ενδεχόμενος κάποιοι που έχουν μεγάλα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα αυτού του έργου ΣΔΙΤ του ηλεκτρονικού εισιτήριου και περιμένουν να εισπράξουν
      εκατομμύρια ευρώ κέρδη τα επόμενα χρόνια σε βάρος του κοσμάκη με τις αυξήσεις
      που θα έρθουν στα κόμιστρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς προσπαθούν να φιμώσουν την ελεύθερη έκφραση για να μην μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει τι παιχνίδι παίζουν στις πλάτες του. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ να βοηθήσω τον κόσμο να καταλάβει τι σχεδιάζουν για αυτόν χωρίς αυτόν και για αυτόν τον λόγο έχω γράψει κάπως περισσότερα μηνύματα από όσα θα έπρεπε κανονικά και δεν σας κρύβω ότι και εγώ καταπονούμε να γράφω τόσο πολύ γιατί δεν έχω και πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά αυτοί που έχουν συμφέροντα οικονομικά να υποστηρίζουν το σύστημα έχουν πολλούς δικούς τους ανθρώπους να γράφουν ενώ εγώ είμαι σχεδόν μόνος μου στην προσπάθειαμου να βάλω τον κόσμο σε μερικές σκέψεις και να σκεφτεί λίγο κριτικά .

      Με σεβασμό και εκτίμηση προς το αγαπητό athens transport.

     • Αγαπητό athens transport. Τα σχόλια μου προσπαθώ να είναι πάντα και όσο μπορώ περισσότερο να είναι εντός θέματος ή τουλάχιστον να απάντανε σε αυτό που
      έχει ρωτήσει πριν κάποιος. Ωστόσο, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι υπάρχουν κάποια συμφέροντα που μάλλον προσπαθούν να φιμώσουν την ελευθερία της έκφρασης
      διότι ορισμένα σχόλια μου έχω παρατηρήσει ότι μετά από κάποιες ημέρες διαγράφονται με κάποιο περίεργο μηχανισμό. Είτε πρόκειται για κάποια τεχνική αδυναμία αυτού του περίεργου και ύποπτου συστήματος επικοινωνίας που ονομάζεται αγγλιστί «DISCUSS» ή ενδεχόμενος κάποιοι που έχουν μεγάλα
      επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα αυτού του έργου ΣΔΙΤ του ηλεκτρονικού εισιτήριου και περιμένουν να εισπράξουν
      εκατομμύρια ευρώ κέρδη τα επόμενα χρόνια σε βάρος του κοσμάκη με τις αυξήσεις που θα έρθουν στα κόμιστρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς προσπαθούν να φιμώσουν την ελεύθερη έκφραση για να μην μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει
      τι παιχνίδι παίζουν στις πλάτες του. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ να βοηθήσω τον κόσμο να καταλάβει τι σχεδιάζουν για αυτόν χωρίς αυτόν και για αυτόν τον λόγο έχω γράψει κάπως περισσότερα μηνύματα από όσα θα έπρεπε κανονικά και δεν σας κρύβω ότι και εγώ καταπονούμε να γράφω τόσο
      πολύ γιατί δεν έχω και πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά αυτοί που έχουν συμφέροντα οικονομικά να υποστηρίζουν το σύστημα έχουν πολλούς δικούς τους ανθρώπους να γράφουν ενώ εγώ είμαι σχεδόν μόνος μου στην προσπάθειαμου να βάλω τον κόσμο σε μερικές σκέψεις και να σκεφτεί λίγο κριτικά .

      Με σεβασμό και εκτίμηση προς το αγαπητό athens transport.

     • Αυτό που γράφετε είναι εκτός θέματος.

      Άρση απορρήτου (δηλ. πρόσβαση στην βάση δεδομένων που αποθηκεύει μετακινήσεις μέχρι 3 μήνες πριν) γίνεται μόνο από την αστυνομία για πρόληψη εγκλήματος. Αν δεν θέλετε να πάρετε προσωποποιημένη καρτα, αγοράστε την απρόσωπη και φορτώστε πενθήμερα. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο.

     • Σε άφησε να βάλεις δύο κόμιστρα ανενεργά;; Γιατί εγώ την προηγούμενη εβδομάδα δεν κατάφερα να βάλω. Ή εννοείς ότι αφού το ενεργοποιήσες σε άφησε να βάλεις δεύτερο κόμιστρο;;

    • Δεν σας απάντησα στο ποιοι δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο:
     • παιδιά από 7 έως 12 ετών
     • έφηβοι από 13 έως 18 ετων
     • ηλικιωμένοι από 65 ετών
     • μαθητές Α/βαθμιας και Β/βαθμιας, άνω των 18 ετών, μόνο για την διαδρομή από και προς το σχολείο
     • Φοιτητές ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και πανεπιστημίων του εξωτερικού μέχρι 25 ετών
     • Σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ μέχρι τα 22
     • Πολύτεκνοι και τα μέλη της οικογένειας τους

 65. ειμαι δικαιουχος μειωμενου εισητηριου ώντας φοιτητρια και θελω να βγαλω προσωποποιημενη καρτα..ομως δεν ειμαι κατοχος μηνιαιας καρτας για το ετος 2017 παρα μονο για το 2016..μπορω χωρις να εχω αυτο το εγγραφο να παραδωσω τον φακελο στο εκδοτηριο ή πρεπει να περιμενω στην ουρα;;

  • Με βάση όσα έχει πει ο ΟΑΣΑ, αυτό δεν γίνεται.
   Ωστόσο, να σας ενημερώσω πως, τουλάχιστον, στο Ελληνικό, στις 8 παρά το πρωί, η ουρά είναι 5 άτομα. Δεν υπάρχει καθόλου ταλαιπωρία.

 66. Θα σας έρθει η κάρτα. Έχουν βγει οι φοιτητικες κάρτες. Εάν δεν σας έρθει μέχρι τις 15 του μήνα τότε από ένα ταμείο που δεν έχει ουρά μπορείτε να βγάλετε το πολλαπλό χάρτινο σε μειωμένη τιμή με το πάσο σας.

 67. Εαν βγαλει προσωποποιημενη καρτα καποιος κατω των 18 χρονων και βαζει κομιστρο μειωμενο θα πρεπει να δειχνει την ταυτοτητα σε καθε ελεγχο που θα γινετε οπως και αν θα ειχε εισητηριο μειωμενο μαζι του η΄ στην καρτα δεν χρειαζεται;

 68. Μετά τις 15 Νοεμβρίου αν έχουν καρτα Οκτωβρίου ή μετά τις 6 Νοεμβρίου, αν δεν έχουν, οι ηλικιωμένοι θα βγάλουν προσωποποιημένη καρτα και θα την φορτίσουν με οποίο κόμιστρο επιθυμούν, π.χ. το πακέτο 10+1 δώρο των 6€.

  Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης, π.χ. ΑΜΕΑ, άνεργοι, συνεχίζουν να κινούνται όπως τώρα, μέχρι να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

 69. Γίνεται να βγάλεις από τα αυτόματα μηχανήματα μειωμένα μέσω των προσωποποιημένων καρτων καιρό τωρα.. Δεν θα υπάρξει δυνατότητα έκδοσης του ath.ena ticket με μειωμένο κόμιστρο από τα αυτόματα μηχανήματα παρά μόνο από όλα τα εκδοτηρια με επίδειξη πιστοποιητικού.

 70. Έχω την ανώνυμη κάρτα και θέλω κάθε βδομάδα να την φορτίζω με 6 εισιτήρια των 90 λεπτών ή 8,40 ευρώ σε χρηματικό ποσό, αυτό γίνετε? Πήγα στο αυτόματο μηχάνημα να την φορτίσω με 6 εισιτήρια των 90 λεπτών και δεν με άφηνε να επιλέξω πάνω από ένα εισιτήριο των 90 λεπτών, η φόρτωση με χρηματικό ποσό γίνετε ή δεν γίνετε ακόμα? Μπορεί να γίνει και από το μηχάνημα?

  • Στις κάρτες δεν μπορείτε να βάλετε πάνω από 1 ίδιο εισιτήριο, αυτό είναι μόνο για τα ATH.ENA Ticket (όπου τα εκτυπώνει ξεχωριστά π.χ. 2 ATH.ENA Ticket).

   Χρηματική αξία μπορείτε να βάλετε κανονικά από το μηχάνημα.
   Πατάτε Επαναφόρτιση > Χρηματική Αξία και μετά εισάγετε στο μηχάνημα οποίο ποσό θέλετε (π.χ. 8.40€).

   • Ορίστε;;; Αφού η ανώνυμη κάρτα δεν είχε αναφερθεί ότι έχει δυνατότητα επαναφόρτισης με οποιοδήποτε πλην των μηνιαίων/τριμηνιαίων κλπ;

    • Σε όλες τις κάρτες χάρτινες, πλαστικές μπορείς να βάλεις όλα τα είδη ολόκληρου κομίστρου πλην της μεγαλύτερης από μήνα διάρκειας απεριόριστων. Αυτές μπαίνουν μόνο στις προσωποποιημενες οι οποίες δέχονται ΟΛΑ τα κόμιστρα. Από το απλό εισιτήριο των 90 λεπτών μέχρι την ετήσια. Επισης η κάρτα (και η ανώνυμη και η προσωποποιημένη) δέχεται και χρηματική αξία.

    • Και μια διευκρίνιση:
     Άλλο 30€ χρηματική αξία, και άλλο, κόμιστρο 30 ημερών:

     Κόμιστρο 30 ημερών:
     Φορτισατε την προσωποποιημένη καρτα με απεριόριστες μετακινήσεις για 30 ημέρες. Αξία: 30€

     Χρηματική αξία:
     Φορτισατε είτε την προσωποποιημένη είτε την ανώνυμη κάρτα με ένα ποσό μέχρι 50€ (π.χ. 30€)
     Δηλαδή, 30/1.40= 21 εισιτήρια των 90’ και περισσεύουν 0.42€.

   • Το μηχάνημα σου δίνει την δυνατότητα να φορτίσεις συγκεκριμένο ποσά (πχ 2,5,7,10 κτλ σε ευρώ) και όχι οποίο ποσό θέλεις εσύ, οπότε αναγκαστικά στην περίπτωση μου φόρτωσα 7 ευρώ την κάρτα και έβαλα μετά άλλο ένα εισιτήριο του 1.40

    • Από όσο ξέρω, χρηματική αξία βάζεις με 2 τρόπους:

     Χειροκίνητα: Βάζεις το ποσό και πατάς ΟΚ

     Αυτόματα: Αυτό που περιγράφεις: σου έχει έτοιμα κάποια ποσά π.χ. 2, 5 κλπ. και τα φορτώνεις στην καρτα.

     • Έβαλα την χειροκίνητη επιλογή και μου είχε τα παραπάνω ποσά, δεν με άφηνε να βάλω ποσό δικό μου, την αυτόματη επιλογή δεν την δοκίμασα.

  • Καλύτερα ανώνυμη κάρτα, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύετε και χρηματική αξία, εκτός από εισιτήρια. Μπορείτε να προμηθευτείτε μία και από σταθμούς που δεν εκδίδουν προσωποποιημένες, ώστε να μην περιμένετε σε κάποια ουρά.

 71. Σε περίπτωση που έχετε χρηματική αξία στην καρτα, θα αφαιρέσει 1.40€ στην πρώτη επικύρωση και όταν επικυρωσετε στο αεροδρόμιο κατά την έξοδο, θα αφαιρέσει αλλά 8.60€.

  Μπορείτε, όμως, στην καρτα να βάλετε ένα εισιτήριο αεροδρομίου των 10€, το οποίο λειτουργεί όπως το παλιό χάρτινο.

 72. Κατέθεσα φάκελο στις 20 Οκτωβρίου. Ακόμα δεν μου έχει έρθει η κάρτα. Σε επικοινωνία που είχα με τον ΟΑΣΑ, μου είπαν ότι αν μέχρι τη Δευτέρα δεν την έχω πάρει, μάλλον έχουν χάσει τον φάκελό μου, καθώς “δεν είναι απίθανο να συμβεί με τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία”…

 73. Η κάρτα, μάλλον, δεν είναι ενεργοποιημένη. Απευθυνθείτε σε κάποιο εκδοτήριο που βγάζει προσωποποιημένες κάρτες.

 74. Σήμερα ενεργοποίησα στο μετρό για πρώτη φορά την προσωποποιημένη κάρτα μου των 30 ημερών. Αν αύριο π.χ μπω σε λεωφορείο θα πρέπει να την ξαναπεράσω από το ακυρωτικό ή εφόσον έγινε η ενεργοποίηση κινούμαι ελεύθερα όπως έκανα και με την χάρτινη για τις επόμενες 30 ημέρες;

  • Πρέπει να την επικυρώνετε σε κάθε επιβίβαση σε λεωφορεία/τρόλεϊ/τραμ, ενώ σε μετρό/ηλεκτρικό και στην είσοδο και στην έξοδο, κάθε φορά, ακόμα και τώρα που είναι ανοικτές οι πύλες.

   • Δεν καταλαβαίνω το λόγο αφού η κάρτα είναι ημερολογιακή και δεν αφαιρείται αξία μετά από κάθε επικύρωση. Δηλ στο λεωφορείο με πολύ κόσμο θα ψάχνω ακυρωτικό, ενώ με τη χάρτινη ήμουνα άνετος!!

    • Επικυρωτικό μηχάνημα στα λεωφορεία υπάρχει με το που μπαίνετε σε κάθε θύρα. Στο Λονδίνο που έχουν το ίδιο σύστημα, δε βλέπω να έχουν κανένα πρόβλημα.

    • Η κάρτα δεν είναι πλέον ημερολογιακή. Έχει διάρκεια 30 μέρες.
     Πρέπει να χτυπάς και στο λεωφορείο γιατί πολλοί με το πρόσχημα ότι έχουν – και καλά – απεριορίστων διαδρομών κάρτα δεν χτύπαγαν ποτέ εισιτήριο. Έτσι πλέον με αυτό το σύστημα πρέπει ΟΛΟΙ να χτυπάνε κάθε φορά την κάρτα ανεξάρτητα από το κόμιστρο που έχουν αποθηκευμένο. Επίσης οι κάρτες έχουν την δυνατότητα του daily cap. Αυτό σημαίνει ότι η κάρτα έχει ένα ημερήσιο όριο για το ποσό που θα χρεώσει τον κάτοχο της. Σε εμάς είναι 4.5 ευρώ (εάν θυμάμαι καλά), οπότε εάν φτάσεις τα 4.5 ευρώ μια μέρα το σύστημα δεν σε ξανά χρεώνει. Όποτε πρέπει να επικυρώνεις κάθε φορά για να το γνωρίζει το σύστημα. Στο μετρό για ακόμα δύο λόγους. 1) να ανοίγουν οι πύλες στην είσοδο και στην έξοδο αλλά και για να μπορεί να υπάρξει ζωνική χρέωση. (χρέωση ανάλογα με την απόσταση)

     • Όχι δεν το έχω δοκιμάσει γιατί είχα τη μηνιαία… άλλα θα το δοκιμάσω τώρα πριν βάλω την καινούργια. Το έλεγε ξεκάθαρα ο ΟΑΣΑ θυμάμαι όμως.

     • Σωστά αλλά πρέπει να βρω και τον χρόνο είναι 4 διαδρομές.. με 90 λεπτά απόσταση η κάθε μία

     • Καλά ακούω οτι δεν έχουν ενεργοποιήσει και το χρηματικό ποσό αλλά εγώ το έχω ήδη φορτώσει και χρησιμοποιήσει

     • Το έχω διαβάσει εδώ δεν θυμάμαι σε ποιο άρθρο. Τέλος πάντων θα το δοκιμάσω γιατί μάλλον θα αργήσω να βάλω τη μηνιαία τώρα και με βλέπω να κινούμε με χρηματικό ποσό.

     • Τέλος πάντων, στο μετρό οκ με τις μπάρες η συνεχής επικύρωση έχει νόημα, στο λεωφορείο το θεωρώ περιττό και παράλογο.Τί θα μου πει δηλ. ο ελεγκτής αν δεν έχω περάσει την κάρτα, αφού αυτή είναι πληρωμένη και σε ισχύ.

     • Ο ελεγκτής είναι υποχρεωμένος να σου κόψει πρόστιμο, άντε την πρώτη φορά να σου πει δεν πειράζει επειδή “δεν το ήξερες”. Αλλά πρέπει να την επικυρώσεις.
      Όμως, εγώ, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην την επικυρώσεις. Με το που μπαίνεις την χτυπάς και τελείωσες. Εγώ έτσι κάνω. Ούτε χρόνο χάνω, ούτε θέση. Παράλογο θα ήταν να την χτύπαγες και στην έξοδο.

     • Ποιά ομοιομορφία; Στόχος είναι να μας φακελώσουν ηλεκτρονικά και μελλοντικά να βάλουν ζωνική χρέωση στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και να πληρώνουμε ακριβότερα.

     • Ζωνικα έχουν μιλήσει μόνο για φτηνότερα εισιτήρια με κάποιες διαδρομές να κοστολογούνται κάτω του 1 ευρώ. Όποτε θέλετε να περιμένουν να βγάλουν τις τιμές και μετά να το συζητήσουμε. Γιατί έχω κάνει άπειρες συζητήσεις εδώ για τις υποτιθέμενες αυξήσεις που θα έφερνε το ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά μέχρι στιγμης μόνο μειώσεις βλέπω.

    • Πραγματικά είναι μεγάλη ταλαιπωρία να επικυρώνουμε την κάρτα απεριρίστων διαδρομών σε κάθε επιβίβαση. Εγώ σκέφτοφαι δύο στόχους που έχουνε: Ο ένας είναι να έλεγχούνε απολύτα το σύνολο των μετακινήσεων μας με ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο δεύτερος είναι ίσως θέλουνε μελλοντικά να μας χρεώσουνε με μεγαλύτερα ποσά μέσω της ζωνικής χρέωσης ακόμα και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε όσους επιβάτες χρειάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. Μας ταλαιπωρούν με συνεχείς άχρηστες επικυρώσεις για να μας ελέγχουν και μελλοντικά για να μας χρεώσουν και περισσότερο!

     • Μόλις μπεις στο λεωφορείο πρέπει το σύστημα να ξέρει εάν έχεις ενεργοποιημένο κόμιστρο. Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσει το σύστημα ότι εσύ έχεις ενεργοποιημένο κόμιστρο άρα να σου επιτραπεί η είσοδος στο όχημα είναι με την επικύρωση της κάρτας.

 75. Όταν ομαλοποιηθεί η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί κάποιο από αυτά σε περίπτερο όπως γινόταν με τα χάρτινα εισιτήρια; (οι γονείς μου μένουν σε περιοχές που δεν εξυπηρετεί μετρό/ΗΣΑΠ αλλά μετακινούνται τοπικά με λεωφορείο, πρέπει να πηγαίνουν σε κάποιο σταθμό του ηλεκτρικού κάθε φορά που θα χρειάζονται να εκδώσουν κάποιο εισιτήριο για το λεωφορείο;)

  • Έχουν διευκρινίσει από τον ΟΑΣΑ σε πρόσφατη συνέντευξη, πως σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει η έκδοση ATH.ENA Ticket και επαναφόρτιση ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card από 600-800 σημεία πώλησης σε όλη την Αθήνα (περίπτερα και ψιλικατζίδικα), ο αριθμός των οποίων, μελλοντικά θα αυξηθεί.

 76. Προσπαθώ από χθες να πάρω κωδικό QR και μου βγάζει διαρκώς Παρακαλώ ελέγξτε τα πεδία. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στα πεδία. Τι να κάνω;

 77. Έχουν τσιπάκι “ασύρματο”. Ο ακριβής τύπος είναι MIFARE DESFire EV1.

  Δεν απομαγνητίζεται, ούτε καταστρέφεται ιδιαίτερα εύκολα γιατί δεν έχει εκτεθειμένα μέρη. Επίσης έχε στο νου σου ότι μπορεί να λειτουργήσει και μέσα από πορτοφόλι ή θήκη αρκεί αν είναι σχετικά λεπτά και να μην έχεις από δίπλα άλλη κάρτα που δουλεύει στις ίδιες συχνότητες (πχ ανέπαφες χρεωστικές κλπ).

  Αν την έχεις στο πορτοφόλι και κάθεσαι πάνω του, ίσως μετά από κάποια χρόνια να πάθει κάτι. Σε κάθε περίπτωση αρκεί να θυμάσαι το pin και άμα χαλάσει την αντικαθιστάς με €2 χωρίς να χάσεις το υπόλοιπό σου.

  edit: τα ticket έχουν διαφορετικό τσιπάκι και προφανώς είναι λιγότερο ανθεκτικά.

 78. Καλή σας μέρα
  Θα ήθελα να μάθω, μέχρι να ολοκληρώσω διαδικτυακά τη διαδικασία για την έκδοση της προσωπικής μου κάρτας, πώς μπορώ να εκδόσω μια ανώνυμη χωρίς να περιμένω στις ουρές?

  • Το καλύτερο είναι να περάσετε από κάποιο σταθμο μετρό που δεν εκδίδει προσωποποιημένες, η κάποιο παλιό εκδοτήριο λεωφορείων.

 79. Καλησπέρα,

  Μπορείτε να μας πληροφορήσετε σε ποιούς σταθμούς? Διότι, εγώ έχω πάει Αττική, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Δάφνη και τζίφος!

 80. Αν εγώ θέλω να βγάλω την κάρτα τον Δεκέμβριο γιατί τότε θα πηγαίνω με το λεωφορείο, θα μπορώ να βγάλω προσωποποιημένη κάρτα τότε? Η θα πρέπει να την βγάλω από τώρα?

 81. Αναφέρεται κάπου αν υπάρχει χρονικό διάστημα για το οποίο μένει φορτισμένη η κάρτα ή το εισιτήριο; (χάνεις τα χρήματα/εισιτήρια αν για παράδειγμα ακυρώσεις ένα εισιτήριο τώρα και το επόμενο σε 6-7 μήνες) ; Στην εφαρμογή του εισιτηρίου μέσω κινητού σε 6 μήνες αν δεν κάνω λάθος έχανες το εισιτήριο. Υπάρχει και κάτι αντίστοιχο και εδώ;

 82. Το άγχος μου, είναι το εξής: Πώς θα λειτουργήσει το καθεστώς για τα Αμεα;
  Για παράδειγμα, στο σταθμό “Κορωπί”, υπάρχουν μόνο δύο είσοδοι για επικύρωση (φαντάζομαι μία εισόδου και μία εξόδου). Σε αυτήν την περίπτωση, ποια θήρα θα είναι ανοιχτή, για εμάς;

  Πραγματικά, ανησυχώ…

  • Αν σε κάποιο σταθμό, δεν υπάρχει υπεύθυνος για να ανοίγει τις πύλες, πιθανό είναι, απλά να μείνουν ανοικτές σε αυτόν τον σταθμό, μέχρι να ξεκινήσει η έκδοση των δωρεάν ATH.ENA Card.
   Ούτως ή άλλως, αν σε 2-3 σταθμούς, οι πύλες είναι ανοικτές και στους υπόλοιπους είναι κλειστές, πάλι θα χρειάζεται εισιτήριο (για να βγεις στον άλλο σταθμό). Άρα, δεν θα υπάρχει απώλεια εσόδων.

 83. Βρέθηκα χθές βράδυ στο μετρό Συντάγματος και είδα μία ατελείωτη ουρά στα εκδοτήρια με απελπισμένες φιγούρες να περιμένουν την περιβόητη κάρτα! Η εικόνα από μόνη της ήταν θλιβερή και ταυτοχρόνος εξοργιστική! Αναρωτήθηκα λοιπόν ΓΙΑΤΙ σε αυτή την χώρα το πιο απλό το κάνουμε δύσκολο? ΓΙΑΤΙ να πρέπει να χάνουμε πολύτιμες ώρες από την ημέρα μας για μία κάρτα μεταφορών αντί να γυρίζουμε στο σπίτι μας με λίγη αξιοπρέπεια (όση μας έχει απομείνει!!) να πάρουμε μία ανάσα και να χαρούμε την οικογένειά μας! ΓΙΑΤΙ πρέπει να προσκομίσουμε όλα αυτα τα προσωπικά έγγραφα σε μία ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα σε Α4 παρακαλώ όπως έλεγαν τα μεγάφωνα? ΓΙΑΤΙ να μην μπορούμε απλά μέσω μίας εγαρμογής ή από όλα τα εκδοτήρια να βγάλουμε μία κάρτα όπως γίνεται τόσα χρόνια σε άλλες πρωτεύουσες όπως ΛΟΝΔΙΝΟ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΡΩΜΗ, ΠΑΡΙΣΙ ΚΛΠ.!? ΓΙΑΤΙ εμείς οι Ελληνάρες φωνάζουμε και βρίζουμε χωρίς 2η σκέψη όταν ο μπροστινός δεν ξεκινάει αμέσως στο πράσινο φανάρι και ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ όταν μας αναγκάζουν να στεκόμαστε σαν πρόβατα σε μία ουρά και μάλιστα όχι για να ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ! ?ΓΙΑΤΙ πρέπει οι 3η ηλικία να ταλαιπωρείται αφάνταστα ακόμα και σε αυτό ! Γιατί να πρέπει σχεδόν να έχουμε πάρει ΜΑΣΤΕΡ συγκοινωνίας για να κατανοήσουμε το πως θα λειτουργεί αυτή η κάρτα ? ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ???????????? ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ???

  • Στο Λονδίνο, από το μηχάνημα βγάζεις μόνο ανώνυμες Oyster κάρτες, όχι με φωτογραφία και ονοματεπώνυμο.
   Αν βγάλεις προσωποποιημένη Oyster ζητάνε πολύ περισσότερα προσωπικά στοιχεία από εδώ, απλά η διαδικασία γίνεται μέσω διαδικτύου.
   Και εδώ έτσι είχε, αρχικά, σχεδιαστεί να γίνει (μέσω διαδικτύου), αλλά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων απέρριψε τη συγκεκριμένη μέθοδο.

 84. ειμαι 66 ετων δικαιουμαι μειωμενο εισιτηριο τα μεσα μαζικης μεταφορας τα χρησιμοποιω σπανιως τι πρεπει να κανω?το εισητηριο εχει ημερομηνια ληξεως αν δεν το χρησημοποιησω,σαν τα χαρτινα που δεν ειχανε ημ ληξεως?

 85. Εκανα online αγορα 30 ημερων αθηνα, πηγα σε ενα μηχανημα σε σταση τραμ που εχω διπλα , ακολουθω τις οδηγιες “on line κρατηση” και μου εβγαλε ενα πληκτρολογιο να περασω εναν αριθμο φανταζομαι της καρτας. Μετα ζηταγε κωδικο παω να πληκρολογισω τον κωδικο που εδωσα σε περιπτωση κλοπης ,αλλα πηρε μονο 4 ψηφια και σαφως δεν εκανε τιποτα. Η καρτα στην υποδοχη εννοειται. Οι οδηγιες λενε βαζετε την καρτα και αναμεινατε ουτε κωδικους ουτε τιποτα. Εκανα κατι λαθος η επεσα σε λαθος μηχανημα ?

  • Εγώ που το δοκίμασα, έβαλα την κάρτα στην υποδοχή κάτω-αριστερά της οθόνης και πάτησα Online Κράτηση. Το πληκτρολόγιο εμφανίστηκε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίστηκε και ξεκίνησε να φορτίζει η κάρτα.
   Δεν πληκτρολογείτε κάτι. Αυτό είναι για όταν αγοράζετε ATH.ENA Ticket από το site.

   • Καλησπέρα,

    Μπορείτε να μας πληροφορήσετε σε ποιούς σταθμούς? Διότι, εγώ έχω πάει Αττική, Βικτώρια, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Δάφνη και τζίφος!

    • Δεν έγραψα πως δούλεψε, έγραψα πώς γίνεται η διαδικασία. Ούτε εμένα δούλεψε την Παρασκευή που το δοκίμασα.

 86. Το βρίσκετε κομψό να υποχρεούνται οι άνεργοι και οι λοιποί δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης να περνούν από διαφορετική πύλη;
  Θα μου πείτε τί γυρεύεις τώρα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
  {…} Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα
  συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και σήμερα, μέχρις ότου αποφασιστεί
  πότε και πώς θα εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες. Στους σταθμούς του
  Μετρό θα υπάρχει ανοικτή πύλη ώστε να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα.

  • Καλημερα. πολυ σωστη η παρατηρηση σας για την ξεχωριστη πυλη, καθολου κομψο.

   Κομψο θα ελεγα ειναι το σχολιο σας για την χωρα μας.

  • Επειδή από αυτές τις πύλες περνάμε προστοπαρόν και όσοι έχουμε ετήσιες κάρτες, εξαμηνιαίες και τριμηνιαίες δεν νομίζω ότι προστοπαρόν τίθεται ζήτημα προσπάθειας κοινωνικού στιγματσμού των ανέργων, των ΑΜΕΑ κ.τ.λ. ρατσιστικού τύπου απάρτχαϊντ. Αν μελλοντικά περνάνε μόνο άνεργοι και αμεα από αυτές τις πύλες και με δεδομένο ότι παντού μέσα στο μετρό μας ελέγχουν οι κάμερες του μεγάλου αδελφου τότε θα το ξανασυζήτσουμε.

 87. καλημερα. την μη προσωποποιημενη καρτα την αγοραζουμε μονο απο τα εκδοτηρια; περιμεν ουμε στην ουρα αυτη της ξεφτιλας και της τριτοκοσμικης καταστασης η υπαρχει αλλος υπαλληλος για αυτο;

   • ευχαριστω. εχω αλλη μια αποροια παρακαλω.

    Η ανώνυμη ATH.ENA CARD με λίγα λόγια:

    Ακριβώς η ίδια εμφανισιακά με την προσωποποιημένη αλλά χωρίς κανένα στοιχείο του κατόχου πάνω της.
    Μπορείς να την φορτίσεις με προϊόντα κομίστρου διάρκειας απο ένα
    εισιτήριο των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών. Κατά την πρώτη αγορά
    πρέπει να φορτιστεί με πακέτο 5 ή 11 εισιτηρίων των 90 λεπτών ή
    χρηματικό ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μειωμένα
    εισιτήρια. Δηλαδη οταν παω να την αγορασω τι θα πληρωσω στο ταμειο 7€ η 10€ οταν λεει τουλαχιστον 10€ πως γινεται να παρεις τα 5 εισητηρια που κανουν 7€

 88. Σε περιπτωση που ερθει ενας φοιτητης απο αλλη πολη, που δικαιουται μειωμενο εισιτηριο πρεπει να τυπωσει προσωποποιημενη καρτα;

 89. Αν έχετε κουπόνι Σεπτεμβρίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία με τον φάκελο, αλλά όχι να το χρησιμοποιήσετε για να μετακινήστε μέχρι να σας αποσταλεί η κάρτα.

 90. Η αλλοδαποί που δεν έχουν ΑΜΚΑ, πχ φοιτητές ανταλλαγών, συνταξιούχοι εξωτερικό ….. γράφει ότι μπορούν να βγάλουν μηναία κάρτα με υπόδειξη διαβατήριο. Ενημερώστε σας παρακαλώ τους υπαλλήλους στα εκδοτήρια διότι ΔΕΝ ξέρουν.

 91. Εφόσον, είχατε κάρτα απεριορίστων διαδρομών και έχετε το κουπόνι του Οκτωβρίου μετακινήστε με αυτό μέχρι να σας σταλεί η κάρτα.

  Αν δεν είχατε κάρτα απεριορίστων διαδρομών με κουπόνι, εντός του 2017, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία με το φάκελο και πρέπει να περιμένετε σε ουρά.

 92. Μια ερώτηση… Εαν καποιος δε θελει να βγάλει τωρα προσωποποιημένη καρτα και δε τη χρειαζεται και θέλει πχ να βγαλει σε 2 μηνες γινεται? Ακουσα οτι η διορία έκδοσης προσωποποιημενων είναι μεχρι 15 Νοέμβρη αλλα αν κάποιος θελήσει να βγαλει σε 2 μήνες γινεται? Κανω την ερωτηση εκ μέρους ενος γνωστού μου απο επαρχία που δεν εχει τη δυνατότητα να βγάλει προσωποποιημένη καρτα αυτους τους μηνες διοτι δε ζει αθηνα αλλα μολις ερθει αθηνα σε λίγους μηνες ίσως χρειαστεί να βγαλει… Θα γινεται?

  • Κανένα πρόβλημα δε θα έχει, και σε 2 και σε 3 μήνες αν έρθει να βγάλει, θα έχουν ηρεμήσει και οι ουρές.

   Κακώς κάποια ΜΜΕ το λένε “παράταση για την έκδοση”. Εκδοση θα γίνεται πάντα.
   Παράταση υπάρχει για την ισχύ των κουπονιών του Οκτωβρίου.

   • Ακριβώς, τα ΜΜΕ εννοούν πως αν δεν έχεις βγάλει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, δεν θα μπορείς αλλιώς να μετακινείσαι, μέχρι να βγάλεις. (εκτός κι αν πάρεις εισιτήριο).

 93. Καλησπέρα
  Εγώ που έχω μικρό παιδί 9 χρονών και δικαιούται μειωμένο εισιτήριο λόγω ηλικίας, από ότι κατάλαβα, πρέπει να πάω να σταθώ με το παιδί στην ουρά για να του βγάλω προσωποποιημένη κάρτα;

 94. Καλησπέρα
  Για όποιον δεν έχει ενεργό κουπόνι της παλιάς κάρτας εντός 2017 δεν ισχύει η διαδικασία κατάθεσης φακέλου και αποστολης της κάρτας στο σπίτι? Ευχαριστώ πολυ

  • Αυτό θα με ενδιέφερε και εμένα να μάθω. Δηλαδή αν είχα τελευταίο μηνιαίο κουπόνι τον Σεπτέμβριο 2017, μπορώ να ακολουθήσω τη διαδικασία για έκδοση προσωποποιημένης κάρτας μέσω κατάθεσης φακέλου και αποστολής στην διεύθυνση μου;

   • Ναι βέβαια, για την έγχαρτη μου έκοβαν στα κεντρικά στην Αθηνάς. Εκεί πια μπορώ να φορτίσω την κάρτα άραγε και να μου κόψουν τιμολόγιο;

    • Πηγαίνετε στα κεντρικά τότε ή πάρτε τηλέφωνο στο 11 185 και ρωτήστε καλύτερα για να μην τρέχετε χωρίς λόγο.

     • Μπορούν τα αφεντικά να κόψουν τιμολόγιο και να το εμφανίσουν το έξοδο της προσωπικής τους μετακίνησης ως έξοδο της εταιρείας τους, να μειώσουν τα μικτά κέρδη χρήσεως και να πληρόσουν λιγότερους φόρους! Βέβαια αυτό γινότανε και με την χάρτινη κάρτα δεν είναι καινούργιο!! Να τι μπορούν να κάνουν οι προνομίουχοι!!!

 95. Το “εισιτήριο” των 30 ημερών (κόστος 30 ευρώ) ισχύει για 30 ημέρες από την πρώτη επικύρωση. Μετά την πρώτη επικύρωση έχετε 30 ημέρες με ελεύθερες απεριόριστες διαδρομές όσες φορές τη μέρα θέλετε.

  • Αυτό δεν το ξέρω. Ωστόσο, ανώνυμες κάρτες, βγάζουν και οι σταθμοί που δεν εκδίδουν προσωποποιημένες. Οπότε, πηγαίνετε σε κάποιον σταθμό που δεν έχει ουρές (π.χ. Ακρόπολη, N. Κόσμος, Κατεχάκη, Βικτώρια) και βγάλτε από εκεί.

 96. Με την on line κρατηση στα μηχανηματα ( μετα απο αγορα 30 ευρω μηνιαιο κομιστρο μεσω του site) εχουμε καποια εξελιξη? Μεχρι Παρασκευη οτι δοκιμη εκανα ηταν ακαρπη!

  • Από όσο ξέρω όχι. Και εγώ το δοκίμασα τελευταία φορά την Παρασκευή και δεν δούλευε, ούτε η φόρτιση, ούτε η επιστροφή χρημάτων.

   • Bingo! Χθες βράδυ στον σταθμό της Πανόρμου επετεύχθη η online κρατηση με την προσωποιημένη κάρτα για κόμιστρο 30 ευρώ (μηνιαία κάρτα)! Μάλλον φτιάξανε την εφαρμογή!

    • Εγω παλι σημερα, δοκιμασα στο Συνταγμα, Ακροπολη & Δαφνη, αλλα τζιφος! Θα παω μια βολτα κ μεχρι Πανορμου, αλλα ειναι απαραδεκτα ολα αυτα που τραβαμε!!!

    • Καλησπέρα

     Τι ακριβώς κάνατε? συμπληρώσατε κάτι ή απλά πατήσατε online κράτηση και βάλατε την κάρτα στην υποδοχή?

     Το ρωτάω, γιατί με το που πάτησα online, εμφάνισε ένα πεδίο με πληκτρολόγιο στην οθόνη…

     • Πατησα online κρατηση, εβαλα την καρτα στην υποδοχη, νομιζω εβγαλε ενα κενο πεδιο για να γραψεις αριθμο καρτας αλλα αμεσως το προσπερασε, μετα ενεργοποιησε το ποσο που ειχα αγορασει απο το site και εβγαλε αποδειξη. Επισημαινω ξανα στην Πανορμου Κυριακη βραδυ, πρωτο μηχανημα απο αριστερα οπως κοιταμε

 97. Καλησπέρα είμαι κατοχος κάρτας ανεργίας και συνεπώς δικαιούμαι δωρεάν μετακινήσεις. Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω τώρα?

  • Καμία. Συνεχίζετε να μετακινήστε δωρεάν, έχοντας μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε περίπτωση που τα χρειαστείτε (π.χ. σε έλεγχο εισιτηρίων).
   Όταν κλείσουν οι πύλες και μέχρι να ξεκινήσει η έκδοση των ειδικών ATH.ENA Card, θα χρησιμοποιείτε την ειδική θύρα που θα υπάρχει σε κάθε σταθμό, με επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

  • Συνεχίζετε να την χρησιμοποιείτε, μέχρι να υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης.
   Όταν θα κλείσουν οι πύλες, θα περνάτε από μια ειδική θύρα σε κάθε σταθμό, με επίδειξη της χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών που έχετε.

 98. Πήγα στο εκδοτήριο της Δάφνης για να βγάλω προσωποποιημένη κάρτα με μειωμένα εισιτήρια (όχι απεριόριστων). Μου είπαν ότι δεν βγάζουν μειωμένες κάρτες και πρέπει να περιμένω μεχρι να βάλουν στα αυτόματα μηχανήματα το μειωμένο Athena Ticket. Με άλλον τρόπο δεν γίνεται.

  • Δεν θα μπει στα αυτομαφα μηχάνηματα το μειωμενο. Από όσο ξέρω εγώ δλδ. Ο μόνος τρόπος για έκδοση του Athena ticket με μειωμένο κόμιστρο είναι από τα ταμεία. Εντάξει πρεπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

 99. οχι και εγώ που την έχω πριν γίνει αυτος ο πανικός με έχει αφήσει το σύστημα να κάνω εγγραφή. Δοκίμασε ξανά μπορεί λόγω αυξημένης κίνησης στη σελίδα να γίνεται αυτό.

 100. Καλησπέρα θα θελα να ρωτήσω τα εξής.
  1. Έχω βεβαίωση απο ΙΕΚ θα μπορώ να βγάλω κανονικά την προσωποποιημένη κάρτα;
  2. Αν μέχρι την Τετάρτη δεν έχω αποκτήσει την κάρτα αυτη, τί μπορώ να κάνω; Να πάρω ένα πακέτο εισιτηρίων το απλό ηλεκτρονικό εισιτήριο δηλαδή ; Θα έχει βγει των 0,60 λεπτων μόνο;

  • (Εάν με τη βεβαίωση ΙΕΚ βγάζετε μειωμένο κόμιστρο μπορείτε να πάτε να βγάλετε από σήμερα κιόλας τη μειωμένη προσωποποιημένη κάρτα σας)

   Έχετε κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τον μήνα Οκτώβριο?? (Αν έχετε η ισχύ της πήρε παράταση μέχρι ουσιαστικά τις 10 Νοεμβρίου)

   Εάν δεν έχετε κάρτα απεριορίστων και δεν προλάβετε βγάλετε μέχρι τη Τετάρτη αναγκαστικά έχετε τη επιλογή για Ath.ena ticket με ολόκληρο κόμιστρο – η διαδικασία έκδοσης γίνεται από τους αυτόματους πωλητές άρα δεν υπάρχει αναμονή στην ουρά και γίνεται με κόμιστρο (δεσμίδα 5 ή 10+1 δώρο, εισιτηρίων ή μια ημερήσια κάρτα απεριορίστων – υπάρχει περίπτωση από τη Τετάρτη να εκδίδεται και με ένα απλό εισιτήριο των 1.40 ευρώ) Μέτα ωστόσο στην επαναφόρτισης έχω ακούσει – χωρίς να το έχω δοκιμάσει ότι σε αφήνει να βγάλεις ένα απλό ενιαίο κόμιστρο (ΟΛΑ αυτά στην κανονική τους τιμή όμως όχι την μειωμένη)

 101. Μάλλον υπάρχει κάποιο σφάλμα, γιατί δοκίμασα κι εγώ και έγινε το ίδιο. Βέβαια, δεν δοκίμασα να πάω σε άλλο μηχάνημα. Αλλά σίγουρα είχε ρέστα, καθώς πήγα να βάλω χρηματική αξία 3€.

  • Έμενα με έχει αφήσει μηχάνημα να κάνω online αγορά. Δηλαδή αγόρασα μέσω του site 2 ευρώ σε χρηματικό ποσό και πήγα σε ένα σταθμό και μέσω της online αγοράς τα φόρτωσε στη κάρτα. Δοκιμάστε ξανά μήπως είχε κάποια βλάβη και έχει φτιάξει τώρα. Από τα μηχανήματα για να βάλεις χρηματικό ποσό πρέπει να διαλέξεις την επιλογή της επαναφόρτισης.

   • Όταν αγοράζεις από το site, πας στην επιλογή “Online Κράτηση”.
    Εκεί συνέβη ακριβώς, ό,τι περιέγραψε ο κ. Βασίλης, παραπάνω.

    Στην επιλογή “Επαναφόρτιση” πας, άμα θέλεις να βάλεις την χρηματική αξία, επιτόπου. Κάτι το οποίο έκανα με 2€ που είχα πάνω μου εκείνη την ώρα, αφού δεν μου την φόρτισε με τα 3€, που είχα αγοράσει από το site.

    Πάντως, αυτά τα 3€ δεν τα έχω χάσει, καθώς στο site γράφει πως η φόρτιση αυτών των 3€ είναι ακόμα σε αναμονή. Πρέπει να πάω σε άλλο μηχάνημα, να δω αν τα φορτώνει στην κάρτα, ή έστω να μου τα επιστρέψει με τον κωδικό επιστροφής χρημάτων, που μου έδωσε το πρώτο μηχάνημα.

 102. Εγω που είμαι φοιτητής πάω στα εκδοτήρια με το πάσο ή δεν έχει βγεί ακόμα κατι για τους φοιτητές και πρέπει να περιμένουμε?

 103. Για ανήλικα παιδιά και ηλικιωμένους άνω των 65 τί ισχύει τελικά? Πώς θα μετακινούνται? (Μιλάω για περιστασιακή χρήση των μέσων)

  • Προσωποποιημένη κάρτα.
   Ακούγεται όμως (με κάθε επιφύλαξη) ότι μπορούν να βγάζουν το χάρτινο ηλεκτρονικο από τα ταμεία ΜΟΝΟ. Αλλά και να το επαναφορτιζουν από τα ταμεία. Μόλις πέσει λίγο η κίνηση στα ταμεία δεν βλέπω το λόγο να μην βγάλετε την κάρτα ακόμα και για περιστασιακή χρηση. Η κάρτα δεν ληγει.

   • υπάρχει πολλαπλό ηλεκτρονικό εισιτήριο 0,60 λεπτών που πωλείται μόνο στα ταμεία? γιατί μέχρι πρότινος ίσχυε ότι αυτοί που δικαιούνται μειωμένο ΜΟΝΟ με προσωποποιημένη κάρτα γίνεται!

    • Για αυτό λέω με κάθε επιφύλαξη. Έχω ακούσει ότι άτομα έχουν βγάλει. Τώρα νομίζω ότι και να ισχύει είναι λίγο αντιπαραγωγικο. Καλύτερα η προσωποποιημένη κάρτα.

  • Δε μου δέχεται τίποτα… 🙁
   Και δε μπορώ να καταλάβω γιατί..
   Μήπως έχει σημασία που την έχω βγάλει πριν γίνει όλος αυτός ο πανικός; (Την έβγαλα γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου)
   Ευχαριστώ για τη πρόταση ελπίζω να βοηθήσει κάποιον άλλο!

   • Βεβαιώσου ότι αριθμό κάρτας βάζεις τον αριθμό που έχει στο πίσω μέρος η κάρτα σου (16 ψηφία, χωρίς κενά ανάμεσα) και νέο κωδικό μόνο με μικρούς λατινικούς χαρακτήρες και τουλάχιστον ένα ψηφίο και ένα σύμβολο.
    Αν δεν λειτουργήσει τότε όταν μειωθεί η κίνηση στα εκδοτήρια ρώτα εκεί.

 104. Να ρωτησω και εγω κατι που εχω καταλβει.
  Εχω βαγλει προσωποποιημένη κάρτα η οποια ειναι φορτισμενη με ενα μηνιαιο εισητηριο.
  Αργοτερα σκοπευω να βαλω και καποια χρηματικη αξια.
  Τον επομενο μηνα που θα βαλω παλι την μηνιαια ενω υπαρχουν και χρηματα, ποιο απο τα δυο θα ενεργοποιηση στην επικυρωση ?
  Λιγο μπρερδεμενη ερωτηση αλλα πιστευω βγαινει νοημα.

 105. Σωστά, είναι 50 εισιτήρια. Εκτός και αν πάνε αεροδρόμιο που θα είναι -5€.

  Όχι, η χρηματική αξία δεν έχει ημερομηνία λήξης.

 106. Θα πάτε εκεί που λέει αγορά/τραπεζικό σύστημα και μετά θα πατήσετε εκεί που λέει εγγραφή.

  Για την εγγραφή απαιτείται η καρτα να έχει ενεργοποιηθεί. Δηλαδή, να έχει φορτιστεί από μηχάνημα και να έχει γίνει τουλάχιστον μια επικύρωση.

  Όταν τελειώσει το πρώτο κόμιστρο, θα μπορείτε να την ξαναφορτισετε μέσω του site.

  • Ωραια κατανοητό αν και δεν το λέει πουθενά. Εμένα δεν κατάφερε να την φορτίσει με την online κρατήση. Και έβγαλε απόδειξη με κωδικό και pin για να πάρω τα χρήματα μου. Αλλά όλα τα μηχανήματα από ότι κατάλαβα δεν δίνουν πίσω χρήματα. Η δεν είναι ενεργοποιημένα να το κάνουν. Και έχω μείνει με μια κάρτα και μια απόδειξη και βέβαια αφορτιστη. Σημειωτέον η κάρτα ήταν ενεργοποιημένη κατά την έκδοση της στο ταμείο

   • Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα μέσα .Συνέχισε να προσπαθείς ή πήγαινε σε ένα εκδοτήριο αν πετύχεις κάποιο χωρίς μεγάλη ουρά . Δυστυχώς από ότι φαίνεται οι online διαδικασίες θεωρούνται από τους ιθύνοντες στην παρούσα φάση περιττή λεπτομέρεια -πολυτέλεια .

  • Σήμερα πήγα στον σταθμό Κεραμεικού μαζί με την υπεύθυνη του σταθμού και τη ρώτησα πως να ενεργοποιήσω την κάρτα. Διάβασε ένα mail που της έχουν στείλει ακριβώς για αυτή τη διαδικασία και πήγαμε στο μηχάνημα και ακολουθήσαμε τις οδηγίες που έλεγαν ότι πρέπει να επιλέξουμε ‘αγορά προϊόντων–> ενιαίο–> 30 ημερών’, αλλά δεν υπήρχε το 30 ημερών. Υπήρχαν άλλα, λιγότερων από ένα μήνα, αλλά το μηνιαίο δεν υπήρχε. Η υπεύθυνη σταθμού μου είπε ότι δε γνωρίζει κάτι άλλο και έφυγα χωρίς να ενεργοποιήσω την κάρτα. Μήπως γνωρίζετε πως μπορώ να την ενεργοποιήσω;

   • Μήπως έχετε ανώνυμη καρτα; Γιατί μόνο σε αυτές δεν εμφανίζονται τα προϊόντα άνω των 30 ημερών.

    Αν είναι προσωποποιημένη, φορτώστε ένα απλό εισιτήριο, μηπως μετά εμφανιστούν και οι άλλες επιλογές.

    • Εγώ δεν είχα την κάρτα μου μαζί σήμερα για να βάλω χρήματα. Τη δοκιμή την κάναμε με μια προσωποποιημένη κάρτα αλλοδαπού, που έχει εκδοθεί χωρίς ΑΜΚΑ, με το διαβατήριο. Σίγουρα όμως δεν είναι απρόσωπη.

    • Προς ενημέρωσή σας, τελικά προκύπτει ότι η ενεργοποίηση αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει από κάποιο ταμείο, είτε του Μετρό, είτε του ΟΑΣΑ. Εγώ το έκανα στου ΟΑΣΑ και δεν περίμενα καθόλου. Και έβαλα επί τόπου και τα 30 ευρώ οπότε από αύριο θα μπορέσω να τη χρησιμοποιήσω.

 107. Καλησπέρα,
  Υπάρχει λήξη ισχύος εισητηρίων που δεν έχουν καταναλωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;;; (π.χ. φορτίζω ένα ATH.ENA Ticket με 5 εισητήρια των 90 λεπτών και χρησιμοποιώ μόνο τα 2. Τα υπόλοιπα 3, αν δεν χρησιμοποιηθούν λήγουν σε κάποια χρονική περίοδο;;;)
  Ευχαριστώ

   • Οσοι ειναι φοιτητες μπορουν να βγαλουν ηλεκτρονικη καρτα μεσω της εφαρμογης του ιντερνετ η οχι? Δεν εχω παρει απαντηση και θα θελα να μαθω!!! Εννοω μεσω φακελου ανοιχτου στο εκδοτηριο

    • Αν κοιτάξετε στο site, γράφει πως δεν είναι για φοιτητές η διαδικασία. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αίτηση για να γλιτώσετε χρόνο στο εκδοτήριο.

 108. Θα αφαιρέσει 6€ από την χρηματική αξία, καθώς δεν μπορεί το κόμιστρο 30 ημερών, να ενεργοποιηθεί σε λεωφορείο του αεροδρομίου.
  Δηλαδή, αν δεν είχατε χρηματική αξία θα άναβε κόκκινο και δεν θα επικύρωνε το μηνιαίο.

  • Στο πιο πάνω σενάριο: αν επιθυμώ να πάω αεροδρόμιο με σταθμό έναρξης κάποιο του μετρό, τότε το ακυρωτικό μηχάνημα ποιο εισιτήριο θα ακυρώσει; Το μηνιαίο των 30 ευρώ ή την χρηματική αξία ;

   • Θα γίνει το εξής:
    Όταν επικυρώσετε κατά την είσοδο στον άλλο σταθμό του μετρό, θα ενεργοποιήσει το εισιτήριο των 30 ημερών (30€), καθώς αυτό έχει προτεραιότητα.
    Όταν επικυρώσετε κάτα την έξοδο, στο αεροδρόμιο, θα δει πως το μηνιαίο, δεν είναι για αεροδρόμιο και θα αφαιρέσει και τα 10€ της χρηματικής αξίας.

    Σε περίπτωση που δεν θέλετε να γίνει ενεργοποίηση και του κομίστρου 30 ημερών, μπορείτε να αγοράσετε ένα ATH.ENA Ticket με εισιτήριο αεροδρομίου των 10€, από ένα αυτόματο μηχάνημα.

 109. Kαλησπέρα θα θελα να συγχαρώ όλους τους ήρωες που έχουν το κουράγιο να περιμένουν πάνω απο 2 ώρες (πολλές φορές και 4 ώρες) όρθιοι για να πάρουν μια ηλεκτρονική υποτιθεται κάρτα. Προσωπικά, έχω πάει 2 φορές , περίμενα σχεδόν 2 ώρες και δεν κατάφερα τίποτα, ήθελα τουλάχιστον άλλες 2 ώρες, οπότε και δεν πρόκειται να ξαναπάω να χάσω τον χρόνο μου έτσι και θα μπαίνω με το απλό εισιτήριο των 0,60 για όσο υπάρχει. Όταν με το καλό κλείσουν οι μπάρες και τελειώσουν όλα, ίσως τότε καταφέρω να βγάλω αυτή την κάρτα.
  ΥΓ. Πραγματικά μετά απο αυτά που είδα ένα έχω να πω. Ντρέπομαι που ζω σε αυτή την χώρα, έτσι όπως την κατάντησαν. Δεν μας αξίζει όλο αυτό , ειδικά στους συναθρώπους μας που έχουν και μια ηλικία ή προβλήματα υγείας.