Πρόσβαση στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου με τις συγκοινωνίες

Πρόσβαση στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος |
Πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά |
ΚΤΕΛ Κηφισού, ΚΤΕΛ Λιοσίων και ΚΤΕΛ Αττικής |

Το λιμάνι της Ραφήνας και το λιμάνι του Λαυρίου είναι το δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής σε κίνηση επιβατών, μετά το λιμάνι του Πειραιά. Καθώς βρίσκονται εκτός της αστικής ζώνης της πρωτεύουσας, οι περισσότεροι επιβάτες επιλέγουν να μετακινηθούν προς αυτά με το όχημα τους. Μελλοντικά, υπάρχουν σχέδια σύνδεσης και των δύο λιμανιών με το δίκτυο του Προαστιακού σιδηρόδρομου. Μέχρι τότε όμως, η πρόσβαση στα λιμάνια είναι δυνατή μόνο οδικώς.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2023

Πρόσβαση στο λιμάνι της Ραφήνας

Το λιμάνι της Ραφήνας βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 10 χλμ. από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Από το λιμάνι αυτό αναχωρούν πλοία προς Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει με:

>> Λεωφορείο ΚΤΕΛ <<

Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής με προορισμό τη Ραφήνα αναχωρούν καθημερινά έξω από το Σταθμό Νομισματοκοπείο της γραμμής 3 του Μετρό (πρόσβαση από την τοποθεσία μου). Η συχνότητα των δρομολογίων ποικίλει από 20 λεπτά έως και δύο ώρες, με το πρώτο δρομολόγιο στις 5:55 το πρωί και το τελευταίο στις 22:40 το βράδυ. Το ολόκληρο εισιτήριο κοστίζει 2,40 ευρώ. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια στη σελίδα του ΚΤΕΛ Αττικής.

Από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αναχωρούν επίσης δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια στη σελίδα του ΚΤΕΛ Αττικής.

Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια εκδίδονται εντός των λεωφορείων με μετρητά. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα ΚΤΕΛ Αττικής, κάντε κλικ εδώ.


>> Λεωφορεία ΟΑΣΑ <<

Μπορείτε να φτάσετε κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας μέσω της λεωφορειακής γραμμής 314 Στ. Δουκ. Πλακεντίας – Ραφήνα. Η γραμμή έχει αφετηρία στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας της γραμμής 3 του Μετρό. Οι κοντινότερες στάσεις στο λιμάνι της Ραφήνας είναι οι στάσεις Βγένα και Διασταύρωση Ραφήνας. Από εκεί ως το λιμάνι η απόσταση (περίπου 10 λεπτά) θα πρέπει να καλυφθεί με ταξί.

Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 35-85 λεπτά ανάλογα με τη μέρα και την ώρα, ενώ η διαδρομή από το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας ως τη διασταύρωση Ραφήνας διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.


>> Ταξί <<

Για μετακίνηση από το κέντρο της Αθήνας προς το λιμάνι της Ραφήνας απαιτούνται περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα, ανάλογα με την κίνηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλύψετε τη διαδρομή μέχρι τη λεωφόρο Μεσογείων με το Μετρό (μέχρι το σταθμό Νομισματοκοπείο), και από εκεί να συνεχίσετε με ταξί. Το κόστος από την Αθήνα μέχρι τη Ραφήνα είναι περίπου 20-25 ευρώ (χωρίς ραντεβού και βαλίτσες). Όλα τα πρόσθετα (βαλίτσα, ραντεβού κλπ) είναι πλέον ενσωματωμένα στο ταξίμετρο και η απόδειξη που θα εκδοθεί πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει.


>> Αυτοκίνητο <<

Η πρόσβαση στο λιμάνι της Ραφήνας είναι εφικτή μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος (συνέχεια λεωφόρου Μεσογείων). Μέσω της Αττικής Οδού, με κατεύθυνση προς το Μαρκόπουλο ακολουθείτε την έξοδο προς Ραφήνα.  (Πρόσβαση στο λιμάνι της Ραφήνας από την τοποθεσία μου). Στο λιμάνι της Ραφήνας λειτουργούν χώροι στάθμευσηςΧάρτης λιμανιού Ραφήνας.


Πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου

Rich@rd 015/Wikimedia Commons

Το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Από το λιμάνι αυτό αναχωρούν πλοία προς Κέα, Κύθνο, Χίο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο . Η μετακίνηση μπορεί να γίνει με:

>> Λεωφορεία ΚΤΕΛ <<

Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής με προορισμό το Λαύριο αναχωρούν καθημερινά έξω από το Σταθμό Νομισματοκοπείο της γραμμής 3 του Μετρό (πρόσβαση από την τοποθεσία μου). Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κάθε περίπου μιάμιση ώρα, με το πρώτο δρομολόγιο στις 6:10 το πρωί και το τελευταίο στις 22:40 το βράδυ. Το ολόκληρο εισιτήριο κοστίζει 4,90 ευρώ. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια στη σελίδα του ΚΤΕΛ Αττικής .

Από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι δυνατή η πρόσβαση στο Λαύριο μέσω μετεπιβίβασης στο Μαρκόπουλο (όλα τα δρομολόγια Αθήνα – Λαύριο κάνουν στάση στο Μαρκόπουλο).

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα ΚΤΕΛ Αττικής, κάντε κλικ εδώ.


>> Ταξί <<

Για μετακίνηση από το κέντρο της Αθήνας προς το λιμάνι του Λαυρίου απαιτούνται περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Το κόστος από την Αθήνα μέχρι το Λαύριο είναι περίπου 40-45 ευρώ (χωρίς ραντεβού και βαλίτσες). Όλα τα πρόσθετα (βαλίτσα, ραντεβού κλπ) είναι πλέον ενσωματωμένα στο ταξίμετρο και η απόδειξη που θα εκδοθεί πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει.


>> Αυτοκίνητο <<

Η πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου (πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου από την τοποθεσία μου) είναι εφικτή μέσω της λεωφόρου Λαυρίου (συνέχεια Αττικής Οδού στην κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο). Από τα νότια προάστια η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου και της Λεωφόρου Μαρκοπούλου.


Δείτε επίσης:

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 13 Αυγούστου 2012 με τίτλο Πρόσβαση στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου με τα Μέσα Μεταφοράς και ενημερώνεται έκτοτε.