Διαγραφή προστίμων της ΟΣΥ για άνεργους από το 2010

Στη διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν από το 2015 σε ανέργους επειδή μετακινούταν σε λεωφορεία και τρόλεϊ χωρίς εισιτηρίο θα προχωρήσει η ΟΣΥ ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αν και σύμφωνα με νόμο του 2015 οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ όφειλαν να διαγράψουν πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 2 Ιουλίου 2010 έως και τις 2 Ιουλίου 2015, αν κατά την περίοδο που επιβλήθηκε το πρόστιμο οι παραβάτες ήταν άνεργοι, οι συγκοινωνιακοί φορείς δεν εφάρμοζοαν το νόμο. Σύμφωνα με προσφυγές πολιτών προς το Συνήγορο του Πολίτη, η ΣΤΑΣΥ διέγραφε μόνο το μέρος του προστίμου το οποίο δεν είχε ακόμα καταβληθεί από τους παραβάτες, ενώ η ΟΣΥ δεν προχωρούσε σε καμία διαγραφή προστίμου.

Στις 26 Ιουνίου, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ ζητώντας την εφαρμογή του νόμου από όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς. Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε εδώ και μήνες απευθυνθεί στη Διεύθυνση Εμπορευματικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο γραφείο του υπουργού ενώ είχε πραγματοποιήσει και συναντήσεις με το Τμήμα Διαχείρησης Προστίμων της ΣΤΑΣΥ και το Τμήμα Ελέγχου Κομίστρου & Επικοινωνίας με το Επιβατικό Κοινό αλλά και το Νομικό Τμήμα της ΟΣΥ, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι.

Η ΟΣΥ για δύο και πλέον χρόνια αρνούταν να εφαρμόσει το νόμο επιστρέφοντας το χρηματικό αντίτιμο του προστίμου στους παραβάτες που το είχαν πληρώσει, καθώς δεν είχε προβλεφθεί κάποια αντίστοιχη πίστωση από το υπουργείο, κρατώντας τους παραβάτες σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διαμεσολάβηση του ΣτΠ, «η συμπεριφορά και υιοθέτηση ενεργειών των συγκοινωνιακών εταιρειών (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) πρέπει να είναι συνεχής και ομοιόμορφη, να μην είναι αντιφατική, δηλαδή να μην καθορίζεται από αλληλοσυγκρουόμενες και αντίθετες πρακτικές αλλά να καταλήγει στη διαμόρφωση μιας ενιαίας πρακτικής κατάστασης, ήτοι στη διαγραφή προστίμων ανέργων.»

Όπως προκύπτει από την απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ προς το Συνήγορο του Πολίτη, στις 12 Ιουλίου απεστάλη επιστολή προς την ΟΣΥ μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος, έτσι ώστε να διαγραφούν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανέργους από τις 2 Ιουλίου 2010 έως και τις 2 Ιουλίου 2015, ακόμα και αν έχει εκκινήσει η διαδικασία είσπραξης του προστίμου από την εφορία.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*