Αυξήσεις στα εισιτήρια και αβέβαιο μέλλον για τις Αστικές Συγκοινωνίες φέρνει το Μνημόνιο 2

Μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς και ένα αβέβαιο μέλλον για τις Αστικές Συγκοινωνίες θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, τα εισιτήρια θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Έτσι, το ενιαίο εισιτήριο θα κοστίζει περίπου 1,75 ευρώ (από 1,40 σήμερα), και το εισιτήριο μίας διαδρομής για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ 1,50 ευρώ (από 1,20 σήμερα).

Όσον αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μεταφορικές υπηρεσίες Προαστιακού και υπεραστικών τρένων), προβλέπεται η άμεση αποκρατικοποίηση της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2012. Θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά ένα άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρομικών υπηρεσιών καθώς οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εταιρεία θα μπορεί να εκτελεί σιδηροδρομικό έργο, έναντι τιμήματος, κάνοντας χρήση της υποδομής του ΟΣΕ. Οι επιβατικές μεταφορές θα ανατίθενται κατόπιν διαγωνισμών. Ενδιαφέρον ωστόσο από ιδιώτες αναμένεται  να υπάρξει κυρίως για τις γραμμές που μπορούν να επιφέρουν κέρδος (προαστιακός Αθήνας, άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης), σε βάρος των υπόλοιπων γραμμών.

Αβέβαιο προβλέπεται το μέλλον για τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, αφού η έλλειψη προσωπικού αναμένεται να γίνει ακόμη πιο εμφανής με ακόμη πιο αραιά δρομολόγια Λεωφορείων και Τρόλεϊ και διακοπές λειτουργίας γραμμών με χαμηλή επιβατική κίνηση. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην μείωση των δρομολογίων με αυξημένο κόστος και μειωμένα έσοδα, όπως τα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου και τα νυχτερινά δρομολόγια.

Τέλος, όσον αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό, η παραίτηση του υπουργού Υποδομών κ. Βορίδη χωρίς να έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση τις SIEMENS για του 7 νέους σταθμούς των γραμμών 2 και 3 είναι πιθανό να προκαλέσει και νέα καθυστέρηση στην παράδοση τους, ενώ  άγνωστο παραμένει το μέλλον επεκτάσεων για τις οποίες δεν έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση.

Πηγή: Καθημερινή

Creative Commons License Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα.

1 Comment

  1. Απλά τραγική είδηση… μετά πώς να αφήσει κάποιος απροβλημάτιστα το αυτοκίνητό του και να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ? Πώς θα τα βγάλει κάποιος πέρα όταν χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα ΜΜΜ (τουλάχιστον 1,75Χ2 = €3,50 τη μέρα, περίπου €70 το μήνα!) για να πάει και να γυρίσει στη δουλειά του? Η κάρτα βλέπω να πηγαίνει στα 55-60 ευρώ άνετα μετά, αλλά καλύτερα να αυξήσουν τους ελέγχους των κομίστρων γιατί δεν βλέπω να συνεχίσει ο κόσμος να χτυπάει εισιτήρια…

Comments are closed.