Υπεγράφη η σύμβαση της SIEMENS για τους νέους σταθμούς του Μετρό

Υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου η σύμβαση μεταξύ SIEMENS και Αττικό Μετρό για το σύστημα σηματοδότησης των έτοιμων επεκτάσεων του Μετρό.

Με την υπογραφή της σύμβασης θα αρχίσουν αμέσως οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος με στόχο οι επεκτάσεις του Μετρό να αρχίσουν να παραδίδονται στο κοινό σταδιακά σε περίπου 12 μήνες, από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Πρόκειται για τις εξής επεκτάσεις:

  • Προς Ελληνικό: Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό).
  • Προς Περιστέρι: Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Περιστέρι περιλαμβάνει 1,5 χλμ. γραμμής και δύο νέους σταθμούς (Περιστέρι, Ανθούπολη).
  • Προς Χαϊδάρι: Η επέκταση της γραμμής 3 προς το Χαϊδάρι περιλαμβάνει 1.5 χλμ. γραμμής με ένα νέο σταθμό (Αγία Μαρίνα).
Οι εργασίες εντός και εκτός των σταθμών έχουν πλέον ολοκληρωθεί, και το μόνο που απομένει είναι η εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης. Η συμβάσεις της SIEMENS εκκρεμούσαν εδώ και 3 χρόνια, καθώς λόγω του σκανδάλου, κανένας από τους διατελέσαντες Υπουργούς Υποδομών δεν αναλάμβανε να υπογράψει τη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία. Η απόφαση για την υπογραφή ελήφθη μετά από την επίτευξη συμφωνίας για εξωδικαστικό, αποζημιωτικό συμβιβασμό ανάμεσα στην Ελλάδα και τη SIEMENS, και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Οι επεκτάσεις του Μετρό θα παραδοθούν με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αφού σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι επεκτάσεις προς Περιστέρι και Χαϊδάρι θα λειτουργούσαν στο τέλος του 2008. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν λειτουργούσαν σήμερα όλοι οι σταθμοί, θα εξυπηρετούσαν καθημερινά πάνω από 160.000 επιβάτες βάζοντας στο ταμείο έσοδα περίπου 65 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

 

 

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.