Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Οκτώβριος – Νοέμβριος 2012

Νεότερη ενημέρωση: Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013

Σταθμός Αγία Μαρίνα, πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Σταθμός Αγία Μαρίνα, πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

 

 

 

Θετικά τα νέα για την επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά καθώς, ενώ τα εργοτάξια έχουν στηθεί σε όλους τους σταθμούς της επέκτασης, ανακοινώθηκε η εκταμίευση της δανειακής σύμβασης για το έργο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 250.000.000 €. Τους επόμενους μήνες η Αττικό Μετρό ΑΕ προγραμματίζει την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και για την β’ δόση της εγκεκριμένης πίστωσης για το ίδιο έργο, ύψους 300.000.000 €.

Φαίνεται λοιπόν πως το έργο δεν θα συναντήσει εμπόδια λόγω χρηματοδότησης, ενώ καλά είναι τα νέα και από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τον προγραμματισμένο χρόνο.

Όσον αφορά τις έτοιμες επεκτάσεις των γραμμών 2 και 3 με τους επτά σταθμούς, επαναλαμβάνουμε πως το χρονοδιάγραμμα της παράδοσής τους έχει ως εξής:

  • Σταθμοί Περιστέρι και Ανθούπολη: Απρίλιος 2013
  • Σταθμοί ΗλιούποληΆλιμοςΑργυρούπολη και Ελληνικό: Ιούλιος 2013
  • Σταθμός Αγία Μαρίνα: Σεπτέμβριος 2013

Επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά

Επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης στο Φρέαρ εισόδου του Μετροπόντικα (TBM). Αν και ο προηγούμενος σχεδιασμός ανέφερε ότι η έλευση του μηχανήματος διάνοιξης σήραγγας από την Ιταλία αναμενόταν στις αρχές του 2013, φαίνεται πως αυτό θα γίνει στα μέσα του έτους.
  • Σε εξέλιξη η μετατόπιση δικτύων οργανισμών κοινής ωφελείας στο Σταθμό Αγία Βαρβάρα.
  • Σε εξέλιξη η αρχαιολογική έρευνα στους Σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Νίκαια, Κορυδαλλός και Δημοτικό Θέατρο. Τα πιο σημαντικά ευρήματα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο σταθμό Δημοτικό Θέατρο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στους υπόλοιπους σταθμούς δεν αναμένεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου.
  • Ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή εγκατάσταση του αναδόχου στο Σταθμό Μανιάτικα. Σε εξέλιξη η εργοταξιακή κατάληψη στην πλατεία Οδησσού – Σταθμό Πειραιά και την πλατεία Κοραή – Σταθμό Δημοτικό Θέατρο.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

 

Υπόλοιπα έργα της Αττικό Μετρό

Γραμμή 4 του Μετρό: Οι μελέτες για την κατασκευή της γραμμής βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης/ωρίμανσης. Το ζητούμενο είναι η εύρεση χρηματοδότησης.

Επέκταση του Τραμ προς το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά: Τις επέμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου. Τα έργα θα διαρκέσουν 25 μήνες.

Υπογειοποίηση τμήματος Φάληρο – Πειραιάς της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ): Τον προηγούμενο μήνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο, ενώ τώρα το ζητούμενο είναι και εδώ η εξεύρεση χρηματοδότησης. Δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις σύντομα σχετικά με το θέμα αυτό.
Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2012

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.